Aansprakelijkheidsverzekering voor de zzp’er?

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor de zzp'er: wanneer sluit je die af?

Normaal gesproken ben ik niet zo van het verzekeren, maar sommige dingen wil ik wel graag goed geregeld hebben. Een poosje terug verdiepte ik me alvast een beetje in een de arbeidsongeschiktheidsverzekering. En daarmee blijk ik er dus nog niet te zijn; er is ook nog zoiets als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. En nu ben ik wel benieuwd: wat moet ik me daar precies bij voorstellen en heb ik zo’n aansprakelijkheidsverzekering als zzp’er nu écht nodig?

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering lijkt wel op een gewone aansprakelijkheidsverzekering, waarbij je verzekerd bent voor schade die jij aanbrengt aan een ander of spullen van een ander. Per ongeluk natuurlijk. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering geldt dat ook voor dingen die je zakelijk doet. Als jij op kantoor bij een klant een dure computer uit je handen laat vallen, dan ben je daar op die manier voor verzekerd. Of als je een winkel hebt en je hebt niet gestrooid, dus je klant glijdt uit, dan ben je verzekerd voor de schade die de klant daardoor oploopt.

Wat valt er niet onder?

Natuurlijk valt niet alles onder zo’n verzekering. Als je bijvoorbeeld volgens de wet ergens NIET voor aansprakelijk bent, maar je hebt daar wel afspraken over gemaakt, dan kun je dat niet afwentelen op deze verzekering . En geef je bijvoorbeeld een fout advies dat je klanten veel geld kost, dan zit je hier ook verkeerd. Dan heb je namelijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat kost het en wat heb ik er aan?

Nu is de hamvraag voor mij natuurlijk: wat kost het en wat heb ik eraan? Moet ik mij hier als freelancer voor verzekeren? Eigenlijk valt het me nog best mee. Als ik de allerdikste verzekering uitkies, waarbij ik qua aansprakelijkheid optimaal verzekerd ben, dan ben ik nog geen 25 euro per maand kwijt. Ik dacht altijd dat een aansprakelijkheidsverzekering duurder was.

Maar: heb ik het nodig? Als zzp’er kan het wel handig zijn, maar in mijn specifieke tak van sport denk ik dat ik het wel kan laten schieten. Ik zit vrijwel de hele dag in mijn kantoor aan huis. En mijn contact met klanten gaat voor 98% per e-mail. Heel af en toe ga ik eens ergens heen en ik krijg ze zelden tot nooit over de vloer. De kans dat ik daar dus iets kapot maak waarvoor ik dan aansprakelijk ben, is echt minimaal.

Ben je een timmerman, dan is het natuurlijk weer een heel ander verhaal. Dan werk je wél bij klanten, heb je veel meer te maken met andere mensen en bezittingen van andere mensen. Neem op basis van deze korte analyse dus niet automatisch aan dat je ‘m als zzp’er niet nodig hebt, maar bekijk gewoon altijd even of iets wel of niet bij jou past. En, ook niet heel onbelangrijk: of het niet moet. Jij vindt misschien dat je hem niet nodig hebt, maar het kan wel zijn dat je opdrachtgevers of een branche- of beroepsvereniging erom vragen.

Heb jij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of zou je er een overwegen? Waarom wel of niet?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Allianz.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Hoi. Dat de premie erg meevalt betekent waarschijnlijk dat het risico ook door de verzekeraar als niet zo groot wordt beschouwd. Maar: naast de materiële schade die je noemt, zoals iets kapot maken, is juist eventuele letselschade die je aan anderen toebrengt een (mogelijk flink) financieel risico. En mocht je bedrijf groeien waarbij je anderen inschakelt dan is ook de werkgeversaansprakelijkheid te verzekeren onder zo’n polis. Je zou de vergelijking kunnen maken met je particuliere situatie: heb je daarvoor wel een aansprakelijkheidsverzekering? Zo ja, dan zou je de risico’s die je daar ziet mogelijk kunnen projecteren op de bedrijfsmatige situatie. Succes met je keuze!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.