Voordelig verwarmen anno 2017

Voordelig verwarmen anno 2017

(Advertorial) Voordelig verwarmen gaat al een hele tijd niet alleen meer om het vinden van de meest voordelige stroomleverancier en goedkope energie. Vanwege de concurrentie bij energieleveranciers ben je vaak lang bezig met prijzen vergelijken, maar merk je het verschil uiteindelijk niet in je portemonnee. De grootste voordelen behaal je anno 2017 met aanpassingen aan de verwarmingsinstallatie in je woning. In deze blog lees je welke stappen je moet nemen om voordelig te verwarmen.

CV-ketel

In de meeste woningen staat nog een oude cv-ketel die het onmogelijk maakt om voordelig te verwarmen. Met de komst van moderne cv-ketels en hr-ketels (hoogrendementsketels), is het mogelijk geworden om je woning voordelig te verwarmen. De ketel die het beste bij je past hangt af van je woning, het gebruik van warm water en je huishouden. Laat je daarom goed adviseren bij de aanschaf van een cv-ketel, zodat die bij jouw criteria aansluit. Je ketel verwarmt dan op een voordelige manier!

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat werkt als een omgekeerde koelkast. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht en zet die dan om in nog warmere lucht. De hete lucht wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning. In combinatie met een hr-ketel wordt er dan ook gezorgd voor warm water. Een groot voordeel van de warmtepomp is dat hij op elektriciteit werkt en niet op gas. Daarmee bespaar je een hoop op de energiekosten!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zonneboiler

De zonneboiler is een verwarmer die werkt op zonne-energie en erg voordelig is in gebruik. De zonneboiler werkt met een collector -een plaat die uv-stralen opvangt-, een voorraadvat en de combiketel die in je woning hangt. Het voorraadvat staat naast de combiketel in je woning en de collector staat op het dak. De collector bevat een vloeistof die warm wordt door zonlicht en die vloeistof warmt het water in het voorraadvat dan weer op.

Het warme water uit het voorraadvat is het warme tapwater dat uit je douche of kraan komt. Een voordeel van de zonneboiler is dat het water vrijwel altijd op temperatuur is. Is het water niet helemaal op temperatuur dan hoeft de ketel heel kort het water te verwarmen. In gebruik bespaart de zonneboiler je gemiddeld zo’n 60% van de kosten voor verwarming van tapwater. Heel voordelig verwarmen is dat!Hoe verwarm jij je woning? En zie jij nog kansen voor optimalisatie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
  1. Dat scheelt helemaal ja! En hoe doe je dat met hout eigenlijk; koop je dat of kun je dat ook gratis regelen? Dat laatste is natuurlijk een stuk voordeliger, maar ik ben zelf op gegeven moment wel op kopen overgestapt, gewoon omdat ik dan beter hout had en veel minder tijd kwijt was.

 1. Wij hebben hier een wtw installatie, kwam automatisch mee bij de huizen die hier gebouwd zijn. Verder hebben we vloerverwarming in de woonkamer, moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik dat niet alles vind, want zonder bijverwarming kun je nooit even lekker opstoken als je t koud hebt

  1. Vind je die wtw-installatie wel een pluspunt? Dat stond namelijk ook op mijn lijstje voor een volgend huis. In mijn vorige huis had ik ook vloerverwarming in de woonkamer, maar daar was ik – om dezelfde reden als jij – ook niet laaiend enthousiast over. Over de pelletkachel die ik later plaatste weer wel 😀

 2. Ik heb in drie jaar mijn energierekening naar bijna nul gebracht. (Doodgewoon rijtjeshuis, jaren zeventig.) Genoeg zonnepanelen om bijna mijn hele stroomverbruik op te wekken.
  De gasaansluiting is opgezegd (besparing vaste kosten is 180 euro per jaar, goed voor 900 kWh extra stroom) en ik doe nu alles elektrisch. Gelijktijdig heb ik het huis nageïsoleerd om de warmtebehoefte flink naar beneden te brengen, dat is de beste investering en geeft de beste besparing die er is.
  Ik heb een ventilatiewarmtepompboiler voor het warm water, die onttrekt warmte aan de ventilatielucht die 24/7 wordt afgevoerd door de mechanische ventilatie die in veel huizen jaren 70-nu zit.
  De woonkamer verwarm ik met een zeer zuinige ‘airco’ ofwel een lucht-luchtwarmtepomp die warmte onttrekt aan de buitenlucht. Zelfs als het vriest is het nog mogelijk warmte uit buitenlucht te winnen!
  Slaapkamers hebben in principe geen verwarming nodig, incidenteel een gewoon ventilatorkacheltje, straalkacheltje op de badkamer dat alleen aangaat als het heel koud is. Een van de slaapkamers heeft een paar infraroodpanelen recht boven de meest gebruikte plek, het bureau. In de hoeken heb je geen warmte nodig.
  Met lokaal verwarmen heb je geen leidingverlies en je verwarmt ‘bewuster’.

  1. Uh.. WOW! Wat goed zeg! Als ik het goed lees, heb je dan ook flink geïnvesteerd in bepaalde apparatuur, zoals een lucht-luchtwarmtepomp, een ventilatiewarmteboiler en zonnepanelen. Heb je daarin bepaald advies gekregen, of heb je dat zelf uitgezocht en gedaan? En kun je een beetje een indicatie geven van de omvang van die investering? Is dat dan 5000 euro of 10000 euro of nog veel meer? Ben ik wel heel benieuwd naar!

   1. Grotendeels zelf uitgezocht. Begonnen met zonnepanelen en daarna steeds verder gegaan. Advies dat én deskundig is én onafhankelijk is moeilijk te vinden. Dus veel lezen, meedoen op forums, vragen stellen aan andere enthousiastelingen. Alles over mijn huis lees je hier: https://huisvolenergie.nl/woning/tussenwoning-1975-eindhoven
    In totaal schat ik 25.000 euro aan apparatuur plus woningverbetering zo’n 25.000 euro: rolluiken, dak-, vloer- en gevelisolatie, HR+-glas in alle ramen, 2 warmtepompen, paar infraroodpanelen en kleine kacheltjes, warmtepompboiler van Marktplaats en redelijk wat arbeidskosten (veel uitbesteed, want zo handig ben ik niet). Dat lijkt veel, maar daardoor verbruik ik per jaar nog maar zo’n 5000 kWh – inclusief het zolderappartement dat ik verhuur, dus anderhalf huishouden – waarvan 4000 zelf opgewekt. Zonder aardgas, inclusief verwarmen.
    De totale terugverdientijd is moeilijk te berekenen maar zal ergens tussen de 10 en 15 jaar liggen. Zonnepanelen en isolatie leven aanzienlijk langer dan dat, apparaten moeten ooit worden vernieuwd maar zijn tegen die tijd beter en goedkoper dan nu, want we gaan linksom of rechtsom naar een aardgasloze toekomst. En ik bespaar enorm veel CO2-uitstoot.

 3. De uitleg die je geeft over warmtepompen is niet helemaal juist. Ze produceren geen ‘hete lucht’. De meeste typen staan de opgewekte warmte (uit buitenlucht of uit de bodem) af aan water. Dit water warmt dan de cv-leiding op en je kunt er je warm water mee verwarmen, via een buffervat of boilervat.
  Omdat het water niet warmer wordt dan een graad of 50-60 is een warmtepomp een heel goede combi met vloerverwarming, die kan toe met een lagere watertemperatuur dan radiatoren. Een warmtepomp kan samenwerken met een hr-ketel (hybride warmtepomp) of alles zelf doen zodat je geen gas meer nodig hebt.
  Een ander type, de lucht-luchtwarmtepomp die ik ook heb, produceert warme lucht die zachtjes de kamer in geblazen wordt. Geen hete lucht, want we willen geen brandwonden oplopen 🙂
  Voor alle warmtepompen geldt dat ze het effectiefst zijn in een goed geïsoleerd huis zodat je met een lagere capaciteit toe kan.

  1. Dag Marian

   Ik wil mijn woning ook graag energieneutraal maken. Maar moet de eerste stap nog zetten. Ik had een vraagje. Jij hebt veel werken laten uitvoeren, wat zou je nu achteraf bekeken anders doen? Heb jij een aantal werken op een bepaalde manier aangepakt en die je nu anders zou zetten?

   BEdankt voor je antwoord,

   Bruno

 4. onze palletkachel verwarmt niet alleen Maar zet er vaak de soep/stoofpot op, zo hoef ik het gas niet aan te zetten.
  bovendien is met panelen ook een slowcooker ideaal, voor dat je naar je werk gaat zet je hem aan en savonds zit je aan je Gentse stoof.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.