Geld en Relaties: het verhaal van Annelies

Als
het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te
maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een
spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week
(met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet
rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties
kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie
Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit
aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.
En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Laat dan ook een
berichtje achter of mail naar lekkerlevenmetminder [at] gmail.com.

Vandaag in deze serie: het verhaal van Annelies.

Wie ben je?
Ik ben Annelies, 30 jaar, getrouwd (half jaar geleden) in gemeenschap van goederen (we hadden ongeveer evenveel of even weinig), met man, 40 jaar. We zijn ruim 3 jaar samen en wonen in een klein vrijstaand koophuisje (80m2) met een fijne tuin (500m2), in dorpje op de Veluwe. We hebben beiden een baan. Ik werk 32 uur per week als specialistisch verpleegkundige. Mijn man werkt als gevangenisbewaarder en is gestart met de opleiding MMZ op niveau 3. Hij wilde leren hoe hij gevangenen goed kan begeleiden en mocht van zijn werkgever deze opleiding volgen. We hebben (nog) geen kinderen, een grote wens, maar wel een katje en 6 kipjes (hobby van de man). Kortom, financieel onbezorgd.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?
Ik kom uit een traditioneel gezin, mijn vader was kostwinner en mijn moeder zorgde voor het huis en de 9 kinderen. Het geld dat binnenkwam werd verdeeld over wat mijn ouders belangrijk vonden. Ze staken liever geld in het huis (opknappen en aflossen) dan dat ze bv een mooie auto hadden of aan vakanties (dat deden we dus nooit). Overigens heb ik juist erg fijne herinneringen aan de zomers die we thuis doorbrachten. We kregen een abonnement voor het zwembad, hielden slaapfeestjes, gingen een dag naar Giethoorn, naar jaarmarkten, musea etc, wat we dan wel deden.

Mijn vader was ondernemer en heeft mijn broers en zussen en mij opgevoed met de gedachte; dat als je iets wilt, dit niet aan komt waaien, maar dat je er hard voor moet werken en spaarzaam moet zijn. Je kunt beter sparen dan geld lenen vond hij altijd. Daar heb ik veel van geleerd. Toen ik bijvoorbeeld 20 was wilde ik bijvoorbeeld heel graag een Mini Cooper, veel te duur op dat moment. Wel een spaarrekening geopend en elke maand 100 euro van mijn bijbaantje daarop gestort. Toen ik 27 was en mijn toenmalige auto in elkaar zakte, kon ik een prachtige Mini Cooper kopen, waar ik nu nog enorm veel plezier van heb en die we ook gebruikt hebben als trouwauto. Veel kleintjes maken dus een grote. En geld dat je niet hebt kun je niet uitgeven.

Zie verder ook vraag 6.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?
Jazeker, vraag wel eens advies aan familie of collega’s over huishoudbudget of hoe zij de hypotheek aflossen. En andersom.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?
Op dit moment zijn we beiden goed op de hoogte van en tevreden met wat erin komt en eruit gaat. Alles komt binnen op 1 rekening (we verdienen evenveel en geeft goed overzicht), daar gaan eerst de vaste lasten af + geld naar de spaarrekening. Wat overblijft verdelen we samen in een Excel-bestand over diverse budgetten zoals benzinegeld, huishoudgeld en kleedgeld, geld voor de tuin, verjaardagsgeld. Daar proberen we ons ook aan te houden. We geven ons een een klein bedrag (25 euro) zakgeld per maand. Daar doen we dingen van zoals een keer een tijdschrift kopen of net wat we leuk vinden. Zelf besteed ik het vaak extra aan de tuin, want ik houd erg van tuinieren. Andere dingen, zoals met vrienden wat drinken of lunchen, gaan van het ‘leuke dingen budget’.

We hebben 1 bufferspaarrekening, die we altijd boven een x bedrag willen houden. Wordt deze aangesproken, dan proberen we deze zo snel mogelijk weer aan te vullen. Dit geld wordt gebruikt voor een kapotte wasmachine, onverwachte reparaties aan het huis etc. Daarnaast sparen we nog voor het bouwen van een nieuwe schuur. De houten schuur die we nu hebben is een heerlijk maaltje voor de boktor gebleken. Alles lijkt wel goed dood na een aantal behandelingen, maar deze is dus wel aan vervanging toe.

Mijn man en ik zitten goed op 1 lijn, grotere uitgaven voor de kippen of de tuin gaan in overleg, of worden een maandje opgeschoven.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?
Maakt niet zoveel uit, als we een drankje doen met vrienden leggen we telkens 10 euro in de pot en dan kunnen we bestellen totdat het op is en dan leggen we weer een bedrag van 10 euro in. Met collega’s deel ik ook altijd de rekening. Meer een kwestie van gemak en het maakt me niet uit om af en toe wat extra voor iemand anders te betalen. De volgende keer bestel ik namelijk weer een duurder drankje of gerecht.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?
Van mijn vader heb ik dus geleerd om spaarzaam te zijn, maar hij had ook een andere kant. Helaas was hij minder goed in het vastleggen en regelen van zijn financiën en verzekeringen, waar we na zijn overlijden achterkwamen. Mijn moeder heeft de financiële consequenties moeten dragen; zoals het huis verkopen vanwege de hypotheek die ze niet alleen kon betalen, de belastingdienst afhandelen etc. waardoor ze van erg rijk, in een bijstand-situatie terecht is gekomen. En omdat ze na haar huwelijk niet meer heeft gewerkt, heeft ze op dit moment (na 8 jaar) nog geen baan kunnen vinden.

Bovenstaande heeft grote invloed op het feit hoe ik mijn financiële zaken regel. Op dit moment zorg ik dat ik net als mijn man op de hoogte ben van alle financiën, dat ik een baan heb etc. Ik namelijk zelf ook voor inkomen kunnen zorgen mocht hij niet meer kunnen werken. We hebben dan ook samen bewust een klein huisje gekocht met relatief lage hypotheek, zodat we als het nodig is, van 1 inkomen rond kunnen komen. Daarnaast is bij overlijden van een van ons ook geregeld dat de ander in het huis kan blijven wonen. Voor mij was dat heel belangrijk.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?
Aan het begin van de maand overleggen we waar we het geld dat er is, aan uit willen geven. Cadeaus voor collega’s, familie is bij ons een serieus budget omdat we een hele grote familie hebben. Zijn we elke maand tussen de 20 en 50 euro aan kwijt. Mijn man en ik hebben dan ook afgesproken iedereen onder de 12 jaar 5 euro te geven, daarboven 10 euro en ouders en oma’s etc krijgen 20 euro. Anders is het niet te doen. Verder geven familieleden vaak aan dat ze willen sparen voor een groot verjaardagscadeau, dan leggen we er dus geld bij. Bijdrages aan cadeaus van collega’s kunnen dus altijd wel betaald worden.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld? Heb je daar iets van geleerd?
1 keer ruzie gehad over geld, dat was bij het kopen van het huis waar we nu in wonen. Mijn man gaf aan dat hij vond dat diegene die het minste geld inbracht, (in geval bij uit elkaar gaan en verkoop van het huis), ook recht zou hebben op een kleiner percentage van de opbrengst. Dat schoot bij mij in volledig verkeerde keelgat. Stel dus dat ik op gegeven moment minder zou gaan werken voor eventuele kinderen, dan zou ik ook minder recht hebben op het huis. Gelukkig was hij daar snel vanaf te brengen en snapt hij nu ook dat voor kinderen zorgen ook in het belang is van het hele gezin. Maar dit was een serieus discussiepunt.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?
Overleggen, openheid en samen beslissen waar je geld aan wilt uitgeven. Ik heb bijvoorbeeld weinig dure hobby’s maar rijd wel graag in een mooie auto, met bijbehorend duur onderhoud. Mijn man geeft graag geld uit aan de beesten en dat vind ik ook prima. Ook gaan we dit jaar niet op vakantie en willen we de helft van het vakantiegeld uitgeven aan de hypotheek.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?
Op moment proberen we door extra af te lossen en de aanschaf van zonnepanelen, onze vaste lasten wat te drukken zodat we in geval van kinderen beiden 1 of meer dagen minder kunnen gaan werken of bij ziekte ook goed  kunnen rondkomen van 1 salaris. Zie verder ook vraag 8. Verder hoop ik gewoon niet dat we uit elkaar gaan, maar ook dan heb ik recht op de helft van alles.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer uit deze serie

Meer lezen? Hier vind je de andere delen uit deze serie!

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Dank voor jullie verhaal. Voor je moeder heel triest om nu zo te zitten. Fijn dat jullie beiden op de hoogte zijn hoe jullie er voorstaan.

  2. Fijn om te lezen dat jullie je allebei verantwoordelijk voelen voor de financiën en hierover op dezelfde golflengte zitten. Het verhaal dat je deelt over je moeder bepaalt mij er weer bij hoe belangrijk dit is. Gelukkig zitten wij ook op één lijn, het lijkt me erg lastig als je op financieel gebied totaal verschillende prioriteiten hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.