Geld en Relaties: het verhaal van Sanne

Verhaal van Sanne: als student vond ik sparen niet zo belangrijk

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in de serie Geld & Relaties: het verhaal van Sanne.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Hier vind je een link naar de vragenlijst.

Wie ben je?

Ik ben Sanne, twintiger, ik ben getrouwd, heb drie kinderen en ben bewust niet-werkende. Ik heb dus geen eigen inkomen.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Mijn ouders hadden eigenlijk dezelfde situatie als wij zelf nu. Moeder werkte niet en vader fulltime. Al het inkomen kwam op de grote hoop. Wij doen het hetzelfde, dus zou kunnen dat ik onbewust het voorbeeld volg wat ik thuis altijd heb gezien, maar ik vraag me het af. We doen namelijk niet gewoon zomaar wat, maar denken heel goed na over onze keuzes. Dit geldt ook voor zaken als wel of niet werken, gescheiden rekeningen, enzovoorts.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Ja, ik kan daar makkelijk over praten. Partner en ik weten allebei waar we het over hebben als het om onze eigen financiën gaat. Verzekeringen, aangiften, de begroting en het budget, we weten er beiden net zoveel van. Het gaat ons allebei aan. Ook met anderen kan ik prima praten over geldzaken.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

We hebben één gezamenlijke betaalrekening en een paar spaarrekeningen. Allebei hebben we een pinpas van de rekening en al het inkomen gaat dus op één grote hoop. We proberen het dus zoveel mogelijk samen te regelen. Ik vind dat belangrijk. De kans is vast klein, maar het lijkt me vreselijk als mijn partner plotseling ter overlijden komt en ik heb geen idee of we bijvoorbeeld überhaupt een uitvaartverzekering hebben. En ga zo maar door.

Ik moet eerlijk zeggen, mijn man heeft nog wel eens een houding van; zoek jij het maar uit. Maar ik betrek hem er dan alsnog bij. Ik wil gewoon samen keuzes maken over bijvoorbeeld verzekeringen. Dan kan je daar achteraf geen ruzie over krijgen, omdat je samen de keuze hebt gemaakt en de ene partner de ander dan niets kan verwijten.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Bij uit eten gaan bijvoorbeeld heb ik het liefst dat we de rekening gewoon delen door het aantal personen. Geen zin in geneuzel als; ik had de cola en jij de wijn, toch? Maar, als ik zelf echt heel weinig heb gegeten door omstandigheden, dus geen voor- en nagerecht en de rest deed dat wel, tja, dan ga ik voor iedereen het eigen deel betalen. Dus ligt aan de situatie. Meestal het eerste, net zo makkelijk.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Ja, dit is zeker veranderd. Als student vond ik sparen niet zo belangrijk. En ook toen ik her en der wat werkte, maar nog geen vaste baan had, veranderde dat niet.

Later kreeg ik daar spijt van want door omstandigheden was het toch wel ontzettend handig geweest als ik iets bewuster had geleefd en wat meer had gespaard. Ik deed geen onbenullig grote uitgaven, maar kocht wel veel kleding en schoenen die ik vervolgens amper droeg, puur impuls uitgaven.

Uiteindelijk trouwde ik, kwamen er kinderen en ik wilde thuis zijn voor ze. Dat kan, maar dat betekent wel dat we iedere euro bewust moeten uitgeven. Dat gaat gelukkig heel goed zonder al te veel moeite, maar ik baal wel eens dat ik het toen niet deed.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Met man spreek ik vaak van te voren wel af wat ik uit ga geven als ik ga winkelen. En verder doen we veel uitgaven samen. We stemmen regelmatig ’s avonds op de bank met de laptop erbij de financiële beslissingen op elkaar af.

Met vrienden en vriendinnen vind ik dit echt wel lastiger. Ik merk zo goed dat wij de afgelopen tijd veranderd zijn en meer kunnen genieten van kleine dingen in plaats van zoveel mogelijk luxe. Man en ik zitten bijvoorbeeld amper aan een terrasje, omdat we een leuk bankje in een mooi gebied net zo leuk vinden. Of gaan veel minder uit eten, omdat lekker koken met luxe boodschappen als de kinderen op bed liggen, ook heel fijn is.

Maar zulke dingen voorstellen bij vrienden en vriendinnen als we een uitje plannen, vind ik een stuk moeilijker. Ik wil niet iedere keer die vrek zijn. Dat maakt het lastig, want eerlijk is eerlijk, ik merk dat mijn vriendinnen die nog kinderloos zijn en samen met partner fulltime werken, een stuk ruimer budget hebben. Voor nu wisselt het af, low budget avondjes en duurdere uitjes.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld? Heb je daar iets van geleerd?

Ja, man en ik hebben wel eens ruzie over geld, maar wel heel weinig. Hij verwijt mij heel enkel wel eens dat ik altijd wat verzin om te kopen. Dat is niet zo, maar dat lijkt voor hem. Bijvoorbeeld als de kinderen nieuwe kleren nodig hebben, dan ziet hij dat amper doordat ik zelf altijd de was doe en het grootste deel van de kinderverzorging. Dus in zijn hoofd hebben ze nog genoeg kleren, en als ik hem vertel dat we nodig nieuwe kleren moeten kopen, denkt ie dat ik het verzin en gewoon zin heb om even lekker te spenden. Maar dan mag hij gerust even in de kast kijken en zijn mening bijstellen, haha. 🙂

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

Denk en plan samen vooruit. Bespreek alles en zorg ervoor dat je beiden weet hoe de vork in de steel zit.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

Als de kinderen wat groter zijn, wil ik proberen weer aan het werk te gaan. Het zou mooi zijn als dat lukt. Als het niet lukt, wil ik me in ieder geval inzetten voor de maatschappij en vrijwilligerswerk gaan doen. De keuze om thuis te blijven bij kinderen vond ik vooral hierom lastig. Krijg ik straks wel weer werk? Het scheelt wel dat ik weet het financieel geen grote ramp gaat zijn als ik niet meer terug aan de bak kom. We hebben het een aantal jaar terug gered met nog veel minder te besteden, dus dat moet goed komen.

Ik zou het voor mezelf wel erg lastig vinden als ik niet terug aan de slag kan, maar daarom zei ik al dat ik me dan nuttig wil maken op een andere manier.

Bedankt voor het delen van je verhaal, Sanne!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meer over de serie Geld & Relaties

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie: alle Geld & Relaties-verhalen.

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
  1. Leuk om te lezen! Wij doen het best wel hetzelfde als jij, met als verschil dat ik nu sinds 9mnd weer werk. Ik ben 6,5 jaar thuisgeweest met de kinderen. Grappig genoeg werd ik best vaak uitgenodigd voor gesprek en was ik binnnen 4/5 maanden aan de bak. Dus er is sowieso hoop!
    Nu we iets meer inkomen hebben leven we nog op dezelfde manier als toen, en we sparen zoveel mogelijk om af te lossen op onze hypotheek.

  2. Leuk om te lezen! Ik lees er veel herkenning in. Ik ben ook bewust thuis en soms ben ik ook bang dat ik dadelijke niet meer aan de bak kom.

  3. Wat leuk, en herkenning, ik was ook thuis bij de kinderen dat ze klein waren, heerlijk vond ik het, het kon ook met 1 salaris, nu zijn het pubers en werk ik al weer een hele tijd 2 dagen in de week,zijn de kosten enorm gestegen met 10 jaar terug, maar man is veel meer gaan verdienen ondertussen, maar hebben nooit ruzie over geld, alles gaat op 1 hoop nog steeds.

  4. wij hebben er thuis voor gekozen om juist allebei door te werken maar met minder uren. we werken allebei 80%. dat is zeker pittig als je werk een reistijd met zich meebrengt. wij hebben daarom er bewust voor gekozen om een baan dichterbij te zoeken.

  5. Leuk en leerzaam om te lezen hoe een ander met zijn financien omgaat. Fijn ook om bewuste keuzes te maken thuis te blijven voor de kinderen. En ook dat de mogelijkheid er is.

    Liefs Frederique

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.