De kachel weer aan

Kachel weer aanHet lijkt misschien een beetje vroeg om hier weer over te beginnen, maar toen vriend laatst een keer thuis kwam en het zo koud had dat hij de kachel aandraaide (ik had de deur die dag open laten staan vanwege de was, dus het was wel wat fris, maar ik had het zelf nog niet koud), bedacht ik ineens: dat komt straks ook weer.

De afgelopen jaren heb ik het wat dat betreft makkelijk gehad: een voorraad pellets en mijn werkplek verhuizen naar de kamer en klaar. Als het alternatief vernikkelen is of een enorme gasrekening, dan weet je het snel genoeg. Nu is dát gelukkig mijn probleem niet meer, want ik kan nu genieten van een aardig goed geïsoleerde tussenwoning, met aan de ene kant oude mensen en aan de andere kant baby’s en kleine kinderen. En die moeten toch een beetje warm gehouden worden, of niet? 😉

Maar goed, feit is natuurlijk wel dat ik de hele dag thuis ben, dus dat ik mezelf een beetje warm moet houden. Of de kachel aanzetten natuurlijk, maar daar wil ik eigenlijk het liefst wel zo lang mogelijk mee wachten. Ik heb geen zin om te vernikkelen, maar als het niet hoeft, dan hoeft het natuurlijk niet. Nu zal de zomer hopelijk nog wel even aanhouden en is het nu nog zonder problemen steeds rond de 20-23 graden in huis. Daarnaast hebben we onze vakantie nog tegoed, waarin ik ook niet verwacht dat de temperatuur onder de waakstand zal komen.

Wat ik me echter van voorgaande jaren kan herinneren, is het in september nog enthousiast de kachel uit houden, maar gaat het in oktober ineens heel hard met afkoelen. Nu is het natuurlijk al heel erg lang geleden dat ik *niet* in een huis van honderd jaar oud heb gewoond, maar volgens mij is dat toch wel overal een beetje hetzelfde.

Of niet? Wanneer doe jij ongeveer de kachel aan? En zou je eventueel kunnen wachten, of is het dan ook wel echt nodig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Over verwarming en temperatuur zal in menig kantoor of huisgezin ook de komende winter nog ruzie gemaakt worden. Hier hoeft de cv nog niet aan. De isolatie met eps in juni maakt dat het huis aangenaam warm is.

 2. Hij heeft de hele zomer nog niet aangestaan, wat de afgelopen jaren soms echt nodig was. Ik zet hem aan als ik het idee heb dat dat nodig is. Dat ligt niet alleen aan de temperatuur. Als het erg vochtig is in huis zet ik de verwarming ook aan, al is het 18 graden. Even een uurtje aan is dan vaak genoeg om het weer aangrnaam te hebben in huis.

 3. Ons huis is een hoekhuis maar met heel handige ligging (zon van ochtend tot half middag op veel ramen), en uit de jaren '80, dus het wordt hier niet snel koud.
  Ik heb mezelf getraind op een lagere temperatuur (is zalig! Heb het nooit meer koud! Had het altijd koud!) dus ik wacht tot het onder de 17,5 overdag en 18,5 's-avonds komt. Het is hier nog niet onder de 20 geweest.
  Voor mijn verjaardag kreeg ik een heerlijke lamswollen plaid. Kan ik als ik lang stilzit heerlijk onder wegkruipen, zo comfortabel is dat 🙂

 4. Mijn appartement is goed geïsoleerd en niet zo groot en heeft een zonnige woonkamer. Ik verbruik dus jaarlijks niet zo veel gas. Ik permitteer mij dan ook de luxe om de thermostaat hoger te zetten als ik het koud heb, ongeacht het seizoen. In de zomer komt dat doorgaans misschien 1 of 2 keer voor, dus dat valt nog wel mee. 🙂

 5. Bij ons staat de verwarming al heel wat maanden 'uit'. Ons hoekhuis is erg goed geïsoleerd. Nu sinds de zomer de kunststofkozijnen aan de achterzijde zijn geplaatst, lijkt de isolatiewaarde nog hoger. Dat zullen wij pas echt in de winter gaan merken. Zo lang het hier in huis nog ruim 23 graden is, hoeft de kachel niet aan. Die gaat pas aan als het kouder wordt dan 17 graden.

 6. Het is hier in huis nog 24 graden, mijn huisje staat goed in de zon en is goed geïsoleerd. Ik heb hoge ramen waar de zon lekker lang in staat.

  Ik zet mijn verwarming in het najaar pas aan als het of te vochtig is of te koud. Ik heb hem meestal als ik thuis ben op 18 graden staan (ook 's avonds) en als ik weg ben en in de nacht op 15 graden.

  Als ik thuis aan het werk ben en stil zit doe ik een lang warm vest aan die tot mijn kuiten komt en een paar dikke sloffen, kop thee om mijn handen te warmen en dan gaat werken prima. Ik heb het nooit koud tenzij ik stil zit, maar daar hebben ik een lekker warm vest voor 🙂

  Groetjes Sas

 7. We proberen het uit te zingen tot 1 oktober, dat is bij ons een grens die we graag willen bereiken ;-). Ons huis wordt verwarmd dmv vloerverwarming, en het is beter als dat aan blijft staan.

 8. Hier gaat het dit jaar makkelijk lukken tot 1 oktober de kachel uit te houden. En zolang de zon wat meewerkt, hoeft de kachel ook nog niet aan. Hopelijk zo lang mogelijk, dat scheelt aanzienlijk in ons verbruik (al is dat al erg laag) En voordat de kachel echt aangaat, is het altijd lekker met dekens en trui aan op de bank.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.