Zonnepanelen te duur? Ga ze huren!

(Advertorial)

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat steeds meer daken vol liggen met zonnepanelen. Niet zo gek ook, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu én je portemonnee!

Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben heel veel voordelen. Een greep uit de belangrijkste pre’s:

1. Zonne-energie is heel duurzaam

De klimaatverandering is een fenomeen waar wereldwijd druk over gepraat wordt. Er moet op grote schaal iets veranderen om de schadelijke effecten van de klimaatverandering tegen te gaan. Toch kan je ook zelf al een belangrijke steen aan een beter milieu bijdragen, en wel door zonnepanelen op je dak te leggen. Zonnepanelen wekken namelijk 100% groene stroom op. Heel duurzaam! Zo zorg je ervoor dat je de wereld weer een stukje schoner achterlaat voor volgende generaties.

2. Je energierekening zal fors lager worden

De energierekening is voor veel huishoudens één van de grootste maandelijkse kostenposten. Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, voorzie je voor een groot deel in je eigen stroomverbruik. Je hoeft dus veel minder elektriciteit van je energieleverancier af te nemen, waardoor je aanzienlijk op je energiekosten bespaart! Zonnepanelen gaan ongeveer dertig jaar mee, terwijl de gemiddelde terugverdientijd tussen de zes en acht jaar ligt. Dat betekent dus dat je, nadat je je investering hebt terugverdiend, nog meer dan twintig jaar kunt profiteren van gratis groene stroom.

Zonnepanelen hebben erg weinig onderhoud nodig. De enige kosten waar je rekening mee moet houden zijn voor de vervanging van de omvormer, die de gelijkspanning van zonnepanelen omzet in bruikbare wisselspanning. Een omvormer gaat namelijk ongeveer vijftien jaar mee en het vervangen van een omvormer kost ongeveer 500 euro.

3. De waarde van je woning stijgt

Heb je zonnepanelen op je woning liggen, dan draagt dat bij aan een goed energielabel. Dat is heel aantrekkelijk voor kopers, want zij profiteren door zelf stroom op te wekken ook van lagere maandlasten. Zo zorgen zonnepanelen voor een hogere verkoopprijs van een woning, en bovendien worden huizen met een goed energielabel sneller verkocht. Dubbel voordeel!

Zonnepanelen te duur?

De algemene gedachte is dat zonnepanelen (ondanks de grote besparing op de lange termijn) erg duur zijn, maar de prijs van zonnepanelen is de laatste jaren fors gedaald. Sinds 2012 is zelf opgewekte stroom zelfs goedkoper dan stroom van het net!

Ook is het tegenwoordig niet meer nodig om direct een flinke investering te doen in de aanschaf van zonnepanelen. Sinds een paar jaar behoort zonnepanelen huren namelijk ook tot de mogelijkheden.

Zo werkt zonnepanelen huren

Ga je zonnepanelen huren, dan is een investering niet nodig. In plaats daarvan ga je een huurovereenkomst aan met de aanbieder. De looptijd van een dergelijk huurcontract is gemiddeld tien jaar. Je betaalt iedere maand een vast huurbedrag, dat doorgaans lager ligt dan je huidige kosten voor stroom. Je begint dus direct met besparen!

Gedurende de looptijd van het huurcontract is de aanbieder formeel eigenaar van het zonnestroomsysteem, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele onderhouds- of vervangingskosten. Na de einddatum van het contract kun je het zonnestroomsysteem doorgaans voor een symbolisch bedrag overnemen. Daarna profiteer je nog zo’n twintig jaar van zelf opgewekte duurzame energie. Uiteindelijk kan je besparing oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Zo zijn zonnepanelen ook voor de mensen met een kleinere portemonnee een uitstekende investering!

Wist jij dat je zonnepanelen ook kon huren? En zou dat iets zijn wat je overweegt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

32 Comments
 1. Ik wist het wel, maar of ik ook zou huren dat denk ik niet. Als ik het geld niet zou hebben en per se nu zonnepanelen zou willen zou ik eerder kijken voor een duurzaamheidslening die je in 5 jaar af zou betalen..
  Want als je 10 jaar huurt, wat doet dat voor je verhuiskansen? Dan moet de koper je huur maar willen overnemen.
  Maar het allerliefs zou ik gewoon even sparen en dan zelf kopen.

  1. Ik las in de voorwaarde dat je ze altijd (dus niet alleen na die 10 jaar, alleen na die 10 jaar zijn ze wel behoorlijk voordelig) kunt overnemen. In dat geval zou je kunnen kijken naar of de prijs aantrekkelijk is en of het dan iets is om mee te nemen naar je volgende huis of als pluspunt te gebruiken bij de verkoop van je huis. Maar een verhuizing is idd wel iets om rekening mee te houden, want volgens mij is dat niet – zoals bijvoorbeeld bij de sportschool – reden tot ontbinding van het contract. Wat op zich natuurlijk ook weer logisch is, maar toch.

  1. Ik ook niet! Voor hier is het geen optie meer, maar wie weet is het later nog wel eens iets om te overwegen. Vooral die overnameprijs van €50 per paneel klinkt erg weinig, maar dat hangt natuurlijk ook af van wat voor huur je die 10 jaar betaalt.

 2. Nee, dat wist ik ook niet. Helaas hoeven wij hier niet verder over na te denken, omdat ons dak op een verkeerde kant ligt (noord-oost). Anders hadden wij zondermeer geïnvesteerd in zonnepaneel.

  1. Oh, dat is zonde! Heb je ook wel eens laten checken of het dan echt geen optie is? Ik heb wel eens begrepen dat er soms meer mogelijk is dan je denkt. Aan de andere kant moet de investering (of het nu via huur of koop is) natuurlijk wel in verhouding staan tot wat het je oplevert.

 3. Ik wist het niet. Kan me ook niet voorstellen dat het rendabel is eerlijk gezegd.
  Want die organisatie moet er ook aan verdienen natuurlijk.
  Maar pas als je een heel doorgerekend kostenplaatje hebt, valt die afweging te maken.
  Wij liggen op ZO, dus zouden er zeker wel wat op kunnen zetten. De wens is er wel, maar de financiën niet 😉 (oftewel, er staan meer wensen hoger op de prioriteitenlijst.)

  1. Zie hieronder voor een rekenvoorbeeld! En wat volgens mij ook een puntje van aandacht is; met relatief lage energiekosten kun je naar het lijkt niet deelnemen. De 'huurpakketten' zullen waarschijnlijk dus wel uit een X aantal panelen bestaan. Dat betekent meer massa en kan ook deels maken dat iets voor een bedrijf wel rendabel is. Weet ik niet hoor, maar dat denk ik zo.

  2. Op de website staat een (veel te positief) rekenvoorbeeld. Rekenen is blijkbaar ook niet hun sterkste kant, want er klopt gewoon geen bal van. Ook rekken ze de normale levensduur van de zonnepanelen even uit met 5 jaar (zodat hun winstplaatje positiever wordt), en vergeten ze te vermelden dat je in de tussentijd even 1 of 2 keer de omvormer moet vervangen.

 4. Sorry voor mijn ietwat ongenuanceerde mening, maar wat een kulverhaal van het huren. Over 10 jaar betaal je 6.000 euro en bespaar je 1200 euro. En dan moet je ook nog de panelen overkopen voor 50 euro per paneel. Dus ben je 6.600 euro kwijt om 7.800 te besparen. Dan ben je dus wel eigenaar van de panelen en de omvormer, maar de panelen en de omvormer zijn dan al 10 jaar oud en de kans op een kapotte omvormer is dan al best groot. Het risico dat je dan een nieuwe omvormer mag kopen is significant en dan ben je zo je winst kwijt van de eerste 10 jaar.

  Voor 10 euro per maand zou ik me sowieso niet vastleggen aan een contract voor 10 jaar. Dan kun je beter een paar duizend euro aflossen op je hypotheek…

  1. Op zich klopt het, maar het is inderdaad wat ongenuanceerd. Het echte voordeel komt namelijk vooral in de periode ná die 10 jaar. Zonnepanelen gaan tegenwoordig 20-30 jaar mee. Een omvormer 15 jaar. Die omvormer kost ongeveer 500 euro. Als je dan dus 6600 betaalt, plus nog eens 500 voor je omvormer, dan zit je in totaal op 7100 euro aan kosten voor laten we zeggen 25 jaar. Je bespaart dan 2,5 * 7800 euro = 19.500 euro. Je totale voordeel is 19.500-7.100 = 12.400. Dat lijkt me toch een best bedrag. Zo'n besparing (en ws nog wel iets meer) kun je ook realiseren als je koopt, maar dat is niet voor iedereen direct een optie.

  2. Dat is allemaal koffiedik kijken. Je kunt nu geen beslissing maken voor over 10 jaar, daarvoor verandert de wereld te snel. Wist jij 10 jaar geleden hoe de wereld er nu technisch voor zou staan, en hoe je persoonlijke leven in elkaar zou steken? Je moet je beslissing baseren op basis van die eerste 10 jaar, en niet op de mogelijkheid van de 15 jaar die daarna komen.

   Ik heb ook nog een rekenfout gemaakt, want na 10 jaar heb 6600 uitgegeven en volgens het rekenvoorbeeld 7200 bespaard. En pas daarna ga je er echt voordeel van hebben, maar dan hebben we het dus over het jaar 2026 t/m 2041. Dan zijn er wat mij betreft veel betere dingen die je kunt doen dan deze besparingstactiek van 10 euro per maand

  3. Als je het zo gaat bekijken, dan kun je beter b.v. ook geen huis kopen of een hypotheek afsluiten. Of zelf investeren in zonnepanelen. Of een Miele-wasmachine kopen, omdat die 20 jaar mee gaat.

   Maar misschien is dat ook iets persoonlijks. Ik baseer mijn beslissingen grotendeels op de lange termijn. Daarom koop ik wél een huis en los ik af, zodat ik daar een bepaalde waarde in opbouw. En als ik een auto koop of investeer in een pelletkachel of in iets anders, dan houd ik rekening met de levensduur daarvan. Of dat nu 5 jaar is, of 25 jaar. En ja, dan kan het leven wel eens anders gaan dan gepland, maar dat vind ik niet echt genoeg reden om dan maar alleen naar de korte termijn te kijken.

   En als zonnepanelen niets voor je zijn (want ik heb niet het idee dat het je speciaal om het huren ervan gaat), helemaal prima hoor, maar het is gewoon feitelijk onjuist dat een investering in zonnepanelen, via koop of huur, geen goed rendement oplevert. Met de kennis van nu, inderdaad.

  4. Laten we even duidelijk zijn. Ik ben een enorm voorstander van zonnepanelen en heb zelf 12 panelen op mijn dak liggen. Zonnepanelen zijn een ontzettend goede investering. Ik heb laatst nog een blog geschreven over de ROI van zonnepanelen, en in mijn geval kom ik ruim boven de 10% uit, en is daarmee een betere investering dan eigenlijk alle andere investeringen. Echter, wel als investering. Want ik koop iets, ben er eigenaar van en krijg garanties. Door die garanties weet ik 100% zeker dat ik na 5 jaar uit de kosten ben en na 10 jaar heb ik mijn investering al meer dan 2 keer terugverdient. Dit is niet interessant als huurobject waarbij je eigenlijk de eerste 10 jaar nauwelijks er iets op vooruit gaat en je je voor een lange termijn vastlegt. Dus het gaat me eigenlijk wel specifiek om het huren ervan. Want dat is gewoon een slecht verhaal.

   Je gaat verder de vergelijking aan tussen zonnepanelen en wonen/aflossen/wasmachine kopen. Ik hoop dat je het met me eens bent dat wonen, aflossen (bij een aflossingsvrije hypotheek) en wassen 3 zaken zijn die nou éénmaal moeten en dat zonnepanelen een investeringsobject is waar je winst op kunt maken. Zonnepanelen is leuk om erbij te hebben, het andere moet je toch. En ook bij het kopen van een huis en een wasmachine kijk je naar de korte en langere termijn. Maar het moet ook voordelig zijn op de korte termijn. Koop jij een wasmachine waarvan je weet dat die de eerste 10 jaar nog moet indraaien en pas na 10 jaar op zijn allerbeste is? Nee, dat klinkt ridicuul. Zo is dat ook met dit verhaal. Je committeert je voor 10 jaar aan een product met een zeer beperkte winst om er na 10 jaar nog meer geld in te stoppen en eigenaar te worden van verouderde techniek. Dat is toch gewoon een slecht verhaal, of niet?

   Geen slecht verhaal voor de installateur en eigenaar van de panelen overigens, want die verdient er goud geld aan. En dat gaat ten kostte van je eigen rendement.

  5. Zijn jouw panelen dan zo goedkoop, dat je je investering er binnen 5 jaar alweer uit hebt? Of ligt dat ergens anders aan?

   Als je iets kunt betalen, dan zou ik zeggen: mooi kopen. Natuurlijk heb je dan meer rendement dan wanneer je het huurt of via huurkoop doet. Maar als je het niet in één keer kunt betalen, maar je wilt wel zonnepanelen om je energierekening te drukken (en dan ervan uitgaand dat je niet je energierekening met een tientje omlaag doet, terwijl je voor drie tientjes per maand huur betaalt), dan vind ik het persoonlijk mooi dat zo'n optie geboden wordt.

   Het wasmachine-verhaal is inderdaad kul; niemand heeft het toch over de werking, dat die pas na tien jaar goed of optimaal zou zijn?

   Maar goed, ieder z'n mening. Ik vind het, zoals hierboven aangegeven, mooi dat er zo'n optie is voor iets dat milieuvriendelijk en duur is.

  6. Als je de zonnepanelen zelf koopt, krijg je sowieso de btw al terug. En we hadden een subsidie-regeling in de gemeente. Minder dan 3000 euro betaald voor 3000wp (12 panelen op het dak). Als je huurt kom je natuurlijk ook niet in aanmerking voor dat soort regelingen.

   Zoals hieronder ook al wordt aangegeven, dan kun je 10x beter een duurzaamheidslening nemen om zonnepanelen te kopen. Want het grootste nadeel van de huur-optie is dat je je committeert voor 10 jaar.. Want wat gebeurt er als je na 7 jaar gaat verhuizen?

  7. Voor dat bedrag had ik ook liever gekocht 😉 En inderdaad, dat heb ik ook aangegeven: je moet wel goed nadenken over b.v. verhuisplannen, want het is gewoon zonde als je tegen die tijd met je panelen moet gaan slepen of afhankelijk bent van of een koper jouw contract over wil nemen. Ik zou namelijk persoonlijk niet snel iemand anders z'n contract overnemen. Dat bekijk ik dan liever allemaal eerst zelf.

 5. Ik heb ook zonnepanelen, ik heb er 9 en dat is voor mijn huis prima.

  Ik ben ook een voorstander van zonnepanelen, het is een goede investering die zich ruim terug verdient als je het om zou rekenen naar bv dat geld wat je uitgeeft aan de zonnepanelen tegen een rent van 1% als je dat geld op de bank zou zetten.

  Zonnepanelen huren is in mijn optiek geen optie, je moet je altijd maar afvragen waarom je ze kan huren. Dit is toch om de portemonnee te spekken van die gene die die zonnepanelen verhuren.

  Ik zou het om die reden iedereen af raden en adviseren om eerst het geld te sparen en dan de zonnepanelen zelf te betalen.

  Groetjes Sas

  1. Huren is natuurlijk ook gewoon een business. Daar verdienen mensen aan. Net als met kopen; je krijgt ze ook niet voor inkoopprijs. En met huren zit er meestal nog een extra laag tussen. Zelf sparen lijkt me idd altijd voordeliger, maar het gaat vaak ook om hele bedragen. Ik kan me ook voorstellen dat je – als je flink kunt besparen op je energierekening – dan niet wilt wachten tot je dat geld bij elkaar hebt. Of dat helemaal de juiste insteek is, daar twijfel ik ook wel een beetje aan. Aan de andere kant; ik vind het wel verschil maken dat het gaat om iets dat ook beter is voor het milieu. Natuurlijk is een duurzaamheidslening dan natuurlijk ook eventueel een optie. Dan ben je wel zelf verantwoordelijk voor de installatie e.d., maar dan kun je wel een pakket aanschaffen waarbij je misschien sneller je kosten eruit hebt.

  2. Dat klopt wel wat je zegt, er zit nog een laag tussen waardoor het niet voordeliger wordt.

   Uit milieu overwegingen is het idd nog niet zo verkeerd om deze optie van huren te hebben, duurzaamheidslening is ook een optie maar wat daar nou van de beste keuze is zou ik eerst even een avondje of wat voor moeten gaan zitten haha, dat zijn toch beslissingen die je niet zomaar neemt.

   Ik heb er gewoon keurig netjes voor gespaard en toen pas aangeschaft, en naar mijn idee is dit toch de beste optie. Ook al is het natuurlijk wel interessant dat het mogelijk is en dat hierdoor nog meer mensen duurzame energie tot hun beschikking hebben.

   Overigens vind ik het altijd leuk om tijdens het fietsen te kijken hoeveel mensen nou zonnepanelen op hun dak hebben. En gelukkig zie je het steeds vaker 🙂

   Groetjes Sas

  3. Klopt! Ik zie het hier ook steeds vaker! Ik zou het zelf ook nog wel eens willen. Hier heb ik het wel overwogen, maar had er vanwege een nieuw dak op dat moment geen geld voor. Nu mooi, want met die pelletkachel zijn mijn energiekosten vrij laag en dan had ik die investering er nooit uitgehaald. Zelfs als ik dan b.v. de installatie van Zakelijk Bezuinigen hierboven had geplaatst, had het me nog een paar jaar gekost om tenminste quitte te spelen. En daar plaats je zo'n systeem natuurlijk ook niet voor! Maar wie weet in (op) een volgend huis!

 6. Wat slim zeg! Nog nooit van huren gehoord. Wij willen ook graag zonnepanelen en ik hoop dit binnen 2 jaar te kunnen verwezenlijken. Op dit moment ben ik mij aan het verdiepen in de slimme meter. Want dit blijkt nog niet zo slim te zijn bij (eigen) zonnepanelen. Volgende weer het artikel op mijn blog, in ieder geval.

  1. Nee, die overweging had ik hierboven idd ook al. Maar ik zit dan wel een beetje met of dit echt onder pure luxe valt (als in: leven boven je stand), of dat het iets anders ligt, omdat het milieuvriendelijk is en het een investering is. Zie jij zonnepanelen als pure luxe, net als b.v. een dure auto, of zit er toch wel verschil tussen?

  2. Zeker wel, je hebt het absoluut niet nodig om te kunnen leven, zelfs niet om goed te kunnen leven. Eigenlijk heb je het ook niet eens nodig om 'groener' te kunnen leven, aangezien je daartoe ook groene stroom kunt afnemen, of gewoonweg minder stroom verbruiken. De vraag is ook hoe groen het bedrijf met jouw afbetalingen (opgewekte energie) omgaat, of je uberhaupt wel een 'groen' verschil aan het maken bent…
   Zou jij een lening voor een dure 'groene' auto dan ook als milieuvriendelijke investering beschouwen, of 'groene' kleding, en een prima leendoel?

  3. Kleding en een auto zijn voor mij niet echt dingen waar je geld op kunt verdienen. Zodra je de garage uitrijdt is je auto al de helft minder waard en kleding verkoop je ook nooit meer voor de nieuwprijs. Met zonnepanelen kun je je investering (of je daar nu voor geleend hebt of van spaargeld hebt betaald) wél terugverdienen, plus een rendement (en hoeveel dat is laat ik dan even in het midden). Vandaar ook een beetje mijn twijfel hierbij. Ik vind idd dat je niet moet lenen voor iets, behalve een huis. Maar als je er geld mee kunt verdienen, mét rendement, dan twijfel ik weer een beetje. Net als bv een verbouwing; voor een nieuwe keuken zou ik niet lenen, maar ik kan me wel voorstellen dat mensen het doen voor dingen die de waarde van een huis echt verhogen, zoals bv een nieuw dak. Op papier is het in feite hetzelfde; lenen voor iets dat je nog niet kunt betalen en dat geen eerste levensbehoefte is. Maar gevoelsmatig merk ik dus dat ik daar een beetje tussen schipper..

 7. Die investering in zonnepnelen haal je er ook niet gegarandeerd uit. Is afhankelijk van heel veel factoren waar je weinig of geen invloed op hebt. De noodzaak van zonnepanelen ontgaat mij, lenen puur en alleen om te investeren in onnodige luxe vind ik gewoon niet verstandig.
  Hetzelfde geld ook voor verbouwingen en nieuwe keukens en auto's, hoe 'nodig' ik ze soms ook denk te hebben. Ik spaar ervoor, dan kan ik het me veroorloven. Dan kan ik me zelfs een investering veroorloven die zijn geld niet terugverdiend, iets wat met geleend geld juist de strop is.
  Ik ben echt niet tegen zonnepanelen of andersoortige investeringen, maar alleen wel tegen nodeloos lenen boven sparen.
  Dus heb ik zelf gespaard voor de verbouwing, en voor de zonnepanelen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.