De autolening: het plan

Hoewel ik meestal wel plannen heb, blijf ik er vaak nog mee in m’n hoofd zitten tot ze ‘goed’ zijn. Of beter gezegd: ze verdwijnen pas uit m’n hoofd als ze blijkbaar echt goed zijn. De autolening is er daar ook zo één van. Die wilde ik in de eerste instantie in 2016 aflossen. Ik dacht dat te doen door extra te sparen en eventueel wat geld uit het huis ervoor te gebruiken, aangezien ik dat dit jaar toch wel verwacht te verkopen.

Maar het bleef rondzoemen, dus blijkbaar was dat het nog niet helemaal. Bovendien moet je vanwege de bijleenregeling geld dat je uit je huis haalt weer in een nieuw huis stoppen, mits je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt. Aangezien die kans groot is, is dat voor mij van toepassing. Dan is het natuurlijk niet echt slim om zo’n bedrag er vanaf te snoepen. Dat beperkt dan toch mijn mogelijkheden.

Toen bedacht ik dat ik het wel eens zou kunnen proberen om in het eerste half jaar van 2016 te doen. Als ik dat zou redden. Dan zou ik precies op de helft van de looptijd zitten en dus ook de helft aan rente besparen. Bovendien zou de kans dan groot zijn dat ik autoleningvrij ben op het moment dat ik mijn huis verkoop.

En het bleef zoemen. 

Dus wat heb ik nu bedacht? Als ik keihard werk, keihard spaar en vooral heel scherp blijf, dan zou het in theorie misschien mogelijk moeten zijn om de autolening af te lossen vóór ik naar New York ga. Dat komt ook een beetje uit rond de helft van het jaar, maar voelt toch beter. Dan kan ik die vakantie schuldenvrij instappen, met uitzondering van mijn hypotheek dan.

Bijkomend pluspunt: het motiveert mooi om te kijken of ik die New York-trip niet heel voordelig kan inkleden. 

Dat dat totaal niet saai hoeft te zijn, maakte ik onder meer op uit de tip van Loes, die vertelde dat je gratis kon varen op de Hudson. Die verwees bovendien naar een artikel, waarin nog meer gratis tips stonden. Niet alles is meer van toepassing, maar het plantte wel het zaadje om eens te kijken wat er nog meer gratis of voor bijna niets te doen is. Want laten we eerlijk zijn; als ik daarheen wil als ‘de New Yorker’, dan moet ik natuurlijk niet met een toeristenbeurs aan komen zetten. Dan is het juist mooi om creatief te zijn en zoveel mogelijk uit mijn geld te halen!

Bovendien wil ik mijn vakantiebudget natuurlijk ook zoveel mogelijk in stand houden (of verhogen) voor mijn trip met lief deze zomer.

In december deed ik mijn eerste aflossing op de autolening, in januari maakte ik weer geld over en vandaag is het de bedoeling dat ik mijn geplande aflossing voor februari overmaak. Als ik daar ook nog eens het bedrag van aftrek dat maandelijks wordt afgeschreven, dan staat er nog ongeveer €8250 open.

Door versneld af te lossen hoop ik mezelf ongeveer €1250 aan rente te besparen, wat betekent dat ik in de komende periode dus nog zo’n €7000 af moet lossen. 

Een fiks bedrag, zeker gezien het feit dat ik eigenlijk geen zicht heb op mijn inkomsten voor de komende maanden, maar ik wil mijn schouders er wel onder zetten.

Als optie houd ik open om het laatste deel van mijn buffer te doen. Liever niet, want daar heb ik ook doelen voor, maar als ik me er prettiger bij voel, dan houd ik die optie voor mezelf wel open.

Best een stevig en uitdagend plan, maar het gevoel erbij is wel goed. Ook fijn; eindelijk eens een min of meer behapbaar bedrag om af te lossen, in plaats van iets dat in de tonnen loopt…

Wat vinden jullie van dit plan? En suggesties om de komende maanden wat extra te verdienen én tips voor gratis/goedkope dingen in New York zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

29 Comments
 1. Ambitieus, €7000 in 4 maanden.
  En als je echt als new yorker naar new york gaat, kijk eens op couchsurfing.org daar kun je gratis bij mensen thuis slapen. Heb ik goede ervaringen mee in las Vegas en san fransisco

 2. Strak plan! Ik zou zeker een stukje buffer inleveren om af te lossen. De auto is vrij nieuw en daar hoef je je de komende jaren geen zorgen om te maken. De auto maakt ook het grootste deel van de buffer uit.

 3. Strak plan! Ik zou zeker een stukje buffer inleveren om af te lossen. De auto is vrij nieuw en daar hoef je je de komende jaren geen zorgen om te maken. De auto maakt ook het grootste deel van de buffer uit.

  1. De buffer houd ik vooral aan om m'n salaris te kunnen 'dekken' als ik niet voldoende zakelijke inkomsten heb, maar als er iets met de auto zou gebeuren, dan zou ik hem daar idd ook voor nodig hebben. Mijn idee is om zoveel mogelijk vóór die trip af te lossen en dan eventueel de rest via de buffer te doen. Dan is het misschien nog een keer €1000, in plaats van een praktische halvering op dit moment.

 4. Zeker een ambitieus plan! Het gaat je vast lukken! 🙂
  Er schoot mij nog een tip te binnen voor New York. Om de skyline te zien, kun je in plaats van ticket kopen voor een boottochtje naar het Vrijheidsbeeld de gratis ferry naar Long Island nemen en onderweg op de heen en terugweg genieten van de skyline.

  1. Bedankt voor de tip!! Dat is zeker een goede voor op m'n lijstje. Ik twijfel nog even of ik nog een keer naar het Vrijheidsbeeld zal gaan; ik ben nog nooit in de kroon geweest (daar moet je kaartjes voor reserveren), maar bedenk me nu dat je dan idd ws wel meer dan alleen die $20 moet betalen voor het kaartje.

 5. Heerlijk die ambitie!
  En ik denk dat het veel beter voelt om eerst schulden af te betalen voordat je die heerlijke vakantie hebt. Dan voelt die vakantie als een heerlijke beloning!
  … wat zou het trouwens fantastisch zijn als je het huis snel zou verkopen, he? 🙂

 6. Klinkt als een mooi meetbaar doel.
  Ga je dan in plaats van de hypotheek aflossen dus de komende maanden focussen op de autolening? Of wil je het naast elkaar blijven doen?

  Misschien heb je nog mogelijkheden tot uitbetalingen van online verdiensten? Euroclix ofzo? Dingen verkopen gaat niet heel hard, maar kan wel echt helpen. (En je huis wordt leger)

  1. Ik wil het aflossen op de hypotheek wel door laten gaan, maar een tandje lager. Nu heb ik in januari en februari beiden €500 afgelost. Op het hele bedrag niet veel, maar het scheelt toch een paar euro in de maand. En idd, ik kijk hiervoor natuurlijk ook weer naar dat soort verdiensten, want met dit doel zal ik wel alle zeilen bij moeten zetten!

 7. Lekker ambitieus! Ik ga jou natuurlijk geen advies geven, jij weet zelf dondersgoed wat je wilt… Ik denk dat ik zelf eerst de autolening zou aflossen en dan zou sparen voor mijn toekomst. Wel noodzakelijke reparaties in huis laten doen, maar niet meer de hypotheek aflossen, inderdaad om te voorkomen dat je straks te maken krijgt met de bijleenregeling. Succes, het gaat je lukken!

 8. Steek de vlag uit als je dit ambitieuze plan hebt gehaald. Ik zou zeker mijn buffer aanspreken als het kan.
  Een goed gevoel. Wat meer marketing om je bedrijf te vergroten? Nadenken over andere verdienmodellen? Beter geld verdienen met werk dan met marktplaatsverkopen. Het is een aanslag op je comfortzone, helaas.

 9. Misschien een tip voor je trip naar New York, wij hebben afgelopen zomer een paar dagen bij iemand thuis in haar kelder (hoe Amerikaans) geslapen, via Airbnb. Ze woonde in Queens en haalde en bracht ons van en naar het vliegveld. De metro richting Manhattan lag op een half uurtje lopen, dus je zit wel echt in een woonwijk buiten het centrum, maar ik vond het een echte local ervaring en het was niet heel duur vergeleken met de hotels in Manhattan.

 10. Het idee is wel goed denk ik.

  Nou had ik nog wat vraagjes, waarom heb je zo'n dure auto gekocht? Naar mijn idee heb je voor 3500,00 ook een prima auto die zuinig is en goedkoop in de wegenbelasting. Ik heb me er even in verdiept aangezien ik zelf geen auto heb en ik toch wel benieuwd was wat je zou kunnen kopen voor het bedrag van 7000,00. Ik vind het nog al een grote uitgave.
  Daarnaast zou ik dan bv ook niet een tripje geboekt hebben naar New York aangezien je voor die trip ook aardig wat geld mag neerleggen, dan zou ik toch gekozen hebben om eerst de lening af te handelen en dan te gaan sparen voor New York. Wat ik overigens sowieso niet zou doen aangezien het nog al een verspilling van brandstof is om mezelf te kunnen verplaatsen naar New York.

  Groetjes Sas

  Ps, ik vind dat je een leuk blog hebt 🙂

  1. Allereerst: bedankt voor het compliment 🙂 En de auto is een beetje een verhaal op zich; ik moet hem voorschieten, maar omdat het een heel milieuvriendelijke auto is en ik hem zakelijk gekocht heb, kon ik gebruik maken van allerlei subsidies en kortingen. Met de inruil van mijn oude auto, betaal ik er over een periode van 5 jaar gezien eigenlijk niets voor. Wat dat betreft is het dus goedkoop. Ik moet hem dus echter wel voorschieten, omdat de 'terugbetaling' verdeeld wordt over 5 jaar, via teruggave van de belasting. En die 5 jaar ging natuurlijk pas in op de dag van aanschaf. Een deel heb ik inmiddels al teruggekregen via de btw en de aangifte van het eerste jaar waarin ik hem heb, maar de rest moet nog. Als ik echter de aanschaf nu al afbetaal, dan kan ik dat geld straks allemaal in mijn zak steken.

   Dat je zo'n trip naar NY als verspilling van brandstof ziet, kan ik me op zich voorstellen, zeker vanuit milieutechnisch oogpunt. Daar kan ik ook niet echt iets anders van maken. Maar goed, dat is dan ook weer iets waar iedereen zelf keuzes in maakt. Overigens heb ik die trip weer uit mijn vakantiepotje betaald 😉

   Ik denk dat het voor mij anders zou zijn als ik het geld (voor de auto) niet had. Dat heb ik echter wel, ik wil het alleen niet in één keer kwijt zijn, want dan heb ik praktisch geen buffer meer. Want ik ben het zeker met je eens dat je geen (en zeker geen grote, luxe) kosten moet maken als je geen geld hebt.

 11. Ik zit net mijn stukje terug te lezen, maar zie dat ik een beetje lullig ui de hoek kom, zo bedoel ik het niet hoor.

  Ik vind dat je leuke stukjes schrijft en ik vind het ook leuk om een kijkje in je leven te hebben.

  Wat ik bedoel te vragen is waarom je die keuzes gemaakt heb, en wat ik zelf zou doen in jou geval.

  Groetjes Sas

  1. Haha, valt wel mee hoor! Ik had het tenminste niet als lullig gelezen. Maar daarom heb ik die keuzes dus gemaakt. Die auto was heel gunstig qua regelingen (anders zou ik namelijk idd niet zo'n dure auto kopen) en New York; ik heb een zwak voor Amerika en heb dat er dan voor over. Plus dat het voor mij ook een stukje uit mijn comfortzone stappen is, door alleen naar een wereldstad te gaan. Dat kan natuurlijk ook veel dichterbij, maar als ik dan toch ga, dan grijp ik eigenlijk elk excuus aan om naar Amerika te gaan, juist omdat ik daar zo dol op ben. Niet milieubewust, dat weet ik, op dat front wint mijn voorliefde voor dat land gewoon.

   En bedankt voor onderstaande, dat komt wel goed! Ik heb er echt veel zin in en ben nu mooi bezig met daar dus een voordelige, maar gave trip van te maken!

 12. Wel top dat je een milieu vriendelijke auto hebt gekocht, dat vind ik echt leuk om te lezen.

  En veel plezier in New York 🙂

  Groetjes Sas

 13. Dat zou toch wel heerlijk zijn als je van die autolening af zou kunnen komen, en zeker in zo'n korte tijd.
  Ik ben heel blij dat wij geen lening hoefden voor de aanschaf van de auto.
  Fijne dag verder nog,
  liefs,
  Mirjam

 14. Autolening eerst aflossen, en daarna Hard(er) aan de hyotheek is waarschijnlijk ook heel verstandig als je naar de rentepercentages van die 2 leningen kijkt. Je lost altijd de lening met het hoogste rentepercentage eerst af.
  Wel genoeg buffer overhouden voor de ellende die je kan overkomen he? Maar een stukje buffer naar autolening zou best wel eens slim kunnen zijn. Tenzij je graag de leningmaatschappij sponsort via het betalen van rente.

  1. Nee, dat laatste doe ik zeker liever niet! Het is alleen zo dat de hoofdsom berekend is op basis van bedrag + rente. Ik betaal dus op dát bedrag af. en op het moment dat ik alles wil aflossen of afgelost heb, dán wordt pas gekeken naar hoeveel sneller dit is en hoeveel rente er dus nog af gaat. Omdat mijn buffer eigenlijk nog niet op mijn gewenste niveau zit, pak ik de autolening eerst aan zonder aan de buffer te komen. Wel hard, waardoor de buffer minder hard groeit, maar dat is op zich niet erg. Zolang daar maar even niet echt wat vanaf gaat.

   Als het me lukt om dit voor mijn trip af te lossen, dan bespaar ik mezelf de helft aan rente. Dat vind ik 'goed genoeg' als dat betekent dat ik niet of bijna niet aan mijn buffer hoef te komen hiervoor. En daarna idd weer kijken naar de hypotheek van 5,8%… Hoewel verkopen voor die tijd natuurlijk ook helemaal niet erg is 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.