Rijtjes afwerken: hypotheek, buffer, sparen…

Waarschuwing: dit is een wat euforische post, maar ik zit echt even in een aflos-high :O

Aan het begin van 2016 heb ik een aantal ambitieuze financiële doelen gesteld. Om die niet té ingewikkeld te maken (lees: ze niet als een enorme drempel te zien), heb ik die onderverdeeld in kwartalen en maanden, zodat ik een beetje weet welke stappen ik elke maand moet zetten om mijn doelen te halen.

Voor februari was de grootste klap het doen van een flinke afbetaling op de autolening. Daar wil ik immers toch eerder dan gepland vanaf zijn.

Daarnaast wilde ik weer een aflossing op de hypotheek doen, wat sparen voor de buffer, wat sparen voor de verbouwing, wat sparen voor de zorgverzekering en wat sparen voor de vakantie.

Gelukkig kreeg ik van de week een mooi bedrag binnen 🙂

Hierdoor kon ik – samen met wat ik al had – meteen de geplande aflossing op de autolening doen. En er bleef ook nog genoeg over om de volgende €500 op de hypotheek af te lossen! Dat betekent dat ik mijn lijstje voor ‘extern’ voor deze maand alweer gehad heb. Nu wordt het verder ook meteen weer makkelijk, want nu hoef ik niet meer te kiezen of te verdelen, maar is het gewoon een kwestie van mijn lijstje afwerken. Eerst de buffer, dan de verbouwing, dan de zorgverzekering en dan de vakantie. Overigens gaat dat allemaal niet om enorme bedragen, maar het is wel fijn als daar ook een beetje bij komt.

Ik hoop van harte dat het een beetje lukt om deze trend door te zetten. 

Nu had ik toevallig een paar dingen die ik nog tegoed had en ik weet natuurlijk niet hoe dat voor de komende maanden zal zijn. Daar wil ik echter ook niet teveel bij stilstaan, dit is tenminste vast binnen. Vorig jaar waren de eerste maanden van het jaar ook het pittigst en toen was ik er met m’n hoofd iets minder bij. Dit jaar hoop pak ik dat toch anders aan. The only way is up!

Als jij meerdere spaardoelen hebt, hoe pak jij het dan aan? Verdeel je steeds alles een beetje gelijkmatig, of werk je ook lijstjes af?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Edit: ik was wel zó euforisch bezig dat ik helemaal vergeten ben te melden WAAR ik op af ging lossen. Oftewel; ik heb gewoon een dik bedrag overgemaakt, zonder een omschrijving… Maar even een mailtje achteraan gestuurd, hopelijk komt dat goed… Slimme actie weer.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
  1. Ja, ik ben er ook wel heel blij mee! Het helpt bij mij wel echt als ik concrete doelen heb, anders versloft het snel. En dan vliegt het geld er ook uit, of het nu door onvermijdelijke rekeningen is, of doordat ik het zelf laat schieten. Nu probeer ik bij alles te bedenken of het me dichter bij mijn doel (en dat is dan natuurlijk niet alleen een X bedrag, maar vooral mijn nieuwe start) brengt. Is dat niet het geval, dan is 'nee' zeggen ineens een stuk makkelijker!

 1. Lekker zo'n high! Gefeliciteerd.
  Wij zijn niet van de potjes of rijtjes oid. Ik probeer onze maandlasten gewoon zoveel mogelijk naar beneden te brengen en wat er over is gaat naar de spaarrekening. Gewoon één spaarrekening; lekker overzichtelijk :-).

 2. Wat leuk dat je voorzit op schema! Je zou voor minder enthousiast zijn … Bedankt trouwens om me eraan te herinneren dat ik ook nog leuk nieuws te delen heb, ga er morgen een post over schrijven.Ik hou er niet zo van om elke maand een stukje in elk van mijn spaarpotjes te steken, omdat het zo minder vooruit gaat naar mijn zin. Dat is ook wel omdat elk spaardoel een eigen rekening heeft en ik dan zelf moet beginnen rekenen om het totaalbedrag te weten.Dus ik geef een bepaalde volgorde / prioriteit aan mijn potjes. Momenteel krijgt renovatie voorrang, nog voor de zomer wil ik nieuwe ramen en de spouwmuur laten isoleren. En na de vakantie gooi ik al wat ik kan missen naar de hypotheekrekening, om dan in november één grote aflossing te doen (ik mag maar 1 x per jaar extra aflossen).

  1. Ik ben benieuwd naar jouw nieuws! Zal zo meteen even een bezoekje brengen 🙂 En het verdelen is idd een beetje dubbel; het gaat dan niet zo hard voor je idee, maar aan de andere kant is het wel makkelijker om het wel of niet uit te geven. Ik weet op elk moment of ik bv genoeg heb voor een aflossing of niet en hoef niet te bedenken wát ik dan uit de grote pot ga halen. En als ik bij MoneYou inlog, dan zie ik in het hoofdscherm wel hoeveel ik totaal heb. Dat is dan vaak wel weer een leuke verrassing.

 3. Wij hebben meerdere spaardoelen voor dit jaar. Dit pakken wij als volgt aan: zodra onze salarissen worden gestort, maken wij meteen het bedrag aan extra aflossing over naar de bank. Voor de overige doelen, maken wij het gebudgetteerde bedrag over naar de diverse spaarpotten. Zodra die vol zijn, kan het doel worden gerealiseerd 🙂

 4. Fijn dat het zo goed gaat, ik denk wel dat sparen/aflossen het snelste gaat als je altijd je hoofd erbij houd. Maar dat is natuurlijk ook niet even gemakkelijk.

  Ik heb meestal maar 1 doel en dat is sparen an sich. En natuurlijk duurzaam leven 🙂

  Groetjes Sas

  1. Klopt, dan gaat het het beste. Maar dat lukt idd niet altijd even goed. Tot nu toe wel aardig, maar het gaat vooral mis als het overzicht wat in het geding komt. Of als ik het idee heb dat ik overal wat aan het doen ben, maar dat het nergens opschiet. Wat dat betreft zal ik dan ook blij zijn als ik van die autolening af ben en (*duimen!*) het huis verkocht heb. Dat zal een behoorlijke vereenvoudiging met zich meebrengen!

  1. Nee, ik kan voor de hypotheek gewoon aflossen op een bepaald rekeningnummer, onder vermelding van mijn leningnummer. Voor de auto gaat het precies hetzelfde, maar daar was ik nu dus het leningnummer vergeten te noemen. Gelukkig heb ik al bericht gekregen dat het goed binnengekomen was en dat het afgeschreven wordt. Zou anders toch een beetje zuur zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.