Mijn beste tip voor opruimen

Ik geef toe: ik ben niet echt een voorbeeldige huisvrouw. En het voordeel van een groot huis is dat je je rommel niet altijd hoeft te zien. En dan stapelt het soms best wel op, ook als je – zoals ik – toch al een stuk minder spullen hebt dan eerst.

Opruimen doe ik op vaste momenten:

 • Als ik denk tijd te hebben (niet zo vaak)
 • Als er bezoek komt (dan beperk ik me wel tot het ‘spoor’ waar zij lopen, dus kamer, toilet, gang, soms keuken)
 • Als er een bezichtiging is

En voor dat laatste moet ik dus écht aan de bak, want dan komen ze overal én je wilt natuurlijk gewoon een zo goed mogelijke indruk maken. Waar mensen niet langs jouw spul hoeven te kijken, om zich voor te stellen hoe ze zelf ergens zouden kunnen wonen.

En als het zover is, dan werkt voor mij eigenlijk maar één tip:

Doe niets met lege handen

Ik loop dan continu met iets in m’n handen. Als ik naar de wc ga, dan neem ik mijn handdoeken uit de was voor de badkamer mee. Als ik uit de wc kom, neem ik de boekjes mee die daar liggen en ruim ik die op. Als ik naar de kelder ga, neem ik de statiegeldflessen mee. Kom ik weer uit de keuken, dan neem ik vast wat voor het eten mee naar boven. Als ik naar boven ga, neem ik kleding mee die opgeruimd moet worden. Ga ik weer naar beneden, dan neem ik iets mee dat weggegooid of verkocht moet worden. Enzovoorts.

Het maakt dan eigenlijk niet uit hoe groot de bende is; ik sta er altijd weer versteld van hoe snel het dan opgeruimd is.

Omdat ik voor zo’n bezichtiging natuurlijk eigenlijk mijn tijd niet alleen aan opruimen zou moeten besteden, maar ook aan schoonmaken en dingen bijwerken enzo, probeer ik die ‘niets-met-lege-handen-regel’ ook vaker toe te passen. Soms gaat het een tijdje goed, soms kakt het weer in. Maar het verschil merk ik écht altijd.

Nu het huizenseizoen weer een beetje op gang gaat komen en ik mezelf ook wil voorbereiden op kleiner wonen, ben ik deze regel maar weer eens driftig aan het toepassen. Ook buiten de deur! Steeds als ik boodschappen ga doen, rijd ik (op vrijdag, want goedkoop) ook even langs de tank en breng ik een doosje weg bij de kringloopwinkel. Ga ik sporten en heb ik nog boodschappen nodig, dan combineer ik dat in één rit. Scheelt tijd én brandstof 🙂

Heb jij een goede opruimregel? En misschien ook iets in die geest voor schoonmaken (voor mensen die daar een hekel aan hebben)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Zorgen dat alles een vaste plek heeft, en daar alles ook terug leggen. Elke avond doe ik een rondje met de laatste rommeltjes, ook de kinderen weten heel goed. Eerst iets op ruimen dan iets anders doen. Maar toch, nu manlief druk in de keuken bezig is met klussen lijkt het wel alsof er een Bom ontploft is in huis. En ook de zolder is een grote bende. Gelukkig komt daar niemand

 2. Elke keer als ik boodschappen doe, neem ik lege flessen en/of plastic mee naar het afvalstation naast de super. Verder ben ik heel erg van vaste plekken voor alle spullen en daar zet ik eigenlijk zo goed als altijd alles weer terug na gebruik. Dus veel opruimen hoef ik nooit. Alleen als ik mijn naaimachine op tafel heb staan, dan is de tafel meestal bezaaid met naairommel. Dan moet er aan het eind van die dag wel even flink opgeruimd worden. Maar verder? Vaste plekken is mijn motto en gelijk wegzetten.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

 3. Ik heb een paar goede tips en dat heeft betrekking op schoonmaken, iedere dag even met een bezem de vloer aanvegen en met doekje de oppervlakte stofvrij maken (ik ben daar binnen 20 minuten mee klaar, komt misschien ook omdat ik een klein huis heb) En ik doe iedere ochtend de wastafel en wc met citroenwater. Daardoor zit het er altijd netjes uit. Daardoor heb ik wel dat ik niet zo snel de badkamer een grote beurt geef met schoonmaken omdat het er toch best netjes uitziet zo.
  Het aanrecht en de keukenkastjes ga ik altijd met een dekje overheen als in de afwas gedaan heb. Dan heb ik toch al een opje dus dat is makkelijk.
  Maar ook hiervoor geld dat ik daardoor niet vaak de kastjes aan de binnenkant schoonmaak omdat het er voor het oog netjes uitziet.

  Opruimen, ik heb 1 goede tip en dat is weinig pullen bezitten.

  Was opruimen doe ik gelijk als de was droog is, mijn was droog ik in de huiskamer als het slecht weer is dus dan hb ik het graag zo snel mogelijk opgeruimd. En met mooi weer hang ik het buiten en ook daarvoor gel dat ik het gelijk opvouw en opruim als ik het van de waslijn afhaal.

  Groetjes Sas

  1. Weinig spullen bezitten vind ik inderdaad ook een hele goede oplossing. Juist omdat ik niet zo'n schoonmaakfan ben, bedenk ik bij elk prul dat ik zou kunnen overwegen te kopen, of ik het schoon wil maken. Er komen dan maar weinig dingen door de 'keuring' 😉

 4. ik kan het beste schoonmaken en opruimen als er niemand thuis is. Ik weet hoe ik wil dat het eruit ziet en hou dat beeld voor ogen. Het liefst een beetje kaal in huis, zonder allemaal rommetjes. Dus alle tafels krijgen een doekje, stofzuigen, dweilen. Ik probeer ook elke week de slaapkamers boven te stofzuigen en de bedden te verschonen (dat zijn er 5). Sinds ik kinderen heb wordt het nooit meer zo schoon als toen we geen kinderen hadden 🙂 Daar leg ik me een beetje bij neer. Het helpt bij mij ook wanneer er visite komt, dat ik kan een extra drive heb om schoon te maken/ op te ruimen. Maarre sorry ik vind die uitspraak Broertje dood altijd zo verschrikkelijk, omdat er genoeg mensen zijn die hun broertje hebben verloren

  1. Opruimen als er niemand is vind ik idd ook het fijnst. Dan heb je alles ook even in eigen hand. En dat laatste; helemaal niet op die manier over nagedacht, ik heb het meteen aangepast. Kan me voorstellen dat het in zo'n situatie een hele ongelukkige uitdrukking is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.