Spaargeld wordt massaal ingezet tijdens huizenjacht

Mensen steken massaal spaargeld in huis

Of het nu komt door de nieuwe regels, de aflos-/spaargekte of iets anders – ik weet het niet, maar een opvallende ontwikkeling is het wel. Wat? Dat mensen massaal hun spaargeld inzetten om een huis te kopen. Gemiddeld zou het gaat om ongeveer 37.000 euro. En in bepaalde gevallen is het nog meer, tot een ton aan toe.

Meer spaargeld in stenen

In het najaar van 2015 stak maar liefst 45% van de huizenkopers geld in een huis om de hypotheek te verlagen. Vijf jaar terug was dat nog ‘maar’ een kwart.

Het huis waar ik nu woon, is mijn tweede huis. In het eerste huis heb ik geen spaargeld gestoken, tenminste, niet om de hypotheek te verlagen. Dat huis werd destijds casco gekocht, dus er was wel geld nodig voor de verbouwing. Een deel daarvan ging via een bouwdepot van – als ik het me goed herinner – €10.000 en de rest was spaargeld.

Met het huis waarin ik nu woon, was dat al anders. Bij aankoop betaalde ik ongeveer €35.000 zelf. Dit was bijna voldoende voor de kosten koper (de overdrachtsbelasting ging nét te laat naar beneden…). Daarnaast betaalde ik de verbouwing volledig zelf en loste ik af op de hypotheek.

Het ‘stomme’ was dat wel dat ik dat laatste pas ging doen toen het een noodzaak werd, omdat het inkomen sterk naar beneden ging. 

Beter had ik dat kunnen doen toen het inkomen nog stevig was, en dan misschien wat anders verbouwen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Les geleerd

Aan de andere kant; als ik het op dezelfde manier gehad als bij het vorige huis, dan was het helemaal niet best geweest.

En wat ik hiervan geleerd heb, neem ik weer mee naar een volgend huis.

Dan ben ik ook één van die mensen die flink spaargeld gebruikt voor de aankoop van een huis. Afhankelijk van wat mijn eigen huis opbrengt en van hoe lang we daarna kunnen sparen, zal dat ook wel zeker zo’n bedrag zijn, waarschijnlijk nog meer. En met het idee in het achterhoofd om binnen een jaar of 10-15 helemaal hypotheekvrij te zijn, geldt toch: des te meer, des te beter.

Want ook al is dit niet meer mijn eerste huis en is mijn inkomen door de jaren ook wel wat gedipt; je bent nooit te oud of te laat om nieuwe inzichten te implementeren. En je hoeft ook geen grootverdiener te zijn om veel uit je geld te halen!

Heb jij spaargeld gebruikt voor het huis waarin je nu woont? En zou je dat bij een volgend huis anders doen? Hoe?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Wij hebben 80.000 euro spaargeld in ons nieuwe huis gestopt. Waarvan ongeveer 5.000 euro voor bijkomende kosten als taxateur, notaris, verkoop vorige woning etc.
  Ja, een enorm bedrag waar we jaren over gespaard hebben. Een vrijstaande woning was al heel lang een wens van ons. Een evt volgend huis wil ik zonder hypotheek kopen. Dat zal waarschijnlijk een goedkoper huis worden, maar dat zien we tzt wel. Voorlopig willen we hier niet weg 🙂

 2. We hebben buiten het spaargeld ook de overwaarde van ons vorige huis in dit huis zitten. We hebben twee keer een huis met overwaarde kunnen verkopen.

 3. LLMM, je schreef al eens eerder dat je huidige inkomen zoveel minder is als vroeger. Heeft dat met de crisis te maken, of werk je nu (bewust?) minder of doe je ander werk?

  Wij stopten ook veel spaargeld in ons huis. Groot deel ging naar de restschuld van vorige huis, rest 2/3 naar verbouwing huidige huis. Wij moesten fors verbouwen dus hebben wel kk en bouwdepot meegefinancierd.

  1. Het is een beetje en-en. Het heeft zeker te maken met de crisis, maar het heeft er ook mee te maken dat bij mij de rek er wat uit was, na een aantal behoorlijk pittige jaren. Dan werk je toch onbewust minder/doe je langer over dingen. Maar dat is meer van de laatste paar jaar, dat ik er ruimte voor heb om dan ook daadwerkelijk iets rustiger aan te doen. En de invloed van de crisis merkte ik al toen ik begon met bloggen, dus zo'n 5 jaar geleden.

   Wel jammer dat jullie nog zo'n flinke restschuld hadden, maar als dat betekent dat je nu goed en fijn zit, dan zal het het ook zeker waard zijn! Staat jullie huis dan nu eigenlijk nog onder water?

  2. Ja de restschuld was het zeker waard. Gewoon niet meer aan denken hoeveel dat huis je ooit gekost heeft 😉

   Bedankt voor je uitleg. Denk je dat je ooit nog weer wat meer gaat werken/verdienen of ben je wel blij met de huidige balans?

   We staan niet meer onder water. Niet ten opzichte van de huidige marktwaarde (die is denk ik 10.000€ hoger dan de hypotheek, zonder de inleg van het banksparen mee te rekenen.)
   En zelfs ten opzichte van de WOZ zitten we goed (al moeten we dan wel de waarde van de bankspaar meerekenen).
   Maar we willen hier niet weg, zelfs niet als we dus een mooie overwaarde zouden hebben.

  3. Ik wil uiteraard wel meer verdienen, het liefst door slimmer te werken. Maar goed, de branche waarin ik actief ben staat niet echt bekend om het 'snelle verdienen'. Dan ben ik al een redelijke uitzondering, dat ik er zo'n huis mee kan betalen. En met alle ballen die ik op dit moment in de lucht houd, heb ik wat minder energie voor het uitbouwen van mijn bedrijf. Als er straks wat losse eindjes opgelost zijn, hoop ik dat wel weer meer te krijgen. Dan ligt er ook wat minder druk op werken voor de vaste lasten, hoop ik.

   En mooi dat jullie alweer behoorlijk goed zitten ten opzichte van de WOZ en de marktwaarde! Niet om weg te kunnen, maar gewoon om wat vrijheid te hebben.

 4. Lekkerlevenmetminder, ik lees hier altijd graag met veel plezier.
  Is het nu 'ik' of 'we' in jouw artikels? Ik zie in dit stukje bovenaan steeds 'ik' maar dit huis kocht je toch samen?
  Aan het einde van je stukje staat weer 'we':'Afhankelijk van wat mijn eigen huis opbrengt en van hoe lang we daarna kunnen sparen'

  1. Haha, scherp! Ik kocht dit huis idd oorspronkelijk samen, maar ik betaalde zelf de kk, vrijwel de hele verbouwing en de aflossingen. En inmiddels is het huis alweer een paar jaar van mij alleen. Als het verkocht is, dan gaan we samenwonen in het huis van mijn vriend, waar 'we' dus inderdaad gaan sparen voor een volgend huis. Het is dus van allebei een beetje 😉

 5. Ik heb idd mijn spaargeld ingezet, en na het kopen van mijn huis heb ik ook zo snel mogelijk mijn hypotheek afgelost.
  Er is niets zo lekker dan "vrij" te kunnen wonen 🙂

  Vrij tussen aanhalingstekens want helemaal vrij is het natuurlijk nooit. Je houd toch je gemeente aanslagen en gas/licht en water.

  Groetjes Sas

  1. Ik blijf dat van jou echt super vinden! Zo jong al hypotheekvrij. En idd, helemaal 'vrij' ben je nooit, maar goed, ik geloof dat ik met liefde dat soort aanslagen zou betalen, als er niet maandelijks meer hypotheek werd afgeschreven 😉

 6. ja we betaalden de notariskosten zelf, en alle verbouwingen in ons huis hebben we ook van ons spaargeld betaald. Hierdoor kon onze hypotheek vrij laag blijven.

  1. Dat scheelt behoorlijk! En je bent ook wat vrijer als je je huis weer wilt verkopen. Ik ben tenminste nu echt ontzettend blij dat ik niet én de kk én de verbouwing heb meegefinancierd, want dan had ik het wel voor een ton meer (minimaal) te koop moeten zetten. En dan nog was het allemaal spannend geweest.

 7. Wij betaalden zon 165000 euro zelf , dit is overwaarde en spaargeld.
  Ondanks dat toch nog een top hypotheek maar ook ons droomhuis gekocht, dus dat hadden we er graag voor over,
  ondertussen in 8 jaar 116.000 euro extra afgelost, nog 254.000 te gaan.( maar het aflossen gaat elk jaar sneller dus dat motiveert enorm)
  Wij gaan hier alleen maar weg als we hier niet meer kunnen wonen, , ik ga er dus van uit dat een volgend huis(wat nog heel lang zal duren) altijd een kleiner huis zal zijn dat contant betaald kan worden.
  We hopen eerst nog 20 jaar hypotheek vrij te kunnen wonen.

  1. Wow, wat een bedragen, super dat jullie zo goed gaan met aflossen. Ik kan me ook wel voorstellen dat je de vaart erin wilt houden, met een tophypotheek. Hoewel die verhouding nu inmiddels wel heel anders zal liggen, met ongeveer een derde afgelost. En dat gaat natuurlijk steeds harder als je maandlasten dalen!

  2. We hebben een mooi salaris maar ook niet superveel hoor we werken alle twee 100% we verdienen samen 4100 euro per maand (netto) Het is dus ook een zaak van zuinig leven.

 8. Heel goede ontwikkeling. Spaargeld inzetten voor een huis kopen.

  Misschien volgend jaar al dat we geen 1,2% belasting meer hoeven te betalen over bezit. Er zit schot in de zaak. We hebben al geld betaald voor dit bezit. Dubbel betalen is onjuist.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.