Update augustus 2016: ik heb mijn huis verkocht! En daarmee verandert er ineens van alles in mijn doelen. Want: geen hypotheek meer, lagere lasten en meer geld. En: ineens een wijziging waardoor mijn buffer bijna helemaal naar mijn pensioenpot moest.

In 2015 had ik mijn doelen verdeeld over een aantal categorieën, namelijk Vakantie, Werk, Hypotheek, Gezondheid en Sparen. Dat lijkt heel concreet, maar was het uiteindelijk niet echt. Tenminste, ik merk dat het voor mij toch makkelijker werkt om gewoon écht een doelenlijst te hebben. Niet te groot, want dan wordt het ook een beetje doen om het doen, maar wél eentje waar goed over nagedacht is, die me verder brengt en die me scherp houdt. Kortom, het moet wel een beetje een uitdaging zijn. Daarom kijk ik dit keer even alleen naar de financiële kant (de rest doe ik even goed wel) én kijk ik niet naar doelen die ik kan halen, maar die ik WIL halen.

Huis, hypotheek en schulden:

Volgend jaar wil ik het huis gewoon verkopen. Basta. Los daarvan moet de hypotheek aan het einde van het jaar onder de €340.000 zitten. Dat lukt gemakkelijk bij een verkoop en anders betekent het dat ik ongeveer €10.000 moet aflossen. Ongeveer €4500 daarvan gaat al ‘automatisch’, via de annuïteitenhypotheken. Daarnaast wil ik van mijn autolening af. Daarvoor moet ik ook ongeveer €10.000 bij elkaar sparen. Mogelijk wordt dat iets minder, als de rente aangepast wordt (dat bedrag is nu over de hele looptijd berekend). Ik weet echter niet zeker of dat gebeurt.

Sparen:

Voor komend jaar heb ik twee vakanties in de planning staan. Eentje alleen en eentje met vriend. Daar wilde ik het, met uitzondering van b.v. eens een weekendje weg, ook mooi bij laten. Ik ga dus wel sparen voor mijn vakantiepotje, maar vind het meer dan prima als ik twee keer op vakantie ben geweest en er aan het einde van het jaar dan nog €500 in het potje zit.

Via maandbetalingen spaar ik voor de jaarbetaling van de zorgpremie. Daarnaast wil ik volgend jaar een extra buffertje van €885 opbouwen om het eigen risico op te kunnen vangen als dat nodig is.

Wat er verder te sparen is, gaat rechtstreeks naar de buffer. Mijn uiteindelijke doel daarvoor is (nu tenminste) €25.000. Eigenlijk durf ik dat niet eens als doel te noteren voor 2016, omdat het dan allemaal wel héél veel wordt, maar waarom ook niet? Als ik het niet probeer, dan wordt het sowieso niets. Bovendien kan ik nog meevallers hebben qua hypotheek (een deel van die €10.000 om af te lossen gaat natuurlijk al via annuïteiten) en autolening, waardoor het ineens een stuk behapbaarder wordt. En ik zou toch doelen stellen die ik wilde halen, in plaats van wat ‘sowieso wel lukt’?

Dus:

Hypotheek: < €340.000
Autolening: helemaal weg
Vakantiepot: jaar afsluiten met €500
Buffer: > €25.000
Zorgpot: premie voor 2017 + €885

Concreet, meetbaar en de rest.

Hoe?

De hamvraag: hoe ga ik dit doen? Volgens de methode die me de laatste spaarspurts erg geholpen heeft: ik maak in Excel een overzicht van inkomsten die ik verwacht en verdeel die direct na binnenkomst over mijn potjes. Aangezien ik eerder besloot om 15% van mijn inkomsten te sparen als investering in mijn huis, wordt het dus 85% die direct in de potjes gekiept wordt. Door vooraf al te bekijken hoeveel ik nog verwacht en te zien welk resultaat dat heeft op mijn spaarsaldo, motiveer ik mezelf om dat geld ook daadwerkelijk te sparen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

12 Comments
  1. Zoo, jij bent heel wat van plan dit jaar. Dat gaat je vast weer lukken maar veel succes.

  2. Altijd leuk en interessant om doelen en ambities te lezen. Succes met het behalen van de gestelde doelen!

  3. Buffer vna 25k lijkt me geen overbodige luxe in jouw situatie (ZZP met hoge woonlasten) dus daar zou ik zeker prioriteit van maken…!

    1. Klopt! Dat lijkt mij dus ook. Ik heb nu voor de eerste paar maanden van het jaar het aflossen van de autolening als prio 1. Dat levert als het goed is nog een mooie besparing in rente op. Plus dat het iets is dat ik ook in mijn hoofd weg kan strepen. Als ik daar vanaf ben, dan ga ik verder met de buffer. Nu stop ik daar al steeds een beetje bij, maar dat gaat niet op 100%.

  4. Het makkelijk om zulke doelen te stellen als je zoveel geld hebt om te verdelen. Geen kunst aan zo.