Nieuw energielabel aanvragen

Zo kun je een definitief energielabel aanvragen

Tegenwoordig kun je op Funda precies zien hoe energiezuinig een huis is. Soms is dat een pluspunt, soms niet echt. Dit huis heeft een label F, niet echt de meest gunstige variant. Dat label is echter voor al mijn eigen verbouwingen vastgesteld, en hield dus nog geen rekening met de isolatie, de nieuwe cv-ketel (nou ja, van 2008), het dubbel glas, enzovoorts. Door de vragenlijst voor het definitieve label (dat voor een verkoop toch nodig is) door te lopen, kwam ik net wat gunstiger uit: op een D. Oké, het is natuurlijk nog geen groen label, maar het is een stuk beter dan wat het was. Tijd om een nieuw energielabel aan te vragen.

Energielabel aanvragen

Om het definitieve label te krijgen, dat vervolgens weer tien jaar geldig is, log je met je DigiD in op deze website.

Dan heb je twee opties: óf je woning staat al in het lijstje, óf je moet die woning handmatig toevoegen. Als dat laatste het geval is, moet je hiervan bewijs aanleveren. Denk aan een recente WOZ-beschikking, een recent kadastraal bericht van eigendom, de hypotheekakte of (als je het huis net geërfd hebt) een testament of verklaring van erfrecht.

Als dat eenmaal gebeurd is (of je woning gewoon klaarstond in je lijstje), krijg je een vragenlijst te zien. Hierin staan onder meer vragen over de gegevens van de woning, de kenmerken (met name isolatiemaatregelen). Ook moet je bewijs uploaden van die isolatiemaatregelen.

Zodra je die hebt ingevuld, krijg je een lijst met experts en hun tarieven te zien. Bij mij stond er iemand bij die het voor een tientje deed, dus die heb ik gekozen.

Ik zag niet echt in waarom ik meer zou moeten betalen, ik ga ervan uit dat die mensen allemaal goedgekeurd zijn door de overheid, anders lijkt het me dat ze niet in het lijstje voorkomen. Verder liepen de prijzen in mijn regio een beetje op tot rond de 50 euro. Overigens ben je blijkbaar niet regiogebonden, want de partij die ik uiteindelijk koos was gevestigd in Rotterdam.

Ik vulde mijn gegevens in en zou binnen een dag reactie krijgen. Dat klopte; amper een dag later kreeg ik een mailtje met wat aanvullende vragen. Daarna moest ik iets meer geduld hebben…

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het resultaat

Na ongeveer een week kreeg ik bericht dat mijn energielabel met succes geregistreerd was. Op hetzelfde moment kreeg ik van EP-online (de officiële database) mijn energielabel opgestuurd.

Precies volgens de aanvraag; een D.

Natuurlijk heb ik die meteen doorgestuurd naar de makelaar, zodat de informatie op Funda gewijzigd kon worden. Wie weet stimuleert dat mensen om een bezichtiging aan te vragen. Bij een ‘D’ zou ik nog wel gaan kijken, maar een F klinkt echt een stuk minder aantrekkelijk!

Heb jij ervaring met het aanvragen van een energielabel? En was dat het aangegeven label, of heb je hier nog wat in kunnen verbeteren?

Update 2018: hoewel het energielabel inmiddels – en ook bij mijn verkoop – verplicht is, heeft eigenlijk niemand mij erom gevraagd. Je kunt dat tientje (of de inmiddels hogere prijs) dus ook nog in je zak houden tot het moment dat er écht om gevraagd wordt…

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
    1. Hier heeft de vorige bewoner dus al eens een aanvraag gedaan, waardoor ik die nieuwe niet meer zomaar kreeg. Vandaar dat ik hem nu nog definitief moet doen. Maar goed, als ik hem nu wel had gehad, dan was het met de gegevens van de overheid misschien even goed nog een F geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.