Rijk in Nederland: de 25 beste tips van geldgoeroe Dave Ramsey

Dave Ramsey's beste tips over geld voor Nederland

Kun je het je voorstellen: op je 26e al meer dan een miljoen dollar ‘waard’ zijn. Om vervolgens door de bank gebeld te worden dat je vastgoedhypotheken direct afbetaald moeten worden. Het overkwam Dave Ramsey. De man die nu bekend staat als dé geldgoeroe van Amerika, die meer dan een miljoen mensen geholpen heeft met hun persoonlijke financiën, werd ooit zelf persoonlijk failliet verklaard. Daarna leerde alles wat er over geld te leren viel en paste alles ook toe in zijn eigen leven. Hij krabbelde financieel op en ontwikkelde zelfs zijn eigen lesmethode. En veel van de tips en lessen die Dave Ramsey Amerikanen leert, zijn ook in Nederland toe te passen.

De Baby Steps van Dave Ramsey

De lesmethode die Ramsey ontwikkelde – en die ook is opgenomen in zijn boeken en de basis vormt van zijn Financial Peace University – is voornamelijk gebaseerd op 7 Baby Steps. Dit stappenplan helpt je van een leven in de schulden naar een leven waarin je niet alleen rijk wordt, maar je rijkdom ook met anderen kunt delen. Vooral dat laatste vindt hij, als betrokken lid van een evangelische gemeente, erg belangrijk.

In zijn boeken besteedt hij daar dan ook veel aandacht aan, evenals financiën in het gezinsleven. Hij vindt bijvoorbeeld dat getrouwd zijn óók betekent dat je één geldpot hebt. Die ideeën vind je ook terug in het werk van zijn dochter, Rachel Cruze. Ook zij begint steeds meer naam te krijgen als autoriteit op het gebied van personal finance.

Ik sprak haar kort op FinCon 2018 en moet zeggen: ze spreekt me meer aan dan haar vader 😉 Vooral omdat ze ook héél goed begrijpt dat het soms ook gewoon fijn is om wat geld uit te kunnen geven.

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat de tips van Dave Ramsey een ontzettend goed startpunt zijn als je meer controle wilt krijgen over je financiën. Dan kun je het boek van zijn dochter later altijd nog lezen.

Lees ook: Babystapjes naar rijkdom: de Baby Steps van Dave Ramsey

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dave Ramsey: tips voor Amerika én Nederland

Nu kun je natuurlijk direct doorsurfen naar de site van Dave Ramsey en je laten inspireren door de talloze aflosverhalen en tips die hij geeft. Die vind je trouwens ook op Twitter, waar hij behoorlijk actief is en vrijwel elke dag wel tips geeft.

Niet iedereen is daar overigens van gecharmeerd, zo blijkt wel uit de ‘mean tweets‘ die regelmatig naar hem gestuurd worden:

Maar: veel van die tips die Dave Ramsey geeft zijn gericht op de Amerikaanse markt en mensen met enorm hoge creditcardschulden. Om het een beetje overzichtelijk voor je te houden, heb ik daarom 25 van Dave Ramsey’s beste financiële tips voor je op een rijtje gezet.

En dan dus alleen de varianten die je ook in Nederland kunt toepassen 😉

De 25 beste tips van geldgoeroe Dave Ramsey die je ook in Nederland kunt toepassen

 • Houd je spaarrekening bij een andere bank dan je betaalrekening. Zelf gebruik ik voor mij betaalverkeer de Rabobank, terwijl ik mijn spaarrekening bij MoneYou heb. Even snel bij de kassa overboeken is er niet bij, dus ook veel minder kans op impulsaankopen.
 • Gebruik het budget ook voor leuke doelen. Sparen om het sparen is niet zoveel aan. En budgetteren om het budgetteren ook niet. Maar budgetteren omdat je dan kunt sparen voor die mooie vakantie: dát motiveert wél!
 • Koop alleen wat je nodig hebt. En wat je kunt betalen. Zelfs een goede deal wint het niet van iets gewoon laten liggen 😉
 • Kijk niet naar wat je kunt lenen, maar wat je hebt. Dan ga je er waarschijnlijk zorgvuldiger mee om én ga je geen verplichtingen aan die je eigenlijk niet kunt nakomen.
 • Heb je schulden? Betaal ze zo snel mogelijk af. Behandel dit als een topprioriteit en ga er helemaal op los.

Lees ook: De beste koop is de koop die je niet doet

 • Blijf in gesprek met mensen die nog geld van je krijgen en doe geen toezeggingen die je niet na kunt komen. Focus je liever op realistische afbetalingsplannen.
 • Budgetteer tot de nul en doe dat al vóór je financiële maand begint. Geef elke euro die binnenkomt een bestemming: rekeningen, fun, sparen, maakt niet uit. Maar zorg ervoor dat je vooraf precies weet hoeveel geld je overal aan uit wilt, kunt of moet geven.
 • Heb je een partner? Ga dan samen zitten voor jullie budget. Dan kunnen jullie elkaar ook accountable houden en er samen voor zorgen dat jullie het budget naleven.
 • Check je budget maandelijks even. Er verandert misschien weinig in je vaste lasten, maar je hebt de ene maand misschien wél meer verjaardagen. Of je hebt extra geld nodig voor een vakantie of kerstcadeautjes. Denk en plan vooruit.
 • Besteed je geld eerst aan wat écht belangrijk is: giften, sparen, eten, onderdak, gas/water/licht, basiskleding en vervoer. En schulden, als je die hebt. Daarna komen zaken als een extra paar schoenen, een nieuw behangetje of kussens voor in huis pas.

Lees ook: Zero-based budget: budgetteren tot de nul doe je zo

 • Wees niet bang om dingen te schrappen. Budgetteren heeft een beetje een slechte naam; alsof je alleen maar moet inleveren. Maar vaak zijn er al heel veel besparingen te realiseren door bijvoorbeeld eenvoudigweg over te stappen naar een andere leverancier. Of is het een kwestie van even anders kijken. Waarom moet je bijvoorbeeld maandelijks een nieuw boek kopen en kun je dat niet in de bieb halen (waardoor het dus ook niet permanent ruimte in beslag neemt)? Bovendien: als je wél moet snijden, dan is het waarschijnlijk tijdelijk. Zodra je je geldzaken weer op orde hebt, kun je er alsnog voor kiezen om iets wél weer op te nemen in je budget.
 • Probeer structuur te krijgen in al je uitgaven. Koop bijvoorbeeld elke week op dezelfde dag je boodschappen. Dan weet je steeds beter wat je kunt verwachten en kun je daarop ook anticiperen.
 • Zorg voor een noodfonds van 1000 euro en blijf hier vanaf, tenzij het écht niet anders kan. Kerst of een verjaardag vallen niet onder noodgevallen.
 • Zeg je creditcard(s) op. Of betaal ze maandelijks af, zodat je er geen rente over betaalt. ‘Lenen’ via de creditcard kost ontzettend veel en dat is gewoon zonde van het geld.
 • Doe meer met contant geld. Neem bijvoorbeeld het geld voor je boodschappen of cadeautjes gewoon op, stop het thuis in envelopjes en doe daar alles van. Op is op.

Lees ook: Wanneer (en hoe!) stop je met sparen voor een buffer?

 • Vergelijk jezelf niet met anderen, maar wees gewoon tevreden met wat je hebt. Als je lang genoeg zoekt, is er altijd wel iemand die het beter heeft, maar er zijn ook zát mensen die er echt slechter voorstaan dan jij. En in beide gevallen maakt het voor jou geen enkel verschil. Dat je buurman het slechter of beter heeft dan jij, maakt jouw situatie niet anders.
 • Geef jezelf de tijd. Als je nooit gebudgetteerd hebt, moet je niet van jezelf verwachten dat het in één maand meteen compleet goed gaat. Je ziet waarschijnlijk het één en ander over het hoofd. Vervelend, maar geen halszaak. Het duurt meestal een maand of 3 tot 6 voor je je budget écht tot in de puntjes af hebt.
 • Stel doelen. Wil je bijvoorbeeld schulden aflossen? Staat een hypotheekvrij leven op je verlanglijstje? Wil je een buffer opbouwen? Je moet weten waarom je af en toe ‘nee’ zegt of iets opoffert, anders werkt het niet.
 • Focus niet alleen op wat er binnenkomt, maar vooral ook op wat eruit gaat. Een hoog spaarpercentage is belangrijker dan een hoog inkomen.
 • Zet financiële meevallers opzij om eventuele tegenvallers op te vangen.

Lees ook: Waarom je spaarpercentage belangrijker is dan je inkomen

 • Ga pas beleggen of investeren als je 3 tot 6 maanden levensonderhoud aan spaargeld hebt. Stel dat je bijvoorbeeld elke maand 2000 euro nodig hebt om rond te komen, dan kun je beter pas gaan beleggen als je een spaarpot van 6.000 tot 12.000 euro hebt. Dan hoef je niet snel gedwongen een deel van je beleggingsportefeuille te verkopen, mogelijk op een ongunstig moment.
 • Zet elke maand wat opzij voor je buffer. Dan kom je niet direct in de problemen als er financieel iets tegenvalt. Als je alle tips van Dave Ramsey volgt, dan bouw je overigens wél eerst aan je noodfonds en daarna pas aan je buffer.
 • Hecht niet teveel waarde aan spullen. Ze maken je niet leuker, beter of mooier. En je hebt ze vaak ook niet nodig om te overleven.
 • Ga geen extra schulden aan en blijf vooral ver uit de buurt van flitskredieten. Die lijken een snelle oplossing te beloven, maar brengen je alleen razendsnel in nóg meer problemen.
 • Leer ‘nee’ te zeggen. Niet alleen tegen jezelf, maar ook tegen vrienden, familie, collega’s én je kinderen. Als iets even niet kan, dan kan het gewoon even niet. En daar is niets mis mee.

Zet vandaag nog die eerste stap

Met deze 25 tips van Dave Ramsey heb je meer dan genoeg materiaal om meteen aan de slag te kunnen. Maar het kan natuurlijk ook een beetje overweldigend zijn. Want waar begin je? Ik zou zeggen: je eerste actie is het opstellen van een budget, zodat je toe kunt werken naar je eerste doel: een noodfonds van 1000 euro. Heb je dat bereikt? Dan is het tijd voor de volgende stap: het afbetalen van eventuele schulden.

En wil je die stap tóch nog even een klein beetje voor je uitschuiven? Dan heb ik hier nog een filmpje voor je: de 10 meest epic rants van Dave Ramsey. Bijvoorbeeld over een kassabon van Jay-Z van meer dan 91.000 dollar én waarom het niemand interesseert in wat voor auto je rijdt. En hierna: aan de slag!

Wat vind jij de allerbeste tip uit dit rijtje? Waar heb je zelf het meeste aan gehad of welke van deze tips van Dave Ramsey zou je zelf aan een ander geven?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Wat een fijne tips, zo’n noodfonds had ik zelf niet aan gedacht. Wat ik al jaren wel doe is budgetteren tot de nul met allerlei virtuele potjes en daar lacht mijn directe omgeving altijd smakelijk om.. maar het werkt echt!

  1. Ja, het werkt ook écht! Ik doe het ook al jaren en ik merk gewoon dat als ik dan onverwacht tóch een extraatje heb dat geen bestemming heeft, het ook ‘verdwijnt’ op het moment dat ik dat niet meteen doorsluis naar de spaarrekening.

 2. Afgelopen maand net ons “noodfonds” aangelegd! Nu bezig met aflossing laatste deel van schuld. Dit zal in de zomer gerealiseerd zijn, dan zijn we schuldenvrij, hypotheek niet meegenomen ?.
  Hierna doorgaan met noodfonds vermeerderen naar grote buffer. Volgend jaar hypotheekplan opstellen waarin we deze ook willen gaan inlossen.
  Het gaat dus de goede kant op! Dave Ramsey’s “rants” helpen gemotiveerd te blijven! ?

 3. Wij volgen dave Ramsey al zeven jaar en hebben net een huis gekocht waar we €200.000 euro aanbetalen (54% van de woningwaarde). De babysteps zijn simpel maar doeltreffend. Van Rachel cruze heb ik geleerd dat het ok is om geld uit te geven maar alleen gebudgetteerd en wat wij belangrijk vinden (reizen). Vooral haar boodschap ga niet vergelijken met anderen spreekt me erg aan.

   1. Haar boek leest erg lekker weg inderdaad! Heb je ook het boek van Chris hogan gelezen over pensioenen ? De principes zijn toepasbaar ook in Nederland wij zitten in babysteps 4/5/6 en zijn vorig jaar begonnen met aanvullend pensioen opbouw. Ps wij zijn 30 met flexibel werk dus het kan gerealiseerd worden ipv dat het alleen voor babyboomers is weggelegd?

    1. Nee, nog niet, maar die staat wel op mijn lijstje! Hij was ook op FinCon en sprak me qua stijl en aanpak zeker aan. Wel goed om te weten dat zijn boek ook op Nederland van toepassing is, want daar was ik inderdaad niet helemaal zeker van.

 4. Dave Ramsey is wel van mening dat je beter in beleggingsfondsen kunt beleggen dan in indexfondsen/ETFs. Keer op keer wordt echter door wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat beleggingsfondsen over een lange termijn (15 jaar) maar ~3% de markt (index) verslaat. Pas dus wel op met het beleggingsadvies van Dame Ramsey omdat indexfondsen/ETFs je op de lange termijn een veeeeeel grotere kans geven op een goed rendement.

  1. Nicole, volgens mij is dat om 2 redenen. 1. je kunt, zoals Nadine schrijft, minder makkelijk bij je spaargeld. Moeilijker uit te geven betekent vaak ook minder uitgeven. 2. Ik zit bij de ING met een schamele 0,03% rente op mijn spaargeld. Een andere bank geeft veel meer rente op de spaarrekening. Dus ik ga direct overstappen nu ik deze tip heb gelezen! Leaseplan bank heeft wel 0,35% en de Moneyou waar Adine het over heeft 0,25%

   @Adine: wat maakt dat je voor Moneyou hebt gekozen en niet Leaseplan? En ben je tevreden over Moneyou? Als ze nu een veel betere service hebben dan zou ik overwegen om naar Moneyou te gaan. Maar Leaseplan levert meer op.

   1. Klopt, precies die twee redenen. Even snel iets overboeken van je spaarrekening is er niet bij, daar moet je toch snel een dag op wachten. Je geeft het dus minder makkelijk impulsief uit. En de rente bij de Rabo is om te janken, bij MoneYou is die inderdaad beter.

    @Tessel: MoneYou heeft jarenlang een betere rente gehad dan Leaseplan, zo ben ik daar terechtgekomen. Ik ben er inderdaad heel tevreden over, hoewel ik het wel wat jammer vind dat ze nu met de rente wat achter gaan lopen op andere partijen. Als dat echt door blijft zetten, dan overweeg ik misschien wel een overstap, maar dan wil ik eerst even wat beter kijken naar wat LP precies biedt, want die rente is ook wel meteen mijn enige klacht over MY.

 5. 25 zeer goede tips die ik al van mijn ouders had geleerd en 30 jaar geleden toen ik mijn eerste huis kocht dus al mee ben begonnen.
  Inmiddels is de hypotheek afbetaald en kan over ongeveer twee jaar stoppen met werken.

 6. Sinds oktober 2018 ben ik begonnen met budgetteren op de nul in Excel. Het bevalt me heel erg goed. Verder heb ik allerlei spaarpotten voor vervanging auto, een noodfonds, auto onderhoud, huis. Ik hoor hier niemand over de energietransitie maar daar ben ik ook voor aan het sparen: zodat ik niet een door de strot geduwde lening aan moet gaan als we van het gas af moeten. Zijn anderen daar ook mee bezig? Ik wil een lekker bedrag bij elkaar gespaard hebben in 2021. Wanneer het dan daadwerkelijk gaat gebeuren zien we wel.

 7. ik had van mijn ouders wel al geleerd dat ik niet meer kon uitgeven dan ik binnen kreeg en heb me daar altijd aan gehouden. Wat er toe heeft geleid dat ik geen schulden heb, wat heel erg fijn is. De tip van bewust zijn en budgetteren is voor mij goud geweest bij de boodschappen. Ik gaf makkelijk €75 per week uit, terwijl ik de helft vd week alleen ben. Nu kom ik makkelijk rond met €45/€50 per week (dat is nu mijn weekbudget), dat scheelt €25 per week > €100 per maand > €1200 per jaar. Dat gaat nu ook op de spaarrekening, naast wat ik al spaarde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.