PSD2 in Nederland: wat betekent het voor jou?

PSD2 in Nederland: wat heb jij eraan?

PSD2 wordt dit jaar ook in Nederland ingevoerd. Misschien heb je er inmiddels al wel iets over gehoord. PSD2 is een nieuwe Europese richtlijn voor betalingsverkeer. Kort door de bocht: dankzij deze nieuwe richtlijn kun je ook andere partijen dan je bank inzage geven in je bankrekeningen en betaalgedrag. Dat heeft wat voordelen, maar er kleven natuurlijk ook wat risico’s aan.

In het kort:

    1. PSD2 in Nederland maakt nieuwe diensten mogelijk
    2. Met wie kun je je gegevens delen?
    3. Zo kun je toestemming geven
    4. Wanneer is PSD2 handig?
    5. Waar moet je op letten bij PSD2
    6. Wat kunnen ‘ze’ van jou te weten komen?

PSD2 in Nederland maakt nieuwe diensten mogelijk

Vóór de invoering van PSD2 in Nederland was jij de enige met toegang tot je betaalrekening bij de bank. Met PSD2 kun je ook andere partijen toegang geven tot jouw online betaalrekening. Andere partijen kunnen dan kijken hoeveel geld er op je rekening staat, ze kunnen de bank opdracht geven om namens jou een betaling te starten of ze kunnen informatie van je bankrekening gebruiken om die vervolgens in een soort overzicht aan te bieden.

De invoering van PSD2 maakt ruimte voor online rekening- en betaaldiensten, zoals:

      • een digitaal kasboek
      • Als je iets terugbrengt in de winkel, wil je graag dat het bedrag op je rekening wordt bijgeschreven, in plaats van dat je dit contant krijgt
      • Je kunt nieuwe, derde partijen vragen om voor jou een betaling te starten

Voor het uitvoeren van betalingen moet je elke keer opnieuw toestemming geven. Als het gaat om meer inzicht, kun je een toestemming afgeven die 90 dagen van toepassing is.

Via PSD2 wordt geregeld dat de toegang tot de rekening veilig is. Het beschrijft de vergunnings- en toezichtseisen waaronder moet worden voldaan. Ook beschrijft het een aantal technische normen.

PSD2 zegt niet dat je toestemming moet geven, maar je hebt nu de mogelijkheid.

PSD2 is ingevoerd om de concurrentie in de Europese betaalmarkt te bevorderen, om innovaties in het betalingsverkeer beter mogelijk te maken, om consumenten beter te beschermen, de veiligheid van betalingen te vergroten en om een bijdrage te leveren aan één Europese betaalmarkt. Begin 2019 is PSD2 ook in Nederland ingevoerd.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Met wie kun je je gegevens delen?

De invoering van PSD2 in Nederland betekent niet dat je je betaalgegevens met iedereen kunt delen. Bedrijven die producten en diensten willen aanbieden, waarvoor dit systeem gebruikt wordt, moeten eerst een vergunning aanvragen.

Alle aanvragen worden door banken gecontroleerd. Voor PSD2 gelden diverse aanvullende veiligheidseisen voor toegang. Daarnaast gaat de bank er natuurlijk vanuit dat jij zelf zorgvuldig omgaat met de beveiligingscodes die je van de bank krijgt, bijvoorbeeld de codes die je via je Random Reader krijgt.

Blijf goed nadenken

Dat PSD2 nu ook in Nederland van toepassing is, wil niet zeggen dat het gegarandeerde veiligheid en zekerheid biedt. De Nederlandsche Bank blijft benadrukken dat je heel goed moet opletten.

      • Deel dus nog steeds niet zomaar je pincode, je wachtwoord of je identiteitsbewijs
      • Denk altijd zélf na of je de partij die vraagt om toestemming ook voldoende vertrouwt
      • En geef vooral geen toestemming als je ook maar een beetje twijfelt

Zo kun je toestemming geven

Om toestemming te geven, moet je een aantal handelingen verrichten. De bank of betaalinitiatiedienstverlener (zoals een iDeal) zal in de eerste instantie willen controleren of jij inderdaad de rekeninghouder bent. Dit kun je bijvoorbeeld bevestigen met je bankpas, je mobiele telefoon, een toegangscode, een irisscan of een vingerafdruk. Er wordt altijd gevraagd om minimaal twee zaken.

Vervolgens wordt er een eenmalige code aangemaakt, die je moet gebruiken. Door het gebruik van die code, geef je toestemming voor de betaling.

Gaat het niet om een betaling, maar om inzage in je gegevens, dan wordt die vraag duidelijk gesteld en zul je daar – bijvoorbeeld door een vakje aan te vinken – toestemming voor moeten geven.

Wanneer is PSD2 handig?

Een van de belangrijkste voordelen van PSD2 is dat je als klant én als webwinkel straks niet meer gebonden bent aan betaalmethoden als PayPal, iDeal en creditcards.

Misschien wil je wel eens iets in het buitenland kopen, maar heb je geen creditcard, terwijl dat wél de enige betaalmethode is. Als een webwinkel een PSD2-vergunning aanvraagt, kan deze ook zélf de betaling via jouw rekening initiëren. Hierdoor wordt de betaling mogelijk, maar vaak ook makkelijker en goedkoper.

Ook kun je bijvoorbeeld nog beter gebruik maken van een digitaal huishoudboekje. Dit kan nu al via bepaalde banken, maar meestal blijft het overzicht beperkt. Dankzij PSD2 zou je straks de gegevens van al je rekeningen – ook bij meerdere banken – in één overzicht kunnen krijgen.

Een andere optie: banken zouden op basis van jouw rekening- en betaalgegevens suggesties kunnen geven voor besparingen.

Aan de kassa zou je straks ook op andere manieren kunnen betalen dan alleen contant of via de pin.

Voor bedrijven biedt de invoering van PSD2 in Nederland natuurlijk ook kansen. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld nóg meer over je klant te weten komen, zodat je nóg meer maatwerk kunt aanbieden, dat je ook nog eens (deels) kunt automatiseren.

Waar moet je op letten bij PSD2

Iemand toegang geven tot je betaalrekening en rekeninggegevens. Dat is nogal wat.

Iemand die toegang heeft tot je betaalrekening, kan zien:

      • wat je verdient
      • wat je uitgeeft
      • waar je dat uitgeeft
      • of je schulden hebt
      • of misschien stiekem juist heel veel spaargeld
      • waar je woont en waar je naar toe gaat (waar tank je?)
      • wat je gegeten hebt (bij welke restaurants reken je af)
      • bij welke sportschool je zit
      • of je vaak eten laat thuisbezorgen
      • wat je uitgeeft aan je boodschappen
      • of je kinderen hebt en hoeveel (kinderbijslag)
      • waar je kinderen eventueel opgevangen worden (betaling kinderopvang)
      • of ze al naar school gaan en op clubjes zitten

Dat zijn meer gegevens dan je waarschijnlijk deelt met mensen die je kent en vertrouwt.

Lees ook: Tips voor een digitale detox

Wat kunnen ‘ze’ van jou te weten komen?

Je kunt je afvragen: wil je die gegevens delen met bedrijven die je niet kent? Is het gemak of de dienst die je daarvoor terugkrijgt het waard?

Want natuurlijk is het fijn als je meerdere betaalopties hebt of niet meer zelf je kasboekje hoeft bij te houden, maar dit kant-en-klaar voor je aangeleverd wordt. Als er totaal géén voordelen aan zaten, was PSD2 waarschijnlijk niet ingevoerd in Nederland.

Houd er echter wel rekening mee dat de informatie die je verstrekt, óók gebruikt kan worden om te kijken welke mogelijkheden er zijn om jou vaker in de verleiding te brengen om meer te kopen.

Bekijk je eigen bankrekening maar eens. Ik doe zelf niet eens extreem veel via de bank, maar je kunt via mijn gegevens zien waar ik boodschappen doe, waar ik kleding koop, hoe vaak en voor hoeveel geld ik cadeautjes koop, dát ik een auto heb, welke auto ik heb, hoe vaak ik daarmee rijd en waar ik ongeveer kom. Je komt betalingen aan vrienden en familie tegen, ziet waar ik woon, welke goede doelen ik steun, hoeveel ik beleg en spaar, waarheen en hoe vaak ik op vakantie ga en of en hoe vaak ik mijn creditcard gebruik.

Dat is best veel informatie. En met die informatie kun je best een beeld krijgen van wie ik ben, wat ik belangrijk vind en voor welke aanbiedingen ik gevoelig zou kunnen zijn. Je kunt dat als voordeel zien (want: dat is bijna maatwerk!), maar het gaat ook wel heel ver.

Wat vind jij van de invoering van PSD2 in Nederland?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
  1. Persoonlijk vind ik dit wel een bijzondere ontwikkeling. Het zou handig kunnen zijn om de bank automatisch te koppelen aan boekhoudpakket of budgetprogramma. Nu moet dat vaak periodiek geëxporteerd worden. Wel ben ik bang dat bepaalde bedrijven het verplicht gaan stellen, omdat de mogelijkheid er is zoals hypotheekverstrekkers. Waardoor ze meer informatie krijgen dan echt relevant is.

  2. Ik vind het jammer dat er (zo lijkt het in elk geval?) geen mogelijkheid is om iemand slechts een heel beperkte toegang te geven? Dus dat ik een tijdelijke toegang tot het saldo van de betaalrekening bijvoorbeeld, vergelijkbaar met creditcard bij hotelreservering. Ik zou echt geen toegang willen geven voor alles.

    1. Zoals ik het begrijp, zou dat eventueel wél een mogelijkheid zijn, als er een dergelijke dienst ontwikkeld wordt. Dan blijft het wel zaak om héél goed in de gaten te houden dat je inderdaad alleen voor zoiets toestemming geeft en niet voor allerlei andere dingen (want dat het niet nodig is, wil natuurlijk niet zeggen dat een bedrijf er niet om vraagt).

  3. Deze ontwikkeling vind ik doodeng en heel slecht. Kijk maar eens op je bankrekening inderdaad: bij mij kunnen ze zien wat voor geld ik ontvang (van een overheidsinstantie) en die instantie zet er zelfs via een code bij waarom ik het krijg. Ik bedoel: er staat een code bij die staat voor een ziekte. Ze kunnen medicijn ophaalgebruik zien. Ze kunnen ook zien hoe oud jouw auto is want er staat gezellig het kenteken van de auto bij de wegenbelasting. Ik zou deze info nooit geven. Niet voor een beetje meer betaalgemak.
    Een vrees die sommige specialisten geven is dat bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers straks korting gaan geven als je toestemming geeft. Als je dat weigert, dan zul je hogere rentetarieven krijgen. Als ik dit mee zou maken, loop ik direct het pand uit. Nee, dit gaat mij allemaal veel te ver.

  4. Het erge is, dat als een bekende van mij aan wie ik wel eens wat betaal, toestemming geeft, maar ik niet, mijn gegevens al raadpleegbaar zijn door die derde partijen, aangezien mijn bankrekeningnummer dan is weggegeven, zeg maar, door die toestemming. En ik weet natuurlijk niet of een ander toestemming geeft. Ik vind het eigenlijk doodeng.

  5. Eens met de “tegen”reacties.
    Ik zie er ook meer nadelen dan voordelen in.
    Daarnaast kan je ook deze inzichten toevoegen aan je lijstje “wat kunnen ze van je zien”‘:
    – Spaargeld dat je van de ene spaarrekening (andere bank) naar de andere overboekt
    – Je inleg op beleggingsrekening (leuke voor jou, Adine)

    Je zou er bijna weer een aparte bankrekening voor nemen, 1 waar je dan toegang toe geeft met alleen de transacties van de “verplichte” instanties.

  6. Ik zie eigenlijk geen enkel voordeel van deze nieuwe ontwikkeling en wel heel veel nadelen. Ik heb voldoende aan de betaalmogelijkheden die al bestaan zonder dat ik derden inzicht ga geven in mijn bankgegevens. Voor mensen die het eigenlijk niet zo goed begrijpen, maar wel toegang geven, zelfs een gevaarlijke ontwikkeling.

  7. Vorig jaar is de privacywet scherp aangepast en nu kan iedereen bij je gegevens als je toestemming geeft. Zoals ik begrijp kunnen ze ook gegevens van derden zien, ook al geven zij geen toestemming. Bijvoorbeeld wanneer ze geld naar je over maken. Dit lijkt mij erg in strijd met de privacywet.

  8. Ik had er nog niet eerder over gehoord moet ik bekennen, maar in eerste instantie spreekt het me niet meteen aan. Maar ik kom vaak achter nieuwe dingen aansukkelen. Eerst maar eens kijken hoe het verder gaat.

  9. Het werd hierboven al genoemd: ik ben met PSD2 er een beetje bang voor dat dit toch een inbreuk op onze privacy gaat betekenen. Ja, je moet toestemming geven… Maar wat als er straks producten of kortingen komen waar als voorwaarde toestemming voor nodig is? Dus ja, je mag je extra goedkoop verzekeren… mits je ons toegang geeft tot je gegevens om te bepalen of je wel xyz.

    Toch biedt het wel kansen. Bijvoorbeeld een mooie tool als YNAB (You Need A Budget) maar dan ook geschikt voor Nederlanders. Maar die kans bestaat wat mij betreft wel vooral voor aanbieders van financiën gerelateerde producten die bedoeld zijn om jou te helpen. Dus ecommerce actie partijen moeten hier verre van blijven.

    Er is volgens mij wel een soort poortwachter, je moet als bedrijf een soort vergunning halen voordat je om toegang kan vragen.

    1. Je moet er inderdaad een vergunning voor aanvragen en momenteel zijn er nog niet veel bedrijven die een vergunning hebben of in het aanvraagproces zitten. Volgens mij zag ik op het nieuws ergens een totaal van 14 ofzo langskomen?

      Ik ben zelf inderdaad vooral benieuwd wanneer die voorwaarden de kop opsteken, de kortingen/producten die je noemt, en waarvan je alleen gebruik kunt maken als je toestemming geeft. Het is me niet helemaal duidelijk of daar nu ook een bepaald beschermingsmechanisme voor is, maar dat zou er eigenlijk wel moeten zijn, wat mij betreft.

  10. Het lijkt mij niets en volgens mij voegt het niets toe. Ik zie alleen maar nadelen en zou ook niet weten wanneer en hoe te gebruiken. Voordelen voor wie? Nog meer ongevraagde aanbiedingen? Zitten wij met z’n allen hier wel op
    te wachten of is dit gewoon weer iets wat makkelijk is voor het bedrijfsleven etc en dus maar zo goed als verplicht wordt anders krijg je de aanbieding niet? Je ziet heel veel vragen en vooralsnog geen antwoorden alleen weer een betaalmethode erbij, zijn er nog niet genoeg. En zeker weer codes om te onthouden.
    Gaat zeker weer digitaal en als internet eruit ligt wat dan?

  11. Dan maar geen kortingen enzo. Maar van mijn gegevens blijven ze mooi af. Niemand hoeft te weten wat er allemaal met mijn geld gebeurd. Ow wacht, dat is al lastig gezien ik vooral met contant geld betaal. Mijn portemonnee is elke week mijn persoonlijke bank. Geld op, das pech. Ik weet wat ik uitgeef en waaraan, en dat is meer dan genoeg. En als er instanties zijn die graag willen weten hoe en wat, dan moeten ze van goede huizen komen willen ze dat te zien krijgen via bonnetjes.

    We zijn al een nummertje in de wereld en dat is al fout.

  12. Ik snap niet, dat mensen daarin meegaan. Draai de vraag eens om en vraag of je op hun betaalrekening mag kijken. “”Nee, natuurlijk niet! Wat zullen we nu krijgen?” Mijn beste vrienden zou ik nog geen toegang geven en een wildvreemde wel. Dan maar geen milieusticker voor Frankrijk. Dit is Great-Reset-shit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.