Hoe je denkt, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Als je arm denkt, dan voelt veel in je leven arm aan. Als je echter leert denken als een miljonair, voelt je leven een stuk rijker aan. Of je het nu bent of niet. Nu zal ik niet doen alsof ik die millionaire mindset al helemaal onder de knie heb, maar ik vind het wel máchtig interessant om te experimenteren met anders denken. In dit artikel deel ik een aantal manieren waarop jij dat ook kunt doen. Kun jij denken als miljonair?
In dit artikel:
In het kort:
- Bewust, onderbewust en onbewust
- Kruip uit je slachtofferrol
- Laat je niet leiden door angst
- Wees koppig (maar niet té)
- Denk niet dat je alles al weet
- Leef beneden je stand
- Werk aan je money mindset
- Zoek naar manieren om passief inkomen op te bouwen
- Maak onderscheid tussen activa en passiva
- Werk aan een dankbare, positieve instelling
- Denken als een miljonair: wat een onzin!
Bewust, onderbewust en onbewust
Sigmund Freud, neuroloog en grondlegger van de psychoanalyse, had een theorie over hoe we denken. Volgens hem zijn gedrag en persoonlijkheid het resultaat van een doorlopende interactie tussen drie verschillende niveaus in je denken: bewust, onderbewust (ook wel ‘voorbewust’ of pre-conscious genoemd) en onbewust.
Het bewust denken hebben we door, dat doen we bewust. Maar dat is slechts het tipje van de ijsberg. Het onderbewuste en onbewuste denken hebben de grootste invloed op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen.
Nu zijn hier natuurlijk boeken over volgeschreven, die ik hier niet ga herhalen. We zitten immers op een personal finance-site.
Maar wat wél belangrijk is om te weten: het onbewuste stuurt aan hoe je je voelt, wat je doet en wat je denkt. En dat doet het met een verwerkingscapaciteit die zo’n 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn. Kortom: je onbewuste heeft een enorme kracht.
[bctt tweet=”Je onbewuste stuurt – met een verwerkingscapaciteit die 200.000 keer zo groot is als die van je bewustzijn – aan hoe je je voelt, wat je doet en wat je denkt. Als je dat toch eens kon beïnvloeden… Oh wacht, dat kan!” username=”lekkerlevenmetm”]Kortom, het grootste deel van wat je doet en denkt, wordt beïnvloed door zaken waarvan je je niet bewust bent.
Dat gaat heel onbewust, omdat je nu eenmaal gewend bent om op een bepaalde manier te denken. Maar wat als je dat eens kom omdraaien? Wat als je kon leren denken als miljonair?
Dat begint bij bewust anders denken en doen. Dit kun je op heel veel verschillende manieren doen. Hieronder vind je een lijst met opties; niet uitputtend en in willekeurige volgorde. Je kunt beginnen met één of verschillende opties combineren. Wat jij wilt.
Kruip uit je slachtofferrol
Als je dit leest, dan is de kans groot dat je in Nederland woont. Waar veel mensen een dak boven hun hoofd hebben, eten op tafel, de kans om een opleiding te volgen, geld voor een internetverbinding en computer of mobiele telefoon en nog veel meer.
Kortom; je hebt het een stuk beter dan zo’n 90 procent van alle mensen over de hele wereld. Ter indicatie: een alleenverdiener met een modaal inkomen van 23.340 euro per jaar (netto, dat is 1945 euro per maand) hoort nog bij de rijkste 5,3 procent ter wereld.
En ja, dan kan het nog zijn dat je het nét even slechter hebt dan je buurman. Ook hier heb je grote verschillen tussen rijk en arm, tussen blank en donker en tussen de ‘lagere’ en ‘hogere’ sociale klassen. Maar vergeleken met veel anderen heb je een enorme voorsprong.
Geloof dat jij de touwtjes in je eigen leven in handen kunt nemen en stop met klagen over wat er niet goed gaat. Als je daar nog wat moeite mee hebt: schrijf elke dag eens drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Je zult merken dat je alleen daardoor al een meer positieve mindset ontwikkelt.
Laat je niet leiden door angst
Stel je voor: je hebt nog 100 euro om de rest van de maand te eten. Hoe moet je dat redden? Je maakt je zorgen en slaapt er slecht van. Wordt die 100 euro daarvan meer waard? Nee, helemaal niet. Als je een emotie-eter bent, wordt het waarschijnlijk alleen nog maar lastiger om de verleiding te weerstaan om een hoop chocolade in je winkelmandje te gooien… en je vervolgens nóg rotter te voelen.
Denk als een miljonair en geeft niet toe aan angst. Je kunt angst hooguit gebruiken om jezelf dat zetje vooruit te geven, maar laat het je niet lamslaan.
Zoals Warren Buffet zegt: “Wees bang als anderen inhalig zijn en wees inhalig als anderen bang zijn.” Je beweegt je dan meestal tegen een trend in, maar 9 van de 10 keer is dat alleen maar goed. Denk maar eens terug aan de cryptohype van eind 2017; als je ruim voor die tijd je bitcoins had gekocht, had je dan een mooie winst kunnen maken. Heb je ze in die periode gekocht, samen met iedereen, dan is de kans op een monsterwinst toch een stuk minder groot.
[bctt tweet=”Wees bang als anderen inhalig zijn en wees inhalig als anderen bang zijn” – Warren Buffet” username=”lekkerlevenmetm”]Wees koppig (maar niet té)
Maak een plan en houd je daaraan. Probeer niet met elke wind mee te waaien of elke trend te volgen; trends komen en gaan, maar een solide plan is iets voor de lange termijn.
Vergelijk het met beleggen. Als je snel wat handelt, is de kans op verlies groot. Als je voor de lange termijn een buy & hold-strategie aanhoudt, dan is de kans op winst vele malen groter.
Denken als een miljonair betekent je eigen koers varen, zonder je ogen te sluiten voor de kansen die zich aan kunnen dienen.
Denk niet dat je alles al weet
Je kunt van iedereen wat leren, zelfs van de mensen van wie je het niet verwacht. Maar dan moet je natuurlijk niet denken dat je alles al weet. Stel jezelf open voor nieuwe ideeën, nieuwe visies en nieuwe kansen. Vooral juist ook van mensen die net even wat verder zijn dan jij.
En als je die mensen (nog) niet in je omgeving hebt, lees dan veel, ga naar seminars, ontmoet nieuwe mensen en doe er alles aan om je horizon te verbreden. Er zijn genoeg mensen die het hartstikke leuk vinden om hun kennis en ervaring met je te delen, zolang je maar een positieve houding hebt.
Bovendien: van wie zou je beter kunnen leren denken als een miljonair, dan van een échte miljonair?
Leef beneden je stand
Of je nu 20.000 euro per jaar verdient of 200.000 euro; de kans is groot dat je leeft naar wat je te besteden hebt. Toch is het juist slim om beneden je stand te leven. Als je dan een financiële meevaller hebt, of je salaris omhoog gaat, kun je je spaarbedrag meteen met dat bedrag opkrikken. Kijk naar mogelijkheden om geld over te houden en zet dat geld ook echt apart. Al gaat het maar om drie tientjes per maand.
Lees ook: Beneden je stand leven, hoe doe je dat?
Denken (en doen!) als een miljonair draait niet om met geld smijten. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar bepaalde Amerikaanse presidenten, die zelfs in het Witte Huis nog op de kleintjes letten. Of de eerder genoemde Warren Buffet, die nog steeds in het huis woont dat hij in 1958 voor 31.500 dollar (net wat meer dan 28.000 euro) kocht.
Werk aan je money mindset
Hoe je leven eruit ziet, hoe gelukkig je bent en wat je eruit haalt, heeft grotendeels te maken met mindset. Je hebt geen invloed op alle dingen die er in je gebeuren, maar je hebt wel invloed op de manier waarop je daarmee omgaat. En net zoals je een algemene mindset hebt, heb je ook een money mindset.
Je zult niet veel miljonairs treffen die vinden dat ze hun rijkdom eigenlijk niet waard zijn. Heb jij wel het gevoel dat je niet rijk ‘mag’ zijn? Onderzoek eens waar die overtuiging vandaan komt en kijk of je deze kunt omvormen naar een ondersteunende overtuiging. Je kunt hiervoor terecht bij een psycholoog, coach of NLP-trainer, maar je hebt ook online diverse tools die je hiermee kunnen helpen.
Zoek naar manieren om passief inkomen op te bouwen
Van salarisstrook naar salarisstrook leven is natuurlijk niet denken als een miljonair. Meestal moet je namelijk voor dat salaris ook werken. Zolang je dat doet, krijg je betaald. Stop je met werken, dan krijg je ook niet meer betaald. Je rijkdom wordt in dit geval beperkt door hoeveel je kunt werken.
Passief inkomen opbouwen kan op allerlei manieren. Ik schreef er eerder al een artikel over: Tips voor meer passief inkomen (5 opties).
Je kunt denken aan beleggingen, maar je kunt ook investeren in een (of je eigen) online of offline bedrijf. Investeren kan in dat geval zowel in tijd als in geld. Richt je wel op een bedrijf waarbij je eenmalig iets kunt opzetten.
Waarom passief inkomen zo belangrijk is? Ten eerste omdat het schaalbaar is. Er zit geen grens aan hoe ver je dit kunt laten groeien. Ten tweede omdat het jou meer vrije tijd geeft. Misschien wel om nóg meer schaalbare bedrijven op te zetten.
Maak onderscheid tussen activa en passiva
Robert Kiyosaki schrijft hierover in zijn boek Rich Dad, Poor Dad (in het Nederlands: Rijke pa, arme pa). Activa beschrijft hij als zaken die geld opleveren, passiva als zaken die geld kosten. ‘Rijke mensen’ gebruiken hun inkomen om activa te kopen, om daar vervolgens opnieuw inkomen mee te genereren. ‘Arme mensen’* gebruiken inkomsten om passiva te kopen. In feite geven ze dan dus geld uit, zonder dat het ooit nog terugkomt.
*Dit is natuurlijk een generalisering
Veel uitgaven kunnen in beide categorieën vallen. Als je je inkomsten gebruikt om de hypotheek van het huis waarin je woont te betalen, dan valt je huis onder passiva. Gebruik je je inkomsten om een huis te betalen dat je weer verhuurt, dan valt dat huis onder activa.
Hetzelfde geldt voor je auto; voor de meeste mensen valt deze onder passiva. Als je je auto echter gebruikt om geld mee te verdienen, wordt het activa.
Je kunt de Engelse versie van Rich Dad, Poor Dad gratis downloaden via mijn pagina met Favorieten.
Werk aan een dankbare, positieve instelling
Tot slot én een beetje in het verlengde van het ‘uit de slachtofferrol kruipen’: ga actief aan de slag met een dankbare, positieve instelling. Aardig zijn kost niets. Naar iemand glimlachen of gewoon netjes dankjewel zeggen ook niet. Dankbaar zijn voor wat je hebt, ook niet. Zelfs als hetgeen waarvoor je dankbaar kunt zijn zich ‘beperkt’ tot een dak boven je hoofd of het zonnetje dat buiten schijnt.
Positieve mensen zijn een stuk leuker in de omgang dan zeurpieten. Dat moet voor iedereen toch aantrekkelijk klinken, zelfs als je niet wilt leren denken als miljonair!
Denken als een miljonair: wat een onzin!
Misschien denk jij nu wel: bekijk het even met je denken als een miljonair. Ik denk als mezelf en dat vind ik meer dan genoeg! Miljonairs zijn toch niet beter dan andere mensen?
Allereerst: knap dat je het dan alsnog tot het einde gered hebt.
Daarnaast: neem het een beetje met een korreltje zout. Er zijn ook heel veel depressieve, op macht beluste, narcistische miljonairs. En nee, veel of weinig geld hebben maakt je niet belangrijker of minder belangrijk.
Maar positief denken, jezelf niet als slachtoffer zien, leergierig zijn en beneden je stand leven zijn wél hele waardevolle ingrediënten voor een prettig leven. Ze verrijken je leven. En als dat niet in geld is, dan is het zéker in geluk.
Hoe werk jij aan een mindset die je ondersteunt, in plaats van tegenhoudt?
Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Wat ik vind wat heel goed werkt, is dankbaar zijn. Niet het kruiperige dankbaar, maar het volle, gulle dankbaar voor alles wat je hebt. Al is dat dan ‘alleen’ maar je eten, dak boven je hoofd en warmte van de mensen om je heen. Als je zelf dankbaar bent voor wat je hebt, kijk je al minder naar wat de mensen om je heen hebben, want je hebt zelf al genoeg. Er zijn tenslotte zoveel mensen in de wereld die het minder hebben dan jij, koester hoe goed je het eigenlijk hebt.
Klinkt misschien voor sommigen als raar ‘ want ik mis toch……… ‘ vul maar in. Ja, er is altijd wel wat te bedenken wat je nog nog zou kunnen gebruiken, maar de kunst is om dat juist niet te doen.
Daar heb je helemaal gelijk in. Kijken naar wat je wél hebt levert je veel meer op dan kijken naar wat je mist. Want daardoor vergroot je niet alleen dat gemis, maar zie je vaak ook amper meer wat je wél hebt. En voor mensen in een rijk, westers land als Nederland is dat gewoon écht nog wel heel veel…
Jeetje best erg eigenlijk dat 10% het veel beter heeft dan 90% elders…. Wat een luxepositie hebben wij dan toch zeg.
Ja, je staat er misschien niet dagelijks bij stil, omdat hier ook (al dan niet verborgen) armoede is, maar ook die armoede is nog relatief in vergelijking met een groot deel van de wereld. En natuurlijk kun je dan denken: ja, maar ik woon hier, en ik moet hier de dubbeltjes omdraaien. Maar dat helpt je écht niet verder.
Leuk dat je de NLP trainer noemt. Het volgen (en toepassen!) van NLP heeft me van veel belemmerende overtuigingen af geholpen. Ik sta steviger in schoenen, heb daardoor meer lol in mijn werk en dat straal ik nu ook uit (wat ook in het management wordt gezien, hoera!) . Ik voel me daardoor ook vaak heel rijk met en in mezelf ;). En vergelijk ook veel minder met anderen, of in positieve zin. Een verademing!
Wat fijn dat je er zo’n positieve ervaring mee hebt! Ik heb een aantal jaar terug de NLP Practitioner-opleiding gedaan en vond dat ook ontzettend boeiend. Je zegt het inderdaad goed: je moet de inzichten en technieken natuurlijk wel toepassen, maar als je dat doet, kun je het leven voor jezelf op zoveel vlakken zoveel makkelijker maken!