‘Lagom’: zuinig leven als trend

Lagom: zuinig leven als trend

Als het gaat om zuinig leven, dan kunnen we nog wel wat leren van de Scandinaviërs. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de nieuwste lifestyle-trend. En dat is er eentje die de meeste consuminderaars ook wel aan zal spreken: Lagom. Als je kijkt naar het aantal boeken dat daar de laatste tijd over verschenen is, dan kan deze trend bijna niemand ontgaan zijn. Maar mocht je het tóch gemist hebben; ik vertel er graag wat over!

Lagom?

‘Lagom’ (dat je ook ongeveer uitspreekt op de manier dat je het schrijft, kan samengevat worden als ‘niet te weinig, niet teveel, precies goed’. Het draait allemaal om zuinig en eerlijk leven en om het behouden van de balans. Dat klinkt best goed!

‘Lagom’ richt zich niet alleen op één onderdeel van je leven, het is een echte levensstijl. Daarom kun je er ook op verschillende manieren aan werken. Een aantal voorbeelden:

Houd je financiën in de gaten

Ga met een boodschappenlijstje naar de winkel, maak een budget en houd je daaraan, zorg ervoor dat je zo min mogelijk weg hoeft te gooien. Weglekkend geld is weinig duurzaam (en natuurlijk ook een beetje zonde).

Tip: gebruik hiervoor de Financiële Strategie-planner! >>

Investeer in je garderobe

In de eerste instantie in tijd, daarna mogelijk in geld. Maak een capsule-kledingkast, met een beperkt aantal kledingstukken dat je in allerlei samenstellingen kunt dragen. Het kost je dan een stuk minder tijd om iets te vinden dat je kunt dragen. Kies – juist omdat je minder kleding koopt – vooral voor hoogwaardige items. Dan kun je er lang mee doen!

Verspil minder aan eten

Maak gewoon je eigen broodtrommeltje klaar voor als je naar je werk gaat en geniet gewoon vooral van maaltijden thuis. Ook daar kun je als het ware ‘uit eten‘ gaan. En als je dan écht een keer uit eten gaat, dan is het ook iets waarvan je optimaal van kunt genieten, niet iets dat inmiddels ‘gewoon’ is geworden.

Werk aan je gezondheid

Maak dagelijkse wandelingetjes en bespaar zo op brandstof, terwijl je frisse lucht inademt. Probeer zoveel mogelijk slechte gewoontes te veranderen in goede gewoontes, dus ga lekker sporten als je eigenlijk pizza wilt eten of naar de kroeg wilt gaan en ga ook gerust eens op tijd naar bed, zodat je niet in de verleiding komt de koekjeskast leeg te eten. Slaap is goed voor je! Drink daarnaast ook lekker veel water. Het is veel gezonder en ook nog eens een stuk goedkoper dan fris.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lagom of zuinig leven: is het wat?

Ik vind dit idee van zuinig leven wel een mooie trend, hoewel het eigenlijk niet eens zozeer een trend is. Ik zie er namelijk vrij veel dingen tussen staan die ik toch al doe. Waar ik wel wat uit kan halen is dit allemaal nog wat bewuster doen. Ik ga me dus zeker verder nog een beetje inlezen, om te kijken of er nog meer is dat ik op dit gebied – en dan heb ik het niet zozeer over zuinig leven, maar over een leven in balans – kan leren van onze Noorderburen!

Had jij al gehoord van deze nieuwe trend? En lijkt het je wat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
  1. Doe ik al jaren zo. Behalve de kleding. Ik heb niet veel heel nette kleding, maar als geheel best veel en ik doe lang met mijn kleding. Lang dwz, er ligt genoeg in de kast dat ouder is dan vijf en soms wel dan tien jaar.

  2. Inderdaad niets nieuws onder de zon, maar voor sommige mensen misschien toch een zetje om ook zo te gaan leven, want sommigen willen alleen iets doen als het hip is

  3. Nou ja zeg, blijk ik zomaar heel hip Lagom te zijn, jeej! Alleen die etentjes… daarin ben ik niet zo Lagom, maar ik heb er vrede mee…;-) Tegenwoordig heb ik weinig kleding, in het verleden supersuperveel. Het gekke is dat ik nu nooit meer voor mijn kast sta te roepen dat ik niets heb… Ideaal!

  4. Ik herken mezelf ook wel in deze levenstijl, hoewel het altijd leuk is om er weer iets bewuster mee bezig te zijn. Ik ga het in de gaten houden, thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.