50-plussers slecht met geld?

Af en toe komt er zo’n berichtje langs dat me echt opvalt. Vanmorgen was het weer zo ver: ik spotte de kop ‘50-plusser kan niet met geld omgaan‘. Wat?? Dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ niet met geld om kan gaan, dat wist ik wel. Het maken van schulden lijkt makkelijker dan ooit te voren en veel jongeren lijken daar ook flink gebruik van te maken. Maar 50-plussers? Mijn ouders zijn 50-plusser en prima met geld…

50-plussers halen niet het maximale uit hun geld

Maar dat geldt dus niet voor iedereen. Volgens een onderzoek van Tilburg University hebben 50-plussers het financieel gezien heel goed en hebben ze over geld niet te klagen, maar lukt het ze maar bar slecht om daar het maximale uit te halen. En dat wordt vooral gebaseerd op het feit dat ze vijf financiële basisvragen niet goed kunnen beantwoorden. Dit betekent dus dat ze te weinig kennis hebben over financiële zaken, waardoor ze niet goed in staat zijn om hun eigen oude dag te verzorgen, iets waar de overheid inmiddels wel steeds meer op aanstuurt.

Nu vraag ik me natuurlijk af wat dan precies die vragen zijn waarop de 50-plussers geen antwoord weten. Want zoals ik al aangaf; ik ken eigenlijk bijna alleen 50-plussers die prima met hun geld om kunnen gaan. Nu hoeft dat totaal niet representatief te zijn, maar het zegt toch misschien wel iets. En via het persbericht kom ik niet verder dan:

Volgens de onderzoekers zijn huishoudens financieel fit wanneer zij
voldoende vermogen hebben opgebouwd én in staat zijn om met dit vermogen
financieel vaardige keuzes te maken.

Het lijkt er een beetje op dat dit bericht vooral zorgt voor een aanleiding om het boek ‘Nooit meer slapend arm‘ van de onderzoeker, Dirk Brounen, te gaan kopen. Dat klinkt natuurlijk best interessant (voor op mijn bieb-lijstje dan), maar dan wil ik eerst wel eens weten waar het nu precies over gaat. Dus ik zocht nog even verder en kwam terecht op een website met allerlei databasegegevens.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Spaaronderzoek

Daarin kwam ik nog steeds niet die specifieke vragen tegen, maar vond ik wel het onderzoek waarop dit allemaal gebaseerd is. En dát klinkt wel weer interessant! Dat is een Spaaronderzoek dat jaarlijks gehouden wordt, waarin de volgende onderwerpen behandeld worden:

 • Algemene informatie over het huishouden
 • Huishouden en werk
 • Wonen en hypotheken
 • Gezondheid en inkomen
 • Bezit en lenen
 • Economische en psychologische concepten

Ik kan me voorstellen dat die informatie wél mogelijkheid biedt om in te schatten of een bepaalde doelgroep slecht is met geld. Als je de vragen eens wilt zien, dan kun je het codeboek met alle vragen downloaden (pdf). Het lijkt of je je hiervoor moet registreren, maar dat hoeft niet.

Oké, leuke extra informatie, een mogelijk interessante boekentip, maar uiteindelijk nog geen antwoord op mijn vraag.

Dus… wat is jouw ervaring/beleving: zijn 50-plussers slecht met geld of valt dat wel mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Ik ben sinds een half jaar vijftig en spreek even alleen voor mezelf. Als ik vragen krijg over beleggen dan weet ik daar weinig van. We hebben vroeger wat belegd en we kwamen erachter dat we daar niet geschikt voor zijn. Hoef me er ook niet meer in te verdiepen. Ik vind het erg fijn dat manlief een financiele achtergrond heeft. De hyptheekadviseur viel zo ongeveer van zijn stoel toen ie hoorde dat manlief het hele contract had door gelezen 🙂 Manlief vond dat normaal om te doen. Het gaat tenslotte om zoveel geld. Ben ik met hem eens, maar ik doe het hem niet na.

  1. Voor de hypotheek heb ik dat, nadat ik 'het licht heb gezien' ook gedaan. Dat geeft zoveel inzicht! Maar de eerste keer zeker niet, dan denk je nog dat dat allemaal wel klopt. Fijn dat je man een financiële achtergrond heeft, die strekt alleen niet tot beleggen, begrijp ik? Dat vind ik zelf ook wat hocuspocus, dus ik hoop niet dat ik daar straks, als ik ook in de 50 ben, op afgerekend word 😉

 2. Wij (man 61, vrouw 59) durven onszelf mensen te noemen die heel goed met geld kunnen omgaan. Wij houden de economische motor op gang 🙂 en onze spaarrekening op peil.
  Man belegt met een deel van zijn pensioenvoorziening uit eigen zaak (niet al te risicovol hoor) en dat heeft hem geen windeieren gelegd, al gaat het nou ook weer niet om enorme kapitalen. Het gezegde: 'met geld maak je geld' klopt soms echt.
  Hij heeft het voornemen om hier meer mee te gaan doen als hij gestopt is met werken over een jaar of 2 à 3.

 3. Manlief werkt vandaag thuis en ik vertelde hem wat ik had geschreven. Hij merkte toen op dat we nu ook niet beleggen, juist omdat hij er wel verstand van heeft 🙂 (hij dus blijkbaar wel). Maar als je kijkt naar de economische situatie van nu, zou ik echt ver van aandelen weg blijven. De aandelen zijn overgewaardeerd. Economisch gaat het niet goed en we staan voor een depressie. Tis nog even uitstel.

 4. Ik ben een midden vijftiger en kan zeer goed met geld omgaan, ik heb dan wel geen verstand van beleggen en of hypotheken, maar dat is met mijn salaris ook niet bepaald nodig want beide zijn buiten mijn financiele bereik. Maar met mijn minder dan modale inkomen kom ik prima uit en ben zelfs in staat om te sparen. Zoals mijn dochter altijd zegt geef mijn moeder 10 euro voor boodschappen en ze komt thuis met de boodschappen en houd zelfs nog geld over.

 5. Ik ben 51. Net onder modaal salaris en alleenstaand. Ik kan wel goed met geld omgaan. Ben hypotheek versneld aan het aflossen en spaar 50% van mijn salaris. Ik denk dat het vooral belangrijk is om niet meer uit te geven dan er is. Ik heb een auto uit 2004 een die doet het prima, koop kleding bij de kringloop of helemaal niet (je doet best lang met dinggen vind ik). Ik,ga niet uit eten want niet leuk alleen, en ga niet op vakantie. Ik heb zo lang in het buitenland gewoond dat ik me op vakantie in de stad voel wanneer ik vrij ben. Ik vind financieele vrijheid heel belangrijk, en voor mij is dat zonder schulden leven, en dus ook zonder hypotheek. Nog 4 jaar te gaan denk ik.
  Ik werk 34 uur per week, en hopelijk kan ik naar 28 of 24 wanneer mijn woning is afbetaald.

 6. mn schoonders kunnen prima met geld omgaan. mn eigen vader daarentegen niet.. heeft ie nooit gekund :p gat in zn hand. heb ik niet geerfd gelukkig :p (wel veel van geleerd.. juist geleerd te kijken naar wat ik heb en wat kan 😉 )

 7. Ik ben zelf nog geen 50, maar ik denk dat goed met geld kunnen omgaan niet zoveel met leeftijd te maken heeft, meer met interesse en het vermogen om van je ervaringen te leren.

 8. Hm… de vijftigplussers die ik ken kunnen prima met geld omgaan.
  Alleen zijn ze misschien niet zo goed in het bijhouden van de steeds wisselende regelingen en zijn het over het algemeen geen fanatieke beleggers. Die laatste twee zaken zeggen in mijn opinie echter niets over de vraag of iemand goed met geld om kan gaan…

 9. Hier een 57 plusser die juist heel goed met geld kan omgaan 🙂 maar ja dit is vooral de laatste twee jaar dat ik meer en meer ben gaan letten op de financiën. Het levert meer en meer succes op en een spaarrekening als buffer.

  Groetjes Tanja

 10. Als ze bedoelen of je belegt en geen schulden hebt en je hypotheek afgelost hebt, dan zou ik slecht scoren als vijftiger…
  Maar, ik heb en had nooit een cent schuld, spaar een beetje(van mijn minimale inkomen) heb wat reserves.
  Doet me denken aan een aflevering van "Wat ben je waard" waar een man met koophuis zichzelf rijk rekende maar er wel achter kwam dat hij flinke schulden had, en de dame van het consuminderhuis die een uitkering heeft en nul cent schuld.
  Wie van die twee is dan degene die goed omgaat met geld?

  Niet onbelangrijk de dame is een enorm tevreden mens, met haar elektrische fiets en haar voorraad zaden!

 11. Wij (61 en 64 jaar) kunnen prima met geld omgaan. Vroeger ging dat een stuk minder toen ik een dertiger was.
  Hubbie is nu vier jaar met pensioen en wij hebben van tevoren dat uitgebreid onderzocht. Een behoorlijke terugval in inkomen, maar dat gaat prima.
  Ook dankzij onze behoorlijke buffer. Ik zou die vragen wel eens willen zien.

  Liefs Frederique

 12. Mijn ouders (70+) kunnen uitstekend met geld omgaan, omdat ze van nature zuinig leven. Als ik zie wat voor een leven zij met een beperkt eenspersoons pensioentje: eigen vrijstaande woning, drie per jaar op vakantie etc. dan kan ik daar nog een hoop van leren. Wel merk ik dat ze niet echt de mindset hebben om rijk te worden of van geld meer geld te maken.

 13. Wij zijn zestigers en hebben altijd zuinig geleefd,daardoor kon ik thuisblijven om voor onze drie kinderen te zorgen. We hebben een koophuis en konden onze kinderen een flinke som geld meegeven als ze een huis gingen kopen. Mijn man is ingenieur en verdiend goed anders kon dit niet,ik beheer het inkomen en kijk altijd wat het goedkoopst is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.