Licht reizen voor beginners

Licht reizen voor beginners

Licht reizen – oftewel: reizen met zo min mogelijk bagage – heeft verschillende voordelen. Zo is het makkelijk, maakt het je creatief, het reist sneller én kan het je ook nog eens een hoop geld besparen. Want steeds meer luchtvaartmaatschappijen brengen extra kosten in rekening voor bagage. En tegenwoordig is dat niet alleen voor ruimbagage! Dus: zo licht mogelijk reizen. Hoe pak je dat aan, als je dat niet gewend bent? Ik heb wat tips voor je verzameld.

Drie basisregels voor licht reizen

Over het algemeen heb je veel minder nodig dan je denkt. Dat geldt thuis (wie gebruikt nu écht al zijn of haar kleding regelmatig en gebruikt ook alle keukenhulpjes in de lade?), maar ook op reis.

Maar minder in huis houden of minder mee op reis nemen blijft een uitdaging. Wat als we misgrijpen? Wat als we nu nét dat ene ding nodig hebben? Dan moet het weer opnieuw gekocht worden. En dat kost geld. Waarbij we maar even voorbij gaan aan het feit dat iets houden of meenemen dat je niet nodig hebt óók geld kan kosten.

Als je licht wilt reizen, zul je moeten proberen om anders naar spullen te kijken. En deze drie basisregels kunnen je daarbij helpen:

1. Minder gewicht, maximaal nut

Minimalisten houden vaak als stelregel dat ze niets in huis willen hebben dat niet mooi of nuttig is. Voor reizen kun je je richten op alleen ‘nuttig’. Als iets niet nuttig is, kun je het thuislaten. Heb je twee nuttige opties, kies dan het lichtste item. Je wilt uiteindelijk zo min mogelijk gewicht meenemen.

2. Minder

Als iets niet écht bijdraagt aan je plezier onderweg, neem het dan niet mee. Houd er rekening mee dat een lichte tas je veel flexibeler maakt en je meer laat genieten van de plekken die je ziet, de mensen die je ontmoet en de dingen die je kunt doen. Met alleen een rugzak kun je prima even snel een duik nemen in die prachtige oceaan. Maar zou je dat ook doen als je complete kofferuitzet op het strand staat? Just saying…

3. Comfort en uitstraling

Heb je het aantal spullen zwaar geminimaliseerd en vooral geoptimaliseerd op nut? Kijk dan ook of wat je mee hebt genomen comfortabel en mooi is. Of gewoon goed aanvoelt. Je hebt niets aan een blouse die misschien wel heel licht is, maar ook supersnel kreukelt. Of je borstel vervangen door een kam, omdat die lichter is, maar vervolgens de klitten niet uit je haar krijgt.

Wat je meeneemt moet fijn werken, goed zitten en je een goed gevoel geven. Licht reizen moet niet aanvoelen als inleveren, het zou je juist vrijheid moeten geven.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Praktische tips voor licht reizen

Hoe breng je zoiets nu in de praktijk? Ik heb een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Bekijk de voorschriften

Het idee van zo licht mogelijk reizen, is dat je ook kunt genieten van een ‘lichte’ vakantie. Maar als je zeker wilt weten dat je daarmee ook wat geld bespaart, is het verstandig om eerst even de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij te checken.

Wat is toegestaan en waar moet je extra voor betalen?

Over het algemeen kun je de bagage in drie categorieën verdelen:

Ruimbagage; meestal zo rond de 23 kilo, bijboeken kan vrijwel altijd. Voor ruimbagage moet je tegenwoordig eigenlijk bijna overal betalen.

Als je ruimbagage meeneemt, moet je die ophalen bij de bagageband. Heb je geen ruimbagage, dan kun je vanuit het vliegtuig zo doorlopen naar de douane.

Handbagage; meestal ongeveer 10 kilo, waarbij het formaat van je koffer ook aan bepaalde eisen moet voldoen. De meeste maatschappijen gaan hier iets flexibeler mee om en kijken naar de totale omtrek, in plaats van de exacte lengte, breedte en hoogte.

Dit geldt echter niet voor iedere maatschappij en soms moet je voor de gate kijken of je koffertje wel past. Past hij niet, dan moet je alsnog bijbetalen. Handbagage is bij veel maatschappijen nog wel gratis. Alleen budgetmaatschappijen beginnen hier langzaam verandering in te brengen.

‘Een item’; dit is een beetje een vage omschrijving, maar meestal mag je naast je handbagage ook nog ‘een item’ dragen. Bij de ene luchtvaartmaatschappij is dit maximaal een camera, bij de andere mag het ook een rugzak zijn.

Mijn ervaring is dat de niet-budgetmaatschappijen hier wat flexibeler in zijn. Toen ik vorig jaar naar Florida vloog, nam ik bijvoorbeeld een koffertje en een rugzak mee. Ik hoefde daarvoor niets bij te betalen.

Als je vooral voordelig wilt reizen, dan doe je er goed aan om de bagagevoorschriften goed door te nemen en daar het maximale uit te halen.

Draag zware kleding

Als je op vakantie gaat, heb je altijd wat zwaardere kledingstukken bij je. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld sportschoenen of wandelschoenen, een jas, een dikke trui en een spijkerbroek of joggingbroek.

Stop je dat soort kleding in je tas of koffer, dan is die natuurlijk zo vol. Dus je kunt die zware kleding beter aantrekken en bijvoorbeeld je slippers in je koffer doen.

En vertrek je in de zomer én bezoek je een warme bestemming, dan is die jas misschien niet eens nodig. Maar die trui (voor koelere avonden) en schoenen trek je wél gewoon aan. Op de luchthaven en in het vliegtuig ligt de temperatuur vaak een stuk lager, dus ook daar heb je er extra plezier van.

Focus op noodzakelijke dingen

Veel bagage inpakken is niet zo’n kunst. Het is de kunst om juist meer met minder te kunnen doen. Leo Babauta van Zen Habits schreef eens dat hij alleen reist met een lichtgewicht laptop, wat kleding, zijn telefoon, laadkabels, koptelefoon, toiletspullen, een licht wind- en regenjack, een oogmasker, oordopjes, zijn paspoort en een inklapbaar waterflesje.

En daarmee heb je de basis eigenlijk wel te pakken. Heb je geen laptop nodig, dan kun je dus zelfs nóg lichter reizen.

Multifunctionele kleding

Natuurlijk is ‘kleding’ wel een categorie die je tot in het oneindige uit kunt breiden. Je kunt alleen voor noodzakelijke kleding gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld outfits voor ’s avonds en overdag te hebben.

Als je licht wilt reizen, dan doe je er goed aan om zoveel mogelijk multifunctionele kledingstukken in te pakken. En daarmee bedoel ik: stukken waarmee je meerdere combinaties kunt maken. Als richtlijn: neem een broek of rokje alleen mee als je er minimaal 3 (lichtgewicht!) bovenkanten bij hebt.

Let daarnaast op het materiaal; neem alleen spullen mee die je ook even ter plekke zou kunnen wassen én die binnen een nacht weer droog zijn.

Ondergoed en sokken voor elke dag zijn in principe ook niet nodig, als je onderweg de gelegenheid hebt om af en toe even een handwasje te doen. Dat scheelt óók weer!

Heb je nog wat oude kleding? Dan kun je ook overwegen om die mee te nemen en op de bestemming achter te laten. Je reist dan de heenweg misschien niet licht, maar komt wel een stuk lichter terug.

Koop je nieuwe kleding? Houd dan deze tips ook in je achterhoofd. Zo bouw je langzaam maar zeker een multifunctionele, reisvriendelijke garderobe op.

Kleden voor het weer

In je kledingkeuze kun je natuurlijk ook rekening houden met het weer. Als je naar een zonnige bestemming gaat, hoef je niet drie lange broeken en twee truien mee te nemen. Denk aan je slippers en zwemkleding en schrap wat ‘koude’ lagen.

Ga je naar een koude bestemming, kies dan vooral voor ‘lange laagjes’; een thermo(onder)broek en thermoshirts. Die kun je overal mee combineren. Met een muts en eventueel wanten erbij hoef je dan ook geen kou te lijden.

Toiletartikelen

Ook ’toiletartikelen’ kun je zo breed zien als je wilt. Neem je niet alleen je hele make-uppalet mee, maar ook nog je föhn of krultang? Of houd je het bij de basics?

Zelf spaar ik in ieder geval het hele jaar door proefmonsters en mini’s, zodat ik geen grote flessen of tubes mee hoef te nemen op vakantie. Heb ik flessen die bijna leeg zijn én de ruimte, dan neem ik ze soms wel mee. Uiteraard gaan ze dan niet meer mee terug. Ga ik wat langer op vakantie en heb ik niet genoeg proefmonsters, dan koop ik dingen als shampoo ook net zo lief op de plek van bestemming.

Probeer het verder zoveel mogelijk bij de basics te houden; je tandenborstel, floss, tandpasta, een scheermesje, deo, een nagelschaartje (wel even op de bagagevoorschriften letten), pijnstillers.

Voel je je niet goed als je je haar niet in model kunt doen of helemaal make-upvrij bent? Kijk dan of je wat je mee wilt nemen in ieder geval iets compacter kunt doen. Eén kleur oogschaduw, een lippenstift/balsemcombinatie, een reisföhn, noem maar op.

Combineren

Heb je artikelen die een dubbele rol kunnen vervullen? Kies daar dan voor. Als je een goede camera op je telefoon hebt, kun je overwegen om je camera thuis te laten. Je kunt er zelfs voor kiezen om je telefoon (of een tablet) te koppelen aan een draagbaar toetsenbord, zodat je je laptop thuis kunt laten. Vind een combinatie die voor jou werkt, maar neem niet én je telefoon én je tablet én je laptop mee.

Lees je graag op vakantie? Kijk dan of je kunt wennen aan ebooks lezen op je telefoon. Ik ben er zelf niet zo’n groot fan van, maar vond het tijdens vorige vakantie (oké, op mijn iPad Mini) wél ideaal. Het scheelt enorm in de kilo’s.

Heb je een klein, veilig en verborgen ritszakje in je rugzak, dan heb je misschien geen aparte portemonnee nodig. En neem je die wel mee, verwijder dan alle pasjes en inhoud die je niet nodig hebt op vakantie.

Ook laders kun je soms met elkaar combineren. Ik neem mijn laptop meestal wél mee en kan daarmee ook mijn telefoon opladen. Ik heb dan alleen het usb-kabeltje nodig en niet het stekkertje. Dat scheelt toch weer een paar gram.

Verpakking

En last but not least: de verpakking. In de eerste instantie heb ik het dan over je koffer en/of tas. Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar die wegen ook al snel een paar kilo. Die kilo’s tellen óók gewoon mee voor het maximaal toegestane gewicht én je moet ze natuurlijk tillen.

Houd hier rekening mee als het tijd wordt voor een nieuwe koffer of tas. Kies iets dat precies de ruimte biedt die je nodig hebt, niet meer en niet minder.

Heb jij nog tips om zo licht mogelijk te reizen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Handige tips! Wij hebben vorig jaar 1 koffer voor ons 2tjes gedaan en geen extra handbagage, alleen mijn handtas. Dit kost dan maar voor 1 koffer en we konden onze spullen er prima in kwijt ( ook al denk je van niet!).
  Ik leg altijd wat setjes klaar en kijk dan of ik het kan combineren, dan haal ik er weer 2 uit want het is echt genoeg ( ook al denk je van niet!) Ik ben van plan om de volgende reis ook alleen met mijn handbagage koffertje te gaan reizen…Ik word ook steeds kritischer en makkelijker in met wat ik mee neem hoor. Waar ik vroeger ook kleren voor uitgaan meenam, doe ik dat nu absoluut niet meer!

 2. Ik ga niet zo vaak op vakantie, maar heb de laatste 10 jaar nooit meer met ruimbagage gevlogen. Ik heb een keer zo’n koffertje meegehad, maar dat vond ik niks. Te zwaar en te stug. Nu heb ik een rugzak die veel ruimte en vakjes biedt. Het enige dat ik lastig vind, zijn de ruimte die boeken innemen. Ik heb geen e-reader en wil er ook echt geen. Qua entertainment neem ik daarom vaker maar wat tijdschriften mee (als ik die uit heb, gooi ik ze weg) en bijvoorbeeld puzzelboekjes.

 3. Neem tweedehands boeken mee die je achterlaat; koop nieuwe tweedehands boeken onderweg als je de eerste uit hebt. Bewaar je miniflesjes shampoo e.d. en hervul die voor je volgende vakantie.

 4. Ik reis 3 achtereengesloten weken per jaar met het vliegtuig naar het buitenland. Ik ga met 1 st ruimbagage van 23 kg en 1 st handbagage van 10 kg. De koffers zijn uitermate licht. Van stof. Wel kwetsbaarder dus weeg en seal ik ze thuis. Terug laat ik wel op vliegveld doen. In dat land is het nl. veel goedkoper dan in Nederland.
  Ik heb een druk programma. Aan wassen kom ik niet toe. Hooguit wat ondergoed. Ik red het ruimschoots met deze hoeveelheid. Ik moet nl. sportkleding én gewone kleding mee. Van elk minstens 5 setjes. Boeken.. laptop… schrijfgerei…schoenen..enz. Ik stop mijn sokken en panty’s in de schoenen…Verder veel in afgesloten zakjes zoals geld en pasjes, toiletartikelen en medicijnen.
  Voor mij is niet belangrijk zo min mogelijk mee, maar : zoveel dat ik me kan bezig houden met het doel van mijn reis (= hard werken).
  Ik heb inmiddels geen overbodige dingen meer mee. Alles wat ik mee heb wordt gebruikt en zodoende heb ik precies genoeg mee voor 3 weken.

  Op het vliegveld pak ik gelijk een bagage kar. En geef ik zo snel mogelijk mijn ruimbagage af. Dan is het verder een eitje nog met handbagagekoffertje.

 5. Een paar jaar geleden begonnen met enkel handbagage (rug tasje) voor een weekend trip. Daarna ook een week vakantie met enkel hand bagage. Dit jaar 3,5 week naar een tropische bestemming met enkel een rug tasje . Heerlijk. Je hoeft 1. Al die troep niet initieel aan te schaffen 2. Niet mee te sjouwen naar het vliegveld. 3. Niet in de rij te staan om bagage in the checken. 4. Niet te betalen voor ruimbagage. 5. Geen angst te hebben dat je bagage niet aankomt. 6. Niet te sjouwen op je vakantie bestemming. 7. Geen angst dat je bagage van het dak of ruim van een bus wordt gestolen. 8. Geeft je flexibileit niet alle geboekte legs te benutten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.