Helen (60+): “Van mijn schoonmoeder leerde ik met geld omgaan”

schoonmoeder miljonair

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt? Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht. Deze week lezen we het verhaal van Helen (60+)*, die haar geldzaken vooral dankzij haar schoonmoeder – die van 0 op de bank naar miljonair ging – onder controle kreeg.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Dat kan hier.

Wie ben je?

“Ik ben Helen en ben 60+. Ik woon afwisselend in Nederland als in de Verenigde Staten en werk fulltime.”

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

“Toen ik jong was, kreeg ik vooral het idee mee dat geld iets noodzakelijks was. Er werd wat mij betreft echter niet goed mee omgesprongen. In mijn jeugd heb ik dan ook geen goed voorbeeld gehad van hoe je wél met geld kunt omgaan.

Dat veranderde later, toen ik mijn partner tegenkwam en mijn schoonmoeder leerde kennen. Zij heeft me enorm veel over geld geleerd. Ze had ook wat te vertellen; zelf is ze tot haar 12e naar school gegaan, daarna is ze huisvrouw geworden. Ze begon met niets en is nu miljonair.”

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

“Ja, inmiddels wel. Maar dat komt ook omdat ik mezelf er meer in verdiep en er met mijn man over kan praten. Hij is bijvoorbeeld een heel conservatieve belegger. Zelf luister ik veel naar financieel goeroes op mijn iPod.”

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

“Bij ons thuis draait het echt om werken voor ons geld en zuinig leven. En dat werpt zijn vruchten af. Ons eigen huis is inmiddels afbetaald en we hebben ook nog eens twee appartementen voor de verhuur. Die hebben we contant kunnen betalen.

De kleding die we dragen is voor 90 procent tweedehands. Alleen ondergoed en schoenen kopen we altijd nieuw. Als we boodschappen doen,  kijken we eerst naar wat er in de aanbieding of afgeprijsd is. Als het in mijn weekmenu past, neem ik dat dan mee.”

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

“Als we uit eten gaan, dan betalen we meestal gewoon ons eigen deel. Als het in het restaurant wordt toegestaan, delen we ook nog vaak een gerecht [AV: in de Verenigde Staten zijn porties vaak véél groter dan in Nederland en kun je prima met z’n tweeën eten van een gerecht].

Als onze kinderen en kleinkinderen mee zijn, dan betalen we ook voor hen.”

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

“Dat vind ik heel belangrijk. Ik deel wat ik weet graag met mijn kinderen, ook al raken zij er soms verveeld door. Ik wil alleen gewoon niet dat zij ooit iets tekort komen.

In relaties zou ik zeggen: praat erover als je relatie serieus wordt, als je overweegt samen te gaan wonen of te trouwen. Als je partner een een spender is, dan vrees ik dat jullie het heel lastig kunnen gaan krijgen.”

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

“Ik houd van werken, dus ik wil zeker langer doorwerken dan misschien gebruikelijk is. Mijn doel ligt nu op doorwerken tot mijn 70e. Dat is bijna nog lastig, want mensen zetten je voortdurend onder druk om te stoppen. Ik ben dat écht nog niet van plan, tenzij mijn gezondheid het natuurlijk van me zou vragen.

Als ik anderen een advies mag geven: begin op jonge leeftijd vast met sparen, net zoals mijn echtgenoot dat heeft gedaan. Dan heb je op je oude dag straks een mooi fortuin.

Geef geen geld uit aan impulsaankopen. Als je dat geld in plaats van uitgeven in beleggingen zou steken, dan sta je er ongetwijfeld versteld van hoeveel geld dat bijvoorbeeld twintig of dertig jaar later waard zou zijn!”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Helen!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meer over de serie Geld & Relaties

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie: alle Geld & Relaties-verhalen.

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. dat vroeg ik me ook af: hoe heeft je schoonmoeder je dingen geleerd? Alleen door dingen te zeggen of ook je te helpen inzicht te krijgen of andere dingen? Wel fijn dat je alsnog hebt geleerd met geld om te gaan. Ik probeer het mijn kinderen ook mee te geven (6 en 8). Hun vader (mijn ex) ligt gelukkig op dezelfde lijn, dus ze krijgen ook v hem een financiële opvoeding mee.

  2. Grote vraag die bij mij overblijft: wat heb je precies van je schoonmoeder geleerd? En hoe is zij er eigenlijk in geslaagd om zich van niets naar miljonair op te werken? Wat heeft ze daarvoor gedaan?

  3. Mijn schoonma werkte 3 jobs. Haar dagtaak was werken in een atelier jurken maken. Van maandag tot vrijdag. Na haar dagtaak ging ze een huis poetsen. Ze had 5 huizen die ze wekelijks een poetsbeurt gaf. Op zaterdag bakte en kookte ze voor een ganse week, en had een grote moestuin Op zondag ging ze naar de kerk en in de namiddag kwamen er klanten langs voor kleine herstellingen aan kledij. Ze leefde een hard leven, samen met mijn schoonpa, haar vader en drie kinderen. Ze heeft dat tot haar 65j gedaan. Mijn schoonouders bezaten geen wagen, deden alles per fiets. Het leven was eenvoudig en ze waren blij. Ze ging enkel 1 keer per week naar de bank om het weekgeld op te halen, en dat was het, en voor beleggingen vertrouwde ze enkel de bankier die haar alles kon uitleggen, zodat ze het goed begreep, wat er met de centen gebeurde.

    Wat ik er uit leerde is, dat je van werken echt niet dood gaat. Als je tenminste een goede gezondheid hebt. Zelf werk ik nog 60 u. per week en ik geniet van elke dag dat me gegeven is. En ja we gaan op vakantie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.