Geld en Relaties: het verhaal van I.

Geld en relaties: het verhaal van I.

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in deze serie: het verhaal van I.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Meld je dan hier aan.

Wie ben je?

“Ik ben I. en ik ben 25 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend, T. Ik werk momenteel nog 32 uur per week in de supermarkt, maar ga weer naar school om me te laten omscholen. Dan wil ik graag de zorg in. Mijn vriend werkt 40 uur per week; hij zit in de ICT.”

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

“Mijn ouders hebben me altijd geleerd dat je zelf moet werken voor je geld. Vanaf dat ik zo’n 6 jaar was, kreeg ik wel zakgeld. Dat begon met 25 (gulden)cent per week. Dat werd langzaam aan steeds een beetje meer.

Mijn maximum qua zakgeld bereikte ik toen ik naar de brugklas ging; toen stond het op 5 euro en dat bleef het ook. Als ik meer geld wilde hebben, dan moet ik daarvoor werken. Zo begon ik bijvoorbeeld op mijn 12e al met mijn eerste folderwijk. Later werd dat de ochtendkrant, enzovoorts. Ik heb eigenlijk altijd bijbaantjes gehad.

Het is niet zo dat mijn ouders geen dingen voor me konden betalen. Volgens mij hadden ze best geld. Er werd nooit over gepraat, maar we konden wel elk jaar op vakantie en we kregen regelmatig nieuwe kleding. Volgens mij hadden we het dus echt niet slecht.”

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

“De laatste jaren volg ik steeds meer financiële blogs, waaronder deze. Hierdoor praat ik met mijn vriend ook steeds meer over geld. Dat is handig met sparen, grote uitgaven en investeringen.

Ik merk wel dat we met sommige vrienden beter over geld kunnen praten dan met andere. Mijn vriend heeft een heel goed salaris en dat maakt het praten soms wel eens lastig. Juist als er grote verschillen in inkomsten zijn, dan is het vaak moeilijker om er met mensen over geld te praten.

Overigens praat ik binnen de familie liever niet over geld, behalve dan met mijn ouders.”

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

“Mijn vriend en ik zijn inmiddels al 9 jaar samen. Toen we ons eerste huis kochten, besloten we om alles op één hoop te gooien. We hebben alleen gezamenlijke rekeningen en betalen daar alles van.

Mijn salaris gebruiken we voor de boodschappen en wat over is, gaat naar de spaarrekening. Zijn salaris gebruiken we voor de vaste lasten. Wat daar over is, gaat óók naar de spaarrekening.”

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

“Als wij wat met vrienden doen, dan wordt dit meestal door één iemand betaald en vervolgens door het aantal personen gedeeld. Zo betaalt iedereen evenveel, ongeacht wat je hebt gegeten of gedronken.

Ik moet wel zeggen: ik drink geen alcohol en vind het daarom niet altijd even eerlijk verdeeld. Want eigenlijk betaal je voor 3 glazen cola natuurlijk veel minder dan voor 3 glazen wijn of speciaalbier.”

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

“Ik zou echt wel willen dat het taboe op geld wat minder is. Het is af en toe fijn om ook eens met iemand anders dan je partner een goed gesprek over geld te kunnen hebben.”

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?

“Nee, eigenlijk nooit. Maar ik ben wel gestopt met het uitlenen ervan. Op de middelbare school werd er vaak door klasgenoten geld geleend en dat kreeg ik bijna nooit terug. Na het eerste jaar heb ik dat dus direct een halt toegeroepen.”

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

“Ik vind het ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat we een beetje op dezelfde lijn zitten. Het werkt écht niet als de één een spaarder is, en de ander een gat in zijn of haar hand heeft. Toen ik mijn vriend leerde kennen, gaf hij veel makkelijker geld uit aan onzindingen dan nu.

Toen we ons geld gingen samenvoegen, hebben we daar ook echt veel gesprekken over gehad. We hebben nu allebei een rekening voor leuke dingen. Daarvan kan hij kopen wat hij wil; elektronica bijvoorbeeld.

Daarnaast hebben we gewoon onze gezamenlijke spaarrekeningen voor onderhoud aan het huis en de dingen die we samen willen. Ik denk dat we het op deze manier wel goed hebben verdeeld. Met deze balans zijn we volgens mij ook prima klaar voor de toekomst!”

Bedankt voor het delen van je verhaal, I.!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer persoonlijke geldverhalen

Wil je meer persoonlijke geldverhalen lezen? Je vindt ze in de reeks Geld en Relaties en Geldgeheimen.

Wil je zelf je geldverhaal delen? Dat kan natuurlijk ook. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik hiervoor verschillende formulieren gemaakt. Je kunt ze invullen waar en wanneer het jou uitkomt. En als je wilt; helemaal anoniem.

Deel hier jouw persoonlijke geldverhaal voor Geld & RelatiesGeldgeheimen of Aflossings(succes)verhalen.

Je deelname wordt gewaardeerd!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.