T: “Open zijn over geld helpt je er slimmer mee om te gaan”

Verhaal van T.: open over geld zijn is belangrijk

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in deze serie: het verhaal van T.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien wil jij open zijn over geld, terwijl je partner er liever voor wegloopt. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Meld je dan hier aan.

Wie ben je?

“Ik ben 45 jaar, alleenstaand en heb twee kinderen. Mijn huis kocht ik op het dieptepunt van de crisis. Ik was toen net een jaar alleenstaand en woonde in een huurhuis.

Ik ben niet over één nacht ijs gegaan, maar heb goed gekeken naar de huurprijzen, de verhogingen meegenomen in mijn berekeningen én alle belastingvoordelen op een rijtje gezet. Toen ontdekte ik dat ik meer dan 100 euro extra aan toeslagen zou krijgen als ik een huis zou kopen. De hypotheekrente drukt namelijk het verzamelinkomen naar beneden, waardoor ik bijvoorbeeld volop zorgtoeslag zou krijgen.

Nu woon ik in een mooi ruim huis, tegen behoorlijk lage lasten. Ik werk als zzp’er in het onderwijs en kan zoveel werken als ik wil. Soms heb ik er weken bij zitten van meer dan 100 uur, maar ik doe mijn best om het op zo’n 30 uur te houden.”

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

“Ik ben er eigenlijk altijd al best bewust mee bezig geweest. Toen ik 17 was, ging ik werken. Dat combineerde ik met een opleiding. Omdat ik toen een eigen inkomen kreeg, kreeg ik de keuze: kostgeld betalen of dat deel sparen.

Ik koos natuurlijk voor het sparen. Sindsdien heb ik naast mijn baan ook altijd een tweede baantje gehad, waarvan ik het volledige inkomen spaarde.”

Ben jij open over geld, of dat nu richting je partner, familie, vrienden of anderen is?

“Ja, ik ben wel open over geld. Ik realiseer me echter ook dat mijn financiële situatie rooskleuriger is dan die van veel andere mensen. Dit komt omdat ik ‘goed’ ben met geld. Het is voor mij echt een hobby om alles uit te zoeken en op die manier pik ik ook de meeste belastingvoordelen mee.

Ik vind het ook belangrijk om open over geld te zijn. Hierdoor kun je namelijk ook op ideeën worden gebracht of over dingen gaan nadenken. Als je deze zaken deelt, kun je er alleen maar slimmer van worden.

Voor veel mensen in Nederland lijkt open zijn over geld nog een beetje not done, het blijft wat in de taboesfeer. Ik denk juist dat door alles af en toe kritisch te bekijken en hier overleg over te hebben, je veel geld kunt besparen. Of je kunt potjes ontdekken waarop je aanspraak kunt doen. Zo hebben veel gemeentes regelingen voor minima, waar zij niet vanaf weten. Als hierover wél gepraat wordt, kunnen mensen daar dus ook wat aan hebben!”

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

“Wij hadden destijds het huis goed beschrijven. Mijn ex betaalde van zijn salaris de vaste lasten en spaarde het overige. Mijn salaris werd gebruikt om de boodschappen en kleding te betalen. Wat daarvan overbleef, spaarde ik ook.

We waren (zijn) allebei nogal dol op werken, dus er kwam eigenlijk altijd meer binnen dan er uitging.”

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

“Ik split de rekening het liefst. En blijkbaar werkt dat prima, want ik heb eigenlijk ook nog nooit ruzie gehad over geld.

In een relatie vind ik dat open en eerlijk zijn overigens ook heel belangrijk. Als je dingen daarin samen doet, werkt dat gewoon veel beter. Ik moet overigens wel zeggen dat ik – toen ik nog een relatie had – wél stiekem rekeningen had waarop ik geld spaarde voor de kinderen, of voor nood.”

Je bent al behoorlijk slim bezig, maar zijn er dingen die je in de toekomst nog graag anders zou aanpakken?

“Ik zou mijn vaste lasten graag nog verder naar beneden brengen, waardoor ik nog meer vrijheid voor mezelf creëer. Ik werk nu dus als zzp’er, maar ga waarschijnlijk ooit wel weer in loondienst.

Als dat gebeurt, dan werk ik het liefst maximaal 24 uur betaald. De vrije uren die ik daardoor overhoud, zou ik graag besteden aan andere mensen helpen met besparen of anders te budgetteren.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, T.!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer persoonlijke geldverhalen

Wil je meer persoonlijke geldverhalen lezen? Je vindt ze in de reeks Geld en Relaties en Geldgeheimen.

Wil je zelf je geldverhaal delen? Dat kan natuurlijk ook. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik hiervoor verschillende formulieren gemaakt. Je kunt ze invullen waar en wanneer het jou uitkomt. En als je wilt; helemaal anoniem.

Deel hier jouw persoonlijke geldverhaal voor Geld & RelatiesGeldgeheimen of Aflossings(succes)verhalen.

Je deelname wordt gewaardeerd!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.