Beleggingsupdate mei 2019

Beleggingsupdate mei 2019

Vorige maand was ik een beetje later met mijn beleggingsupdate. Mijn ingeschoten order was nog niet verwerkt, waardoor ik mijn aankopen uiteindelijk pas in april deed. En daardoor liep ik deze maand tegen een extra kostenpostje aan: ik mag ‘mijn’ tracker één keer per maand zonder transactiekosten aanschaffen. En nu deed ik dus eigenlijk twee aankopen in de maand april. Maar: daarmee heb ik mijn aankopen voor mei wél weer op tijd op orde. En is het dus tijd voor een beleggingsupdate voor mei!

Actuele stand van zaken

Begin deze week kreeg ik weer bericht dat mijn 375 euro op mijn beleggingsaccount bij DeGiro was bijgeschreven. Dat is het moment waarop ik kan gaan kopen. Ik dacht er nog even over om dit vooruit te schuiven naar mei, maar besloot de kosten (ongeveer 2 euro) voor lief te nemen.

Deze manier van beleggen (een vast bedrag per maand inleggen en een Buy & Hold-strategie aanhouden) vind ik juist heel prettig omdat ik er niet echt over na hoef te denken. Als ik mijn transactie nu vooruit had geschoven, betekent dat dat ik voortaan elke maand minimaal een week moest wachten tot ik mijn aankoop kon doen. En die week (dat zijn dus 12 weken per jaar) staat mijn geld dan ook niets te doen.

Dat leek me ook niet de bedoeling.

** Tip: ga direct aan de slag en open nu je gratis beleggingsrekening

Daarnaast heb ik inmiddels ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting.

Bovendien heb ik sinds de zomer van 2017 ook nog een 4-jarige  investering in een crowdfundingsproject (La Cubanita) lopen, die tot nu toe netjes wordt terugbetaald. Tot slot heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan. Zie ook meer informatie hieronder.

Mijn activiteiten in mei 2019

De laatste maanden schieten de koersen behoorlijk omhoog. Dat is mooi voor het rendement, maar daardoor betaal ik ook flink meer voor de tracker die ik normaal gesproken aanschaf. Dat is soms best even slikken.

Toch heb ik me daar niet door laten tegenhouden. Ik had van vorige maand nog een bedrag over, waardoor ik nu in totaal 6 x VWRL (IE00B3RBWM25) kon kopen, voor 77,31 euro per stuk. Vorige maand was dat nog 75,84 euro.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand niet bij. Ik heb nog niets gehoord van de accountant, dus weet nog niet of ik eventueel wat extra ga storten als FOR (Fiscale Oudedags Reserve, een bedrag dat ik voor mijn pensioen mag sparen en waarover ik later pas belasting ga betalen).

Bij Peaks ben ik inmiddels door mijn gratis tientjes heen. De wisselgeldfunctie had ik meteen al uitgezet, dus daar moet ik het momenteel alleen hebben van rendement.

zelf leren beleggen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

De groene cijfers blijven in mei ook gewoon doorzetten. En behoorlijk stevig ook; in totaal kwam er alleen bij DeGiro al ruim 200 euro bij in de afgelopen maand.

Het overzicht:

Beleggingsupdate mei 2019

Ter herinnering: vorige maand stond hij net iets onder de 750 euro in de plus. Natuurlijk neemt de waarde van mijn portefeuille ook langzaam maar zeker toe, maar ik vind het alsnog érg hard gaan. Zó hard, dat ik zeker benieuwd ben wanneer de daling weer inzet.

Bij BrandNewDay heb ik voorlopig ook nog niets te klagen; daar kwam ook ongeveer 200 euro bij. Ik heb hier in totaal 15.362 euro ingelegd en het totaalsaldo (minus de kosten) staat nu op 16.039 euro. Het rendement staat nog steeds op 2,5 procent.

Beleggingsupdate mei 2019 - Brand New DayPeaks staat inmiddels op 291,29 euro, wat neerkomt op een plus van 21,29 euro.

Dividend

Deze maand kreeg ik óók nog een leuk bedrag aan dividend: een zo’n 22 euro! Het leeuwendeel hiervan was afkomstig van de hierboven benoemde VWRL.

Totaal in de plus: 1.668,31 ? (én eigenlijk plus 250 euro, want bij Peaks heb ik zelf slechts 20 euro ingelegd, de rest heb ik verdiend met het weggeven van tientjes).

Aandachtspunten voor komende maand

Voor de komende maand heb ik 0 aandachtspunten op dit vlak. We hebben het momenteel druk genoeg met de voorbereidingen voor de bruiloft én ik ben ook nog eens bezig met een spannend project voor de website (heb je de verandering op de homepage al gespot..?).

M’n inleg zit er weer in, m’n update is er weer uit; dat was de tijd voor beleggingen voor deze maand 😉

Ook beginnen met beleggen?

Wil jij ook eens kijken of je je geld voor je kunt laten werken? Dan kan ik je DeGiro van harte aanbevelen. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het stiekem jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

En voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Je had de kosten ook kunnen vermijden door een keer een dubbele inleg te doen waardoor je maar een aankoop hebt die maand. Het is ‘maar’ 2 euro kosten, maar de echte belegger let ook op de kleintjes. ??

  Ja het is inderdaad wachten tot het weer onderuit gaat, het zij zo, dat hoort er nou eenmaal bij. Als je beleggingshorizon lang genoeg is maakt dat ook niet uit, het ziet er alleen wat minder leuk uit op mijn overzicht. Omdat ik het bedrag wat ik nodig heb over 5 jaar al gehaald heb, is de verleiding van minder inleggen er wel, maar toch doe ik dat niet. Ik zou ten eerste niet weten waar ik het aan op zou moeten maken, en ten tweede is het beter geld teveel te hebben dan te weinig. Heb wel van de week een mooi schilderij gekocht voor in de kamer, daar heb ik heel veel plezier van tenslotte. Een origineel schilderij voor een klein prijsje, ja ik ben en blijf een knieper. ?
  Ook ga ik mijn goede doel steunen met meer geld. Als ik het zo goed heb, kan ik ook wel een beetje meer delen. Ook ‘investeer’ ik bij Kiva. Dat geld beschouw ik in principe als verloren, maar tot op heden wordt er goed terug betaald. Dat geld leg ik dan weer in in nieuwe projecten. Het is fijn om mijn betrekkelijke rijkdom ook te kunnen delen.

  1. Dat had inderdaad ook gekund, maar dan stond er nog één inleg een maandlang niets te doen. Of ik zou dat dan weer moeten voorschieten uit een spaarpot. Kan ik altijd een volgende keer nog als optie in m’n achterhoofd houden 😉

   Mooi om er inderdaad ook van te kunnen delen! En heerlijk dat je het bedrag dat je nodig hebt over 5 jaar dan al hebt gehaald! Ik ga ervan uit dat mijn beleggingshorizon ook nog lang genoeg is; het zal echt nog wel een paar keer naar beneden én naar boven gaan. Maar die inleg blijf ik doorzetten, en hopelijk in de toekomst ook nog wat verder verhogen 😀

  1. Ik heb mijn beleggingsrekening in oktober 2016 geopend. Toen eerst nog héél sporadisch. Vanaf (ongeveer) oktober 2017 ben in structureel gaan inleggen. Elke maand opnieuw, en vaste bedragen. Dat bedrag heb ik wel steeds wat verder omhoog gekrikt, maar nooit verlaagd. En dat is eigenlijk ook mijn plan voor de toekomst.

   Als ik het zo zie: dan kun je dus bést een indrukwekkende portefeuille opbouwen in niet eens zo heel veel tijd. Vind ik dan!

 2. Dat zijn mooie resultaten Adine! Bij ons ook een flinke stijging, maar dat maakt vervolgaankopen ook duurder. Ik beleg voor het dividend, niet zozeer voor vermogen.

  Herkenbaar trouwens: in het begin vond ik het ook een drempel, maar achteraf had ik er beter jaren eerder aan kunnen beginnen.

  1. Heb jij dividend gekregen op die tracker van Vanquard? Wij hebben ‘m ook sinds de zomer van 2018 maar krijgen (nog) geen dividend.

  1. Bedoel je VWRL? Dat klopt, dat komt dan bij je saldo erbij. Ik gebruik het steeds om zelf dan weer nieuwe plukjes VWRL aan te kopen. Met de rest van mijn inleg dan, want met alleen mijn dividend kom ik nog niet aan het daarvoor benodigde bedrag 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.