Beleggingsupdate april 2019: wat merken we van Brexit?

Normaal gesproken heb ik rond deze tijd de beleggingsupdate allang geplaatst. Sterker nog; vaak verschijnt die al in de ‘vorige’ maand online. Ik maak immers standaard op de 24e van de maand geld over naar mijn beleggingsrekening. Mijn aankopen zijn dan vaak ook al gedaan vóór de 1e van de maand. Toen ik wilde beginnen aan mijn beleggingsupdate voor april 2019, zag ik dat mijn order nog niet eens verwerkt was! En kwam ik toch eventjes in de verleiding om te proberen de markt te timen…

Actuele stand van zaken

Vorige maand zagen de cijfers er na een paar maanden in het rood te hebben gestaan weer beter uit.

En dat ‘herstel’ zette deze maand door. Dat betekende echter ook dat de koers van mijn ‘go to’-aandeel behoorlijk toenam. En daar was ik eigenlijk wat minder van gecharmeerd. Hogere koersen betekent meer rendement, maar het kopen wordt ook duurder.

Nu hanteer ik een Buy & Hold-strategie: kopen en vasthouden. Als ik het maandelijkse mailtje krijg dat er weer 375 euro is bijgeschreven op mijn account van DeGiro koop ik bij en ik verkoop verder niets.

Deze gratis beleggingsrekening levert me géén fiscaal voordeel op, maar geeft me wel vrijheid om te beleggen hoe en wanneer ik dat wil. Sinds twee jaar bouw ik hier gestaag aan een mooie beleggingsportefeuille.

Ik leg maandelijks rond het einde van de maand in. Dit doe ik via een automatische overboeking, vrijwel direct nadat mijn salaris op mijn rekening staat. Ook een vorm van Pay Yourself First.

Dan vermijd ik de verleiding om de markt te willen timen én middel ik mijn aankopen automatisch een beetje. De ene keer betaal ik wat meer, de andere keer wat minder. Uiteraard is dit saldo opgenomen in deze beleggingsupdate voor april 2019.

** Tip: ga direct aan de slag en open nu je gratis beleggingsrekening

Daarnaast heb ik inmiddels ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting.

Dan heb ik sinds de zomer van 2017 ook nog een 4-jarige  investering in een crowdfundingsproject (La Cubanita) lopen, die tot nu toe netjes wordt terugbetaald. Tot slot heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan. Zie ook meer informatie hieronder.

Mijn activiteiten in april 2019

Deze maand kreeg ik te maken met een nieuw beleggersdilemma: ik dácht eerst dat het vooral lastig was om steeds in te blijven leggen als de markt keldert. Maar: ik merkte nu dat het óók lastig is om in te blijven leggen als de koersen juist stijgen!

Als echte Hollander wil ik natuurlijk niet ’teveel’ betalen.

Toen ik aan de slag ging met deze beleggingsupdate, stond mijn order nog open. Ik had ‘m op de 24e ingeschoten op 73,90, maar moest hem maandag aanpassen naar 75,10. Als ik hoger zou gaan, zou ik niet 6 stuks, maar ‘slechts’ 5 stuks kunnen kopen, voor het saldo dat ik nog had openstaan.

Openstaande order beleggingsupdate april 2019

Maar tijdens het schrijven realiseerde ik me dat ik probeerde de markt te timen. Iets dat ik juist niet wil doen. Want:

 1. het kan niet; en
 2. dan ben ik er alsnog veel tijd en energie aan kwijt en het idee is juist om dat NIET te zijn.

Dus nadat ik de bovenstaande woorden tikte, kocht ik alsnog gewoon 5 x VWRL (IE00B3RBWM25) voor de geldende marktprijs van 75,84 euro.

Omdat ik hierdoor nog 71,85 euro overhield in mijn vrije ruimte, heb ik nog een limit order ingeschoten; eentje voor 71 euro. Ik denk niet dat die er deze maand uit gaat, maar mocht het wel zo zijn: mooi meegenomen. In de vrije ruimte doet het geld óók niks.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand niet bij. Ik wacht even bericht van de boekhouder af en stort misschien mijn FOR-reservering nog bij. Maar: dat zal dan waarschijnlijk pas volgende maand of de maand erna worden.

Bij Peaks ben ik inmiddels door mijn gratis tientjes heen. De wisselgeldfunctie had ik meteen al uitgezet, dus daar moet ik het momenteel alleen hebben van rendement.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Ook in de beleggingsupdate voor april 2019 weer veel groene cijfers.

Of dat nu met Brexit te maken heeft; ik weet het niet. Het enige dat ik weet, is dat het momenteel als een raket gaat én dat de pondenkoers het ook helemaal niet slecht doet. Ik wisselde in maart namelijk ook nog zo’n 80 procent van mijn ponden in, tegen een koers die sinds mei 2017 niet meer zo hoog was geweest. Maar dat terzijde; het gaat hier over beleggen.

Vorige maand stond ik bijna 500 euro in de plus, nu is dat bijna 750 euro. Dat, gecombineerd met de 375 euro die ik zelf weer heb ingelegd, brengt me op een portefeuille van zo’n 8250 euro.

Het overzicht:

Beleggingsupdate april 2019: zo gaat het

Bij BrandNewDay zette de positieve trend ook door. Ik heb hier in totaal 15.362 euro ingelegd en de huidige waarde staat op 15.812 euro. Dat is 278 euro meer dan vorige maand. Het rendement staat nu op 2,50 procent. Het eindbedrag bij een historische beurs staat nu op 108.385 euro. Ter indicatie: bij een slechte beurs zakt dat naar slechts 22.923 euro.

Nog meer dan ik heb ingelegd, maar wel een enorm verschil. Als de markt zo blijft zoals ‘ie nu is, dan zou dit spaarpotje in 2051 ruim 48.000 euro waard kunnen zijn.

Brand New Day Beleggingsupdate april 2019Peaks stond vorige maand al een mooie 9,60 euro in de plus. Deze maand tikte de teller 14,98 euro aan.

Dividend

Vorige maand kreeg ik geen dividend, in de beleggingsupdate van april 2019 mag ik wel weer wat dividend noteren: een kleine 3 euro (de dividendbelasting heb ik er dan al vanaf gehaald).

Totaal in de plus: 1.216,01 ?

Aandachtspunten voor komende maand

Komende maand laat ik alles mooi even voor wat het is. Dan heb ik het namelijk al druk genoeg met andere dingen. Zo ga ik bijvoorbeeld een paar dagen naar Londen, voor een seminar van Tony Robbins (misschien ken je hem wel van het boek Unshakeable, de inspiratiebron voor mijn eigen beleggingsstrategie).

Daarnaast heb ik de order voor 71 euro nog staan; daalt de koers, dan pik ik daar nog een graantje van mee.

Ook beginnen met beleggen?

Wil jij ook eens kijken of je je geld voor je kunt laten werken? Dan kan ik je DeGiro van harte aanbevelen. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het stiekem jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Mooi overzicht! Volgens mij krijg je wel met transactiekosten te maken voor je 2e aankoop VWRL. Dat kost je vermoedelijk een paar euro. Dus feitelijk koop je die niet voor 71 maar een paar euro meer. Je had de conclusie zelf al getrokken, timen gaat je niet lukken ?

 2. Ik heb 2 wkn geleden nog 8 vwrl gekocht omdat ik dan eind maart nog even hun eerste kwartaal dividend kon meepakken en zo geschiedde. Eigenlijk wilde ik mijn balans op de obligaties corrigeren maar die dividend komt pas in juni dus nog even tijd om die bij te kopen.

  Verder zit ik mijn cryptomunten bij te kopen zodat ik bij stijging sneller in de olus kom. Zowaar is sinds 2 dagen een groot herstel aan de gang. Even aankijken of het een bear trap is of dat de investeerders er nu klaar voor zijn. In de tussentijd gaat de industrie onverminderd voort.

 3. “Deze maand kreeg ik te maken met een nieuw beleggersdilemma: ik dácht eerst dat het vooral lastig was om steeds in te blijven leggen als de markt keldert. Maar: ik merkte nu dat het óók lastig is om in te blijven leggen als de koersen juist stijgen!”

  Waarom lijkt het je lastig om te blijven inleggen als de markt keldert? Het is toch juist fijn om goedkoper aan te kunnen kopen?

  1. Je kunt het altijd weer op twee manieren bekijken; het is inderdaad dan uitverkoop – heerlijk! Maar als je net begint met beleggen, kun je ook snel geneigd zijn voor het laagste punt te gaan, zodat je geld niet na het inleggen meteen minder waard is. Daarnaast zijn mensen ook vaak geneigd om er juist geld uit te trekken als de koers naar beneden gaat. Om het verlies wat te beperken. Allebei niet handig, want de markt is gewoon niet te timen en als je verkoopt, maak je je verlies concreet. Doe je dat niet, dan kan dat ‘verlies’ ook even gemakkelijk weer worden omgezet in winst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.