Liz (46): “Niets zo frustrerend als anders denken over geld in een relatie”

Niets zo frustrerend dan anders denken over geld in een relatie

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Deze week het verhaal van Liz (46): “Niets is zo frustrerend dan anders denken over geld in een relatie.”

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Meld je dan hier aan.

Wie ben je?

“Mijn naam is Liz. Ik ben 46 jaar en werk als office manager voor een Nederlands bedrijf in de Verenigde Staten. Ik heb twee kinderen uit een eerdere relatie, maar zij wonen niet meer thuis. De oudste is 22; die woont hier op kamers en komt thuis tijdens de schoolvakanties. De jongste is 18; die woont in Nederland. Ik woon zelf sinds kort samen met mijn vriend.

Ik heb dus net een belangrijke financiële omslag gehad; van alleen wonen naar samenwonen. We hebben nu afspraken gemaakt; ik kan me voorstellen dat dat in de toekomst nog verandert, maar voorlopig denk ik dat onze aanpak prima is voor de situatie waarin we zitten.”

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

“Ik ben opgegroeid in een doorsnee gezin: mijn vader werkte en mijn moeder was thuis tot ik – de jongste van de drie – naar de brugklas ging. Daarna ging ze parttime werken.

Ik denk dat ze het financieel wel goed hadden, maar mijn ouders waren wel zuinig met geld. Zo kreeg ik bijvoorbeeld vaak tweedehands kleding, kochten we veel van onze spullen op rommelmarkten en namen we de halve supermarkt mee als we op vakantie gingen naar Frankrijk, omdat alles daar zo duur was.

Voor mij was dit een goed voorbeeld; ik ben zelf ook zuinig met mijn geld en kan goed sparen.”

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

“Ik heb zelf helemaal geen moeite om over financiën te praten. Het hoeft niet altijd een onderwerp van gesprek te zijn, maar als het ter sprake komt, doe ik er zeker niet geheimzinnig over.

Maar: het ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe goed ik de ander ken.

In mijn omgeving zijn mensen niet echt open over hoeveel ze verdienen. Ik denk dat dat komt omdat je hier in de Verenigde Staten een compleet ander salaris kunt hebben als je collega, ook al doet die precies hetzelfde werk.

Met mijn kinderen heb ik ook altijd over geld gepraat. We hebben financieel goede tijden gehad, maar ook hele slechte. Door de kinderen hierin te betrekken, heb ik ze geleerd hoe je ook in krappe tijden met geld kunt omgaan.”

Lees ook: Beneden je stand leven, zo doe je dat

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

“Tijdens mijn eerste relatie was ik nog jong. We deden alles in één pot en betaalden alles daarvan. Als één van ons iets wilde kopen, keken we of we er genoeg geld voor hadden. Was dat het geval, dan kochten we het.

Nu ligt dat anders. Zowel ik als mijn huidige vriend hebben een verleden, wat ook gevolgen heeft voor hoe we met ons geld omgaan. We hebben allebei een eigen huis. Dat van mij verhuur ik momenteel; dat levert een mooi passief inkomen op.

We houden de financiën gescheiden. Wel hebben we een gezamenlijke rekening waarop we beiden naar rato geld storten voor de gezamenlijke rekeningen en boodschappen. Voor ons werkt dit het fijnst: het geld dat we zelf overhouden, kunnen we ook naar eigen inzicht besteden of sparen.”

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

“Hier is het vrij normaal dat ieder voor zich betaalt als je uitgaat. Waar ik nog wel even aan moet wennen is dat men hier ook heel gemakkelijk de verjaardag buiten de deur viert.

Je krijgt dan een uitnodiging om de verjaardag in een restaurant te vieren, waarbij je dan je eigen eten betaalt. Als je dan ook niet met lege handen aan wilt komen, kan zo’n verjaardag je best wat kosten.

In restaurants zijn mensen gewend om de rekening te splitten, dat levert dus weinig problemen op. Soms bestellen we wel eens een voorgerecht voor op tafel; dat laten we dan op onze rekening zetten. Ik heb het gevoel dat het in Nederland normaler was om de rekening door het aantal personen te delen, dan hier het geval is.”

Hoe belangrijk vind je het om binnen een relatie – met wie dan ook – te communiceren over geld?

“Ik vind het belangrijk dat ik met mijn partner goed over geld kan praten. Maar of dat met anderen kan; dat maakt me niet zoveel uit. Uiteindelijk moet je toch je eigen financiële situatie managen en niemand kan voor jou bepalen hoe je dat moet doen.

Natuurlijk kan het soms interessant zijn om financiën te vergelijken, maar situaties zijn vaak zó persoonlijk, dat het toch best lastig is om dingen 1-op1 over te nemen.

Wel vind ik het leuk om met anderen tips uit te wisselen over hoe je geld kunt besparen. En van anderen te leren; want je kunt iets altijd op jouw situatie afstemmen.”

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?

“Heel lang geleden. Toen verkocht ik mijn auto aan wat ik dacht dat vrienden waren. Zij hadden op dat moment niet zoveel geld en ze zouden me in termijnen betalen.

Het ging om 400 euro, die ik uiteindelijk nooit heb gekregen. Ze begonnen me zelfs te ontwijken.

Ik heb er nog één keer om gevraagd en het daarna maar gelaten. Het resultaat: geen geld en geen vrienden meer. Daar heb ik wel van geleerd. Toen goede vrienden pas voorstelden om mijn huis te huren, heb ik dat bewust afgehouden. Ik wil geen vriendschappen op het spel zetten vanwege geld.”

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

“Ik heb eigenlijk twee gouden regels: met je partner moet je zorgen voor een open communicatie en geld in een relatie zo transparant mogelijk houden. En: met vrienden moet je geen financiële verplichtingen aan gaan.

Geld is best een belangrijk item in een relatie. Ik denk dat het verstandig is dat als je gaat trouwen of samenwonen, je niet alleen de kleur van de nieuwe gordijnen, of je pannenset bespreekt. Maar ook je toekomstige financiële situatie en je ideeën over geld en sparen in een relatie. Niets is zo frustrerend als er naderhand pas achter te komen dat de één hele andere verwachtingen over geld had dan de ander.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Liz!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer persoonlijke geldverhalen

Wil je meer persoonlijke geldverhalen lezen? Je vindt ze in de reeks Geld en Relaties en Geldgeheimen.

Wil je zelf je geldverhaal delen? Dat kan natuurlijk ook. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik hiervoor verschillende formulieren gemaakt. Je kunt ze invullen waar en wanneer het jou uitkomt. En als je wilt; helemaal anoniem.

Deel hier jouw persoonlijke geldverhaal voor Geld & RelatiesGeldgeheimen of Aflossings(succes)verhalen.

Je deelname wordt gewaardeerd!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Leuk om te lezen! Het verbaast me echt dat het in de VS blijkbaar normaal is om nog preciezer te splitten dan hier in NL. Zelf laat ik het meestal afhangen van hoe groot de verschillen zijn. Ik ga met 2 glazen fris niet betalen voor degene die 5 wijn wegtikt.

    1. Dat verbaasde mij idd ook! Vooral omdat dat door veel mensen toch een beetje als ‘krenterig’ gezien wordt en we als Nederlanders natuurlijk die naam hebben. Bijna een beetje een opluchting, dat het in een land als de VS nog erger is 😉 Zitten natuurlijk ook veel (oorspronkelijk) Nederlanders!

    2. Het hangt er wel vanaf hoe goed je mensen kent natuurlijk. Met echt goede vrienden split je meestal wel 50/50 of betaal je om en om. Maar er wordt echt niet vreemd opgekeken als je gewoon je eigen eten/drankjes betaalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.