Het huishoudboekje van Arie en Petra (67 en 59)

Huishoudboekje Arie en Petra vervroegd pensioen

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag doen we dat bij Arie en Petra. Arie is twee jaar geleden met vervroegd pensioen gegaan, maar leverde daar toen flink op in. De twee komen rond van 1.418 euro in de maand.

Vervroegd pensioen én inleveren, hoe zit dat precies?

Petra: “Ik ben 59 jaar oud en mijn man is 67. Hij is twee jaar geleden een jaar vervroegd met pensioen gegaan, nadat hij 50 jaar laagbetaald werk heeft verricht. In de laatste jaren was hij deels afgekeurd; we hebben toen geleefd van een lage WIA-uitkering, die werd aangevuld met het loon van baantjes als de post en kranten bezorgen.

Omdat mijn man deels was afgekeurd, was er sprake van een bepaalde verdiencapaciteit. Hij moest dat bedrag maandelijks zelf bij elkaar sprokkelen, om voor het overige deel zijn WIA-uitkering te behouden.

Dat was echt een moeilijke tijd; het voelde zo rot om voor zo’n minimaal bedrag aan de slag te gaan. Uiteindelijk waren we het gedoe hieromheen helemaal zat. Steeds maar weer kijken of hij genoeg verdiende om binnen de WIA te blijven, steeds weer nieuwe baantjes zoeken…

We hebben er toen voor gekozen om zijn pensioen een jaar voor de AOW-leeftijd in te laten gaan. Dat pensioen was óók niet heel veel; er moest spaargeld bij om maandelijks rond te kunnen komen.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat is jullie inkomen op dit moment?

“We krijgen nu maandelijks in totaal 1.418 euro binnen. 795 euro daarvan is de AOW van mijn man, daarnaast is er nog 503 euro pensioen. Dit bedrag daalt na 10 jaar, maar dan krijg ik als het goed is AOW, waardoor we alsnog uitkomen.

We krijgen ook 22 euro zorgtoeslag in de maand. Eigenlijk is dit meer, maar omdat we eerder teveel hebben gehad, wordt het nu verrekend met wat we zouden krijgen. Daarnaast krijgen we nog 98 euro van de Belastingdienst omdat ik niet werk [heffingskorting, die ook kan worden uitbetaald].

In het jaar dat Arie vervroegd met pensioen was gegaan en voordat we AOW kregen, verkocht ik veel via Marktplaats. We hadden bijvoorbeeld een mooi, duur servies en wat andere verzamelingen. Die zijn nu weg. Maar: ook nu verkoop ik alles wat overbodig is. Het levert nu misschien maar kleine bedragen op, maar die zijn evengoed welkom. Kunnen we leuke dingen van doen met de kleinkinderen, buiten de begroting. En het ruimt lekker op in huis!”

In deze serie hebben we het ook over rondkomen met een lager inkomen. Wat is jouw ervaring daarmee?

“Het is voor mij in de loop der jaren een sport geworden en het lukt me goed. We hebben veel om dankbaar voor te zijn. Wat minder went is de lage temperatuur in huis in de winter. We willen echter gewoon niet meer dan 90 euro per maand kwijt aan energie. Dat is de enige manier om wat financiële ruimte over te houden voor onze hobby.

Wat ik overigens soms wel lastig vind is dat mensen ons onnodig vrekkerig vinden, omdat ze ons (bijna afbetaalde!) huis en onze auto zien. Maar dat went wel.

Ook vind ik het soms wel eens moeilijk om te zien hoe andere ouders hun kinderen veel kunnen geven op materieel gebied. Dat zouden wij ook graag meer doen. Maar gelukkig doen zij daar niet moeilijk over. Ze zeggen altijd: “Zoals jullie leven… zo blijft er straks een kapitaal huis voor ons over!” Bovendien zijn ze dankbaar dat ik er altijd was toen ze nog thuis woonden.”

Waar ik natuurlijk ook benieuwd naar ben: hoe zit het met jullie uitgaven?

“We geven maandelijks 765 euro aan vaste lasten uit en 496 euro aan variabele lasten. Per maand houden we zo’n 150 euro over en jaarlijks komt daar eenmalig nog eens 500 euro aan vakantiegeld bij. Dit gaat op aan onze hobby: reizen/vakantie. Of aan tegenvallers. Maar we proberen niet aan de spaarrekening te komen.

Onze verdeling van lasten is als volgt:

Vaste lastenVariabele lasten
Hypotheek: 90 euro (alleen rente)Boodschappen: 260 euro (240 of 300 euro, afhankelijk van het aantal vrijdagen per maand)
Gas en elektra: 90 euro (we zijn héél zuinig en zetten de kachel in de winter vaak maar op 18 graden)Benzine: 60 euro
Water: 12 euroCadeaus: 58 euro
Tv en internet: 39 euroKapper: 11 euro
Mobiele abo's: 5 euroOnderhoud auto: 33 euro (banden, beurten, etc.)
Zorgverzekering: 219 euro (alleen basis)Huis/tuin: 50 euro (verf, plantjes, deels sparen voor onderhoud/vervanging)
Eigen risico zorg: 92 euro (gaat altijd op, plus nog wat onvergoede kosten, zoals bril)Kleding/schoenen: 24 euro (we kopen 95% tweedehands)
Cv-ketel: 11 euro
Giften: 15 euro
Wegenbelasting: 19 euro
Verzekeringen: 88 euro (inclusief all risk voor de auto)
Abonnementen: 9 euro (bieb, kerkbode, belastingaangifte, nieuw rijbewijs)
Heffingen: 76 euro (gemeente, waterschap)

Over het geheel genomen zijn we tevreden met deze verdeling. Er valt weinig te veranderen, of ik zou moeten gaan werken. Maar dat hoeft van mij niet. Bij leven en welzijn krijgen we er over 8 tot 9 jaar weer extra geld bij: mijn AOW.”

Hoe houden jullie je financiën onder controle?

“Ik budgetteer tot op de euro in Excel. Alle geplande uitgaven, bijvoorbeeld voor cadeautjes, zet ik vooraf precies in de maand waarin het geld nodig is. De ruimte die er maandelijks overblijft is een variabel bedrag voor vakantie.

Zo komt het eigenlijk vrijwel altijd uit en is er elke maand toch zo’n 150 euro over voor die vakanties.

In de vakantie gebruiken we het vakantiegeld en de weekbedragen voor boodschappen en benzine als zakgeld.”

Dat klinkt alsof je je geld heel weloverwogen uitgeeft…

“Dat klopt. We hebben vaste bedragen voor de verjaardagen van (klein)kinderen, (verwachte) geboortes van kleinkinderen, Sinterklaas, enzovoorts.

Ook blijf ik altijd binnen de weekbedragen voor boodschappen. Ik probeer zelfs wekelijks wat over te houden voor bijzondere gelegenheden.

Ik check jaarlijks of ik nog voordeliger uit kan zijn qua verzekeringen, energie, etcetera. Als dat lukt, stap ik over.

We besparen ook in ons dagelijkse handelen. Gemiddeld hebben we twee keer per week de wasmachine aan; we luchten gewoon veel, gebruiken handdoeken opnieuw en douchen kort.

We doen ook veel zelf: verven, behangen, sauzen, de heg knippen, kleding verstellen, plantjes stekken. En qua boodschappen leven we vooral van de aanbiedingen.

Sparen doen we niet meer op de gewone spaarrekening. Daarop staat nu genoeg voor een begrafenis en om over een jaar of 10 eventueel een klein autootje te kopen. Ook hebben we nog een bufferspaarrekening, waarop we de maandelijkse bedragen voor huis- en tuinonderhoud storten.”

Heb je nog een gouden tip voor de lezers?

“Breng al je inkomsten en uitgaven in kaart. Zet het per jaar op een rijtje en maak dan de begroting per maand sluitend. En: houd je aan wat je hebt begroot. Houd dagelijks je uitgaven bij, zodat je hierin niet over de schreef gaat.”

Bedankt voor het delen van jullie verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Wat bijzonder goed dat ze hier mee rond kunnen komen. Een afbetaald huis scheelt inderdaad in de vaste lasten. Mochten ze een tuin hebben (ik zie heg knippen staan bij klusjes), dan zouden ze nog kunnen kijken om iets van een moestuin te beginnen als de dagen weer warm gaan worden. Een andere tip voor een koud huis is om te kijken naar een elektrische kachel die alleen de ruimte opwarmt waar je zit. Ik heb er laatst een gehaald om minder gas te gebruiken!

 2. wat knap dat ze rond komen v zo weinig geld! Het scheelt dat het huis is afbetaald maar dan nog.
  Ik heb zelf mijn verwarming ook niet hoog staan in de winter, ik (en mijn kids) trek eerst een vest of trui aan en evt een dekentje over me heen op de bank voor ik de verwarming hoger zet dan 18.5 graden. Vaak is dat niet nodig.
  Misschien kunnen ze via too good to go nog goedkoper boodschapjes halen en evt een moestuintje starten om goedkoop groenten te hebben. Ik heb mijn 2 kids gemiddeld 4 dagen in de week en ben ongeveer €200 kwijt aan boodschappen in de maand, af en toe hou ik daar nog van over. Ik kook vaak extra porties, die ik invries en een andere keer opeet. Scheelt me weer in gasverbruik. Zijn een paar tips, wie weet hebben ze er iets aan.

 3. Als jouw man overlijdt, vervalt zijn AOW en heb jij alleen recht op zijn partner pensioen. Hebben jullie daar een verzekering voor? of andere maatregelen getroffen? Want met een bijna afgelost huis is het ook bijna onmogelijk om bijstand te krijgen. Bieke

 4. Wat fijn dat je inkomsten en uitgaves wil delen. Ik zie hoe zuinig julie zijn, klein autootje, ook zie ik een aantal lasten die bij jullie een stuk lager zijn dan bij ons, zoals verzekeringen, maar ook energie. Dat zet me wel aan het denken over de toekomst. Ook hier is gekozen om mijn partner eerder van zijn pensioen te laten genieten i.p.v. alle ellende aan te gaan rondom WIA en degelijke. Voor mijn duurt het nog een aantal jaren voordat ik eerder met pensioen kan gaan, maar als ik jullie verhaal lees, dan moet ik me tegen die tijd minder zorgen maken, over kan ik er mee rondkomen, maar meer kijken naar de vaste lasten…..zoals internet, telefoon, verzekeringen, uitgave voor een autootje……daar heb ik nu nog wat op te halen. Gelukkig energie is laag bij ons, niet zo laag als bij jullie, dankzij alternatieven, evenals de woonlasten……..Het lijk me wel heel lastig in jullie situatie, maar vindt het heel knap.

 5. Mooi voorbeeld van hoe alles in het leven eigenlijk een keuze is!
  Ik heb ook altijd gezegd dat ik graag bij de kinderen thuis zou blijven, maar dat dat niet kan omdat we zonder mijn inkomsten niet rondkomen. Feit is dat er heel veel mogelijk is, als je bereid bent echt zuinig aan te doen! Dit gezin zou de inkomsten kunnen verhogen door te gaan werken, aangezien Petra pas 59 is (als ik zo oud ben… Duurt het nog 11 jaar voor ik AOW krijg, jemig ), maar waarom zou ze, als het niet nodig is en ze zo allebei tevreden zijn? Heerlijk.

 6. @Michael. Bedankt voor de tip. Even rondneuzen op marktplaats.
  Wij verwarmen in de winter alleen maar de kleinere voorkamer. Zon erin als het koud weer is. En rolgordijnen (overdag bijna) dicht als het guur is.
  @San. Huis is nog niet helemaal afbetaald hoor. Zijn we ook niet van plan. Rentenu nog bijna 20 jaar vast. Maar wel aflossingsvrij gemaakt . Togoodtogo? Ik hoef nooit geen brood te kopen. En het gebak vries in in voor verjaardag en feestje. Boodschappen doe ik pas als ik een supermarktpakket opgehaald heb. We lusten alles! Afgelopen week mosselen, die ik anders te duur vind.
  @ Bieke. Daar heb je een punt. Wij hebben geen ORV of nabestaande verzekering; ook nooit gehad. Als man komende 8 jaar zou komen te overlijden moet ik het huis verkopen. Maar nu nog een verzekering afsluiten is heel duur en kunnen we niet meer reizen, denk ik.
  @Audrey. Dank je 🙂
  @Ria. Graag gedaan. Bijv ons 2 x 2,50 voor sim only mobiel abonnement van 250 minuten , onbeperkt sms en 250 mb loopt al sinds 2012. En je snapt; dat pas ik nooit meer aan. Nu ook niet meer te krijgen voor dat bedrag. Zo ook met internet TV. Daar heb je wel de jaarlijkse verhogingen, maar ik bel elk jaar en vraag om de voordeelprijs voor nieuwe abonnees . En elk jaar de zorgverzekering opnieuw afsluiten met c.ooponlinesparen geeft mij ruim 40 euro tegoedbon voor C.OOP boodschappen.
  @V. Je hebt helemaal gelijk. Tijd is het kostbaarste voor ons. Ik schrok even van jouw 11 jaar. Nagezocht. Ik krijg 2027 AOW hoor

 7. Ik heb een mooie energiezuinige gekocht via Coolblue, maar je hebt daar ook goedkopere van rond de 40-50 euro. Het is beter met elektrische kachels om een nieuwe te kopen, omdat die weer energiezuiniger zijn.

 8. Hoi Petra.. huis verkopen en dan.. een sociale huurwoning krijg je nergens… en particulier wonen is niet onder de €1000,- p.m. te huur. Misschien kun je kijken of je zelf inkomen kan verdienen. Je zou aan ongeveer €400 p.m. al genoeg hebben met jouw vaste lasten. Kosten voor 1 persoon gaan omlaag (gemeentelijke belastingen en zorgpremie) en zorgtoeslag omhoog. Natuurlijk hoop je samen oud te worden, de realiteit is soms anders. Als je nu al een klein inkomen zou hebben, kun je dat gebruiken om de buffer te vergroten. Bieke

 9. @Bieke. Werken heb ik geen zin in. Man geniet na zijn zware werkzaam leven er erg van nu samen te zijn zonder werkverplichtingen en weg te kunnen gaan wanneer we maar willen. Nu kunnen we dat nog. Ik bedoel met huis verkopen om dan in een mantelzorg unit bij een van de kinderen te gaan wonen ( is al over gesproken) Andere mogelijkheid is dat we ons huis opdelen tussen een deel voor mij en de rest voor kind en gezin.
  @ Michael. Jij hebt misschien zonnepanelen, maar ik las dat elektrisch verwarmen duurder is dan met gas?

 10. De zorgverzekering vind ik erg hoog voor een basisverzekering. Ik betaal 83 euro per maand, heb dan wel 885 eigen risico, maar dat bedrag heb ik apart staan, mocht ik het nodig hebben, dan is het beschikbaar. Hiermee bespaar ik 25 euro per maand premie, ten opzichte van dezelfde verzekering met 385 e.r. Dus ik ben 300 euro goedkoper uit per jaar (mocht ik het volledige e.r. gebruiken kost het mij 200 euro per jaar).
  Jullie hebben een spaarpotje, dus je hebt 2×885 euro achter de hand. Als jullie 2×83 euro per maand gaan betalen, dan besparen jullie daarmee 53 euro per maand! 12×53= 636 per jaar! Als je nu voor je man de 385 per jaar betaalt en dan de 885 zou betalen, kost je dat 500 euro, houden jullie dus 136 euro over.
  En de 40 euro bij C.ooponlinesparen krijg je ook als je bij mijn zorgverzekeraar je zorgverzekering afsluit.

 11. @ Anja.
  Wat fijn dat je zo voordelig uit bent met de zorgverzekering! En leuk he, dat je zo een boodschappen tegoedbon kunt sparen.
  Dat hogere eigen risico is voor ons een te groot risico. De afgelopen jaren is het laagste verbruik van zorgkosten 2000 per jaar geweest! Dus meestal nog meer. Ik dacht dat een basis zorgverzekering van €109,50 p p per maand niet echt veel goedkoper kon. Er zijn wel enkele budgetpolissen ietsje voordeliger, maar met slechtere voorwaarden. Ik snap dat jullie gebruik maken van het hogere eigen risico als je gezond bent. Maar dat lukt ons niet. In het eerste kwartaal al door eigen risico heen.
  Berekening nu 12 x 219 premie (2 x 109,50) = €2628,- + 2 x 385 eigen risico is totaal op jaarbasis €3398,-
  Met hoog eigen risico: 12 x 166 premie (2x 83) = € 1992,- en 2 x 885 eigen risico is totaal op jaarbasis €3762,-.

 12. Petra ik lees nu je naam dat praat gemakkelijker. Ik ben 60 bijna 61 jaar oud, maar mijn datum van AOW staat in het nieuwe akkoord nog niet vast. Immers ik behoor, geboortejaar 1958, tot de eerste groep waar ze rekeninghouden met de levensverwachting zie ook site van de belastingdienst. Het is mij geheel onduidelijk wat dit gaat betekenen, is het bij hogere levensverwachting 8 maanden er bij per jaar dat je gemiddeld ouder wordt. Wat is het ijkpunt… zoveel vragen nog. Omdat ik kostwinster ben, met pensioenbreuk, betekend dit dat ik nog niet goed kan berekenen wat de gevolgen zijn en ook nog door aan het werken ben.

 13. @Ria. De regels rond de AOW zijn recent iets bijgesteld. Op de site van SVB (Sociale Verzekeringsbank) kun je je geboortedatum invullen met de verwachte AOW leeftijd. In jouw geval zal daar uitkomen dat je vanaf je 67e verjaardag AOW gaat ontvangen. In mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien welke pensioenen er dan voor je klaar staan. Op de site van de afzonderlijke pensioenen zelf kun je meestal wat spelen met de cijfers: Wat krijg ik bruto/ netto als ik het pensioen eerder/ later laat ingaan dan de AOW datum. Wij hebben het eerder dan de AOW datum van man laten ingaan. Dan moet je rekening houden met hogere loonbelasting ed, zodat je netto van datzelfde pensioen minder overhoudt als na de AOW datum. Je kunt zelfs je AOW naar voren halen. Dan hebben wij niet gedaan, maar dan krijg je levenslang dus een iets lagere AOW. Wij hebben dat jaar voor de AOW overbrugd met als aanvulling ons spaargeld. Dat is niet voor iedereen weggelegd.
  Over onzekerheid. Het is heel persoonlijk hoe je daar in staat. Wij kunnen relatief vrij en blij leven met een aantal ingebouwde onzekerheden. Al ben ik ook niet blij met de mogelijkheid dat pensioenen gekort gaan worden.
  Succes met afwegen. Je kunt in ieder geval oefenen in het omlaag brengen van je vaste lasten en leefgeld.

  Overigens wat fijn dat er zoveel respons is gekomen.

 14. Heel goed gedaan.
  Maar alleen aflossingsvrije hypotheek en twintig jaar rente vast. Tja, wat als en dan? Krijg je heel veel later nog wel een hypotheek? Zorgen zijn voor morgen?

 15. Nee hoor, Belia. Maar we hebben ons hele leven tot nu toe netjes geleefd van een klein inkomen. Nooit boven onze stand. Altijd netjes gespaard. Een kleine ecologische footprint gemaakt en nu nog steeds. Zorgen voor morgen doen we op de manier zoals hierboven en in reacties vermeld. Risico’s zijn afgewogen gemaakt. Leven op kosten van de maatschappij hoeft niet. Dus wel of geen hypotheek over 20 jaar. Geen punt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.