Prinsjesdag 2019: de veranderingen op een rijtje

veranderingen prinsjesdag 2019

Hoewel veel mensen op Prinsjesdag vakkundig worden afgeleid door een hoedenparade en de jurk van Máxima (die ik overigens érg mooi vond), wordt er natuurlijk ook veel belangrijke informatie gedeeld. Over op Prinsjesdag aangekondigde veranderingen die je misschien wel in je portemonnee gaat voelen. In dit artikel doe ik m’n best om die veranderingen zo beknopt en overzichtelijk mogelijk op een rijtje te zetten. Zodat het niet erg is als je niet de hele speech bekeken hebt 😉

Veranderingen in de zorg

Of beter gezegd: in de basisverzekering. Even als reminder: in dit artikel vind je praktische informatie over wat er eigenlijk allemaal in die basisverzekering zit dit jaar.

Het eigen risico blijft 385 euro. De zorgtoeslag stijgt met maximaal 67 euro per jaar voor een alleenstaand een maximaal 95 euro per jaar voor een meerpersoonshuishouden. Je kunt hier een proefberekening maken om te kijken of jij in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Daarnaast werden op Prinsjesdag ook deze veranderingen aangekondigd:

  • Per 1 januari 2020 geldt geen eigen risico meer voor het begeleidingstraject stoppen met roken.
  • Je kunt straks maximaal 75 euro per nacht logeervergoeding krijgen als je ver woont van het ziekenhuis waarin je wordt behandeld, je niet hoeft worden opgenomen, maar wél recht hebt op zittend ziekenvervoer en je minimaal drie aaneengesloten dagen wordt behandeld.
  • Vanaf 2020 valt de zorg die de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten bieden óók onder het basispakket. Vanaf 2021 komt daar ook andere zorg voor specifieke patiëntgroepen bij. Huisarts en wijkverpleegkundigen zouden zo wat moeten worden ontlast.
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Veranderingen rondom wonen

De woningmarkt wordt weer stevig gestimuleerd, onder meer om de woningnood aan te pakken. Vooral woningcorporaties spinnen hier garen bij. Daarnaast onderzoekt de overheid of er manieren zijn om starters een betere positie op de woningmarkt te geven, bijvoorbeeld door de mogelijkheden voor vastgoedbeleggers te beperken.

Tweeverdieners kunnen straks meer lenen: het tweede salaris telt voor 80 procent mee, in plaats van voor 70 procent.

De energierekening gaat een beetje omlaag; de belastingen worden namelijk verlaagd voor burgers, terwijl ze voor bedrijven wat omhoog gaan.

Je kunt per 1 januari waarschijnlijk niet meer de kosten koper meefinancieren bij een NHG-hypotheek. Ook niet als de taxatiewaarde hoger is dan de koopsom. Dit voorstel moet overigens nog definitief worden goedgekeurd.

Het hoogste tarief voor hypotheekrenteaftrek daalt naar 46 procent. Nu is dat nog 49 procent en voorheen daalde dit steeds met een half procent per jaar.

De Wet Hillen wordt afgebouwd en het aftrekbare percentage daalt naar 93,33 procent (was: 96,67 procent).

Het eigenwoningforfait daalt naar 0,6 procent. De aftrek voor je eigen woning wordt hierdoor hoger; dit is dus gunstig voor huiseigenaren.

Heb je zonnepanelen? De salderingsregeling loopt nog door tot 2023.

Veranderingen rondom inkomsten en uitgaven

In principe raken vrijwel alle veranderingen die op Prinsjesdag worden besproken je in je portemonnee. Maar voor sommige veranderingen is dat duidelijker dan voor andere. Voor deze bijvoorbeeld.

De inkomstenbelasting daalt en het tweeschijventarief wordt ingevoerd. Hierdoor zou je per saldo minder belasting betalen.

Je mag vanaf 2020 minder aftrekken voor bijvoorbeeld ziektekosten, giften en partneralimentatie; het hoogste tarief gaat naar beneden.

De WOZ-waarde stijgt. Dat betekent hogere belastingen, maar mogelijk ook een kans op een lagere hypotheekrente.

Het heffingsvrije vermogen per persoon stijgt van 30.360 euro naar 30.846 euro en de vermogensrendementsheffing op het ’teveel’ daalt een beetje. Na 2022 verandert dit trouwens weer.

De AOW-leeftijd is voor 2020 vastgesteld op 66 jaar en 4 maanden. Als je wilt weten wat dat voor jou betekent, dan kun je dat hier berekenen. Zoals het nu staat, krijg ik vanaf 2053 – op mijn 69e – AOW.

De partneralimentatie wordt ingeperkt. Per 1 januari wordt dat ingeperkt tot de helft van de periode waarin je getrouwd bent geweest, met een maximum van 5 jaar. En als je kinderen hebt die jonger zijn dan 12 jaar, dan loopt de partneralimentatie door tot de jongste 12 jaar wordt. Als je binnen 10 jaar AOW-gerechtigd bent en minimaal 15 jaar getrouwd, loopt de alimentatieplicht door tot je pensioendatum. Ontvangers van 50 jaar en ouder, die minimaal 15 jaar getrouwd waren, houden in ieder geval de komende 7 jaar recht op maximaal 10 jaar partneralimentatie.

De veranderingen van Prinsjesdag op een rijtje

Als ik de veranderingen die deze Prinsjesdag zijn aangekondigd zo bekijk, vind ik ze zo gek nog niet. Minder inkomstenbelasting betalen, meer geld naar de zorg, starters helpen (er wordt zelfs gedacht aan het afschaffen van overdrachtsbelasting voor die groep), maar de woningmarkt óók steeds meer op eigen benen laten staan…

Natuurlijk zijn er ook altijd wat veranderingen die ‘minder’ zijn. Ik word niet blij van de hogere WOZ-waarde, omdat wij geen rente-opslag betalen en dus alleen hogere lasten krijgen. En ik zou het ook niet geheel onterecht vinden als stoppende rokers hun financiële besparing gebruiken om zo’n cursus te bekostigen. Maar ik vind het natuurlijk wél fijn als hierdoor meer mensen stoppen met roken.

Al met al vind ik het allemaal zo gek nog niet. Maar: het blijft natuurlijk even afwachten. Wat wordt écht doorgevoerd, wat komt er nog bij en wat valt er af?

Wat vind jij van de aangekondigde veranderingen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. De bedragen die jij noemt bij zorgtoeslag kloppen (gelukkig!) niet. De 67/95 euro is niet het maximale maandbedrag, maar de stijging over het hele jaar 2020 ten opzichte van 2019.

  2. “Vanaf 2020 valt de zorg die de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten bieden óók onder het basispakket. (…) Huisarts en wijkverpleegkundigen zouden zo wat moeten worden ontlast.”

    Op dit moment valt arts verstandelijk gehandicapten onder een vergoedingsregeling (zonder eigen risico, dus je krijgt alles terug). Als het onder het basispakket gaat vallen, dan wordt het met eigen risico. Dat betekent dat het voor deze mensen dus juist duurder wordt.. De artsen voor verstandelijk gehandicapten en huisartsen zijn juist bang dat de drempel om naar de arts verstandelijk gehandicapten te gaan hoger wordt. Zeker omdat een deel van de mensen met een beperking niet heel veel geld ter beschikking heeft.

  3. Nee die vergoedingsregeling wordt helaas afgeschaft. De huisartsen zijn zelf dus juist bang voor een verhoging van de werkdruk door deze maatregel (omdat de huisarts dus nog wel gratis is). Dus de reden voelt een beetje gek!

  4. Als er significant veel mensen stoppen met roken, zullen op termijn de ziektekosten dalen waardoor wellicht ook de verzekeringspremies dalen. Gezond voor mens en portemonnee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.