Prinsjesdag: dit staat er in de Miljoenennota 2019

Miljoenennota 2019: wat betekent prinsjesdag voor jou?

Gisteren was het weer Prinsjesdag en dat betekent dat ook de Miljoennota 2019 – de begroting van de overheid – gepresenteerd is. Geruchten, toezeggingen en plannen worden dan écht doorgevoerd, of juist niet. Hoewel ik begrotingen altijd best heel interessant vind, ben ik niet echt een doorgewinterde Prinsjesdag-fanaat. Liever download ik die nota gewoon na de dinsdag, om even te kijken wat de plannen nu concreet zijn. En de belangrijkste plannen heb ik hieronder even voor je op een rijtje gezet.

Salarissen

Voor velen één van de belangrijkste onderdelen van de Miljoenennota 2019: het salaris. Dat van de koning en koningin gaat in ieder geval omhoog. En van de rest van de leden van het Koninklijk Huis ook; dat wordt jaarlijks geïndexeerd.

Daarnaast wordt extra geld uitgetrokken voor onderwijs, onderzoek en innovatie, defensie, infrastructuur en veiligheid. Als je in die sectoren werkt, zou je er in salaris dus op vooruit kunnen gaan. Dit geldt in het bijzonder voor politiemensen. Voor onderwijzers in het basisonderwijs werd eerder al 270 miljoen euro extra beloofd aan salarissen en 430 miljoen voor de vermindering van de werkdruk. Daar blijft het ook bij. Op het voortgezet onderwijs komt er nog minder bij.

Naar de zorg gaat wat minder geld. Dit zou in theorie niet uit de salarissen moeten komen, maar uit andere structurele maatregelen.

Door de invoering van het nieuwe tweeschijvenstelsel gaat ook de inkomstenbelasting een beetje omlaag en is er een hogere algemene heffingskorting en hogere ouderenkorting. Daar profiteert iedereen met een betaalde baan weer van mee.

Ondanks dat, kan de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9% nog wel vervelende gevolgen hebben voor bepaalde beroepsgroepen. Voor de kappersbranche wordt bijvoorbeeld verwacht dat deze verhoging leidt tot een omzetdaling van 26 miljoen euro, waardoor er zo’n 900 banen verloren zullen gaan. Ook fietsenmakers, schoenmakers, kunstenaars, taxichauffeurs en diverse bedrijven in de recreatieve branche kunnen hier last van krijgen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Overig

De gaswinning in Groningen wordt teruggeschroefd en er wordt meer geld gereserveerd voor de schade en versterking in die regio. De daadwerkelijke gaswinning zou in 2030 helemaal stopgezet moeten worden.

Er wordt ruim 90 miljoen euro uitgetrokken om Nederland goed te kunnen voorbereiden op Brexit.

Het tekort aan woningen wordt teruggedrongen door een extra financiële impuls die ervoor moet zorgen dat bijvoorbeeld oude haven- of bedrijfsterreinen worden getransformeerd tot woongebieden.

Omdat het economische wat beter gaat met het land, komt er ook veel geld binnen aan belastingen en premies. Hierdoor is er voor 2019 zelfs sprake van een begrotingsoverschot van 10 miljard euro. Tegelijkertijd bestaat er nog wel een – dalende – overheidsschuld, waarover jaarlijks gewoon nog 6 miljard euro rente wordt betaald.

Het collegegeld voor eerstejaars wordt – mits je aan een aantal voorwaarden voldoet – gehalveerd.

Waar komt het vandaan?

Waar komen al die centen vandaan? Het ministerie van Algemene Zaken en de Dienst Publiek en Communicatie krijgen fors minder te besteden. Ook zorgen de zorg, sociale zekerheid en lagere rente-uitgaven voor meevallers. Het hoge tarief voor de vennootschapsbelasting wordt iets minder verlaagd dan in de eerste instantie toegezegd is, waardoor ook hier wat extra ruimte overblijft.

Een ander belangrijk punt is natuurlijk de btw-verhoging van het lage tarief van 6% naar 9%. Ook moet de milieubelasting een mooi bedrag in de kassalade van de overheid brengen.

Er wordt een nieuwe bronheffing doorgevoerd op rente, royalty’s en dividend. Dit zou bedrijven die Nederland als belastingparadijs gebruiken moeten afschrikken. Nu wordt daar helemaal geen belasting over geheven, straks wordt dat meer dan 20%.

De afbouw van de hypotheekrenteaftrek zet gewoon door.

Zorg

De belasting gaat dus wat omlaag, maar verder zijn er ook verschillende lasten die omhoog gaan. De nominale zorgpremie gaat met ruim een tientje per maand omhoog. Hoe dit voor jou uitpakt, hangt even af van jouw zorgverzekeraar; dit hoor je waarschijnlijk rond oktober/november. Ook de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw gaat omhoog. Hier merk ik als ondernemer ook wat van.

Het verplichte eigen risico blijft gelijk en de maximale zorgtoeslag gaat wat omhoog.

Onderwijs

Vanaf 2020 ga je meer rente betalen op je studielening. Dit zou de schatkist 226 miljoen euro extra op moeten leveren en kost je – als je een studielening hebt – ongeveer 12 euro per maand meer.

Wat betekent de miljoenennota 2019 voor jou?

Het blijft altijd een beetje koffiedik kijken met die miljoenennota; hoewel het een mooi plan kan zijn, zegt het nog maar erg weinig over de daadwerkelijke uitvoering. Het idee is in ieder geval dat vrijwel iedereen er qua koopkracht op vooruit gaat. Of dat ook voor jou geldt, kun je nog berekenen met deze koopkrachtberekenaar van Nibud.

Over het algemeen is de overheid in ieder geval positief over het verhaal en de economische toestand in Nederland. Hoewel er wat risico’s zijn, doet de Nederlandse economie het goed. De koopkracht zal in 2019 naar verwachting stijgen, de werkloosheid daalt, de werkgelegenheid stijgt en dat het gros van de Nederlanders positief is over zijn of haar financiële situatie. Tegelijkertijd is de verwachting wel dat de economische groei wat afzwakt ten opzichte van de forse stijging in eerdere jaren. Een ander risico is de oververhitting van de huizenmarkt. Dat was in de aanloop naar de economische crisis van 2008 één van de belangrijke signalen dat het niet helemaal goed ging.

Uiteindelijk blijft het natuurlijk altijd afwachten hoe dit soort plannen écht uitpakken. Ik verwacht sowieso wat hogere kosten en dan zou het fijn zijn als daar inderdaad wat hogere inkomsten tegenover staan. En ik moet zeggen; ik vind de begroting er niet eens zo heel slecht uitzien. Maar mijn adem houd ik niet in 😉

Wat vind jij van de miljoenennota 2019? Denk jij dat jij er nog veel van gaat merken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik las dat de hypotheekaftrek voor de hoogste inkomens versneld wordt afgebouwd naar het laagste tarief, dus niet met 0,5 per jaar maar met 3,0 per jaar. Met ingang van 1 januari 2023 zijn die aftrekposten dan enkel nog aftrekbaar tegen het tarief van de eerste schijf (37,05%)
  Mijn hypotheek is allang afgelost en viel ook niet in het hoogste tarief.

  Verder gaat de algemene heffingskorting omhoog tot € 2.477 in 2019, € 2.642 in 2020 en € 2.753 in 2021.
  Ook fijn als je straks FO bent en geen inkomen hebt, maar wel vermogen.

 2. Bedankt voor je duidelijke opsomming.
  Maar ik heb nog 2 vragen? –
  – Gaat die belastinghervorming in 2019 in en wordt dat ook toegepast op je Inkomstenaangifte over 2018??
  – Je schreef over de verhogingen voor de Koning en Koningin en over de “rest” van het Koninklijk Huis.
  Volgens mij krijgt alleen Prinses Beatrix een toelage, of weet jij dat bijvoorbeeld Prins Constantijn ook een uitkering ontvangt?

  1. 1. De hervorming gaat – mits alles op tijd klaar is – in 2019 in en heeft daarmee geen directe invloed op de aangifte voor 2018. Die valt gewoon onder de huidige regels.
   2. Als het goed is niet 😉 De jaarlijkse uitkering is voor de koning(in), de echtgeno(o)t(e) van de koning(in), de vermoedelijke troonopvolger (vanaf 18 jaar) en de echtgeno(o)t(e) van die vermoedelijke troonopvolger. Daarnaast krijgen voormalige staatshoofden – dus in dit geval inderdaad Prinses Beatrix – hun jaarlijkse uitkering. Die blijft behouden zolang ze lid zijn van het Koninklijk Huis, zie ook hier deze info van het Parlement.

 3. Wat ik me afvraag: de inflatie vanaf deze maand een jaar terug gemeten is 2.3%. Ook al gaan we er dan 1.5% op vooruit, dan gaat je koopkracht er uiteindelijk toch nog steeds op achteruit?

 4. Ik heb het meeste last van die btw stijging. Dat gaat gewoon écht meer geld kosten. Daar baal ik wel echt van. Net als van de stijgende zorgpremie. Het is gewoon belachelijk duur aan het worden. Vorig jaar voor het eerst mijn eigen risico helemaal omhoog gegooid, komend jaar gaat ook het extra verzekeringspakket eruit bij mij. Zodat mijn kosten niet stijgen, maar gelijk blijven. Over de rest van de dingen kan ik me niet zo druk maken. Ik zie wel hoe het loopt!

 5. Inderdaad stijgen de kosten harder dan die 1,5% die er bij krijgt.
  Zoals de BTW verhoging, de verhoging van de zorgpremie, de verhoging van de energiekosten, de verhoging van de verzekeringen en de verhoging van de gemeentelijke lasten enz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.