Lonen in de lift?

Volgens De Nederlandsche Bank mogen onze lonen wel wat omhoog. Blijkbaar trekken niet alleen wij snel de broekriem aan als het minder gaat, maar ook bedrijven en de overheid. En daardoor is, zoals ze dat zo mooi zeggen, onze koopkracht ‘onnodig onder druk gekomen’. We hadden best wat meer kunnen krijgen, zonder dat dat de economie van slag had gebracht.

In principe zouden de meeste bedrijven prima meer loon kunnen betalen. Ze maken nu namelijk in verhouding wel heel erg veel winst. En je begrijpt wat wij met dat extra stukje salaris moeten doen: uitgeven. En zo de economie een extra zet geven.

Ik snap het niet altijd helemaal meer. Natuurlijk begrijp ik dat consumptie een belangrijke functie heeft. Als mensen geen geld uitgeven, wordt er dus niets gekocht, hebben bedrijven geen omzet, kunnen ze hun personeel niet meer betalen, kom je zonder werk te zitten, kun je niets meer uitgeven en heb je hetzelfde riedeltje opnieuw.

Aan de andere kant zou ik toch ook zeggen dat die hele crisis – en dan heb ik het met name over die knal die vanaf 2009/2010 goed op gang kwam – ons ook wel heeft laten zien dat we misschien toch wat te royaal zijn geweest in uitgeven. Kijk alleen al naar hoeveel mensen in de problemen zijn gekomen met hun hypotheek, omdat alles – inclusief camper – gewoon meegefinancierd kon worden en er amper gekeken werd naar inkomsten en zekerheid. Of de toename van het aantal mensen in de schuldsanering.

Ik ben zelf niet eens extreem aan het overspenden geweest, maar heb mijn lesje al wel geleerd. En ben dolblij dat ik de verbouwing en k.k. niet mee heb laten financieren voor dit huis, want dan was ik nu wel echt de spreekwoordelijke sjaak geweest.

Bovendien; hoe erg is het als bedrijven weer een goede winst maken? Zij kunnen dat ook investeren in nieuwe werkgelegenheid, nieuwe producten, enzovoorts. Ik vind niet dat je werknemers moet uitknijpen, maar als salarissen eenmaal omhoog zijn gegaan, kun je als ondernemer niet snel terug. Dan vind ik het helemaal niet onverstandig om niet met elke economische opleving direct mee te gaan. Daarnaast vraag ik me af of DNB het ook wel daadwerkelijk heeft over bijvoorbeeld MKB-bedrijven, of dat ze vooral de enorme grote bedrijven tot ‘het bedrijfsleven’ rekenen. Je weet wel, die bedrijven waar toch al enorme hoeveelheden geld weglekken vanwege bijzondere regelingen voor topfunctionarissen enzo.

Meer salaris klinkt altijd goed, maar zodra dat direct gekoppeld wordt aan ‘geef het dan meteen weer uit’, word ik een beetje achterdochtig…

Hoe ervaar jij jouw koopkracht? En wat vind je van de bevindingen van DNB?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. ik ben het met je eens, maar besef wel dat jij een blog schrijft die door veel mensen gelezen word die zuinig leven
  Er is ook een grote groep mensen die leeft met de dag ( niet omdat het moet, maar omdat het kan )
  Ik maak dat ik mijn werk als hulpverlener mee, mensen die als alleenstaande meer geld uitgeven dan wij met zijn 3 en ,en nog te kort komen.
  Je preekt hier als koning in eigen kerk
  Natuurlijk ben ik blij met elke loonsverhoging, maar eigenlijk mag de staatsschuld ook wel omlaag, dat is dan goed voor iedereen ( want net als een hypotheek moet die rente ook elke maand betaald worden denk ik )

  1. Dat is misschien ook wel de gedachte erachter; meer verdienen en meer uitgeven is meer geld in de schatkist. De overheid betaalt immers de salarisverhogingen niet (die moeten uit het bedrijfsleven komen), maar incasseert de belastingen wel. Maar dan nog vind ik de insteek/gedachte van DNB wel heel kort door de bocht.

 2. Ik werk vanuit huis en mijn inkomsten wisselen. Op het moment heb ik mijn spaarbuffer gehaald waardoor ik me wat ruimer in de koopkracht voel zitten. En dat uit zich in dat ik meer ga kopen…. Dat vind ik dan weer een beetje link.

  Huisvlijt

  1. Haha, dat kan ik me voorstellen. Aan de andere kant; als je je spaarbuffer hebt en behoudt is dat volgens mij niet erg. Uiteindelijk heeft een economie natuurlijk wel consumptie nodig. Maar de kort-door-de-bocht-insteek van DNB vind ik heel vreemd.

  1. Nou, inderdaad! Dan vind ik er ook niets mis mee hoor, maar dit klinkt gewoon een beetje vreemd. Meer geven 'omdat het best kan' en zodat mensen meer kunnen kopen. Dat komt op mij echt vreemd – en niet helemaal realistisch – over.

 3. Ja, is wat he, jarenlang de koopkracht omlaag trekken. ZZP-ende Post nl-ers die minder verdienen dan vaste krachten en dan hadden de lonen al lang omhoog gemogen.
  Kun jij merken dat jouw tarieven omhoog kunnen?

  Ik werk me drie slagen in de rondte om gasten het naar de zin te maken. Beloven ze een review te plaatsen. Doe ik er nog een aanbod van 10% korting bij een volgend verblijf er boven op. Geen review.
  Doodziek word ik er van. Reviews plaatsen zijn zo belangrijk. Gasten kijken naar de reviews van anderen, maar zelf verdommen ze het om een review te plaatsen. Mijn tarieven voor alleenslapers heb ik omhoog gebracht maar voor twee personen, lukt het me niet.

 4. 't Was prettig geweest als mensen er de afgelopen jaren wél iets bij gehad hadden, zodat de consumptie op een redelijk normaal niveau was gebleven. Zuur dat achteraf geconstateerd wordt dat dit tot de mogelijkheden had behoord. Al besef ik terdege dat er ook bedrijfstakken zijn waar dit absoluut niet kon.
  Ik denk niet dat het de bedoeling van DNB is dat het opnieuw allemaal niet op kan, dat er, zoals in het verleden, campers, boten e.d. meegefinancierd werden in een hypotheek.
  Wellicht is het vele extra aflossen ook een doorn in het oog, want wat je aflost stop je niet in de economie. Ook al is dit theoretisch wel mogelijk, omdat je minder lasten hebt.
  Zelf zijn wij bevoorrecht, wij hebben een gezonde buffer en daarnaast is er ruim voldoende om uit te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.