Hoe interessant vind jij geld?

Hoe interessant vind jij geld?Ik las net een blogje van Opnieuw Beginnen over anonimiteit in blogland. Wat daar in een paar reacties naar voren kwam, was dat sommige schrijvers/lezers geld niet zo belangrijk meer vinden, of niet zo interessant. En omdat ik een aantal van de genoemde blogs al langer volg, weet ik ook dat dat komt omdat de druk een beetje van de ketel is. De hypotheek is afgelost of bijna afgelost, er is ineens weer werk met een goed salaris, een dringend doel is bereikt… noem het maar.

Dat herken ik wel wat, dat de druk van de ketel is. Toen ik met dit blog begon, had dat een hele duidelijke reden: ik haalde al een tijdje veel uit andere blogs en wilde zelf ook een blog beginnen als stok achter de deur voor mezelf en omdat ik dan misschien anderen ook kon motiveren. Met het inkakken van inkomen, een torenhoge hypotheek en een verbouwing die meer op een nog niet door de NASA gespot zwart gat leek, was dat ook keihard nodig.

Tot ik dus bijna drie jaar geleden het huis zelf overnam. Toen kon mijn hypotheek goed op de schop, waardoor ik op die lasten al flink bespaarde. Daarnaast bleek het leven alleen gewoon heel veel goedkoper te zijn, omdat ik dan totaal niet de behoefte voelde om steeds ergens in bij te springen. Het verbouwen was inmiddels grotendeels gedaan en ik had in de afgelopen jaren natuurlijk al flink wat aan lastenverlaging gedaan, dus ik nam het er allemaal wat meer van.

[wp_ad_camp_3]

Maar geld vind ik nog steeds interessant.

En hoewel het soms wat minder ‘strak’ is dan op andere momenten, zoek ik steeds weer naar mogelijkheden om wat extra bij te verdienen. Ik kan wel zeggen dat het niet is omdat het moet, maar dat is ook niet helemaal waar. Want ik weet inmiddels wel maar al te goed dat je situatie in hele korte tijd ineens 180 graden kan draaien. Mijn inkomen is nog steeds heel wisselend en met een huis als dit heb ik ook het idee dat ik toch wel echt een flinke buffer moet hebben. Dan begin ik nog maar niet eens over pensioen…

Geld maakt niet gelukkig, geen geld ook niet.

Er is veel meer in het leven dan geld en geld maakt absoluut niet gelukkig. Maar geen geld hebben maakt óók niet gelukkig. Het is fijn als je voldoende hebt om lekker je leven te kunnen leiden, zodat je daar geen zorgen over hebt. En aangezien ik voorlopig nog geen Winston-met-dertig-miljoen voor m’n deur verwacht, betekent dat dat ik scherp moet blijven op geld. Dat doe ik dan door doelen te stellen, want anders is het hek al vrij snel weer van de dam. Het is immers niet zo dat ik elk dubbeltje om moet draaien om alleen maar uit te komen. Die doelen waren in de twee voorgaande jaren niet zo heel scherp, wat heeft geresulteerd in leuke jaren, maar ook behoorlijk wat ‘geldlekken’. En dit jaar zoek ik naar een combinatie: op het geld letten, zodat ik weer een stap dichter richting financiële vrijheid kom, terwijl ik ook nog leuke dingen kan (blijven) doen.

Vind jij geld (nog) interessant? En waarom wel of niet? Merk je ook verschil naarmate je bijvoorbeeld langer aan het consuminderen bent? En heeft je houding ten opzichte van geld ook invloed op je financiële ‘gezondheid’?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Inderdaad. Ik ben ook 6,5 jaar geleden alweer begonnen met bloggen als stok achter de deur voor dingen die ik wilde veranderen. Toen we wilden emigreren was het geld wel belangrijk, in de zin van dat ik zo veel wilde aflossen dat we gewoon konden vertrekken.

  Nu boeit me dat niet meer zo. We houden genoeg over om te sparen en ik geniet wel van het leven met wat minder materiële zaken en zonder hypotheek voorlopig.

  1. Jullie hebben in feite natuurlijk ook jullie hoofddoel denk ik wel bereikt: eerst met besparen, toen minimaliseren, toen naar Noorwegen. Ik kan me zo voorstellen dat je dan ook niet echt megagrote dingen meer te wensen hebt, behalve genieten van waar jullie inzet jullie al gebracht heeft.

 2. Ja, leuk: laten we op alle blogs tegelijkertijd discussies voeren over wat er eigenlijk interessant is om op een blog te posten! Gezellig!

  Waarom schrijf je niet gewoon waar je over wilt schrijven, en laat je lezers vrij of ze het willen lezen of niet?
  Maar als je mijn mening wilt: met deze soort zinloze berichten weet ik niet of dit blog nog lang in mijn leeslijst blijft…

  1. Uhm, misschien ben je niet verder gekomen dan de eerste regel? Ik heb het nergens over waar andere bloggers over schrijven en wat ze wel of niet moeten doen hoor. Want inderdaad: dat moet iedereen lekker zelf weten.

 3. Ik was één van de reageerders. Ik vind het inderdaad minder interessant om te lezen en schrijven over sparen en aflossen. Mensen die vertellen dat ze voor voor zus en zoveel euro een pot appelmoes gekocht hebben of iedere maand opnieuw vertellen dat ze hun spaargeld over 8 spaarpotjes verdeeld hebben maar dat het deze keer ene tientje meer was….

  Tja. Niet boeiend.

  Dat wil niet zeggen dat geld geen thema meer is in mijn eigen leven. Maar ik ga het dus niet meer iedere maand vertellen, of ik wel of niet afgelost heb….

  Volgens mij zijn dat twee verschillende dingen.

  1. Ja, dat zijn het denk ik ook. Tenminste, je focus is dan misschien ook wat anders, waardoor waar je bijvoorbeeld over schrijft of mee bezig bent ook anders is. Ik hoef nu niet meer elk dubbeltje compleet om te draaien en heb ook wel zo'n beetje alles qua vaste lasten uitgedund. Daar heb ik dan ook niet zoveel meer over te vertellen, tenzij er ineens een bijzondere verandering is. Sparen schrijf ik wel weer meer over (en ja, ook over potjes 😉 ). Dat leeft bij mij wat meer dan uitgeven, denk ik.

  2. Volgens mij begrijpen we elkaar nog steeds verkeerd.

   Ik draai nog steeds dubbeltjes om. Ik heb nog làng niet alle doelen behaald. Voor mij was er nooit een noodzaak.

   Maar over geld (sparen aflossen budgetteren uitgeven blah) ben ik gewoon uitgelezen en geschreven. Ik ken alle verhalen over inmiddels wel en de herhalingen ook….

   Dus als er geen voor mij nieuwe invalshoek is ben ik niet geïnteresseerd in geldblogs.
   Mijn eigen interesse in mijn eigen geld is niet veranderd. Ik maak nog steeds overzichten en doorberekeningen. Maar ik publiceer de meeste niet meer.

  3. Dat kan natuurlijk ook, dat je nog steeds dezelfde interesse hebt, maar over bepaalde varianten (of methoden van anderen) niet meer hoeft te lezen. Kan ik me ook wel wat bij voorstellen, zeker als het eindeloos herkauwen is of lijkt.

 4. Ik vind geld interessanter dan vroeger. En ik ben er ook meer mee bezig ook al is de financiële situatie niet zoveel veranderd de afgelopen tien jaar. Ik heb nu een doel voor ogen dat ik zo snel mogelijk wil bereiken en daarom ben ik elke dag met geld bezig tegenwoordig. Hoeveel ik uitgeef en hoeveel er binnen komt en waar ik het aan uitgeef.

  1. Zo'n doel stimuleert wel he! Tenminste, dat merk ik zelf wel. De afgelopen twee jaar had ik dat wat minder en dan zet ik ook minder stappen. Nu heb ik het weer helder en is het makkelijker om daar keuzes in te maken, die me dan die kant op helpen.

 5. Als alle rekeningen betaald kunnen worden en er maandelijks gespaard kan worden. Meer hoeft het niet te zijn.

 6. Ik vind geld zeker nog wel interessant, maar vooral als middel. Bij mij is er een verschuiving gekomen, toen ik een paar jaar geleden stopte met mijn studie; met dat ik waarschijnlijk zonder papiertjes geen redelijk betaalde baan ga krijgen, is de kans dat we een huis kunnen gaan kopen al sterk verminderd. Toen mijn man ook nog eens schulden bleek te hebben gemaakt, was die kans praktisch helemaal verkeken. Blogs die steeds gaan over aflossen en het verbouwen van een eigen huis hebben voor mij dus minder een 'droom, ooit wil ik ook kunnen zeggen dat ik aflos'-gehalte gekregen, en zijn voor mij minder interessant geworden; het is iets waar ik niets meer mee heb. Aan de andere kant is schulden aflossen iets wat gewoon moet, en wat bij ons nu voor een groot deel uit handen genomen is. Op vaste lasten besparen doen we nu zo automatisch, dat ik vaak geen idee heb wat ik daarover zou moeten schrijven. Het enige wat voor mij nog interessant is om over te schrijven/lezen op consumindergebied, zijn juist de ogenschijnlijk kleine dingen. Hoe je elkaar blij kunt maken met ruilhandel, kleine dingen waar je plezier uit kunt halen zonder dat het (veel) geld kost, dat soort dingen. Dat betekent niet dat ik geld niet meer interessant vind, maar wel dat mijn focus veranderd is 🙂

 7. Ik vind het nog steeds fijn om consuminder-en aflosblogjes te lezen. Ik heb de aandachtsspanne van een natte lap en het houdt me lekker bij de les om te lezen hoe anderen het doen. Potjes en geschuif met geld interesseert me dan weer niet zo. Het is logisch dat als er bepaalde doelen behaald zijn de interesse wegvalt en de aandacht naar andere zaken gaat, daar zijn we per slot mens voor 🙂 Als je nog middenin het proces zit van meer naar minder blijft het toch erg fijn om over te lezen.

 8. Geld blijft mijns inziens belangrijk. Niet als doel, maar als middel om het doel te bereiken.
  Ik denk dat het met name de focus is, die naar verloop van tijd veranderd als je al langer met consuminderen / aflossen van schulden bezig bent. Als je over deze onderwerpen blogt, zal ook de focus veranderen. Immers, je bent steeds verder in het proces, werkt steeds meer naar het doel toe.

  Dat neemt niet weg, en dat is ook goed om te beseffen, dat er nog steeds 'nieuwe lezers' bij komen, die ook hun inspiratie uit dergelijke blogs halen. Dat is dan ook een reden om toch geregeld over deze onderwerpen te blijven schrijven.

  1. Mee eens. En als je al langer bezig bent, heb je natuurlijk op een gegeven moment ook al wat stappen gehad. Vier jaar terug was ik nog euforisch dat ik iets op kon zeggen dat nog van een oud huis liep en wat dus helemaal niet meer nodig was. Maar dat soort dingen heb ik de laatste jaren toch een stuk minder. Maar inderdaad, er komen steeds weer nieuwe lezers bij. Wat dat betreft kun je volgens mij ook niet altijd iets schrijven dat voor iedereen leuk is. Ik volg ook best wat mensen, maar het ene onderwerp spreekt me bij hen dan ook meer aan dan het andere.

 9. Geld is het slijk der aarde, en varkens moeten het niet zijn 2 uitdrukkingen die mijn vader niet vaak genoeg kon zeggen.

  Geld maakt soms meer kapot dan lief is. Alles in de wereld draait om geld, de politiek, de industrie, drugs, enz, enz.
  Terwijl geld natuurlijk in wezen alleen maar een ruil middel is, een middel om appels met peren te kunnen vergelijken. Dit is helaas uitgegroeid naar het hebben van geld als hoofddoel in een mens zijn of haar leven.

  Ik zelf zie geld als middel om mijn doelen te kunnen bereiken, niets meer niets minder.

  Groetjes Sas

 10. Ik vind geld totaal niet boeiend maar de manier waarop mensen ermee omgaan boeit me wel. De potjesmensen, de doelenmensen, de aflosmensen: ik vind het leuk om te lezen.
  Ikzelf heb geld genoeg om te doen en laten wat ik leuk vind (dat wil niet zeggen dat ik erg rijk ben) en een buffer voor het onverwachte!

 11. Geld is behoorlijk belangrijk , maar er zijn veel dingen die belangrijker zijn.
  Blogs over geld lees ik graag, het motiveert, en t hebben van wat meer geld geeft mij rust in t hoofd.
  kortom geld is goed voor mijn welzijn ( of het tegenover gestelde: van geldzorgen ga ik stressen)
  Daarom bezuinig ik graag, ik voel mij er beter door!
  En daarom lees ik ook jullie blogs
  omdat ze over een onderwerp gaan die mij bezig houd, wel lees ik vaak t zelfde, dat is jammer, maar tja hoeveel valt er te schrijven over dit onderwerp?
  Bloggers die ik lees en die over een ander onderwerp schrijven… die sla ik een dagje over

 12. Ik vind geld interessant, zowel mijn eigen geld als hoe anderen daarmee omgaan.
  Wij lossen eigenlijk pas sind het eind van vorig jaar echt af. Aangezien ik ook snel afgeleid ben blog ik om mezelf scherp te houden.
  Ook voelt nu elke extra aflossing nog als een succesmomentje, maar ik kan me ook voorstellen dat dat gevoel enigszins verdwijnt als je al jaren bezig bent.
  Ik lees graag over hoe ver anderen zijn, maar ook hoe ze consuminderen en weten te besparen..

 13. En soms is geld ineens wel interessant.. .. kom je alleen te staan met 4 jonge kinderen en een startend bedrijf …. vind je de liefde van je leven heb je spontaan 2 huizen en geen plan…. en zo ben je opzoek naar een woning, druk met hypotheken, huizen verkopen, verbouwen, en ondertussen probeer je tussen de topsportende kinderen op je voedsel budget te letten (Ja gezond kan echtr duurder zijn….) En zit je na enig onderzoek met hoogbegaafde kinderen in huis waarbij je de klok vast op hogere studielast kan instellen terwijl de oudste pas 9 is…..

  Voor mij niet genoeg zinloze tips om onze financiële pot overZichtelijk maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.