Koopkracht neemt toe

Meestal rond de zomer en na de vakantie verschijnen er weer berichten dat de koopkracht toeneemt. En dat is ook dit jaar weer het geval. Of het nu een gelukkig toeval is en écht zo is, of dat het je reinste onzin is… ik weet het niet. Maar in 2015 hadden consumenten 1,1 procent meer te besteden dan in 2014 en in 2014 was het 1,8 procent meer dan in 2013.

Nu had ik in 2014 zéker meer te besteden dan in 2013, maar dat kwam vooral door de omzetting van de hypotheek. En in 2015 had ik juist weer minder te besteden door een dalende omzet. Dat kan overigens wel kloppen, want volgens het artikel gingen vooral werknemers erop vooruit; 2,5%. Voor zelfstandigen bleef dat getal steken op 0,6%. En dat is dan nog gemiddeld, want bij een kwart van de zelfstandigen ging die koopkracht met 11% achteruit.

Op zich denk ik altijd wel: als het met werknemers goed gaat, gaat het met bedrijven in ieder geval goed. En die zouden dan op een gegeven moment toch ook weer 1) mensen aan moeten nemen (want niet elke ZZP’er is vrijwillig ZZP’er) en 2) opdrachten uit moeten zetten. Dus dat lijkt hoe dan ook nog best positief.

Verder merk ik eigenlijk nooit zoveel van dit soort gemiddelden. Mijn eigen koopkracht is in 2016 ook flink toegenomen, maar dat is puur omdat ik nu géén schuld van 3,5 ton meer om mijn nek heb hangen. Mijn lasten zijn eigenlijk juist weer omhoog gegaan, want bepaalde dingen als het internetabonnement zijn hier duurder én betaal ik nu privé aan mee, in plaats van zakelijk, wat ik eerder deed. Nu scheelt dat allemaal overigens niet de wereld en kom ik ook met verlaagd salaris nog prima uit, maar het geeft maar aan dat alles ook maar relatief is. Bovendien zit ik helemaal niet speciaal op ‘koopkracht’ te wachten, ik heb liever ‘spaarkracht’ 🙂

Merk jij wat van de verbetering van de koopkracht?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Eigenlijk niet zoveel. Wat manlief er aan periodiek bij krijgt gaat op aan verhogingen van allerlei belastingen, hogere zorgpremie, afbouw van mijn heffingstoeslag.
  Maar komende maand gaan we er wel in koopkracht op vooruit want een van onze zoons heeft vanaf volgende week een baan en gaat zijn zorgkosten zelf betalen.
  En omdat we maandelijks extra aflossen hoeven we steeds minder hypotheek te betalen. Dus onze koopkracht stijgt wel, al is het doe-het-zelven 🙂

 2. Nee, ik merk het ook nooit, tenminste niet op het moment van die berichten. Maar goed, wij zijn ook tweeverdieners, die nog in de carrièrelift zitten (tenminste afgelopen jaren dan, komend jaar is het afwachten vanwege de opstart van mijn bedrijf), dus onze koopkracht ging er sowieso elkaar een beetje op vooruit.

 3. Juist vandaag hoorde ik dat de Rabobank pleit voor een landelijke loonsverhoging omdat de consumenten er helemaal niet op vooruit is gegaan sinds de crisis. Het is maar net welke formule je er op loslaat denk ik. Het CBS rekent voor Den Haag, de verkiezingen komen er aan, allemaal weer roze wolken!
  Gerda

  1. De overheid wil het graag want dan komt er meer inkomstenbelasting binnen. Het zou heel fijn zijn als de belastingen eens niet omhoog gaan of (nog mooier) gaan dalen. Is er geen loonsverhoging nodig en iedereen profiteert.

 4. Nee wij zijn 700 euro achteruit gegaan nadat manlief is gepensioneerd.
  Wij sparen en geven zo weinig mogelijk uit.
  Verder geloof ik niet zo dat wij er op vooruit gaan want aan de andere kant halen ze het toch weer weg!
  Door diverse vaste lasten te verhogen.
  De Rabo zet ondertussen weer veel mensen op straat wo 2 familieleden.

  1. Mijn man is in de crisis ontslagen en dan merk je hoe kwetsbaar je kan zijn. Hij is ondertussen wel weer aan het werk maar toch onder allemaal heel andere voorwaarden als voor die tijd. We hebben ervoor gezorgd dat de hypotheeklasten flink zijn afgenomen en dat geeft veel rust. We hebben het goed maar ik heb het idee dat het hele kaartenhuis zo weer in elkaar kan storten, de wereld is zo instabiel. Wij zijn geen big spenders meer maar denken na voor we geld uitgeven. En dat voelt eigenlijk heel goed, en dat geklets van koopkracht gaat vooruit of achteruit neem ik met een korreltje zout, hangt veelal af van je eigen situatie.

 5. Ik weet het ook niet, bij ons voorruit omdat man nu een geowne aan heeft. En er prive veel meer binnen komt. Boekhouder zegt nee, jullie hebben ingeleverd. Maar dat zie ik dus niet op mijn bankrekening omdat we natuurlijk veel van de winst weer investeerden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.