Doelen stellen: het belang en de voordelen ervan

Hoewel ik meestal wel doelen heb, kan ik er soms een beetje wispelturig mee zijn. Als in: als ik in een drukke periode zit, kan ik ze zo vergeten, met als gevolg dat er zo weer een paar weken of maanden voorbij vliegen, waarin ik eigenlijk niets aan mijn doelen gedaan heb. Tóch stel ik ze keer op keer opnieuw. Want: als je iets op papier zet, heeft het twee bijzondere uitwerkingen:

1. Je kunt bijna automatisch bepalen of je het doel nu wel écht zo belangrijk vindt
2. De wil om het te realiseren wordt (indien het antwoord op 1 ‘Ja’ is) ineens groter

En dan heb je nog niet eens specifiek iets gedaan!

Eén van de dingen die voor mijn werkruimte op de planning stond, was het maken van een soort inspiratie-/memo-/planningsbord. Dat hebben we een week of wat geleden in elkaar gezet en wordt nu volop gebruikt. Op Pinterest downloadde ik een mooi sjabloon voor een ‘Goal List’, waarin ik een aantal doelen voor september opstelde. Die doelen vormen een mooie combinatie van zakelijk (omzet, groei) en privé (aantal keer sporten, lezen, ontwikkeling). En sinds ik die doelen genoteerd heb, ben ik er veel bewuster mee bezig. Hoe kan dat nu?

Allereerst helpt het opschrijven (en in beeld houden) van je doelen je om gefocust te blijven. En als je gefocust bent, richt je al je aandacht, je middelen en je energie op je doel. Handig, anders kom je er natuurlijk niet.

Het stellen van doelen helpt ook bij het overwinnen van uitstelgedrag. En boy, wat kan ik daar last van hebben! Soms heb ik gewoon ergens écht geen zin in en zorgt dat gevoel ervoor dat ik niet echt duidelijk in beeld heb waar ik het voor doe. Resultaat: uitstellen. Als ik echter mijn doelen helder in beeld heb, wordt dat makkelijker. Dan wil je gewoon weer een streepje bij kunnen zetten, of een stap dichterbij komen.

Daarmee kom je direct op het volgende punt: het meten van je voortgang. Natuurlijk zou je het allemaal niet om de cijfertjes moeten doen, maar zolang je niet wakker wordt met de onweerstaanbare drang om bijvoorbeeld te gaan sporten of keihard te werken, is het fijn om te zien dat je inspanningen zich uitbetalen. Dat je achteraf ziet dat je toch maar mooi weer veel gedaan hebt.

En als die voortgang voldoende is, volgens je doelen, dan geeft dat je dus ook vrijheid. Dat is iets dat meestal wat minder goed gezien wordt, omdat doelen bijvoorbeeld niet concreet genoeg geformuleerd zijn, of onhaalbaar zijn. Als ik nu ineens €100.000 per jaar wil verdienen, dan ben ik nooit klaar met werken, ook al is dat doel concreet. En als ik zeg dat ik slanker wil zijn, dan ben ik ook nooit klaar, want dat is te vaag om een eindpunt te hebben. Maar als ik zeg dat ik deze maand 5 boeken wil lezen, of 15 keer wil sporten, dan zit daar wel een punt aan waarbij ik tevreden kan zijn met het resultaat en mezelf vrijaf kan geven. Hoeft niet, als ik daarna nog door wil lezen of sporten; prima, maar het mag wel.

Hoe kom je aan de motivatie?

Hoewel ik persoonlijk vind dat doelen op zich al motiveren, vooral als je ze concreet maakt en ze vormt rond iets dat je belangrijk vindt, zoals je gezondheid, je sociale leven, geld, e.d., is het niet altijd gemakkelijk om blijvend motivatie op te brengen. Dan is het belangrijk om te kijken of jouw doelen je nog dienen. Neem gewoon eens de tijd om voor jezelf uit te zoeken wat je nu écht belangrijk vindt. Ik heb bijvoorbeeld nu eindelijk eens een schetsversie gemaakt van iets dat ik al een tijdje wilde maken: een dagindeling die ik prettig vind. Nu is het nog een schets, dus zal hem zeker nog aanpassen, maar ik kwam grofweg uit op:

40% werken
30% slapen
10% bezig zijn met gezond eten
10% sporten
10% (sociale) ontspanning

Dat wil ik nog wat verder verfijnen, want als je het omrekent naar uren, dan is het wat mij betreft nog niet helemaal in balans (ik hoef dagelijks niet 2,4 uur bezig te zijn met sporten, maar zou wel graag iets langer dan 7,2 uur slapen).

Als ik dat helemaal goed in kaart heb, maak ik daar een mooiere versie van, voor op mijn motivatiebord 🙂

En dan? Als ik zie naar hoe het nu gaat en dat doortrek naar een situatie waarin ik nog wat meer structuur heb, dan denk ik dat me dit behoorlijk wat stress gaat schelen. En dat is uiteindelijk waar ik naar streef; een zo vrij mogelijk leven. Als ik overal tijd voor inruim, ook voor dingen als gezond eten, dan is dat niet langer een vervelend dingetje waarvan je eigenlijk weet dat je het moet doen, maar waar je geen tijd voor denkt te hebben. Dan is het iets waar je met plezier de tijd voor kunt nemen. Want ja, dat is óók doelen halen 😉

Wat vind jij van het stellen van doelen? Doe jij het zelf? En merk je in je omgeving ook ‘verschil’ tussen mensen waarvan je weet dat ze doelen stellen en mensen waarvan je weet dat ze dat niet doen?

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Ik ben heel slecht in het stellen van doelen, op het moment dat ik een doel bv op papier zou zetten dan krijg ik een gevoel van moeten. En juist dat gevoel van moeten verlamt mij.
  Door veel te sparen en weinig uit te geven heb ik nu de vrijheid om minder te werken, en daar is het mij allemaal om te doen.
  Het gevoel om vrij te zijn is zo'n verademing dat ik het iedereen kan aanraden.
  Helemaal vrij kunnen zijn is hier in Nederland niet mogelijk maar waar het mogelijk is wil ik graag vrij kunnen zijn.

  Van jou dagindeling zou ik helemaal de kriebels krijgen, ik leef het liefst gewoon met de dag. Ik moet natuurlijk nog wel werken maar geen hele week meer en de vrije dagen die ik heb leef ik gewoon naar gevoel 🙂

  Ik vind het wel fijn voor jou dat jij juist door doelen te stellen en door een dagindeling te hebben beter functioneert 🙂

  Groetjes Sas

  1. Ik moet 'm nog een beetje verfijnen, maar het is niet echt bedoeld als een dagindeling. Meer van: waar wil ik mijn tijd aan besteden. Ik heb geen zin om 80% van mijn wakkere uren te moeten werken, daar leef ik niet voor, denk ik dan. Daarom ben ik nu aan het kijken naar wat ik wél belangrijk vind en hoe ik een prettige dag heb, zonder dat ik meteen compleet stop met werken, want ik ben ook nog niet zover dat ik me dat kan veroorloven 😉 Een beetje een soort deeltijdpensioen, dat de leuke dingen niet hoeven te wachten tot het weekend.

  2. Overigens herken ik dat van 'moeten' wel, daar kan ik ook totaal niet tegen. Ik weet alleen wel, realistisch bekeken, dat ik een X aantal uur zal moeten werken, om ook gewoon te kunnen genieten. En zolang ik goed in de gaten houd dat er geen 60+-urige werkweken in glippen, wat nu nog teveel gebeurt, blijft dat werk ook best leuk en is het niet zozeer 'moeten'. Tenminste, zo voelt het dan niet. Maar als ik weer wel een veel te volle lijst heb en van alles moet, dan heb ik daar heel veel stress en ergernis van. Dat is het me gewoon niet waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.