7 vragen die je jezelf zou moeten stellen voor grote aankopen

Eén van de belangrijkste redenen om te sparen, is dat je met het opgespaarde geld wat groots kunt kopen. Maar zelfs als je ergens voor spaart en dat als je doel hebt, is het zinvol om nog goed na te denken voor je overgaat op de daadwerkelijke aankoop. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik daar zelf niet altijd even goed in ben; of ik spaar er niet superlang voor en ik koop het, óf het sparen duurt te lang en ik vergeet dat ik het wilde. Maar voor die zeldzame gevallen dat ik graag iets wil waarvoor ik wél lang moet sparen én waarvan ik dan later ook nog weet wat het was, stel ik mezelf voor de aankoop graag deze vragen:

1. Kan ik het betalen?

Je zou denken dat dat het geval is als ik ervoor gespaard heb, maar het kan zijn dat je het je helemaal niet kunt veroorloven om al je geld in iets te steken, bijvoorbeeld omdat je baan ook op de tocht staat, je een huis/gezin te onderhouden hebt of om een andere reden. Kijk dus eerst of je het geld daadwerkelijk hebt voor de aankoop. Niet? Niet kopen dan. En als je het geld wél hebt, kijk dan of je het kunt missen. Het is soms fijner om net even wat langer door te sparen zodat je weer een extra buffer hebt, dan dat je een maand of twee heel hard moet hopen dat er niets stuk gaat.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Hoe lang heb ik hiervoor gewerkt? En is dat het waard?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik puur naar mijn nettoloon kijk van mijn loondienstbaan, dan is dat niet zo heel hoog. Nu komt dat deels omdat ik bewust de loonheffingskorting niet laat toepassen, maar het is ook gewoon zo dat de meeste mensen geen dertig, veertig of nog meer euro per uur verdienen. Als je dan eens omrekent hoe lang je ergens voor hebt moeten werken, dan is het vaak maar de vraag of het je waard is. Ik zou bijvoorbeeld met plezier werken voor een weekendje weg, maar als ik puur naar de kosten kijk, dan kan zo’n weekendje weg wel eens gelijk staan aan mijn hele maandsalaris (van de loondienstbaan, dus van 1 dag in de week). Dat is dan best wel een beetje heftig, om er zo over na te denken. Zeker als je weet dat het goedkoper kan.

3. Wat kan ik ook voor dit geld kopen?

Of het nu gaat om tijd, energie of geld: het leven bestaat uit keuzes maken. Als je je geld aan één ding uitgeeft, kun je het niet aan wat anders uitgeven. Is het je het op dit moment waard om de ene wens te laten schieten, om de andere te realiseren? Neem hierbij ook gerust even de tijd om je wensen goed op een rijtje te zetten. Als ik van mezelf uit ga: bepaalde dingen poppen regelmatig weer op en zijn dingen die ik écht graag wil, maar als ik *nu* verplicht een lijstje moest maken, zou ik er misschien helemaal niet aan denken.

4. Wat kost het nog meer?

Vaak ben je er met die ene grote aankoop nog niet. Een groot of groter huis kost vaak meer aan onderhoud, een nieuwe auto kan betekenen dat je een duurdere verzekering moet nemen en meer wegenbelasting/brandstof gaat betalen, een prachtige reis boeken kan betekenen dat je ook zakgeld mee moet nemen en een reisverzekering af moet sluiten, enzovoorts. Zorg dat je duidelijk in beeld hebt wat je wens nu écht kost en stel jezelf daarbij weer de eerste vraag: kan ik het betalen?

5. Kan het wachten?

Deze vlieger gaat niet alleen op voor kleine aankopen, maar ook voor grote: soms kan het wachten. En wachten. En dan vergeet je het misschien wel, of verdwijnt de wens. Probeer tenminste 24 uur te wachten, zodat je tijd hebt om de beste deal te zoeken, je niet laat verleiden tot een impulsaankoop, enzovoorts.

6. Waar laat ik het?

Dit is iets waar ik zelf de laatste tijd best wel mee bezig ben: waar laat ik het? Wil ik ruimte in mijn huis/tuin/omgeving opofferen voor die grote aankoop? Nu is bij mij het antwoord al heel snel ‘nee’; de beschikbare ruimte is nu wat beperkter en ik wil eigenlijk eerst daar wat meer orde in scheppen, voor ik weer met grote dingen aan kom kakken. Nu is natuurlijk niet elke grote aankoop ook groot in formaat, maar het kan een handige vraag zijn om even bij stil te staan.

7. Heb ik het écht nodig?

Dit blijft een goede. Soms heb je jezelf een bepaald doel gesteld en blijf je daar naar toe werken, zonder dat je jezelf onderweg afvraagt of je behoeften niet veranderd zijn. Stel jezelf daarom regelmatig de vraag of je het écht nodig hebt. Is het niet iets dat je kunt lenen van een ander? Zijn er geen alternatieven? Kun je het eventueel terugbrengen als je net iets te laat tot het besef komt dat je het toch niet echt nodig hebt?

Natuurlijk kun je deze tips ook toepassen op kleinere aankopen. Dan is het vooral handig om je te richten op de vragen die het meest confronterend zijn: heb je het écht nodig en waar laat je het? En als het iets is waarvan je de behoefte voelt om het te kopen, maar waarvan je ergens in je achterhoofd wel weet dat je het éigenlijk toch niet gaat gebruiken: hoe lang moet je ervoor werken? Want zeg nou eerlijk; sta jij graag twee of drie uur te werken voor dat shirtje in die kleur waarvan je graag wilt dat hij je staat, maar die eigenlijk toch niet bij je past?

Hoe ga jij om met grote aankopen? En ben jij een impulskoper, of denk je echt wel (langere tijd) na voor je iets aanschaft?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Ik ben wel een impulsaankoper, als ik iets wil kan ik het in mijn hoofd heel snel goed praten waarom ik het nodig heb en waarom ik het nú moet halen. Maar ik probeer er wel wat langer over na te denken en mij inderdaad de bovenstaande dingen af te vragen. Want zoals je weet zijn we aan het sparen voor ons huis dus ik hou het geld toch wel het liefst in the pocket. Gelukkig ben ik het wel afgeleerd om nutteloze dingen te willen, het laatste wat ik aanschafte waren 2 nieuwe nachtkastjes, een nieuw bureau, een dekenkist en een nieuw dekbed. Wel even duur maar allemaal hard nodig 🙂

  2. Uitstellen vind ik zelf een hele goeie. Want hoe langer je er zonder hebt kunnen leven, hoe minder noodzakelijk het wordt.
    Ik loop tegenwoordig vaak voor een aankoop weg. En verrassend genoeg komt er vaak daarna een goedkopere versie voorbij.

  3. Ik heb nooit zin om dingen te kopen, heb een hekel aan winkelen ik ga veel liever fietsen.

    Als ik er echt niet onderuit kom om iets aan te schaffen en dus te moeten winkelen ga ik eerst een paar keer bij de kringloop kijken als ik het dan nog niet gevonden heb dan pas loop ik naar de winkel.

    Groetjes Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.