No Spend Maand? Sign me up!

No Spend Maand? Sign me up!

De afgelopen maanden had ik regelmatig helemaal geen zin om geld uit te geven. Wat kan er dan ook weer een hoop veranderen in relatief korte tijd. Op het moment vliegt het er namelijk uit. De boekhouder stuurde vast zijn voorschotfactuur, ik had best veel uitjes waardoor ik veel vaker bij de tank sta en ik kocht gewoon een hoop. Niet echt onnodige dingen, maar wel dingen die aantikken. Een berg boeken, maar ook eindelijk een nieuwe computer en een nieuwe laptop. Toen ik dus las over een No Spend Maand, dacht ik: die kan ik wel gebruiken!

Eindelijk: een nieuwe computer

Maar voor ik vertel over die No Spend Maand; zal ik eerst even ingaan op die computer en laptop. De vaste lezers weten het ongetwijfeld; ik zit letterlijk al jaren na te denken over een nieuwe computer. En de laatste tijd kwam daar ook een laptop bij. Beide huidige exemplaren kocht ik in respectievelijk de zomer (laptop) en winter (computer) van 2011. Best een tijd geleden. Op zich geen probleem, ware het niet dat beiden verschrikkelijk traag werden. En ik gebruik ze vooral voor werk. Toen ik onlangs een mooie aanbieding zag voor de laptop én merkte hoeveel tijd er inmiddels verloren ging met geërgerd wachten, besloot ik mezelf te trakteren op een nieuw exemplaar. In tegenstelling tot twee jaar terug, had ik het geld er nu namelijk wél voor.

Je raadt het waarschijnlijk al: die snelheid van die laptop. Geweldig! En toen kwam Apple ook nog eens met nieuwe (goedkopere, snellere en betere) versies van de iMac. Ik heb ook niet heel veel langer nagedacht, maar gewoon besteld. Voor het dagelijkse werk heb ik gewoon een desktop nodig, het is een investering (dus ook aftrekbaar van de belasting) en het is gewoon mijn gereedschap. En na 5,5 jaar is het ook niet gek om eens te upgraden.

Even voor de beeldvorming: tijdens het downloaden en openen van een plaatje voor deze blogpost heb ik een halve liter water gedronken, mijn dagelijkse stukje uit The Daily Stoic gelezen en mijn haar gecontroleerd op dode haarpunten. Voor ik de foto hier daadwerkelijk in had, was ik ook weer 5 pagina’s verder in mijn boek.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het mag wat kosten

Ik ben er dus nu al superblij mee, hoewel ik hem pas deze week binnen krijg. Betalen moest natuurlijk wel meteen al, zo zijn ze dan weer wel. Ik betaalde ze via mijn creditcard, zodat ik daar mooi punten voor krijg. Om aan het einde van de maand niet voor nare verrassingen te staan, zorg ik wel direct voor een handmatige incassering. En dat doet even pijn. Ruim 3000 van mijn zuurverdiende euro’s in één klap weg. Gelukkig verkocht ik binnen 2 dagen mijn laptop al via Marktplaats. Als de desktop straks binnen is, dan zet ik mijn oude exemplaar daar ook te koop. Apple-computers houden redelijk hun waarde, dus de kans is groot dat ik daar ook nog zo’n 30% voor krijg. Dan heeft de hele upgrade me uiteindelijk nog ‘maar’ €2000 gekost. Bovendien kan ik op een sneller systeem ook eventueel Windows parallel installeren en mijn boekhoudprogramma hierop laten draaien. Dat betekent dat ik mijn boekhoud (pc) laptop eventueel ook weg kan doen. Scheelt troep, veel frustratie en levert hopelijk wéér wat op!

No Spend Maand

Maar je begrijpt: hoeveel goede redenen ik hier ook voor had en hoe long overdue dit allemaal ook was, het doet best even zeer. Toen ik dus bij Meer Geld, Minder Stress een bericht zag langskomen over een No Spend Maand (die ik overigens wel vaker gedaan heb, de ene keer een week, de andere keer een maand), leek me dat een heel goed idee. Kort gezegd is het idee dat je geen extra geld uitgeeft in een bepaalde periode. Wél mag je vooraf een budget bepalen en daar bepaalde extra dingen in meenemen, die je bijvoorbeeld al aan ziet komen. Voor mij is dat wel redelijk essentieel, want deze challenge loopt in heel juli en ik ben in juli jarig. Hoewel het natuurlijk een uitdaging is om geen cent extra uit te geven, wordt een no-extra-budget-verjaardagsfeestje wel een héle grote uitdaging. De komende tijd ga ik even voor mezelf op een rijtje zetten wat ik mezelf precies als doel ga stellen en wat ik dan als budget of als extra spaarbedrag wil realiseren. Daarover later meer!

Heb jij wel eens meegedaan met zo’n No Spend Maand?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Nee ik heb dat nog nooit gedaan en ik denk niet dat ik het ooit zal doen. Dit geldt voor mij persoonlijk. Eigenlijk is elke maand bij ons een no spend maand omdat we nooit zo maar even geld uitgeven. We doen alles heel bewust. Bij mij werkt ook een crashdieet niet omdat ik daarna weer terugval in mijn oude gewoontes en weer ga eten zoals ik deed voor het dieet.
  Als ik dus een maand niets uitgeef gaat het wel kriebelen om de maand daarna misschien toch wel even iets te gaan kopen. Ik ben tevreden met het bedrag dat wij sparen en besparen.
  Verder ken ik mezelf goed en zou zenuwachtig worden bij het idee dat als er iets kapotgaat en ik het moet vervangen en dat ik de challenge dan niet heb gehaald!

 2. Ik heb ook een laptop uit 2011 en hij doet het nog prima. Af en toe wis ik hem helemaal en installeer ik alles op nieuw, dan is hij weer een stuk sneller.

  1. Mooi dat hij het nog zo goed doet! In principe moeten ze volgens mij ook best wel een poosje mee kunnen gaan. Het is dat ik er nu echt steeds met werk tegenaan begon te lopen. Dan is die ik nu heb echt een verademing! Moet ook wel, want die moet toch wel weer zo’n 6-7 jaar meegaan, minimaal!

 3. als ik de extra uitgaven (verjaardag zoontje dus cadeau, extra boodschappen etc) meeneem, dan is t voor mijn gevoel al geen no spend maand 🙂 ik sla dus over anders ga ik alles vooraf incalculleren (zoals altijd :p ) hou t gewoon bij t oude, werkt voor ons perfect. we sparen veel ,maar leven ook leuk (door bijv altijd eigen eten mee te nemen bij dagjes uit, zoeken naar kortingsacties of zoals laatst een x gratis kaarten voor de sauna omdat ze nog maar een week geldig waren en buurvrouw niet in die periode kon.. heerlijk!! tuin is compleet aangepakt, maar veel zelf(nou ja manlief) gedaan etc. we besparen op veel dingen waardoor meer kan 😉 )

 4. Nee, ik heb jarenlang (verplicht) een no spend mentaliteit gehad en dat werkte prima voor de doelen die wij toen hadden gesteld. Maar al gauw besefte ik dat de boodschap (on)bewust is van denken in tekorten/minderen.

  Dus nu denk ik graag in wat is er nog meer mogelijk. Ik heb ‘Money come find me’ ontdekt en vind dat echt een super fijn iets om mee bezig te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.