Geen zin om geld uit te geven

Ik heb het weer: geen zin om geld uit te geven. Voor noodzakelijke dingen is het nog tot daaraan toe, maar hoewel ik me vergaap aan mooie nieuwe winterkleren (die ik op zich écht wel kan gebruiken!), kan ik me er gewoon niet toe zetten om ook daadwerkelijk iets te kopen of te bestellen. Ik heb er gewoon geen zin in.

Als zich dit soort periodes voordoen, dan ‘geniet’ ik er altijd maar even van, wie weet hoe kort het duurt. Ik denk dat het in dit geval met de vakantie te maken heeft. Dan geef je toch het nodige uit, let je even minder op en als je dan daarna terugkomt, dan heb je ook wel even genoeg op te ruimen enzo. Dan hoef je er niet zo snel wat nieuws bij.

Ik heb dat ook wel eens anders gehad. Toen ik vorig jaar op vakantie ging, wilde ik alles doen en had ik niet speciaal een budget. Daarna bleef ik heel erg in de ‘spendingmodus’. Dit jaar was er wel een ‘vakantiepot’ en daar zijn we heel netjes binnengebleven. En het lijkt wel of dat ervoor zorgt dat ik nu ook niet in die spendingmodus ben blijven hangen. Een mooie tip dus voor de volgende vakantie: vooraf een budget bepalen, alleen dat geld meenemen of pinnen en me daar ook aan houden. Voor deze vakantie was dat ruim zat, dus het was niet zo dat er echt extreem opgelet hoefde te worden, maar het was wel een leidraad. Zo biedt het het beste van twee werelden: wel onbezorgd op vakantie gaan (iets dat ik graag doe, ik let het hele jaar al op kosten, op vakantie wil ik de teugels kunnen laten vieren), maar niet er daarna nog ‘last’ van hebben. 

Eigenlijk best stom, dat iemand die op zich allerlei financiële doelen heeft en dingen goed in de gaten houdt, meestal maar halfslachtig werkt met budgetten. Of niet. Moet ik toch eens wat meer gaan doen, dan heb je toch wat duidelijkere kaders waarin je iets wel of niet moet doen. Kan volgens mij alleen maar goed zijn!

Heb jij ook wel eens geen zin om geld uit te geven? En houdt zo’n periode lang aan, of is het zoals bij mij vaak met een week of wat alweer gedaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik heb eigenlijk nooit meer zin om geld uit te geven, maar af en toe moet het. 😉 Is ook een afwijking hoor…hahaha
  Ik werk wel met budgetten al zijn die niet in steen gehouwen. Ze geven echter een goede richtlijn voor de maand. Als ze aan het eind van de maand op dreigen te raken ga ik het toch altijd proberen ermee te redden en dat lukt meestal ook wel. Ik heb budget voor eten, uitjes, benzine en wat diverse kleine zaken die niet te voorzien zijn. Sparen doe ik voor pensioen, jaarlijkse vaste lasten, katten en fun. Aan het begin van de maand verdeel ik dat en dan is het geld op. Ik heb echter een vast inkomen dus dan is het gemakkelijker dan bij jou.

  1. Ik vind budgetten vaak wat teveel werk, stom eigenlijk, want het geeft inderdaad wel een goede richtlijn én soms net even dat zetje om rustiger aan te doen. Wat vaak ook prima kan, dus dan is het niet eens speciaal inleveren.

  2. Ik heb mijn budgetten destijds gemaakt door gewoon te kijken wat ik per jaar aan welke categorie uitgaf (ik leefde toen ook al zuinig) en dat silmpelweg door 12 te delen. Dat voldoet prima. Het gekke is dat ik die drie jaar geleden gemaakte budgetten eigenlijk amper bij heb hoeven stellen. Je gaat dus blijkbaar leven naar wat er beschikbaar is.

  1. Mijn gevoel is juist vaak sterker dan mijn verstand, dus gelukkig heeft dat er af en toe geen zin in. Als mijn verstand sterker zou zijn, dan zou dat volgens mij een stuk praktischer kunnen zijn! Wat geld betreft dan. Alhoewel, dan gaf ik misschien wel nooit meer wat uit, ook niet aan mooie belevenissen waar ik later nog steeds weer plezier van heb…

  1. Ja, dat werkte heel goed! Ook wel fijn dat je niet steeds hoeft te denken van wie wat betaalt. Gewoon 1 pot, alles samen, ook als de een een extra biertje wil drinken of de ander een activiteit wil doen die de één weer niet hoeft te doen. Anders blijf je toch steeds een beetje aan het rekenen om niet het idee te hebben dat je te weinig betaalt.

 2. Oh en of ik geen zin heb om geld uit te geven. Sinds mijn scheiding heb ik eindelijk geen kei in mijn maag meer halverwege tot aan het eind van de maand, door het gat in de hand van mijn ex.

  En die kei… ben ik nog niet vergeten…

  Dus ik geef met plezier géén geld uit. Behalve voor de kinderen, zij zijn de enige reden dat ik wel eens uitspat (zoals afgelopen week voor een tweede winterjas in de Sale, want hun oude is al twee jaar oud en wordt dun). Maar het zorgt niet voor problemen als je dat bedoeld 😀

  1. Dat kan ik me heel goed voorstellen! Hier hadden de wensen en hobby's van ex ook altijd wel invloed op wat ik dacht voor mezelf uit te kunnen geven (=niets), dus het is hier niet zo dat ik ineens niets meer uitgaf, maar juist heerlijk om het eens aan mezelf te kunnen spenderen. En dat kon ook, want ik hield ineens veel meer over!

   Ik had je scheiding niet meegekregen (zie wel dat er nu weer een blog is, dus ga ik even lezen), maar los van alle omstandigheden denk ik dat het wel heel fijn moet zijn om niet meer met zo'n kei te hoeven leven. Dat heeft toch invloed op alles!

 3. Nope, hier ook geen zin om geld uit te geven! Bij mij duren die periodes best heel lang, ik kan echt maanden zonder geld uitgeven! We hebben ook echt alles al wat we nodig hebben, dus waarom zouden we!?

  Het vakantiebudget gaan we volgend jaar beleven, we zijn al druk aan 't sparen!

  1. Oh, da's wel heel fijn! Maanden duren ze bij mij meestal niet, of er moet echt iets uitzonderlijks aan de hand zijn. Maar wat ik nog graag wilde kopen (en nu geen zin in had, maar wat wel bleef spoken) is ook alweer uitverkocht, dus misschien verlengt dat de periode wel wat. En je hebt gelijk hoor: als je alles hebt, waarom zou je dan meer moeten uitgeven?

   Mooi dat jullie al aan het sparen zijn voor de vakantie, ik ben heel benieuwd hoe het tegen die tijd met het budget gaat!

 4. Ik vindt het moeilijk om iets.voor mezelf te kopen maar de laatste weken heb ik voor mezelf nieuwe kleding gekocht en nieuwe lingerie, ik denk dat het wel twee jaar geleden is dat ik dit deed. andere dingen vraag ik aan sinterklaas!

 5. Ik heb heel lang niet echt iets voor mezelf gekocht. Ik loop al een paar winters in dezelfde jas, helemaal niets mis mee hoor, hij is nog lekker warm en ik vind hem nog mooi en leuk, maar ik snak soms zoooooo naar alles gewoon nieuw kopen he! Vorige week op pad geweest met mn vriend, ik had voldoende geld in mn knipje ervoor en wat denk je……kom ik dus met helemaal niets terug!!! Vind er niks aan in de winkels op moment…nouja, dan hou ik mn geld wel bij me hoor. Dus het is niet zo dat ik niks wil uitgeven nu maar ik vind gewoon niks om mn geld aan uit te geven……Das ook niet prettig hoor 😉

  Gr. Boukje

 6. Wow, je haalt het wel in het aantal vakanties.

  Mijn prive uitgaven wil ik gedekt hebben door de bijverdiensten. Dat is best lastig nu de omzet hetzlfde is geweest als in het eerste jaar en toen had ik nog niet eens een website.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.