De tuin: zelf doen of uitbesteden?

Ik heb best wel een hele grote tuin en op sommige momenten lijkt het me dan ontzettend handig om daar gewoon iemand voor te hebben. Niet voor elke week, maar bijvoorbeeld even iemand inhuren om de heg te doen, de bomen bij te snoeien, enzovoorts. Aan de ene kant denk ik dan: het moet er voor de verkoop netjes uitzien, het is een investering, dingen moeten nu eenmaal gewoon een beetje bijgehouden worden.

Maar tegelijkertijd: ik mankeer natuurlijk óók niets aan mijn handen. En misschien zijn het klusjes waar ik even de tijd voor moet nemen, of waarbij ik iets uit moet proberen dat ik nog niet eerder geprobeerd heb, maar onmogelijk is het natuurlijk niet. Ik bedoel; je kunt vrijwel alles Googlen en als er dan een keer een plant dood gaat, nou ja, so be it. Overigens heb ik niet eens planten en is het enige dat ik kan vernachelen de heg of wat bomen, waarbij de kans dat dat gebeurt weer niet zo groot is, maar dat terzijde.

Met dat in mijn achterhoofd besloot ik om van de week toch maar eens een begin te maken met het bijsnoeien van de bomen voor het huis. Dat zijn soort wilgen die alleen maar doorgroeien. In het voorjaar en de zomer is er dan geen land meer mee te bezeilen, want dan zit alles in de weg. Maar nu zijn de takken kaal en kan ik ze dus prima bijwerken. Tenminste, tot hoever mijn keukentrapje gaat. Maar in plaats van mezelf nu weer vast te laten lopen, ga ik gewoon de ladder tevoorschijn halen en het daarmee verder proberen. Binnenkort komt er nog wat hulp bij, dus dat moet goedkomen. Heb ik die €300 van iemand hier een dag aan het werk hebben toch weer mooi in m’n zak gehouden én weer wat extra vitamine D opgedaan. Ook niet verkeerd voor iemand die in de herfst en winter niet bepaald op z’n best is.

Nu die houding nog even doorzetten tot alles af is 😉

Wat doen jullie met tuinwerk; uitbesteden of zelf doen? En zie je daar dan tegenop of ben je echt een tuinierder?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Mooi klusje om samen met je vriend te doen��
  Je kunt afwegen hoe lang moet ik voor 300 euro extra werken, is die extra klus er en hoe gezond is extra werken voor me.
  Wij hebben geen schoonmaakster, 1 en 2 is ja maar door de derde vraag is het beter om het zelf te doen.

 2. Ik vind driehonderd euro echt niet veel hoor voor iemand die de hele dag aan het werk is. Heb hier zelf de coniferen laten knippen zo.n 20 jaar geleden door een bedrijfje. Daarna kreeg ik een rekening van 1700 gulden in de bus, doe het nooit meer. Knippen alles zelf en houden alles zelf bij, spreiden het werk uit over meerdere dagen. Doen niet alles in 1 dag maar rustig aan. Dan is het heel goed zelf te doen en ook niet vermoeiend. Wij hebben al veel geld zo bespaard.

 3. Ik vind 300 euro wel veel voor een hele dag werk. Ik zit in het onderwijs maar ik verdoen voor 8 uur werken geen 300 euro, en ook geen 200. Ik heb pas een huis gekocht en een tuin waar de klimop weelderig groeit. Ik knip me suf en spaar nu heel hard om volgend voorjaar de klimop aan alle kanten te kunnen vervangen voor een houten hekwerk. Het jaar daarna is de betegeling aan de beurt, dat zal niet allemaal tegelijk gaan lukken vrees ik. Tot die tijd houd ik het zelf bij, en ja, dat is behoorlijk wat werk.
  Groetjes, Mandy

 4. Succes met het snoeien, maar is het wel een goede tijd om wilgen te snoeien? Kijk even of het een goed idee is om dit nu te doen, anders heb je inderdaad kans dat de boom "vernacheld" is. Francine

 5. Hier ook huis te koop maar alletwee absoluut niet fit. Voorheen kwam de tuinman voor het wintersnoei werk. Grote tuin! Maar dat kost minimaal 400,-.!!
  We doen dus per dag een uurtje of 2. PS: de wilg kun je nu prima snoeien. Succes LLMM

 6. Dat bruto-netto klinkt leuk, maar je moet uiteindelijk het bruto betalen. De vraag is altijd of je het waard vind wat je moet betalen. Je kan het natuurlijk ook zo zien dat als je het zelf doet je die tijd niet kan werken en dan is je onkunde omgezet in verlies.

 7. Voor de betaler maakt bruto- netto niet uit. Voor de verdiener wel. In het onderwijs verdien je misschien geen 300 euro per dag maar: je bouwt pensioen op, je bent verzekerd bij ziekte en hebt recht op ww. De tuinman moet die risico's/kosten ook in zijn bruto bedrag meetekenen. En denk eens aan het dure materiaal en mogelijk kosten van een bedrijfsruimte. Die kosten worden bij het uitoefenen van een vak als juf ook gemaakt. Maar dat wordt als vanzelfsprekend gezien.

 8. Ik houd heel erg van tuinieren. Maar fysiek is het beperkt wat ik kan doen. Dus ik doe af en toe iets en laat de grote of zware klussen over aan de tuinman.
  Dan zijn er twee jonge knullen 1-1,5 uur aan het werk. en dan ben ik plm 125 euro kwijt. En mooi dat het er dan weer uit ziet!

 9. Ik heb jaren geld uitgegeven aan hulp en hulpmiddelen. Maar ik heb het (tuin)licht gezien: Sinds ik anders ben gaan denken over onkruid (wat zijn sommige onkruiden prachtig, en lekker!), heb ik een heerlijke wilde tuin waar ik alleen nog een stukje gras moet maaien 🙂 Dit tot tevredenheid van mijn portemonnee, mijzelf, vele vogels en insecten en de egel die er een vaste slaapplek in heeft gemaakt. Het is een fantastisch groene oase geworden. Doordat ik muurtjes van oude stenen strak om de onkruidperken heb gestapeld, ziet het er ook nog georganiseerd en verzorgd uit.

 10. Ik zit ook met zo' n dilemma. onze voortuin moet echt leeggehaald worden dat lijkt wel een wild bos. Geen porem zeggen ze hier dan. €600 euro had ik een offerte van marktplaats daar zit ik behoorlijk tegen aan te hikken. Maar dan kan ik het daarna wel zelf gewoon lekker bijhouden. Er moet een hele grote conifeer uit en allemaal struiken er komen hoogstamfruit leibomen voor in de plaats….

  1. In het kader van niet geschoten is altijd mis: je kunt het plantmateriaal ook op Marktplaats of zo'n weggeefhoek zetten, met gratis af te halen, maar zelf uitgraven. Zo ben ik hier ook eens van wat hardnekkig spul afgekomen. Al halen ze de helft er maar uit, dan scheelt dat toch weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.