Buy Nothing New-maand: een hele maand niets nieuws kopen

Buy Nothing New-maand: een hele maand niets nieuws kopen

Als het gaat om niets of weinig kopen, denk ik altijd dat ik wel redelijk goed bezig ben. Maar in de praktijk valt het ook echt wel eens tegen. Oké, als je toch kleding nodig hebt, dan is het natuurlijk mooi als je een trui kunt scoren voor €5 in plaats van €40, maar het is wel geld. En dat geld moet op dit moment eigenlijk gewoon in de portemonnee blijven zitten. Nu kun je natuurlijk meteen radicaal al je uitgaven staken voor een bepaalde periode, maar dat is wel pittig. Daarom vond ik het leuk om deze ‘gulden middenweg’ tegen te komen: een Buy Nothing New-maand.

Wat is de Buy Nothing New-maand?

De Buy Nothing New-maand wil mensen bewust stil laten staan bij hoeveel we eigenlijk consumeren. In een land als Nederland, is het heel gemakkelijk om gewoon even iets te kopen. Brood smeren voor onderweg? Ik haal wel een broodje. Feestje dit weekend? Even wat nieuwe kleding halen. En meestal gaan we daarvoor naar de winkel.

Tijdens de Buy Nothing New-maand doe je dat dus even niet. Althans, niet zomaar. Het is tijdens deze maand de uitdaging om je bewust te worden van je gedrag en daarin misschien ook eens andere keuzes te maken. Eten mag je overigens wél gewoon nieuw kopen tijdens deze maand 😉

De regels

Het is de bedoeling dat je die maand niets nieuws koopt, buiten eten, toiletpapier en écht noodzakelijke dingen. Voor mezelf plak ik daar nog een uitzondering aan vast: verbouwingsdingen die écht nodig zijn. Zo zal ik in oktober het dak moeten betalen en kan het zijn dat er iets nodig is voor het dichtmaken van het huis. Maar luxe verbouwingsdingen die ook uitgesteld kunnen worden, komen er nieuw dus niet in. Denk bijvoorbeeld aan een buitenlamp ofzo. Dat is fijn om te hebben, maar meer een leukigheid dan noodzaak.

Mocht er toch echt niets noodzakelijk zijn, dan is het de bedoeling dat je deze maand eerst kijkt of je kunt krijgen/ruilen/kopen bij de kringloopwinkel. Het gaat er dus echt om dat je een signaal afgeeft aan fabrikanten en winkels e.d.

Dus:

NIET gloednieuw kopen, met uitzondering van eten en drinken, medicijnen en cosmetica

WEL tweedehands kopen, ruilen, weggeven, delen, lenen, huren, zelf maken, repareren, opleuken, herontdekken.

Best een uitdaging, maar wél een hele leuke!

Ik vind het in ieder geval een mooi initiatief, dat ook nog eens precies in mijn bezuinigingsplannen past, dus ik doe mee.

Zouden jullie meedoen met Buy Nothing New Maand? En waarom wel/niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Ik had het voornemen al wel. Niks nieuws kopen, tenzij strikt noodzakelijk. Zo heeft zoonlief dus echt winterschoenen nodig, maar de spijkerbroeken en shirts probeer ik, net als anders overigens, eerst tweedehands te vinden. Scheelt aanzienlijk in kosten en hij groeit op het moment te hard voor andere nieuwe dingen.

  Voor mezelf ga ik ook niks nieuws aanschaffen. Eerst moet alles maar eens opgeruimd. En daarnaast deze maand jarig en de 'leuke dingetjes die ik graag wil, maar niet noodzakelijk zijn' zijn vaak leuke kleine cadeautjes.

  Voor mij wordt oktober vooral de maand van opruimen en aan al het nieuwe wennen…

 2. Als consuminderaar probeer ik iedere maand zo min mogelijk te kopen…Lukt uiteraard niet altijd! Deels om te bezuinigen en veel te sparen voor de extra aflossing van onze aflossingsvrije hypotheek.
  Maar ook om duurzaam om te gaan met onze aarde, zodat er minder grondstoffen worden gebruikt. Een druppel op de gloeiende plaat…Daarom vind ik dit een goed initiatief! Een signaal afgeven aan alle fabrikanten etc. en bewustwording: hoe gaan we om met onze aarde…Wil je een verandering teweeg brengen in ons consumptiepatroon, begin bij jezelf!

 3. Leuk! bedankt voor de tip. Heb me net opgegeven. Zit nog wel een beetje met een paar verjaardagen die er aan komen, maar ik ga een alternatief verzinnen, kijken wat ik nog heb.

 4. Wilde er ook aan mee doen, maar heb in oktober zoveel uitgaven staan.
  Gaat echt niet lukken.
  Maar heb wel voorgenomen dat ik het in november doe.
  Gewoon een maandje geen rare dingen kopen.
  Geld wat ik die maand overhou is dan mooi voor de ( dure) decembermaand.
  Succes

 5. Als bewustwordingsactie is het misschien een goed idee, maar zelf voel ik er niet voor. Ons gezin zit al in een trend van bewuster aankopen doen, en wanneer we in oktober tegen iets aan lopen wat we echt goed kunnen gebruiken en ook binnen ons eisenpakket van duurzaamheid en prijsprestatie valt, dan sla ik dat niet over. Funshoppen doen we nooit en de actie lijkt me voor funshoppers het meest een eye opener.

  Loonlijstmama

 6. Ik heb mij al opgegeven vandaag.Het is inderdaad een leuk initiatief en hoewel wij allemaal zuinig leven is het nooit verkeerd om er weer eens bewust mee bezig te zijn. En ik houd wel van uitdagingen !

 7. koop alleen iets nieuws als het tweedehands niet echt te verkrijgen is, voor de rest hebben we alles tweedehands, en ik koop alleen iets als ik denk het echt nodig te hebben, en dat is echt heel weinig, geniet ervan , liefs marion

 8. Oktober is net de maand dat ik al wat begin te verzamelen voor verjaardagen en de feestdagen, dus niet handig. Zou dit aan het begin van het jaar zijn, zou me dat vast lukken. Misschien moet ik dan zelf gewoon eens zo'n maandje doen (even onthouden!)

 9. He, dat gaat hier niet lukken, want de manlief moet nieuwe schoenen, de oude heeft ie al 3 x geplakt en zijn nu total loss 🙁

  Maar op dat na, prima! Ik was het toch al niet van plan want ik heb net heul veul aan de rabo hypotheek overgemaakt ter verdere aflossing!

 10. Hier gaat dat ook niet lukken, want er komen in november en december een aantal verjaardagen aan. Ik probeer nu om leuke en originele cadeautjes te verzinnen, en daar heb ik wel heel veel plezier in. Ik probeer ook om zoveel mogelijk zelf te maken, maar helemaal niets kopen gaat niet lukken..

  Ik denk dat in een maand als februari ofzo het wel makkelijker lukt.

 11. Ik zou zoiets liever in april doen, denk ik… Met de komende feestdagen en verjaardagen is de hand op de knip houden echt niet mogelijk hier. We kopen al een tijdje echt alleen noodzakelijke dingen, en spekken de kas met het verkopen van overbodige spullen.

 12. Nee daar doe ik niet aan mee. Als we iets kopen is het meestal noodzaak. Wij zijn al zo zuinig. Eerlijk gezegd voel ik me niet echt tot de doelgroep behoren. Ik denk dat het een goede actie is om mensen die normaal ondoordacht geld uitgeven, ergens bewust van te maken.

 13. Ik behoor ook niet tot de doelgroep. Heb al 2 jaar geen nieuwe winterkleren gekocht maar heb nu toch echt een paar broeken nodig. Liefst tweedehands maar als dat niet lukt gewoon nieuwe……

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.