Sparen of aflossen op de hypotheek: wat is beter?

Sparen of aflossen op de hypotheek: wat is beter?

De keuze komt elke keer terug als er weer wat geld op de rekening staat: sparen of aflossen? De hypotheek aflossen is een soort neverending story, maar met sparen verloopt het in veel gevallen niet echt beter. De mensen die aan het verbouwen zijn, zullen het zeker herkennen; net als je weer een lekker potje hebt, komt er iets waardoor je het potje weer leeg moet halen. En mensen die niet verbouwen, zullen ongetwijfeld hetzelfde hebben. Want dan gaat de wasmachine kapot, geeft de auto de geest of komen er onverwachte zorgkosten langs. Het is dus allebei belangrijk, maar wat is beter?

Sparen of aflossen op de hypotheek

Hoewel je met sparen en aflossen allebei werkt aan de opbouw van je vermogen, zijn het twee verschillende dingen. Als je spaart, dan zet je geld apart. Je spaargeld kun je overal voor gebruiken. Voor een aflossing, maar ook voor het repareren van de wasmachine of de aanschaf van een nieuwe auto.

Aflossen op de hypotheek is een vorm van sparen, maar eentje met wat meer beperkingen. Het belangrijkste voordeel is dat je hiermee je maandlasten verlaagt. Over elke euro die je aflost, betaal je nooit meer hypotheekrente. Dit kan behoorlijk oplopen, zeker als je al vroeg begint met aflossen.

Rekenvoorbeeld: Je hebt een hypotheek van 200.000 euro tegen een rente van 3%. Deze hypotheek loopt 30 jaar. Als je het eerste jaar al 5.000 euro aflost, dan bespaart je dat in totaal 29 jaar lang 3% rente over 5.000 euro; 29 jaar lang 150 euro. Dat is bijna evenveel als de 5.000 euro die je hebt afgelost!

Het nadeel van aflossen op de hypotheek is dat je geld vast zit in stenen. Als je het er weer uit wilt halen, dan moet je je hypotheek ophogen of je huis verkopen. En het duurt wel even voor je het weer bij elkaar hebt gespaard met de besparing op de hypotheeklasten. Even in één overzicht:

Voordelen sparen:

 • Je kunt het geld overal voor gebruiken en het hoeft niet per se in je huis gestopt te worden
 • Je kunt het geld ook overal voor gebruiken, dus het is extra belangrijk dat je het niet aan onnodige dingen uitgeeft
 • Omdat je vrij over het geld kunt beschikken, kun je het ook bijvoorbeeld verplaatsen naar de bank met de hoogste rente of op een beleggingsrekening zetten

Nadelen sparen:

 • Je lasten worden er niet lager door
 • De rente is tegenwoordig niet zo hoog meer, waardoor je op je hypotheek waarschijnlijk veel meer betaalt, dan dat je op je spaarrekening krijgt

Voordelen aflossen hypotheek:

 • Je versterkt je onderhandelingspositie bij (andere) geldverstrekkers
 • De maandlasten gaan omlaag
 • Je bespaart op de rente en dat bedrag kan flink oplopen
 • Aflossen moet je toch, des te eerder je dat doet, des te voordeliger het is

Nadelen aflossen hypotheek:

 • Je geld zit vast in stenen en kan er niet zomaar weer uitgehaald worden
 • Aflossen kan voelen als een druppel op de gloeiende plaat en dus totaal niet motiverend werken
 • Je HRA wordt ook weer lager. Dit is een sigaar uit eigen doos, maar wel eentje om in de gaten te houden, zodat je geen reeds voorgeschoten HRA hoeft terug te betalen

Kortom; het heeft allebei voor- en nadelen.

Wil jij weten of je hypotheek aanpassen voor jou nog voordelig is? Check hier de actuele hypotheekrente en oversluitmogelijkheden >>

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ik los toch weer af

Ondanks het nadeel dat geld vast komt te zitten in stenen, kies ik er de laatste tijd toch steeds vaker bewust voor om geld door te sluizen naar de hypotheekrekening. Niet omdat ik zoveel spaargeld heb; met het dak er bijna op (en dus de rekening in de bus) is het tegendeel eerder waar. Maar juist daarom wordt het steeds belangrijker. Toen deze hypotheek werd afgesloten, lag het inkomen waarop het gebaseerd was ongeveer twee keer zo hoog als het huidige inkomen. En over een paar jaar moet de rentevaste periode weer verlengd worden. Met dit inkomen wordt het afsluiten van dezelfde hypotheek bij een andere verstrekker (en dus met een lagere rente) vrijwel onmogelijk, dus daarmee dreigen maakt waarschijnlijk weinig indruk.

En ik kan mezelf als hypotheekklant een stuk aantrekkelijker maken voor mijn én andere geldverstrekkers, door zoveel mogelijk af te lossen en zoveel mogelijk (zelf) te verbouwen. Aan de ene kant daalt dan de hypotheekschuld, terwijl aan de andere kant de waarde van het huis stijgt. Dat verkleint het risico voor de bank. Als je daarnaast dus ook kunt laten zien dat je niet alleen de maandelijkse bedragen betaalt, maar ook regelmatig extra overmaakt, bevestig je je kredietwaardigheid. Natuurlijk zal dit niet betekenen dat loonstrookjes helemaal niet relevant meer zijn, maar hopelijk tellen ze dan tenminste iets minder zwaar mee.

En die buffer dan?

Blijft er dan helemaal geen buffer meer over? Jawel, natuurlijk wel. Maar dat gaat een beetje gelijk op. Ik zal zeker niet mijn laatste 1000 euro over maken naar de hypotheekverstrekker, maar ik ga ook niet sparen tot ik 10.000 euro heb, voordat ik begin met aflossen. Dan liever van elke vorm van inkomsten de helft sparen en de helft aflossen. Dat kan natuurlijk ook in een wat andere verhouding, maar het gaat om het idee; niet sparen of aflossen, maar sparen én aflossen. En allebei het liefst zo snel mogelijk 🙂

Ik had met mezelf afgesproken om rond de 15e weer een aflossing te doen, dus ga vandaag weer mooi wat dingetjes op Marktplaats zetten. Hopelijk levert dat weer mooi wat op voor de spaar- én hypotheekrekening 🙂

Geven jullie de voorkeur aan sparen of aflossen? En houden jullie nu (al) rekening met het aflopen van jullie rentevaste periodes?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

47 Comments
 1. Ik heb nog niet eerder te maken gehad met een herziening van de rente. Maar ben je niet erg aan het doemdenken over die renteherziening over 2 jaar? Volgens mij gaan ze namelijk helemaal niet kijken naar je inkomen als je verder niks verandert aan je hypotheek. Je krijgt volgens mij gewoon een brief in de bus met daarin een rentevoorstel.

  Het hebben van een aanzienlijke spaarpot voor tegenvallers is namelijk ook erg belangrijk.

  1. Als je een scherpe rente wilt (en dat willen wij), dan moet je vooral niet wachten tot je die brief krijgt, want dat is vaak maar een karig voorstel. Je kunt dan beter vooraf vast offertes bij andere aanbieders opvragen en met die offertes onderhandelen over een beter tarief. Als je dat nog moet doen als je die brief krijgt (vaak vrij kort van tevoren), dan red je dat niet meer en zul je het in de meeste gevallen moeten doen met het voorstel, of die tiende procent die je daar misschien nog afgekletst krijgt.

  2. En een buffer is ook belangrijk, maar die hoeft echt niet mega-aanzienlijk te zijn. Waarom? Als er iets met ons huis gebeurt, zijn we goed verzekerd. Voor de auto geldt hetzelfde. En verlies van werk hebben we al mee te maken, dus daar passen we ons hele dagelijkse leven al op aan. Een pot van een paar duizend euro of een mogelijkheid om daar binnen niet al te lange tijd aan te komen is naar mijn mening meer dan voldoende. En die buffer bouw ik sneller op als mijn maandlasten steeds verder naar beneden gaan.

  3. Ik ben het met je eens dat je pro-actief alvast offertes moet opvragen bij andere hypotheekverstrekkers. De vraag is echter of je een kans maakt bij andere hypotheekverstrekkers aangezien je nu een flink lager inkomen hebt. Een nieuwe hypotheekverstrekker gaat je namelijk wel door de hele molen halen en gaat strengere inkomenseisen stellen dan je vorige hypotheekverstrekker. Die zouden je dus allemaal kunnen weigeren.

   Je huidige hypotheekverstrekker zal in ieder geval geen nieuwe eisen stellen. En gezien de huidige markt en je huidige hypotheekrente (6%), zal een nieuw voorstel wel zeker lager uitvallen.

 2. Wij doen het ook zo: en aflossen en sparen! Iedere maand maak ik een x bedrag over naar de hypotheekaflossingsspaarrekening en wat ik overhou iedere maand gaat naar de bufferspaarrekening. Tevens verbouwingsspaarrekening, noodfondsspaarrekening. Wij hebben ook nog een spaarrekening voor vervanging auto waar jaarlijks een bedrag opgaat. Toch merk ik aan mezelf dat mijn prioriteit uitgaat naar de hypotheekaflossingsspaarrekening. Hierbij verminder je je schuld en verhoog je je inkomen. Donatie 500,00 van schoonmoeder direct doorgesluist naar de hypotheekaflossingsspaarrekening. Voor mijn verjaardag heb ik geld gehad en sluis ik er ook naar door omdat ik echt geen wensen heb en genoeg kado's heb gekregen. Straks is het weer Sint en Kerst en krijg je ook weer zoveel kado's…Ik vraag me af in hoeverre het opgaat dat een bank rekening houdt met je aflossingsgedrag versus nieuwe hypotheekrente…

  1. Wij hebben momenteel een buffer van 12000 euro die ik toch op 15000 wil hebben voor je weet niet wat voor ellende er nog kan gebeuren (werkloosheid e.d.) Tevens hebben wij nog een deposito met 50.000 voor studie kids en noodfonds bij eventuele werkloosheid. Mocht mijn partner werkloos worden dan is voor ons de ww-uitkering stukken lager dan zijn huidige loon en de hypotheek en vaste lasten in verhuoding te hoog voor zo'n ww-uitkering. Misschien een doemdenkscenario maar wel een om toch rekening mee te houden. Ook een van de redenen om zo snel mogelijk af te lossen op de aflossingsvrije hypotheek. Je hypotheeklasten omlaag brengen!

  2. Ik vind het allemaal niet zozeer doemdenken, maar meer een manier om zoveel mogelijk onafhankelijk te worden. Als je minder/geen hypotheek hebt, hoeven al die nare berichten over de huizenmarkt je helemaal niet te raken. En als je spaart voor de studie van je kinderen, hoef je ook niet ondersteboven te raken van berichten over boetes, zelf betalen van masters, enzovoorts. Het is gewoon ook een appeltje voor de dorst, maar dan in de vorm van een aflossing. Dat is in feite ook gewoon een buffer!

 3. Zouden ze zo moeilijk doen? Volgens mij is dat meer als je naar een andere partij gaat voor je hypotheek en alles moet opnieuw worden aangevraagd? Vaak hoor je ook dat het min of meer als een stilzwijgende verlenging gaat (met een hogere rente, dat dan weer wel… :o)

  Ik houd een paar honderd euro achter de hand, de rest los ik af. Is ook voor het gevoel: met je spaargeld waar de bank goed van profiteert, ben je uiteindelijk gewoon een concurrente crediteur als er iets mis gaat en met elke euro aan lening een beetje meer slaaf…

  Maar ik zou niet te veel inzitten over die verlenging, en hopen dat de hypotheekrente laag blijft!

  1. Ja, daar zeg je wat, met een hogere rente. Wij kunnen echt niet verder omhoog qua maandlasten, we zitten nu al op iets van 6 procent. Als ik nu 2 procent betaalde, dan zou ik me ook niet zo druk maken, maar nu gaat er maandelijks zo'n €2000 aan rente naar onze blauw-oranje vrinden. Er gaat wel steeds wat af door de aflossingen, maar ik voel er weinig voor dat dat teniet wordt gedaan door een hogere rente, die we vervolgens weer tig jaar kunnen gaan betalen.

  2. Helemaal mee eens. Wij betaalden eerst 1200,00 per maand aan rente en nu 1338,62…Hoeveel moet ik jaarlijks extra aflossen om deze extra verhogingen te voorkomen??? Het is dat mijn schuld minder wordt en mijn inkomen wordt verhoogd (dit bedrag gebruik ik uiteraard ook weer om extra af te lossen) anders krijg je zo'n druppel op de gloeiende plaat gevoel: waar doe ik het allemaal voor. Maar ja, zo werkt de economie nu eenmaal en ik los vrolijk verder af!

  3. Wat een verschil zeg, dat is ook ontzettend balen!! Zoiets zit ik dus ook niet op te wachten, want we hebben nu af en toe al zoiets van 'waar doen we het voor'. Niet alleen het aflossen, maar een beetje van alles. Het is nu steeds meer hard werken om rond te komen, in plaats van hard werken om wat leuke extra dingen te kunnen doen.

  4. De wereld voelt anders dan pakweg 10 jaar geleden. Niet dat we toen het gevoel hadden dat de bomen tot de hemel zouden groeien. Maar wel, dat je met hard werken zo nu en dan een salarisverhoging tegemoet kon zien en een stabiele werkomgeving. Terwijl ik nu meer iets heb: als we onze baan maar kunnen houden. We hebben allebei het gevoel dat het arbeidslandschap is veranderd. Het gevoel dat je constant op je scherpst moet zijn en jezelf verkopen. En ook dat er heel andere vaardigheden van je verwacht worden en veel meer flexibiliteit. Soms bekruipt me een verlangen naar de geborgenheid van eerder. Enige jaren werken in een team voor dezelfde klant in plaats van projecten van een paar maanden. Terwijl ik wel van afwisseling houd!
   Maar om bij het onderwerp van LLMM terug te komen: die veranderde verhouding met je werk(gever) zorgt ook dat je minder vertrouwt op instanties als banken, nutsbedrijven en verzekeraars. En dat je dus andere keuzes met je geld maakt. Vooreerst sparen wij nog, maar dat wordt binnenkort aflossen als wij de buffer hebben die wij nodig (denken te) hebben. Of dat een goede keuze is, zal pas later blijken denk ik.

 4. Onze rente staat tot aan het einde van de loopptijd vast, dus in die zin is aflossen niet echt heel erg aantrekkelijk. We hebben ook geen beleggingshypotheek, dus geen vrees.
  Momenteel gaat hier inderdaad alles op aan het blijven verbouwen, opknappen en alle apparaten die nu allemaal ongeveer tien jaar oud waren en het begeven hebben.
  Ik herken je overpeinzing wel met het gevoel dat als je het niet opzij zet, je ondanks een zuinige inslag er toch iets mee gaat doen.

 5. Onze hypotheekrente staat vast tot het einde van de looptijd en deze hypotheek willen we meenemen naar ons volgende huis.
  Manlief heeft een andere baan!!! Helemaal super, tis nog een promotie ook.
  Het is alleen een stuk verder rijden dan wat hij nu doet, dus we gaan verhuizen. Niet alleen vanwege de afstand (kosten, tijd) maar ook omdat het daar een mooiere omgeving is. Natuurlijk moet hij nog door zijn proeftijd komen en het moet hem goed bevallen daar 🙂
  Ik probeer nu zoveel mogelijk te sparen. Als het salaris komt boek ik meteen geld naar de spaarrekening. Ik houd het saldo van de betaalrekening in de gaten zodat we niet rood komen te staan.
  Op deze manier willen we voor ons volgende huis een zo laag mogelijke hypotheek afsluiten. De omgeving waar we naar toe verhuizen is een stuk duurder dan hier, dus een nieuwe hypotheek zal er helaas wel moeten komen.

  VeggieMo

  1. Gefeliciteerd zeg, wat fijn voor je man en voor jou natuurlijk!!! En slim je hypotheek kiezen loont zeker. Eigen geld meenemen ook, vaak kun je dan nog wat doen met de rente, dus misschien is het nu wel zinvol om inderdaad vooral te sparen en niet af te lossen op je huidige hypotheek!

  2. @Veggie Mo gefeliciteerd met de baan van je man! Wat een opluchting, en een plannen ineens! I.v.m. je gezondheid rustig aan! En geniet vooral van dit goede nieuws!

  3. Bedankt voor jullie felicitaties 🙂
   Misschien komt er idd een blog. Ben er nog niet helemaal uit…

   Met mijn gezondheid gaat het helemaal geweldig. Ik heb energie voor tien en ik stuiter zo ongeveer door het huis. Loop dagelijks een lange wandeling. Eigenlijk voel ik me eindelijk jong. Ik was eigenlijk altijd moe. Door medicatie en door het opknappen mbv dieet en natuurlijk door het goede nieuws voel ik me veel beter. Al is het ook best spannend. We wonen hier al bijna 20 jaar en dan weer ergens anders opnieuw beginnen. Wel lekker dichtbij onze zoons, maar verder weg bij ouders en naaste familie. De omgeving waar we naar toe gaan heb ik trouwens veel andere familie wonen. In die provincie heb ik als kind gewoond.
   VeggieMo

  4. Gefeliciteerd! Net als VMZ zou ik jou gaan volgen als je een blog had, want je commentaren op deze en andere blogs lees ik graag. Fijn dat je nu zoveel energie hebt, geniet er met volle teugen van!
   Hopelijk krijgen jullie tezijnertijd het huis goed verkocht, succes daarmee in ieder geval.
   Marjolijn.

 6. Las zojuist dat je maandelijks € 2000 aan rente betaalt. Wat een hoog bedrag (misschien heeft iemand anders dat ook al eens gezegd?) Maar even terugkomend op je vraag sparen of aflossen? Ik zou in jouw situatie zeker als een speer gaan sparen en direct aflossen als je de mogelijkheid hebt. En tevens voor het contract van je huidige hypotheek afloopt zo spoedig mogelijk op zoek gaan naar een andere bank met een lagere rente/gunstige voorwaarden. Afwachten tot de verlenging en dan op de valreep een beslissing moeten nemen, is meestal niet gunstig voor jezelf en je portemonnee. Alleen overstappen naar een andere bank betekent: met de billen bloot en inkomstenbewijzen overleggen. En trouwens, volgens mij krijg je straks mogelijk met een andere hypotheekvorm (annuïteiten) te maken. Dat heeft zeker ook invloed op je maandelijkse hypotheekkosten. Dus is het volgens mij zeker ook de moeite waard om te berekenen wat een andere hypotheekvorm betekent voor je financien/maandelijkse kosten.

  1. Ja, daarom gaan we ook zeker niet op die brief wachten en zorgen we er voor die tijd voor dat 1) onze situatie zo gunstig mogelijk is en 2) we 'schermmateriaal' hebben om te onderhandelen over een beter rentetarief 🙂

   Ik zou een annuïteitenhypotheek overigens geen ramp vinden, dan kun je ook aflossen. Als ik mijn spaarhypotheek daar voor in kon ruilen, nam ik de eventueel hogere maandlasten graag voor lief.

 7. Als je nu 6% rente betaald gaat je rente echt niet omhoog hoor (als de markt enigzins gelijk blijft).

  De hoogste rente is voor 30 jaar vast en staat op maximaal 5.5%. En dat is inclusief maximale rente-opslag omdat je op 125% EW zit.

  Als je bijvoorbeeld voor 1 jaar vast zou gaan dan ga je qua rente al heel snel richting de 4,5%, en dan gaan je rentelasten gewoon met 25% omlaag

 8. Als ik jou was zou ik nu alvast bij je bank vragen hoe eea in zijn werk gaat als nu de tijd is voor verlenging. Dan hoef je niet meer te gissen en weet je wat zij belangrijk vinden. Ik vind het nu zo gissen en dan kan het zijn dat hun werkwijze heel anders is dan wat jij in je hoofd hebt.
  Begrijp wel heel goed dat je lagere lasten wilt. Het is een flink bedrag, maar als ik zo hoor woon je fantastisch!!

  Ik ben ook heel benieuwd wat ze met de oude spaarhypotheken gaan doen. Wij hebben er 2 waarvan de eerste over zo'n 8 jaar afloopt. Sowieso mag er nu weleens duidelijkheid komen over de HRA en alles wat er bij hoort!

  Gr. Chanel

 9. Wij lossen zoveel mogelijk af, om gewoon zo laag mogelijke maandlasten te hebben in geval van baanverlies of andere ellende.Staan al ruim niet meer onder water en vinden het fijn om bij onze onderhandelingen over een 4,5 jaar een zo laag mogelijke hypotheek af te kunnen sluiten.We doen het met 1 inkomen en de regels zijn aangescherpt, waardoor er voor ons winst te behalen valt door nu alvast af te lossen.Daarnaast een kleine buffer vor onvoorziene uitgaven.Geen auto,grote renovatie van ons appartementengebouw net achter de rug en betaald,dus hele grote kosten zitten er niet meer aan te komen.Wel ongeveer 5000 voor onvoorziene uitgaven en sparen voor een eventuele masterstudie.Maar de student woont thuis,dus is een stuk voordeliger uit en leent liever niet voor de studie.Goed zo!!Sinds kort iedere maand 100 Euro aflossing en ieder (begin van het)jaar alles wat we boven die 3 á 5duizend bezitten.Fijn gevoel.Alles bij elkaar al maandelijks 300 Euro minder te betalen aan de bank.

  1. Dit is eigenlijk precies een beetje mijn insteek, volgens mij moet het dan wel goed komen 🙂 Wij betalen overigens wel steeds meer aan de bank, omdat we onze spaarhypotheek wat op hebben laten hogen (niet het geleende bedrag, maar het bedrag dat we inleggen om te sparen). Maar in geval van baanverlies kan daar tot €325 vanaf per maand, dus dat is op die manier weer een buffer/geruststelling. En wat we nu aflossen gaat allemaal op aflossingsvrij en wat we daarmee besparen gaat weer in de hypotheekpot voor nieuwe aflossingen.

 10. Wij hebben bovenop onze gewone hypotheek (€ 175.000) nog een extra hypotheek van € 25.000, die we hebben gebruikt om de houten kozijnen met enkel glas (brrr!) te laten vervangen door aluminium kozijnen met dubbel glas. Met kosten koper erbij bedraagt onze hypotheek ca. € 220.000. We hebben een spaarhypotheek met een aflossingsvrij gedeelte en een rentevaste periode van 30 jaar. Ons probleem: de appartementen zijn in de zes jaar dat we hier nu wonen flink in waarde gedaald. Het huidige prijspeil ligt op ongeveer € 170.000. We hebben daarom besloten om extra te gaan aflossen; in ieder geval die € 25.000. Dat is namelijk een lening tegen een hoger rentetarief. We doen dat door de hypotheekrenteaftrek direct door te sluizen naar de bank. (Bijkomend voordeel is dat we zo ook leren het zonder hypotheekrenteaftrek te rooien, mocht die ooit worden afgeschaft.) We hebben een bescheiden financiële buffer van € 12.500 en proberen ook nog wat extra's te sparen. Maar dat valt niet mee: ik ben dankzij de economische crisis inmiddels mijn baan kwijt (en bezig met een omscholingstraject) en mijn man is zijn werk vanwege allerlei reorganisaties en tegenvallende bedrijfsresultaten ook niet zeker. Zijn salaris is voor het tigste jaar op rij stijf bevroren. Maar de dertiende maand, het vakantiegeld en overige financiële meevallers gaan direct naar de spaarrekening.

 11. Uitgaande van de tegenwoordige rentetarieven zal het tarief van jullie niet zomáár omhoog gaan, 'k schat zo in dat ze jullie liever een gelijkblijvend percentage berekenen om ook niet nog meer rente te moeten vergoeden over de spaarhypotheek.
  Maar de tip hier ergens boven om 'ns precies na te vragen waar je op kan en moet rekenen is zo gek nog niet,
  groet

 12. Wij hebben eerst gespaard tot we een grote buffer hadden het plan was om alles daarboven af te gaan lossen.
  Reden met geld achter de hand voelen we ons zekerder en kunnen we evt tegenslagen hopelijk oplossen ( dit nadat we een paar jaar geleden financieel erg moeilijk zaten door 2 huizen en het oude niet verkocht te kunnen krijgen) daardoor ben ik op financieel gebied een behoorlijke angsthaas geworden.
  Genoeg geld achter de hand geeft mij rust.
  Nu overwegen we echter om het grootste gedeelte toch volgend jaar in 1x extra af te lossen i.v.m de extra aflossings bonus die er w.s (kunduz akkoord) komt.
  dat lijkt financieel gezien verstandig , je mag de helft van het extra afgeloste tot 2020 blijvenaftrekken (als de nieuwe regering het idee overneemt natuurlijk)
  Maar de twijfel slaat toe, ik ben een zekerheidsmens , ga ik weer een zenuwpees worden als we nog maar weinig buffer hebben??

  1. Weet je zeker dat dat in het Kunduz accoord staat? Volgens mij niet, en is alleen het CDA dit van plan, dus weinig kans dat dit doorgaat.

  2. van de offieciele website van de rijksoverheid:
   (www.rijksoverheid.nl)

   Om vervroegd aflossen te stimuleren wordt een bonus gegeven op lopende hypotheken waarop extra
   wordt afgelost in 2013 ten opzichte van wat in de bestaande hypotheekovereenkomst al is voorzien. De
   bonus geldt tot 2020 en werkt zo dat de na aflossing resulterende fiscale eigenwoningschuld wordt
   verhoogd met 50% van de omvang van de extra aflossing. Daarmee is de rente over de extra aflossing tot
   2020 VOOR 50% aftrekbaar

  3. Ik ben bang dat je refereert naar de afspraken die gemaakt zijn tijdens het Catshuisberaad tussen VVD, CDA, en PVV…

   In het Kunduz accoord staat dit voor zover ik weet niet.

   gr John

  4. je hebt gelijk, waren de afspraken.
   Ik haalde e.e.a door elkaar,
   maar goed, kan nog doorgaan
   en zo niet dan word de keuze ook weer makkelijker , dan lossen we alleen af boven onze buffer. en dat geeft ook weer rust 🙂

 13. Ik ben door het diepe dal waar we uitgekomen zijn erg voorzichtig en al blij dat we een buffer kunnen opbouwen ( geeft een stukje rust) daarnaast los ik eerst mijn krediet extra af zodat ik daar van verlost ben en ik leg maandelijks geld in voor de studie van de kinderen.
  Een buffer is voor ons extra belangrik want door de zorgen van 2 huizen kan er weleens een tegenvaller komen of als we het oude huis eindelijk verkopen een restschuld. Ik ga wel proberen om het tegoed dat we overhouden te verdelen tussen aflossen krediet en sparen. Dat vind ik een goede tip en ga ik zeker uitproberen.

  groetjes Annelieya

 14. Ik stort bij in de spaarpolis, omdat we daar nu 5.6% rente op ontvangen, de andere 2 renteperioden lopen nog 8 jaar waarvan de laaste twee jaar een nieuwe renteperiode gekozen mag worden. Ik ga dan in ieder geval een deel op variabel zetten, zodat ik kan aflossen wanneer ik geld over heb en nooit met een boete geconfronteerd kan worden. Wellicht dat ik de laatste twee jaar alvast wat ga sparen voor de aflosvrije gedeelten, maar op dit momentloont het bijstorten in de spaarpolis veel en veel meer dan aflossen. KOmt bij dat mocht de rente toch onverwachts stijgen ik dan qua maandlasten gelijk blijf,nagenoeg, omdat daarmee de premie voor de spaarpolis naar beneden zal gaan.

 15. Goed dat je er zo bewust mee bezig bent. Het blijft immers schuld, maar als ik jullie was zou ik toch al m'n middelen eerst in het huis steken zodat er ook daadwerkelijk meerwaarde wordt gecreërd. Als het huis meer waard is, heb je meer onderpand en een sterkere onderhandelings positie bij de bank. Niet alleen jullie inkomen, maar met name de waarde van het onderpand zal de nieuwe hypotheekrente gaan bepalen.

 16. Wij zijn afgelopen jaar vooral druk bezig geweest met het bij elkaar schrapen van een buffer. Het doel is behaald, maar wil voor de zekerheid toch nog meer in die buffer en dat moet medio 2013 behaald zijn.

  Ondertussen zijn we ook begonnen met het sparen voor de hypotheek. Dit gaat nog maar met kleine bedragen, maar beter iets dan niets. Of we gaan aflossen, bijstorten of het op deze rekening laten staan tot het einde van de rit, weten we nog niet, maar we zijn er wel mee bezig.

 17. Een buffer hebben is goed. De laatste tijd heb ik keer op keer de behoefte om flinke smakken geld voor onderhoud, zonnepanelen en whatever te besteden.
  Het gedoe met de auto doet me beseffen dat ik te weinig buffer heb.

 18. Wij proberen de buffer op 10.000 de te houden en alles daarboven is voor de aflossing.
  De afgelopen maand wat forse uitgaven gehad, dus nu moeten we eerst weer 1500 sparen om op de 10.000 te zitten.
  Dan gaan we volgend jaar wel verder met aflossen.

 19. Ik lees nu al een paar weken jullie blogs over het aflossen van de hypotheek.
  Hoe gebeurt dat bij jullie in Nederland ? Als ik het goed begrijp lossen jullie de hypotheek af wanneer jullie willen en/of kunnen.
  In België moet er elke maand een vast bedrag afgelost worden voor de hypotheek en dit gedurende 20 en/of 25 jaar.

  1. dat is bij ons ook zo , maar als je extra aflost gaan óf je maandlasten naar beneden óf ben je eerder van je hypotheek af

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.