Huizenprijsgekte

Huizenprijsgekte

De huizenprijzen stijgen weer. Al een paar jaar. Na de crash in 2008-2009 heeft het best een paar jaar geduurd voor de huizenmarkt wat herstelde. Maar als het dan begint te lopen, dan gaat het blijkbaar ook meteen hard. Een beetje te hard, denk ik. De media spreekt alweer van een ‘huizenprijsgekte‘ en ik kan ze geen ongelijk geven. In de afgelopen vijf jaar zijn huizenprijzen in de grootste steden met maar liefst 40 procent gestegen. Het landelijk gemiddelde is 25 procent. Leren we dan nooit eens? 😉

Onder water

In de periode rond 2008-2009 deden zich heel veel problemen voor, omdat huizen al langere tijd overgewaardeerd werden, terwijl er geen enkele grens gesteld leek te worden aan hypotheken. Een hypotheek voor een verbouwing die je huis niet speciaal meer waard zou laten worden? Prima! Een aflossingsvrije hypotheek voor lage maandlasten? Helemaal goed! Of een caravan kopen met je hypotheek? Kan ook prima, want je hebt overwaarde.

Bovendien kon je toen al veel meer lenen voor je huis dan nu het geval is. Inmiddels zitten we op maximaal 100% van de marktwaarde van het huis, maar in die tijd was dat meer.

Hierdoor stonden huizen vrij snel onder water, wat wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Een prijsdaling deed daar nog eens een schepje bovenop.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe is dat nu?

Als ik zie dat de huizenprijzen weer zo hard gaan, dan maak ik me daar best een beetje zorgen over. Ik lig er niet wakker van, maar voor mijn idee is de laatste crisis nog niet zo lang geleden. En toen ging het precies hetzelfde. De huizenprijzen gaan behoorlijk omhoog, huizen staan kort te koop en in bepaalde regio’s wordt er gewoon gemakkelijk boven de vraagprijs geboden.

Tegelijkertijd is de situatie van toen niet gelijk aan die van nu. Je mag nu minder lenen, als je nu een nieuwe hypotheek afsluit, dan moet dat al een vorm zijn waarbij je automatisch maandelijks aflost en je kunt nog maar beperkt extra bijlenen. Voor energiezuinige maatregelen bijvoorbeeld wel, maar voor je caravan mag je toch écht zelf gaan sparen. En hoewel de rente nu weer stijgt, was die een aantal jaar flink lager dan in de periode 2008-2009. Ik betaalde toen bijvoorbeeld rond de 6 procent, terwijl ik genoeg mensen ken die in de afgelopen jaren hypotheken voor rentes rond de 1 procent hebben afgesloten. Dan praat je toch over hele andere lasten!

Als de huizenprijzen straks dus wél gaan dalen, lijkt de kans op grootschalige financiële problemen, zoals een aantal jaar terug, me een stuk kleiner. Waarschijnlijk lever je dan wel wat van je eigen geld in, maar het aantal restschulden zal misschien wat meevallen.

Nog even wachten tot na de huizenprijsgekte

Hierdoor hebben wij eigenlijk wel steeds meer het idee van: misschien kunnen we beter even wachten. We voelen er weinig voor om iets te kopen op de top van de markt. Been there, done that, got the T-shirt.

Hoewel het natuurlijk leuk zou zijn om ons ‘uiteindelijke’ plekje te hebben, zitten we in principe goed. Wat meer vrijheid zou niet erg zijn, maar het huis is groter dan we nodig hebben, de hypotheek is goed behapbaar en het is geen huis waar je op enig moment tienduizenden euro’s meer of minder voor zou krijgen. Maar: het huis dat we zouden kopen, kan wél zulke schommelingen meemaken. En als we dat – als het überhaupt nu te koop zou staan – zouden doen, dan zijn we straks de eerste vijf jaar bezig met terugbetalen van wat we teveel betaald hebben.

Ik weet het; je kunt de markt niet timen en je moet ook niet van alles op pauze gaan zetten met het idee dat er ‘iets’ aankomt. Maar tegelijkertijd is het soms ook goed om even pas op de plaats te maken en vooral tevreden te zijn met wat je hebt, in plaats van steeds verder te kijken en je ogen te sluiten voor eventuele gevolgen of omstandigheden.

Hoe staan jullie hierin?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Adine, is er überhaupt een — duidelijke, heldere, doorslaggevende — reden om daar weg te gaan? Zo te lezen konden jullie het slechter treffen… Het voelt alsof het een ooit genomen principe-besluit is, dat in deze fase niet meer zo dringend is.
  Misschien eerder wat aanpassingen hier, dan opnieuw beginnen elders?

  1. Ja, die is er wel: dit huis heeft voor mij gewoon te weinig buitenruimte (en privacy in die buitenruimte). Dat is helaas ook niet aan te passen. Vriend woonde hier al (het is zijn ‘starterswoning’), maar het is nooit de bedoeling geweest om hier voor altijd te blijven en dat is het nog steeds niet. Maar we hebben wel zoiets van: misschien is het niet gek om het gewoon toch iets langer te rekken. Er staat nu toch niets moois te koop hier en we hebben geen zin om iets op de top van de markt te kopen.

   1. Dan zou ik, geloof ik, het even aanzien tot er iets voorbij komt wat jullie definitieve — ik zou bijna zeggen, levensloopbestendige 😉 — woning lijkt te gaan worden en dan ijlings overstappen, zonder teveel op de woningmarkt van dat moment te letten. Tenzij de rente echt omhoog vliegt, natuurlijk…

 2. Hi Adine, goede afweging, ik zou hetzelfde gedaan hebben. Beter nu je vermogen buiten het huis opbouwen en bij huizenprijsdaling je woning verkopen en wat later weer kopen. Je weet nu hoe die trend ongeveer loopt. Buy the dip 😉

  1. Ja, dat denken wij dus ook. Hoewel dan binnen of buiten het huis in principe allebei kan. Hier zit nog 4% rente op en als we toch weer iets terug willen open, dan is het op zich niet erg als we de afgeloste hypotheek weer in een ander huis moeten stoppen. Beetje van allebei is denk het fijnst, zolang we daar goede afspraken over maken natuurlijk.

 3. Wij wonen in een mooi appartement 2 hoog met dakterras. Grootste gedeelte afgelost. We hadden wel eens een ander huis bekeken maar waren niet onder de indruk dat dat onze nieuwe huis zou worden Tot ik een voormalig bedrijfspand vond met parkeerplaats voor de deur (in de stad) een garage/werkplaats. Wel veel m2. 152 met 2 slaapkamers maar veel mogelijkheden om naar onze hand te zetten. Begane grond. 2 patio’s. Veel privacy en een plek om weer een dakterras te maken op de uitbouw (met minder privacy). De helft is nu weer aflossingsvrij tegen 2 procent. Geen belastingaftrek. Bij niet stijgen van de verkoopwaarde kost dit huis minder dan een 2-kamer appartement in delft. Dus gok genomen. 2 juli wordt het ons nieuwe huis en ons huidige huis is voor echt veel geld verkocht.

  1. Klinkt goed! En zeker als jullie huidige huis voor veel geld verkocht is, dan profiteer je op die manier in ieder geval mee van de stijgende huizenprijzen. En zo te horen kost jullie nieuwe huis dan dus minder, dus betaal je niet voor die stijging. Fijn! Vast veel succes met de verhuizing.

 4. Een huis verkopen en -kopen is – denk ik – uiteindelijk een afweging waarin verstand èn gevoel een rol spelen. Voor mij persoonlijk zou de keuze om al dan niet te verhuizen om de redenen die samenhangen met de woningmarkt, nooit de doorslag geven. Als het om financieën gaat, speelt hierin bijvoorbeeld ook de hoogte van de hypotheekrente óók een rol. Wat dat betreft is er een huizenhoog verschil tussen 2008 en nu: toendertijd hadden we veel hogere rentes in combinatie met (te) hoge huizenprijzen. De markt laat zich niet voorspellen, dat geldt ook voor de hypotheekrentes natuurlijk.

  In mijn regio is de huidige huizenprijs niet veel hoger als toen. In die zin vraag ik me af of de huizenprijzen echt zullen zakken in de komende tien jaar. Maar met overwaarde en een lage rente zal ik daar nooit meer zo’n last van krijgen als tijdens de woningcrisis.

  Mijn vraag aan jou is vooral: hoe lang wil / kun je wachten? Eén jaar? Drie? En wat als over drie jaar de huizenprijzen vergelijkbaar zijn dan nu, of zelfs nog iets hoger?

  1. Als over drie jaar de huizenprijzen gelijk of zelfs ietsje hoger zouden zijn, dan zijn we natuurlijk ook drie jaar met sparen verder. Dus mocht dan wél ons droomhuis te koop zijn (wat nu niet het geval is, waardoor wachten ook wel weer makkelijk wordt gemaakt), dan denk ik dat we het om de markt niet zouden laten. Mits we de prijs redelijk vinden voor wat we krijgen, natuurlijk. Maar dat geldt in principe altijd.

 5. Wij zitten een beetje in hetzelfde dilemma. Daar komt echter wel bij dat je niet alleen moet kijken naar de hoge prijs.
  Grote kans dat wanneer de markt weer klapt dat dit komt doordat de rente weer gaat stijgen. Het is dus eigenlijk jongleren tussen hogere aanschafkosten of hogere rentelasten. En aangezien we allemaal nog steeds niet de toekomst kunnen voorspellen is het uiteindelijk toch een beetje gokken.

  Dus als je echt je droomhuis tegen komt en je kan hem betalen dan misschien toch maar ervoor gaan. Later moet je maar kijken wat je kan kopen. En wellicht krijg je hem dan goedkoper, maar zijn je lasten hetzelfde omdat de rente weer hoger is..

  1. Ja, klopt, daar zaten wij laatst ook aan te denken. Overigens denk ik dan ook: we kunnen nu goed sparen, waardoor we straks natuurlijk ook een lagere lening kunnen afsluiten. Het blijft zonde om hogere rente te betalen, maar die rente zie ik wel altijd als tijdelijk. Dus als ons droomhuis pas vrij komt op het moment dat de rente weer op 4% zit, maar we hebben tegen die tijd wel zoveel gespaard, dat we bijvoorbeeld 50.000 euro minder hoeven te lenen, dan geloof ik dat ik daar ook weer niet heel rouwig om zou zijn.

 6. Ik denk dat je gewoon moet doen wat op dat moment goed voelt. En natuurlijk altijd logisch blijven nadenken zelf. Maar je kunt niet je leven op pauze gaan zetten omdat je niet weet wat er gaat gebeuren met de huizen en de prijzen, want dat weet je eigenlijk nooit. Het kan ook nog 3 jaar duren voordat er weer wat veranderd in negatieve zin, bij wijze van spreken dan 😉 volgens mij stijgen die huizenprijzen de komende tijd alleen nog maar weer verder, dus hoe eerder je weg kunt hoe beter, denk ik dan. En wanneer je gelijk (extra) gaat aflossen dan valt de schade uiteindelijk altijd mee en als je een stukje overwaarde in je nieuwe huis zou kunnen steken valt het allemaal al helemaal wel mee.

 7. Nu hebben wij vorig jaar onze woning gekocht voor een redelijke prijs, willen we hier voorlopig blijven wonen én lossen we extra af naast de annuïteiten hypotheek.
  Wij hebben onze woningkeus ook laten afhangen van wat we konden lenen en wat we inmiddels bij elkaar gespaard hadden en het feit dat we huurde in de vrije sector.
  We hebben de hypotheek met hangen en wurgen rond gekregen, wat best vreemd is eigenlijk als je bedenkt dat we nu veel goedkoper uit zijn qua maandlasten dan in het huurhuis en dan lossen we nog af ook!
  Ik zou me denk ik ook niet blind staren op wat die woningmarkt doet; heb je je droomhuis gevonden en kun je het betalen moet je er gewoon voor gaan! Want als het goed is wil je daar dan ook minimaal 30 jaar blijven wonen, dan is je huis afgelost en wie weet hoe de markt er dan weer uitziet?!!
  Dus gewoon je ogen openhouden voor de buitenkansjes die zich voordoen, want je leven is al begonnen, het begint niet ‘later’.

 8. Ik zou niet al te veel rekening houden met de markt. Voor ons geldt kunnen we het huis en de bijbehorende woonlasten dragen. Als de rente weer wat hoger wordt krijg je ook meer renteaftrek terug, het maakt nog steeds verschil maar netto minder dan het verschil in percentage soms doet vermoeden.

 9. Als je een huis koopt waar je nog 25 jaar in wil blijven wonen, maakt het niet uit toch? Moet je alleen niet in de tussentijd willen emigreren, scheiden of andere gekke dingen doen.

  Ik hoor van mensen die gewoon toch weer die maximale hypotheek nemen. Want de rente is zo lekker laag. Maar als het vertrouwen weer wegvalt, al is het ’tijdelijk’ dan zit je toch met een huis met een enorme schuld dat je aan de straatstenen niet kwijt kan, lage rente of niet. Niet dat angst een goede raadgever is, maar gezond verstand wel en dat lijken de mensen toch een beetje te zijn vergeten.

  De banken lachen zich gek natuurlijk, met dat kuddegedrag. Als je echter leest wat er aan de hand is met de dollar, de fed, qe, Italië etc, denk ik dat er niet veel voor nodig is om het vertrouwen weer in een klap weg te vagen, hoe hard de praatpopjes ook beweren dat de huizenmarkt ‘kerngezond’ is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.