Het aflosverhaal van R: “Wij verdienden 130.000 euro op ons huis en leven straks hypotheekvrij”

overwaarde hypotheekvrij

De meeste mensen kopen hun eerste (of tweede, of derde) huis niet met het idee dat ze binnen no time hun hypotheek gaan aflossen. Dat komt vaak pas later. Zo ook bij R. en haar man. Hun vorige huis kochten ze tijdens de crisis. Ze losten in die tijd af, vooral met geld dat ‘over’ was. Niet met een vooropgezet plan. Toen hun huis vorig jaar wat te krap begon aan te voelen, besloten ze wél eens strategisch te gaan doen. Ze verkochten met flinke overwaarde en besloten eerst te gaan huren, tot ze hun droomhuis zouden vinden. Een droomhuis waarin ze hypotheekvrij kunnen wonen.

Leuk dat je je verhaal wilt delen, kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben R., 30 jaar oud, en ik woon samen met mijn man P. Hij is 33. We wonen momenteel tijdelijk in een huurappartement in een kleine stad. Mijn man werkt sinds een jaar of 10 in de communicatiesector. Zelf ben ik bezig met een korte omscholing, waardoor ik momenteel geen inkomen heb. Na de zomer ben ik daar klaar mee en dan ga ik ook weer werken.

Mijn man verdient maandelijks 3.700 euro netto voor een werkweek van 32 uur. Mijn startsalaris na de zomer ligt vast in de CAO: 3.000 euro bruto bij fulltime. Ik wil ook maximaal 32 uur werken, dus dat zou dan uitkomen op 2.400 euro bruto.”

Jullie huren nu, maar jullie hebben eerder in een koophuis gewoond mét bijbehorende hypotheek.

“Klopt. Ons vorige huis kochten we in de hoofdstad, tijdens de crisis, in 2011. We waren toen eigenlijk helemaal niet bezig met de huizenmarkt. We keken ook helemaal niet naar wat strategisch handig zou zijn. We wisten ook niet veel beter, want we kwamen toen ook uit een huurappartement.

Ons huis kwam met een hypotheek van 235.000 euro – waarvan een kwart banksparen en driekwart aflossingsvrij, tegen een rente van 4,3 procent.

Dat vonden we eigenlijk best heel fors, maar we konden het betalen. De kosten koper namen we niet mee in de hypotheek; die betaalden we van de spaarrekening.

In de jaren dat we hier woonden, losten we af en toe af op onze hypotheek. Steeds zodra ons spaargeld boven de grens van vermogensbelasting kwam.

Op die manier brachten we onze hypotheek terug tot ongeveer 200.000 euro én hadden we ook nog ongeveer 20.000 euro op onze spaarrekening.

We deden dit niet echt met een plan, gewoon met geld dat ‘over’ was.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dat liep dus lekker. Maar jullie besloten toch te verkopen?

“Ja. Vorig jaar begon ons huis wat te klein te worden; we wilden wat groters. We realiseerden ons ook dat we nu behoorlijk wat overwaarde konden cashen.

Daarom besloten we er gewoon voor te gaan, ook al hadden we zelf nog niets anders.

Met succes, want ons huis werd binnen een dag verkocht, met een overwaarde van maar liefst 130.000 euro. Wij hadden natuurlijk nog geen ander huis en wisten ook niet zo goed waar we heen wilden. Daarom besloten we om eerst tijdelijk te huren.”

Nog even terug naar dat geld dat ‘over’ was. Hoe houd je dat over?

“Een dubbel inkomen werkt natuurlijk mee. We hielden sowieso al extra geld over nadat we van het huurappartement naar een koopwoning gingen. Dat spaarden we vanaf het begin al.

Maar we deden ook nog steeds veel leuke dingen: reizen, een keer per week uit eten, spullen kopen, grote feesten bijwonen. Oké, we deden het wel altijd enigszins geldbewust, maar toch.

Nu ik tijdelijk geen inkomen heb, hebben we nog eens heel goed naar ons financieel plan gekeken. We hebben onze lasten verlaagd, geven minder uit aan uitjes, kleding en eten en kunnen daardoor alsnog zo’n 750 tot 1.000 euro in de maand sparen.

Als ik na de zomer weer aan het werk kan, wordt dat natuurlijk meer.”

Aflossen op de hypotheek was nooit echt een plan, vertelde je. Waarom zijn jullie er dan toch mee begonnen?

“We hebben ons wel altijd gerealiseerd dat een hypotheek een lening is die je moet terugbetalen. En dat je in een periode van 30 jaar gewoon enorm veel rente betaalt.

Bovendien komen we beiden uit een geldbewust gezin. De ouders van mijn man hadden succesvolle bedrijven en zijn altijd bewust bezig met investeren. Mijn ouders leefden van een minimum en moesten daarom altijd goed op hun geld letten.

We kennen allebei de waarde van geld dus goed, en hebben het nooit over de balk gesmeten.

Door de jaren heen zijn we zelf niet alleen bewuster, maar vooral ook doelmatiger aan de slag gegaan. We betalen nu bijvoorbeeld 1.300 euro huur in de maand; dat doet best zeer. Zeker als je een dikke spaarrekening hebt.

Toch vinden we dat niet erg; we waren vorig jaar namelijk nog vast van plan om een vrijstaand huis van 500 tot 550.000 euro te kopen.

Maar nu we bewuster met geld bezig zijn, en blogs als deze lezen, hebben we toch besloten om voor een tussenwoning in een kleinere stad te gaan. Dan hebben we twee keer zoveel ruimte en die kunnen we volledig hypotheekvrij aanschaffen.

Alleen al de gedachte dat we straks geen hypotheekkosten hebben en helemaal vrij zijn van een bank en rente betalen, geeft ons zoveel rust en vrijheid. We hebben nog zoveel dromen en andere passies, die dan gewoon een stuk dichterbij komen.”

Weten mensen in jullie omgeving eigenlijk dat jullie hier zo bewust mee bezig zijn?

“Alleen onze directe omgeving (familie en allerbeste vrienden) weten dat we zo’n grote spaarrekening hebben. Toen we onlangs bekend maakten dat we hypotheekvrij wilden gaan kopen en geen hypotheek zouden afsluiten voor een grote vrijstaande woning kregen we gemengde reacties.

Veel vrienden, die zelf duidelijk gebukt gaan onder hun forse hypotheeklasten, verklaren ons vreemd genoeg voor gek.

Het sterkt ons alleen maar in onze overtuiging, we willen niet leven zoals zij en kiezen daar nu bewust voor.

Mijn schoonouders hebben onlangs hun bedrijven verkocht om vervroegd met pensioen te gaan en hebben ons laatst verteld ons graag te ondersteunen in onze hypotheek: ze geven ons 100.000 euro bij de aankoop van ons volgende huis.

Hiermee gaan we van een kleine tussenwoning naar een ruime tussenwoning of zelfs 2-onder-1-kap.

We hebben dan een besteedbaar vermogen van 314.000 euro, maar hebben we besloten om maximaal 250.000 euro aan het huis uit te geven. Daarvoor kunnen we een prima huis kopen én dan hebben we nog ruimte om ons vermogen verder te laten groeien.”

Jullie zitten nu nog niet in jullie droomsituatie… hoe blijven jullie tot die tijd gemotiveerd?

“We blijven gemotiveerd door te blijven lezen over financiële onafhankelijkheid en te dromen over de vrijheid die we tegemoet gaan.

Als we over een paar maanden een huis zonder hypotheek kopen en onze huur daarmee komt te vervallen én ik ga werken gaan we er financieel sterk op vooruit.

Dan zouden we met onze lage lasten en beperkte uitgaven gewoon 3.500 euro per maand opzij kunnen zetten!

Mijn man zou dan misschien wel 4 uur minder willen werken, als dat mogelijk is. Maar… dit is nog toekomstmuziek; ik ben van de zekerheid en ik maak pas een écht concreet plan voor dit bedrag als het er is.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, R.!

Wil jij jouw aflosverhaal ook delen? Meld je dan hier aan.

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

Aflosverhaal: je overwaarde cashen om hypotheekvrij te leven

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

28 Comments
 1. Knap dat ze die knop om hebben gezet. Van eem groter huis willen, toch kiezen voor wat kleiners om zo meer rust en tijd te creeren voor zichzelf. De mensen die je voor gek verklaren zijn vaak mensen die meedoen met de consumeermaatschappij, terwijl dat dus juist de onrust geeft. Knap dat ze bij hun eigen plannen en ideeen blijven, ondanks dat bekenden hun voor gek verklaren. Top bezig!

 2. Ik snap het verhaal geloof ik niet helemaal. Je verkoopt je huis omdat je het te klein vindt, maar wil nu weer iets kopen voor minder geld dan je vorige huis waard was. Dan kom je toch weer in een kleiner huis? Of ga je naar een heel ander gebied verhuizen?
  Anders was het denk ik handiger gewoon die 100k die je krijgt in het huis waar je woonde te steken plus extra gespaard geld af te lossen, was je ook (nagenoeg) hypotheekvrij geweest en had je de kosten van huren + straks opnieuw de kosten bij een nieuw huis niet.

  1. Dat nieuwe huis is er natuurlijk nog niet, dus ik weet niet of dat uiteindelijk dan groter of kleiner wordt, maar door hun oude huis te verkopen, hebben ze wél 130.000 euro gecasht, die er anders niet zou zijn. En het is maar de vraag of het idee van hypotheekvrij wonen dan was opgekomen, want toen ze hun huis verkochten, waren ze juist nog van plan om een huis van 500-550k terug te kopen, maar wisten ze nog niet waar (vandaar eerst de huur). Daar staan ze nu dus inmiddels anders in.

 3. Hoi Tiny. Het huis dat wij verkochten was 54 vierkante meter (tja, hoofdstad..). De kleine stad waar we nu gaan wonen heeft een heel andere woningmarkt en gaan we voor een huis van 100-110 vierkante meter. Dat is een heel verschil!

 4. Mooie instelling niet meer, meer maar zorgen dat je onafhankelijk blijft of wordt. Ideaal zeker nu we toch zitten in de crisis is dit geld waard en onbetaalbaar.

 5. Wij hebben ruim een jaar geleden ook ons huis verkocht met 130.000 euro overwaarde. We verhuisden van een huis in de Randstad naar een huis op het platteland, van een rijtjeswoning nar een groot vrijstaand huis. Van een rente van bijna 5% naar een rente van 2%. Het eerste huis koste ons iets meer dan 200.000, we hebben nu een huis van 550.000 euro. En het is het waard, wat is het heerlijk wonen! Ik ga nooit meer terug naar een rijtjeshuis of in een dichtbebouwde woonwijk wonen!
  En omdat het ons goed is bevallen dat we bij ons eerste huis zoveel extra hadden afgelost én het huis zo hadden opgeknapt dat het bij verkoop zoveel meer waard was, doen we dat nu gewoon weer. Heerlijk, geen buren en een hele groene omgeving.
  En de maandlasten zijn net zo hoog nu als aan het begin van het eerste huis, terwijl we nu veel meer verdienen!

  1. Heerlijk zeg!! Ik kan me voorstellen dat je daar geen spijt van hebt 🙂 Wat dat betreft is dat renteverschil ook zo fijn. Ik weet wel dat toen ik een rekensommetje maakte voor mijn huis en de nieuwe bewoners, dat zij daar ook hooguit de helft voor zouden betalen van het bedrag dat ik betaalde. Voor hetzelfde huis. Maar ja, die rente hè. Lijkt me fijn om dan ook een keer aan de goede kant te staan 😉

 6. @R. Dat maakt het inderdaad veel duidelijker, buiten de stad wonen krijg je uiteraard veel meer ruimte voor je geld.

 7. Volgens mij moet je wel binnen bepaalde tijd die 130.000 overwaarde in een nieuw huis steken anders betaal je er flink belasting over?

  1. Je krijgt te maken met de bijleenregeling: als je binnen drie jaar een nieuw huis koopt, krijg je over je eerder ‘verdiende’ overwaarde geen hypotheekrenteaftrek, dus is het gunstiger om dat in je huis te steken (komt hier goed, want ze willen van volledig eigen geld kopen).

   En zolang je het geld op je rekening hebt staan, kan het zijn dat je vermogensrendementsheffing moet betalen.

   Maar… beide dingen had ik graag over gehad voor 130k winst!

 8. Sorry. Maar die 130k euro overwaarde cash je niet. Want simpel gezegd kun je alleen echt cashen als er een waarde verschil zit in de type woningen. Of je stopt met je hypotheek.

  Alle huizen zijn meer waard geworden, dit betekend dat je deze overwaarde dus ook moet gebruiken hiervoor om op dat niveau te komen.

  1. Of je verhuist naar een minder gewild gebied, waar de overwaarde minder is gestegen.
  2. Of je gaat stukken kleiner wonen.

  Er wordt niks veteld over de mogelijke plannen van deze twee mensen welke ze voor gaan.

  Als je namelijk in een zelfde type woning gaat wonen & zelfde locatie. Dan zegt overwaarde echt HELEMAAL NIKS.

  Sorry voor mijn kritiek, maar ee mist veel basale en belangrijke informatie. Ik heb ook gigantische overwaarde. Maar kan er niks mee.

  En die ton kado van de ouders… alsof het niks is. Speelt ook een grote rol. Zoals je het verhaal schetst, maak je het wel heel makkelijk. + missende belangrijke informatie.

  Jammer het artikel kon stukken beter.

  1. Al die informatie staat er gewoon in hoor. Ze komen uit een appartement in de hoofdstad en ze willen naar een tussenwoning in een kleine stad. Dankzij die overwaarde, die hierin dus wel degelijk verzilverd wordt, kunnen ze straks hypotheekvrij wonen. En juist omdat ze nu merken hoeveel vrijheid die overwaarde geeft, hebben ze hun plan aangepast en gaan ze niet voor dat duurdere huis dat ze eerst voor ogen hadden (en waarbij de ouders mogelijk NIET zo royaal hadden geschonken), maar voor een huis dat ze straks dus contant kunnen afrekenen.

 9. Leuk verhaal. Maar met zo’n hoog inkomen plus een schenking van maar liefst een ton van schoonouders, plus kleiner gaan wonen in een goedkopere stad is het echt geen prestatie om hypotheekvrij te gaan wonen. Sterker: ik kocht 16 jaar geleden een ruime tussenwoning in een provinciestad, voor 120.000 euro. Aflossingsvrije hypotheek van 129.000 euro (met spaarverzekering). WOZ-waarde is nu 185.000. Als ik het voor die prijs verkoop en er een ton van mijn ouders bij zou krijgen, kan ik – rekening houdend met kosten koper en verhuiskosten – in diezelfde stad een zeer ruime 2-onder-1-kap kopen met 2 kamers meer dan ik nu heb. Niet hypotheekvrij, maar dankzij de huidige rentestand wel met een nog lager maandelijks bedrag dan ik nu al betaal.

  Ik zou me in dit geval eerder afvragen waarom ik met zo’n hoog inkomen nog een gift van een ton nodig heb om in deze situatie hypotheekvrij te gaan wonen…

  1. Ik begrijp je niet zo goed geloof ik. Ik zou mezelf eerder afvragen waarom ik in hemelsnaam ‘nee’ zou zeggen tegen zo’n royale gift. Ze hebben het niet nodig. Ze krijgen het aangeboden. En zoals je zelf tussen de regels door ook al aangeeft; jij kunt ook niet meer hetzelfde kopen, voor dezelfde prijs als 16 jaar geleden. Dus waarom zouden zij dan wél van die 130.000 euro (want dat is in feite hun overwaarde zónder de gift – zelfs nog een beetje meer dan wat jij voor je huis hebt betaald) een huis moeten kunnen kopen?

   Voor mij persoonlijk zit ‘m de prestatie hiervan niet eens specifiek in het bedrag, maar in het anders durven denken, het anders durven kijken. De verwachting van de maatschappij is nog steeds dat je steeds groter en steeds ‘beter’ gaat wonen. Dat waren zij eerst ook van plan; ze wilden hun overwaarde steken in een huis dat 2x zo duur was. Door hier wat verder over na te denken, besloten ze toch wat anders te doen.

 10. Hoi H. Willems,

  We gaan inderdaad naar een gebied verhuizen waar de huizenprijzen veel minder hard zijn gestegen, dus die overwaarde is zeker wel iets ‘waard’. Jij zou hetzelfde kunnen doen hoor, met je gigantische overwaarde. Maar iedereen maakt zijn eigen keuzes. En voor ons verandert er dus wel degelijk iets: we gaan naar een huis (2x zo groot) zonder hypotheek.

  Daarnaast wil ik opmerken dat ik je stelling over het grote cadeau van mijn schoonouders erg onaardig vind. Je impliceert dat we doen alsof het niets is. Dat kan je echt niet opmaken uit dit verhaal en is ook echt niet waar. We zijn ze juist erg dankbaar en vinden het echt geen kleinigheidje.

 11. Bedankt voor dit verhaal. Hoe jullie er gekomen zijn doet er niet zo veel toe, het doel is hetzelfde als dat wat ik voor ogen heb: weinig of geen hypotheek en daarmee alle vrijheid. Fantastisch dat je schoonouders je nu dit bedrag gunnen. Ik heb een erfenis gekregen en daar gaat 36% van naar de belasting….. Dan beter met een warme hand hoor!

  Soms kriebelt het, soms wil ik ook een lap grond, meer luxe of nieuwer dan waar we nu wonen. Zeker als je anderen met jouw inkomen en in jouwe levensfase anders ziet wonen. Maar dit stuk:”Alleen al de gedachte dat we straks geen hypotheekkosten hebben en helemaal vrij zijn van een bank en rente betalen, geeft ons zoveel rust en vrijheid. We hebben nog zoveel dromen en andere passies, die dan gewoon een stuk dichterbij komen.” sterkt me in mijn missie om blij te zijn met al het goeds wat we nu al hebben.

 12. Wat weer een mooi verhaal over aflossen en hypotheekvrij. Wij zijn ook hard bezig met het aflossen van onze hypotheek. Heerlijk deze ervaringsverhalen. Ze zijn niet altijd te vergelijken met onze situatie, maar ik haal er altijd veel inspiratie uit. Zo ook uit het verhaal van R.

 13. Goed om te lezen dat er meer mensen zn zoals ik. Eigenlijk wil ik graag een huis met een eigen oprit, maar daar ga ik geen 550.000 voor betalen. Mijn huis is nu 325.000 waard en heb ik gekocht voor 167.000 in 2014. Door extra aflossingen betaal ik nu nog maar 607 (dit is voor de rente aanpassing waar ik op wacht). Straks ga ik rond de 500 betalen als het goed is. En toch over 6 jr hypotheekvrij. Zonder schenkingen etc overigens. Ik gun iedereen lage maandlasten. Het is een cadeautje aan jezelf 🙂

 14. Wat mij stoort is het ‘we wonen nu hypotheekvrij’, alsof dat een gevolg is van hun keuze. Dat is het niet. Het is te danken aan die gift van een ton van de (schoon)ouders.

 15. @Rineke, oei oei oei let op je bloeddruk. Heb je teveel azijn gedronken?

  Toch jammer dat mensen die een mooie meevaller in het leven hebben en dit vervolgens verstandig inzetten ten prooi vallen aan afgunstige azijnzeikers die altijd wel iets vinden om over te mekkeren. Aan de zeikers: houd je commentaar in het vervolg liever voor jezelf, niemand zit daar op te wachten 🙂

 16. Mooi verhaal, zoals ik het lees zijn dit 3 mensen die er op het laatste moment achterkomen dat ze NIET gaan meedoen met de rest van de meute
  Daardoor kiezen ze slim en hebben ze alsnog een 2 x groter huis maar wel hypotheekvrij straks dankzij Hunzelf en een mooie gift
  Ik vind het geweldig en wens jullie al het goeds 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.