Beleggingsupdate mei 2020: we krabbelen weer iets op…

Vorige maand zag mijn beleggingsupdate er ‘van de ene op de andere dag’ ineens een stuk minder rooskleurig uit. Van dik 5.000 euro in de plus, ging ik naar bijna 2.000 euro in de min. Een mooi moment om mijn Buy & Hold-strategie te testen. Gisteren begon mijn nieuwe financiële maand weer én ik heb meteen wat gekocht, dus is het ook tijd voor de beleggingsupdate voor mei 2020. Kijk je mee?

Beleggingsupdate mei 2020

Wat misschien trouwens wel leuk is om te weten: ik kijk eigenlijk bijna nooit naar mijn beleggingen. Op het moment dat ik deze update ga schrijven, heb ik nét mijn maandelijkse transactie gedaan, maar is het me nog compleet onduidelijk hoe het hele plaatje ervoor staat. Dat ontdek ik dus ook tijdens het maken van zo’n blog 😉

Zoals je misschien weet, stort ik maandelijks 400 euro op mijn beleggingsrekening. Dat gaat helemaal automatisch. Vervolgens koop ik (handmatig) iets aan. Overigens kun je hier ook gewoon met een veel kleiner bedrag beginnen en hoef je niet per se elke maand in te leggen. Dat vind ik gewoon zelf prettig.

Dat is eigenlijk het enige actieve dat ik doe.

Daarnaast heb ik nog een aantal meer passieve beleggingen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Wie weet gaat het straks nog handig zijn, als deze overname er helemaal doorheen is. En: je hebt hier nog geen wachtlijst!
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren
 • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere (die terugbetalingen zijn even gepauzeerd vanwege Corona)

Over het algemeen ben ik dus een vrij luie belegger. Ik stort één keer in de maand geld op een low cost-beleggingsrekening (hier kun je daarvoor nog wat tips vinden) en steek dat geld dan in ETF’s/trackers met lage kosten, waarvan ik denk dat ze het op de lange termijn goed doen. That’s it.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor mei 2020

Deze maand zat ik echt even te twijfelen: ga ik weer voor VWRL of niet? Vorige maand had ik met 64,25-66,48 euro per stuk natuurlijk een koopje. Nu stond de koers weer op ruim 71 euro.

Dit stukje informatie gaf de doorslag:

gak vwrlGAK staat voor Gemiddelde AankoopKoers. Hoewel de koers nu dus weer een stukje hoger stond dan vorige maand, lag deze nog steeds onder wat ik er gemiddeld voor heb betaald.

En aangezien de rest in mijn portefeuille voorzichtig plust, leek dit me toch de juiste keuze. Hiermee ging mijn GAK weer een klein beetje naar beneden: die staat nu op 75,1448 euro.

Uiteindelijk kocht ik 6 x VWRL voor 71,67 euro per stuk. Omdat dit mijn enige transactie is én VWRL binnen de kernselectie valt, betaal ik hiervoor geen transactiekosten.

Ik had ook de hele maand nog een doorlopende Shell-order openstaan, maar die is weer aan het stijgen, dus mijn gewenste aankoopkoers (lekker laag, natuurlijk) is niet gehaald.

Dus daarvoor geen update in deze beleggingsupdate voor mei 2020!

Het rendement

De beleggingsupdate voor mei 2020 ziet er weer iets blijer uit dan vorige maand, toen ik alleen op dit account al ruim 1.000 euro in de min stond.

beleggingsupdate mei 2020 degiro

Hij staat weer wat in de plus. En dat terwijl nu (rond een uur of 10 ’s morgens) het dagverschil toch alweer -80 euro is.

brand new day beleggingsupdate mei 2020Ook van mijn pensioenrekening moet ik weer iets meer lachen. Vorige maand stond die ruim 800 euro in de min, du is het totale saldo 17.023 euro. Met een eigen inleg van 17.362 euro is dat nog steeds een minbedrag van 339 euro, maar dan is het ‘verlies’ al gehalveerd.

De verhouding is ook weer iets verschoven; hij staat nu op 38 procent obligaties en 62 procent aandelen. Als de aandelen weer aantrekken, verschuift dit waarschijnlijk weer meer richting mijn momenteel gewenste verdeling van 35/65.

Dividend

Er werd deze maand inderdaad zo’n 52 euro aan dividend bijgeschreven. Nice!

Totaalresultaat: 89,49 euro in de plus. Lijkt niet heel indrukwekkend, maar vorige maand was dat dus dik 1.800 euro in de min.

Aandachtspunten voor volgende maand

Ik bekijk het nu gewoon even per keer. Ik ben nog steeds van plan om mijn aandeel obligaties wat uit te breiden, maar doe dat natuurlijk het liefst op het moment dat die ook goedkoop zijn. Voorlopig blijft mijn focus dus vooral even op profiteren van de uitverkoop en ontdekken hoe ik daar het maximale uit kan halen, bij voorkeur met minimale kosten en minimaal risico.

Wil jij je geld in 2020 écht voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. En open je je rekening via die link, sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best een beetje jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

Heb je trouwens geen zin in een tijdelijke wachtlijst, dan kun je ook bijvoorbeeld hier terecht. Daar betaal je de eerste drie maanden geen service fee. Wat dat betreft misschien ook wel een mooie tussenoplossing, voor de periode dat je op de wachtlijst staat 😉

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Fijn dat het weer de goede kant opgaat. Ik ben me aan het inlezen in beleggen en sta op de wachtlijst voor de Giro. Wat bedoel je precies met een tussenperiode overbruggen bij een andere broker? Daar beginnen en na de wachttijd de beleggingen overzetten? Hoe werkt dat dan?

  1. Dat zou je idd kunnen doen, dan begin je vast met een portefeuille en zet je m later over. Kan overigens niet altijd exact; dat hangt af van waar je in investeert. Het is natuurlijk wel iets bewerkelijker dan ergens beginnen en blijven, maar kan een manier zijn om wel nu vast te starten.

 2. Tof om te lezen. Het is lastig om er een pijl op te trekken de afgelopen maand. Het schommelde nogal, maar nu staat die best prima. Ik ben onwijs benieuwd wat er nu gaat gebeuren met de beurs en of er nog meer dividend bevroren wordt…

 3. Gisteren ging het heel lekker, nu is het weer een beetje ingezakt. Omdat ik weet dat het voor de lange termijn is, vind ik het allemaal best. Ik kijk er sowieso niet zo vaak naar. Maar het is natuurlijk wel een fijn moment als de dividend weer bijgeschreven wordt! 🙂

 4. Goed dat je toch gewoon hebt besloten om te kopen. Ondanks de hogere koers ten opzichte van vorige maand. Denk dat het altijd goed is om een strategie te bepalen (in dit geval maandelijks inkopen) en dat uit te voeren. Ongeacht de koers. Om die reden heb je vorige maand natuurlijk ook lekker goedkoop kunnen inkopen.
  Zelf vind ik het op het moment juist oke als de beurs daalt. Van het belegde geld hoef ik nog niet te leven, dat staat er op voor later. Wel koop ik ook elke maand nieuwe beleggingen. En als die nu wegzakken, betekent dat dat ik gewoon meer kan inkopen, ideaal wat mij betreft. Ga er dan natuurlijk wel vanuit dat het allemaal weer zal herstellen.

  1. Klopt! Als je elke keer gaat wachten op ‘het juiste moment’, is de kans groot dat je wacht tot je een ons weegt. Nu heb ik vorige maand voordeel gehad. En ten opzichte van vorig jaar is het nu nog steeds een koopje. Ik sta er idd ook zo in; het is niet voor nu, het is voor later. En tegen die tijd is het écht allemaal wel weer omhoog gegaan.

 5. Hoi

  Fantastisch om te zien hoe je geld kan verdienen. Naast vwrl zag ik ook dat je obligaties heb . Welke zijn dat precies omdat je er meerdere hebt bij de giro met dezelfde code

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.