Beleggingsupdate april 2020: ik houd m’n adem in…

Pfiew, dit vind ik even een spannende! Nét na mijn vorige beleggingsupdate sloeg de Corona-angst flink toe en kelderden de beurzen enorm. Best een beetje jammer, want als dat nu nét iets eerder was geweest, had ik ook voordelig kunnen kopen 😉 Maar goed: ik zit erin voor de lange termijn en vind het heel belangrijk om m’n emoties zoveel mogelijk uit te schakelen als ik beleg. Dat betekent dus óók niet ineens extra geld erin pompen, of de hele dag gaan kijken. Inmiddels is de nieuwe financiële maand weer begonnen en kijk ik – voor het eerst sinds vorige maand – weer AL mijn potjes na voor deze beleggingsupdate van april 2020.

Beleggingsupdate april 2020

Er was overigens wel iets een klein beetje anders: ik besloot nu eindelijk eens daad bij het woord te voegen en mijn Peaks-account op te heffen. Dat deed ik ergens halverwege de maand, waardoor ik op 12 maart het één en ander kocht én nog wat aankopen deed toen mijn officiële financiële maand begon, op de 23/24e.

Op die dag wordt automatisch mijn maandelijkse inleg van 400 euro bijgeschreven en steek ik dat vervolgens in wat me op dat moment handig lijkt.

Dat betekent dat ik nu nog vier beleggingsdingen heb lopen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Wie weet gaat het straks nog handig zijn, als deze overname er helemaal doorheen is. En: je hebt hier nog geen wachtlijst!
 • Standaard portefeuille – mijn ‘gewone’ beleggingsrekening, waarop ik momenteel maandelijks 400 euro stort en die ik zelf gewoon het fijnst vind werken
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren
 • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere

Ik maak maandelijks automatisch 400 euro over naar mijn standaard beleggingsrekening. Je kunt via je eigen account precies zien hoe je dit moet doen (zie: Geld in-/uitboeken).

Ik krijg hier trouwens best vaak vragen over, of je ook met minder kunt beginnen enzo. Het antwoord daarop is JA. Althans, bij mijn standaardportefeuille en het experimentje hierboven. Je legt gewoon in wat jij in wilt leggen en kijkt wat je voor dat geld kunt kopen. Geen minimumbedrag, geen maandelijkse verplichting.

Inmiddels ben ik een luie belegger, die vooral kijkt naar de lange termijn. Dat betekent dat ik dus niet de hele dag op economische websites zit en kijk welke bedrijven het goed doen of gaan doen, maar dat ik voornamelijk investeer in ETF’s/trackers.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor april 2020

Iets meer dan normaal dus. Vorige maand kocht ik nog 5 stuks VWRL voor 84,68 euro.

Deze maand kocht:

 • 4 x VWRL voor 66,48 euro per stuk (van mijn Peaks-opbrengst)
 • 4 x Shell voor 14,858 euro per stuk
 • 6 x VWRL voor 64,25 euro per stuk (maandelijkse inleg)

Ik betaalde nu ook ineens transactiekosten: 4,14 euro om precies te zijn. Mijn eerste VWRL-aankoop viel binnen de voorwaarden voor gratis handelen, die andere twee niet.

Dit is trouwens ook precies één van de redenen waarom ik pleit voor lui, low-cost beleggen: als je dit regelmatig doet, lopen die transactiekosten best hard op. En je gaat natuurlijk pas écht winst maken, op het moment dat je ook je kosten hebt terugverdiend.

Waarom Shell?

Misschien ook nog wel even een interessante: waarom ineens Shell? Eigenlijk heel simpel: ik had nog een paar tientjes over in mijn vrije ruimte. Niet genoeg voor extra VWRL, maar wel hiervoor. En aangezien Shell flink gekelderd was en dividend uitkeert, leek dit me een prima optie. Als het in de vrije ruimte staat, doet het ook niets.

Het rendement

De beleggingsupdate voor april 2020 ziet er wél een beetje pijnlijker uit dan vorige maand. toen stond mijn account totaal nog op ruim 15.000 euro.

beleggingsupdate april 2020

Nu is niet alleen die ruim 2.300 euro in de plus eraf, maar staat mijn account ook ruim 1.000 euro in de min. Toegegeven: toen ik mijn Peaks-transacties deed was dat nóg erger.

brand new day beleggingsupdate april 2020

Ook mijn pensioenrekening kreeg een klap: die staat nu op 16.538 euro. Mijn eigen inleg is hier 17.362 euro, dus dat is een min van 824 euro. Opvallend genoeg is hierdoor ook mijn risicoverdeling wat verschoven: die stond op 35 procent obligaties en 65 procent aandelen. Nu staat die op 39 procent obligaties en 61 procent aandelen.

Dit komt doordat vooral de aandelen in waarde zijn gedaald. Hierdoor vormen zij dus verhoudingsgewijs nu een iets kleiner deel van de portefeuille.

Ik ga dit overigens nu niet aanpassen; ik probeer het herbalanceren ongeveer bij één keer per jaar te houden.

Dividend

Houd je vast… ik kreeg deze maand in totaal een kleine euro aan dividend. Ik zie wel dat er binnenkort bijna 50 euro aan dividend aankomt. Ben benieuwd of dat ook gebeurt, nu bedrijven wordt aangeraden om de dividenduitkeringen op te schorten. (Ook logisch: het gaat hier immers om winstuitkeringen).

Crowdfunding

Ik heb één investering via crowdfunding, in een horecabedrijf. Vanwege de sluiting van horecagelegenheden zijn de afbetalingen daarvoor tijdelijk opgeschort. Dat is trouwens platformbreed, dus niet specifiek per bedrijf, gedaan. Hopelijk – vooral ook voor de ondernemers – kan dit snel weer gewoon doorlopen.

Totaalresultaat: 1.861,11 in de min

Aandachtspunten voor volgende maand

Mijn plan om meer in obligaties te steken is deze maand dus wéér doorgeschoven. Volgende maand dan maar.

Verder lijkt dit me het perfecte moment om mijn online training Beleggen voor Beginners (één van de twee trainingen binnen de Money Mind Academy die ook los te volgen zijn) nog eens aan te vullen met wat extra inspiratie over handelen in crisistijden.

Hoe voelt dit nu, dik de min in?

Ik schreef er onlangs al een keer een post over, over je hoofd koel houden als de markt crasht. Maar hoe voelt het nu, als je van bijna 5.000 euro in de plus ineens naar bijna 2.000 euro in de min gaat? 7.000 euro verschil in één maand?

Heel eerlijk: ik merk dat het me niet zoveel doet.

Niet omdat ik het niet veel geld vind. Maar vooral omdat ik mijn basis tijdens deze crisis veel beter op orde heb dan tijdens de vorige crisis.

Toen had ik én minder inkomsten én hogere lasten én weinig spaargeld. Beleggen deed ik toen nog niet, maar ik had wél een huis waarvan de WOZ-waarde op het ergste moment bijna anderhalve ton lager lag dan wat ik had betaald. Amper een jaar eerder.

Nu beleg ik elke maand meer, dan dat we samen aan hypotheek betalen. Ik heb nog inkomsten. Ik heb nog spaargeld. En het beleggen doe ik alleen met geld dat ik kan missen, omdat ik geloof in rendement op de lange termijn.

Natuurlijk zou het leuk zijn als alles in de plus staat, dik in het groen. Maar ook dán ben ik niet rijker dan nu. Pas als ik het dan zou verkopen. Net zo goed als het verlies nu pas concreet is, als ik verkoop.

En dat doe ik natuurlijk niet. Ik koop gewoon op hetzelfde tempo wat bij in de uitverkoop, blijf mijn portefeuille steeds een beetje slimmer maken en laat het straks weer extra hard voor me werken.

Wil jij je geld in 2020 écht voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. En open je je rekening via die link, sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best een beetje jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

Heb je trouwens geen zin in een tijdelijke wachtlijst, dan kun je ook bij deze gratis online broker terecht. Vanaf ergens deze maand vallen die allebei onder dezelfde vlag 😉

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. Wij hebben erg veel liquide spaargeld. Ik volg verschillende FIRE blogs over ETF beleggen al een tijdje, maar was tot nu toe huiverig te beginnen. Ik weet dat je de markt niet kan timen, maar de koersen stonden tot voor kort op recordhoogte. En er werd al een tijd gespeculeerd dat dit zou veranderen. Ik had wel een rekening geopend, en om te oefenen een paar ETF’s vwrl voor 86 euro gekocht. Ondertussen was ik veel boeken en blogs aan het lezen. Vooral De schitterende eenvoud van Indexbeleggen vond ik super. Ik heb veel gesprekken met mijn man, en een beleggingsstrategie gemaakt. En nu de beurs is gezakt, ben ik nu dus begonnen. ETF’s maar ook wel aandelen. Vanwege het dividend en de ontzettend lage koers/winstverhouding. Wintermans schrijft: is de koers/winstverhouding 15 of lager? Stap gewoon in. De beurs kan dalen op korte termijn, maar de kans is groot dat u op lange termijn behoorlijke rendementen maakt. Dus heb ik behoorlijk wat Shell gekocht, ING en ABN en vandaag NN. Met het idee dat als op lange termijn weer dividend wordt uitgekeerd, de koersen flink gaan stijgen. Wellicht simpel gedacht, maar bv ABN is vnl staatseigendom dus die gaat niet failliet. Ik heb de tijd om daarop te wachten. En dit past in mijn strategie.

  De ETF’s worden de meerderheid, maar gespreid. Dus toch wel wat market timing.. want ik heb geen vaste datum..

  Naast VWRL vond ik ISPA ook interessant vanwege (toekomstig) dividend. Wat vind jij hiervan?

  Ik vind het wel erg interessant nu over beleggen te lezen en het nieuws te volgen. Maar wil geen hele analyses maken. Shell vond ik gisteren wel heel leuk, daar had ik – op papier – heel veel winst op. En mijn 1e dividendbetaling over de etf’s komt er ook al aan – gaaf!

 2. Maart was vrij dramatisch (zie mijn blog van vandaag), maar ook ik merk dat het me weinig doet. Ik zit erin voor de lange termijn met geld dat we niet nu nodig hebben. Afgelopen maand heb ik wat meer bijgekocht dan normaal. Komende maand eens kijken waar het heengaat.

  Voor mensem die een drempel over moeten: nu js eem goed moment om in te stappen. Ja, het kan nog lager, maar daar merk je over 10 jaar weinig meer van.

 3. Mijn beleggingen zijn met 33% gedaald: toch jammer………op papier, dus ik kijk er naar en doe verder niets.
  Daarnaast heb ik ook wat bijgekocht, omdat ze zo laag waren. Ook shell en die doet het dan weer leuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.