Wat ik heb geleerd van de vorige crisis (en wat het me nu oplevert)

crisis survival tips

Ik kan het niet helpen: nu de wereld op z’n grondvesten schudt, moet ik wel terugdenken aan die vorige crisis. Daar zat ik destijds middenin. Net een duur huis gekocht, dure verbouwing, m’n laatste loondienstuurtjes opgezegd en toen gingen mijn grootste klanten failliet. Héél fijn. Met je gezonde verstand denk je dan natuurlijk: geen paniek, plan maken en uitvoeren. Maar in de praktijk was er vooral wél paniek…

Dé economische crisis

Liever luisteren? Beluister dan de audio-versie van dit artikel.

Omdat we nog niet helemaal weten hoe dit gaat lopen, mag ik de vorige crisis vast nog wel dé economische crisis noemen. Er waren er meer. Er waren ook heftige, maar als je het hebt over de economische crisis, weet iedereen over welke periode je praat.

Voor mij sloeg die crisis echt toe in 2010 – het jaar waarin ik met dit blog ben begonnen.

Ook toen ging bijna alle berichtgeving over alle drama’s die ons overkwamen en die ons nog te wachten stonden.

Ik begon het zelf écht te merken toen ik nét voor die tijd een veel duurder huis had gekocht, met een hypotheek van ruim 4 ton. Dat was dan nog tot daar aan toe, maar:

 • er moest ook worden verbouwd
 • en ik had net mijn laatste loondiensturen ingeleverd
 • toen mijn twee grootste klanten failliet gingen

Ik zou willen dat ik kan zeggen dat ik toen een fantastisch goed en doordacht plan had, en de focus om het door te voeren.

Dat was niet zo.

Ik stortte me halsoverkop in alles leren over consuminderen en geld en smeet elke eurocent aan tegen het verlagen van de hypotheek.

Praktisch heeft dat een hoop opgeleverd; uiteindelijk heb ik binnen een paar jaar tijd 70.000 euro afgelost op de hypotheek en kon uiteindelijk ongedwongen én zonder restschuld verkopen.

Mentaal is een ander verhaal. De focus op schaarste die ik in die periode had, heeft er nog héél lang ingezeten. Ook nu is het opletten dat ik daar niet weer in schiet. Gelukkig heb ik van de vorige crisis wat dingen geleerd…

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat heb ik van de vorige crisis geleerd?

Allereerst: nieuws-intake beperken. Anders word je he-le-maal gek. En zelfs als je dat niet wordt, dan ligt je focus dus op het probleem. Niet op een oplossing of op je eigen leven. Een paar uitzonderingen daargelaten: jouw getob lost het niet op.

Ten tweede: je altijd bewust zijn van je financiële kwetsbaarheid. Meerdere inkomstenstromen, een goed gespreide beleggingsportefeuille, je lasten verlagen (bijvoorbeeld door af te lossen op de hypotheek), een buffer – of in ieder geval een noodfonds – hebben. Werk hieraan in tijden dat je het financieel goed hebt, zodat je minder kwetsbaar bent in tijden waarin het minder gaat.

Ten derde: gezondheid is alles. Ik ben het niet helemaal* eens met deze dame (niet lezen als je al aan je Corona-max zit voor vandaag), maar ze heeft wel een punt als ze zegt dat onze gezondheid ontzettend belangrijk is. En dat we momenteel misschien wel wat te overprikkeld zijn. Mentaal en fysiek. Ook daarvoor geldt: blijf erin investeren.

*Ik vind het een beetje makkelijk om het consumentisme de schuld te geven van Corona én te doen of gezondheid en geld compleet los van elkaar staan. Het aantal zelfmoorden tijdens de vorige economische crisis en het feit dat géén of te weinig geld hebben óók leidt tot chronische stress doet toch iets anders vermoeden.

En misschien nog wel het allerbelangrijkst, wat samenhangt met alle drie bovenstaande punten: let op je mindset.

Voed je brein. Met gezonde voeding, met frisse lucht, maar ook met informatie en inspiratie die je blij maakt. Die je zin geeft om nieuwe dingen te ondernemen. Leer nieuwe skills, start – juist nu! – die onderneming, mediteer, werk aan je money mindset.

Wat je aandacht geeft, groeit. Wat zie jij dan liever groeien; iets waar je invloed hebt, of iets waar je geen invloed op hebt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Goed advies. Ik probeer met niet gek te laten maken door de bangmakerij die standaard bij een recessie overal in het nieuws is. De beleggingen groeien wel weer. Als het niet over twee jaar is, dan maar over vijf of tien jaar. Alle experts proberen uit te leggen waarom deze crisis anders is dan alle andere, maar dat zeggen ze ook elke crisis.

  1. Ze zijn inderdaad altijd anders, anders was het misschien ook geen crisis, maar een gebruikelijk dipje oid 😉 En idd, gewoon proberen rustig te blijven. Dat gaat wat mij betreft écht makkelijker met een goede spreiding, zowel in portefeuille qua beleggingen, als over de hele linie (beleggingen, cash, lagere lasten).

 2. Wat ben ik blij dat ik destijds ook “wakker” ben geworden tijden de laatste crisis. Heel veel gelaten maar nu dankzij het extra aflossen fijne lage lasten en een mooie buffer. Ik hoor het collega’s nog vragen , waarom ga jij niet op vakantie en ben je nog niet toe aan een nieuwere auto? Veel inspiratie en doorzettingsvermogen gehaald door dit soort blogs.Dank je wel hiervoor en ga zo door!

 3. Wij hebben persoonlijk van de vorige crisis gelukkig niets meegekregen op financieel vlak, kreeg zelfs een vast dienstverband begin 2009! Wij werken beiden in loondienst en vrezen niet voor ons inkomen. Mocht er 1 inkomen wegvallen, dan redden we het ook. Geen luxe, maar we kunnen “normaal” leven. Mijn focus ligt nu ook idd op iets leuks. Zoveel negativiteit, ik ben echt wel bij met het nieuws, maar we richten ons ook alweer op een leuk doel voor de ( verre ) toekomst en daar worden we blij van en krijgen we weer energie van! Bewust worden van de lasten die je hebt en wat een crisis je kan opleveren….denk dat er wel een aantal mensen nu even met de neus ( weer ) op de feiten worden gedrukt. Ik zie het om me heen wel namelijk…En dat vind ik mooi om te zien…jammer dat daar deze crisis de oorzaak van is…

 4. Hier geen last gehad vd vorige crisis, maar mijn ogen zijn wel geopend na mijn scheiding. Ik ben toen blogs gaan lezen over goed met geld omgaan (kon ik redelijk), sparen (ging niet slecht en niet top), besparen (lagere lasten) en minimaliseren (tot op zekere hoogte en bewuster mijn geld uitgeven) In deze crisis zal ik mijn baan in de gehandicaptenzorg niet snel verliezen, ben daar ook niet bang voor, maar ik ben wel blij dat ik de afgelopen paar jaar gespaard heb. Ik maak me niet druk op financieel gebied, hoeft ook niet meteen als ik mijn baan zou verliezen. Ik focus me nu op de positieve en mooie dingen in het leven: ik heb werk en kan de rekeningen betalen, mijn kids en ik zijn gezond, mijn familie ook, we hebben het goed met elkaar, de afgelopen weken hadden we supermooi weer.
  Ik volg 1x op de dag het nieuws om bij te blijven, maar verder wil ik een corona-moeheid en eventuele paniek voorkomen. Verder ben ik juist in deze crisis gestart met een korte opleiding/hbo programma schuldhulpverlening als investering in mezelf, waar ik hopelijk straks de vruchten van kan plukken op 1 of andere manier. Mijn kansen spreiden en ondertussen gewoon vh leven genieten zoals het komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.