Tips voor slim je online boodschappen bestellen & laten bezorgen

online boodschappen bestellen

Online boodschappen bestellen en laten bezorgen: eigenlijk leek het me nooit zo heel handig. Zoveel tijd ben ik er niet mee kwijt en ik vind het altijd fijn om in de winkel te kijken welke aanbiedingen er zijn. Oh, en ik ben er ook zo eentje die graag zélf uitkiest welk stuk fruit of welk pak kaas ik meeneem. Nu ligt dat even anders en laat ik de boodschappen wél bezorgen. Dus leek het me handig om eens op een rijtje te zetten waar je dat het makkelijkst en het beste kunt doen. Hier vind je een overzicht met handige tips, slimme weetjes én de feiten over het online boodschappen bestellen én laten bezorgen – per winkel en in het algemeen.

Online boodschappen bestellen: wat zijn je opties?

Je opties voor boodschappen bezorgen zijn vaak gekoppeld aan je woonplaats. Normaal gesproken shop ik altijd bij de Lidl. Die bezorgt helaas niet. Ik kan wel terecht bij de Spar, Coop en Jumbo.

Als je zelf wilt weten welke winkels bij jou bezorgen, is het handig om dit even via de postcodechecker te doen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Online boodschappen bestellen bij de Coop

Mijn eerste bestellingen plaatste ik bij de Coop. Daar is het aanbod net wat groter dan bij de SPAR én zijn dus ook meer budgetopties. Best fijn, want alle boodschappen daar doen is natuurlijk al duurder dan bij de Lidl.

Je mag hier online bestellen vanaf 40 euro. Vanaf 70 euro is het bezorgen gratis. Anders betaal je daarvoor 4,99 euro. Er zijn uitzonderingen; als je producten bestelt die in aanmerking komen voor gratis bezorging.

De eerste keer bestelde ik er bijvoorbeeld een doosje druiven bij, waardoor ik onder de bezorgkosten uitkwam.

De boodschappen worden bezorgd in tijdvakken van 3 uur (in het weekend soms 4 uur). In mijn geval leek ik wel steeds op hetzelfde moment in de route (achteraan…) te zitten.

Voordelen

+ Aardig groot aanbod

+ Regelmatig leuke aanbiedingen

+ Mogelijkheden om iets voordeligs bij te bestellen en geen extra kosten te betalen

+ Je kunt je statiegeldflessen meteen weer mee teruggeven

+ Bezorgkosten zijn altijd gelijk

Nadelen

– Weinig tot geen opties als iets niet op voorraad is; je kunt aanvinken dat zij dan een vervangend product erin mogen stoppen, maar het is mij al een paar keer gebeurd dat dat vervangende product dan 2x zo duur was. Je mag het weigeren, maar tijdens de ‘overdracht’ is er eigenlijk niet echt tijd om dat uitgebreid te checken

– Je moet je boodschappenlijstje écht kopiëren naar je favorieten, want als je je bestelling niet in één keer afmaakt, is je mandje soms ineens weer leeg

Boodschappen bestellen bij de Coop >>

Online boodschappen doen bij de Jumbo

Mijn tweede optie voor online boodschappen bestellen was de Jumbo. Daar waren in de eerste instantie de bezorgplekjes steeds vol. Ik had al gehoord dat het niet-voorradig-aspect hier iets beter was; als het niet meer op voorraad was, kon je het simpelweg ook niet bestellen.

Het minimale bestelbedrag bij Jumbo is 50 euro. Voor het pick-up point geldt een minimum van 25 euro. De bezorgkosten variëren tussen de 4,50 en 7,95 euro. Bij aankoop van bepaalde actieproducten komen deze soms helemaal te vervallen.

Er wordt bezorgd in tijdvakken van 3 uur. Ik leek tot nu toe wel steeds op hetzelfde punt in de route te zitten (vooraan!).

Tip: Zorg ervoor dat je lijstje gevuld is, ongeacht of je een plekje kunt vinden. Met het volle lijstje kun je af en toe even refreshen om te zien of er een plekje vrij is voor bezorging. Deze worden de hele dag door toegevoegd. Ik heb gemerkt dat het soms leek of er pas over een X aantal weken een plekje vrij was. Als ik het dan even een halve dag in de gaten hield, met regelmatig refreshen, kwam er alle keren een plekje vrij in de eerst komende paar dagen. Soms zelfs de volgende dag!

Voordelen

+ Weinig dingen die niet leverbaar waren; het meeste was dan om te beginnen al niet bestelbaar

+ Je kunt een bezorgmoment reserveren en hebt dan 2,5 uur de tijd om je mandje te vullen

+ Je boodschappenlijstje wordt lang bewaard in het geval dat er even géén bezorgmoment is

+ Statiegeldflessen mag je gewoon weer inleveren

+ Er worden de hele dag door plekjes voor bezorging toegevoegd

+ Bij aankoop van bepaalde producten hoef je géén bezorgkosten te betalen. Deze lijken wel gelimiteerd verkrijgbaar te zijn

Nadelen

– Bezorgkosten verschillen per tijdsvak, waardoor je soms ‘gedwongen’ meer betaalt

– Er wordt niet echt rekening gehouden met aanbiedingen; als het 3 voor X euro is en 1 product is er niet, dan betaal je eigenlijk de hoofdprijs voor 2 en wordt er niet bijvoorbeeld een vervangend product aangegeven

– Het lijstje is niet altijd even duidelijk; ik zou liever nog zien dat je heel duidelijk kunt zien of alle aanbiedingen ook compleet zijn

Boodschappen bestellen bij Jumbo >>

Boodschappen laten bezorgen door Albert Heijn

Volgens mij is Albert Heijn een van de eerste supermarkten die begon met bezorging. Onze vestiging is nét te ver weg; die bezorgt niet bij onze postcode. Afhalen kan wel, maar dat schiet voor mij nu even het doel voorbij.

Je kunt bestellen vanaf 50 euro, hoewel dat per dag verschilt. Ook je bezorgkosten (lees: ‘servicekosten’) verschillen en kunnen oplopen van 3,95 tot 12,95 euro. Best fors dus.

Wél heeft Albert Heijn een bestelbundel, waarbij je de bezorgkosten in één keer kunt afkopen voor 120 euro per jaar (of 12 euro per maand). Dan ben je wél goedkoper uit, als je bijvoorbeeld elke week laat bezorgen (Bedankt, Martine!). Bovendien zit hier ook nog Bol.com Select bij, dus dan kun je daar ook voortaan gratis laten bezorgen.

Voordelen

+ Veel keuze

+ Aanbiedingen kunnen heel aantrekkelijk zijn

+ AH bezorgt in bijna heel Nederland. Hier dus net niet, maar dan is ophalen dus eventueel een optie.

Nadelen

– Albert Heijn is een wat duurdere supermarkt

– Behoorlijk hoge ‘servicekosten’

– Het minimum bestelbedrag verschilt per dag

– Je kunt niet online koopzegels mee bestellen. Normaal gesproken kun je die op vertoon van de bon later alsnog in de winkel kopen, maar vanwege Corona is het hele koopzegelsysteem even gepauzeerd  (kopen én inleveren)

Boodschappen bestellen bij Albert Heijn >>

Online bestellen bij Picnic

Helaas is deze optie nog niet in het Noorden van Nederland, maar… Picnic breidt uit. Qua prijs zitten ze veel dichter bij de budgetsupers én de bezorging is altijd gratis. Er is wel een minimum bestelwaarde, maar die ligt met 35 euro ook nog heel gunstig.

Als je je bestelling voor 22.00 uur plaatst, dan heb je het de volgende dag al in huis.

Het grote verschil tussen Picnic en andere supers is dat zij geen fysieke winkels hebben. Hierdoor kunnen ze ook wat aantrekkelijker zijn qua prijzen.

Voordelen

+ Uitbreiding; ze zitten hopelijk snel in heel Nederland

+ Niet alleen A-merken, maar ook budgetproducten

+ Je krijgt de bezorgtijd tot op ongeveer 10 minuten door, waardoor je niet uren paraat hoeft te staan

+ Bestellen kan via de app

Nadelen

– Ze zitten dus nog niet overal in Nederland

– Ze hebben geen fysieke winkels, dus geen pick-up point (hoeft overigens geen nadeel te zijn als je toch al voor bezorging wilde kiezen)

Boodschappen bestellen bij Picnic >>

Online bestellen bij Spar

We hebben hier op het dorp een SPAR, maar daar heb ik nog niet besteld. Normaal gesproken kom ik daar eigenlijk ook heel weinig, omdat het assortiment toch een stuk beperkter is dan in andere winkels.

Online merk je daar overigens wel vaak minder van. Het gebeurt me regelmatig dat er wél iets online staat, dat ik vervolgens niet in de winkel kan vinden.

SPAR heeft geen minimum bestelwaarde; dat is natuurlijk heel fijn. En vanaf 50 euro betaal je ook geen bezorgkosten (à 4,95 euro). Hiermee zijn ze wat dat betreft wél voordeliger geprijsd dan veel andere supermarkten.

Voordelen

+ Plaatselijk, dus een extra manier om een lokale ondernemer te steunen

+ Voordeliger qua minimum bestelwaarde en bezorgkosten

+ Persoonlijker; ik denk dat als ik hen vraag om specifieke

Nadelen

– Wat duurder assortiment

– Mogelijk een iets beperkter assortiment

Online boodschappen doen bij SPAR >>

Online boodschappen bestellen bij PLUS

Ook bij PLUS kun je online boodschappen bestellen. er is een minimum bestelbedrag van 25 euro, waarmee ze iets laagdrempeliger zijn dan veel andere supermarkten. Bovendien kun je ook bestellen met de app.

Je boodschappen worden bezorgd in tijdvakken van 2 uur.

Voordelen

+ Lager bestelminium

+ Ook voor zakelijke klanten

+ Er is een optie om je boodschappen al binnen 2 uur bezorgd te krijgen (PLUS Express)

+ Duidelijk overzicht van je winkelwagentje mét foto’s

Nadelen

– PLUS is wat duurder (maar de aanbiedingen kunnen soms wél weer heel interessant zijn)

Online boodschappen bestellen bij PLUS >>

Alternatieven

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog wat andere alternatieven om aan boodschappen te komen. Denk aan:

Persoonlijk vind ik dat meer alternatieven voor ‘als het echt niet anders kan’, simpelweg omdat het én niet volledig ‘boodschappen’ zijn (je hebt alsnog bijvoorbeeld iets nodig voor lunch/ontbijt) én het vaak behoorlijk aan de prijs is.

Als je een extra steentje wilt bijdragen aan het bestrijden van voedselverspilling, dan kun je ook nog voor de Unwasted-box gaan. Daar zitten producten in met een enigszins beperkte houdbaarheidsdatum (nog minimaal 3 weken). Ik heb wel de indruk dat dit vooral snack-achtige producten zijn, zoals chips en nootjes.

Too Good To Go is ook nog steeds in de lucht, maar die moet je alsnog zelf ophalen.

Je boodschappen bestellen en laten bezorgen: handig om te weten

 • Er zit een verschil tussen het bedrag waarvoor je mag bestellen én het bedrag waarvoor de bezorging gratis is. Vaak is het minimale bestelbedrag rond de 40-50 euro en is het bezorgen gratis vanaf 70-80 euro.
 • Let goed op de aanbiedingen en het bezorgmoment: je bezorgmoment (= je betaalmoment) is meestal bepalend voor of je wel of niet gebruik kunt maken van bepaalde aanbiedingen
 • Je kunt ook online boodschappen bestellen en ze vervolgens ophalen in de supermarkt. Dan moet je er wel heen, maar staat alles ingepakt voor je klaar
 • Statiegeld: als het spul in kratten geleverd wordt, betaal je daarvoor statiegeld (vaak rond de 4 euro per krat). Krijg je het in tassen? Dan betaal je daarvoor meestal ook! Ze noemen het dan ook statiegeld, maar ik heb nog niet geprobeerd of je het bij inleveren ook weer terugkrijgt…
 • Je kunt bij bijna geen enkele supermarkt héél specifiek aangeven wat je wilt qua vervanging. Het is vaak alles of niets, op de manier van de supermarkt.
 • Betalen is meestal pas bij aflevering, per pin.
 • Let héél goed op de bon. Vooral bij het (direct) inleveren van statiegeldkratten gaat het nog wel eens fout
 • Versproducten zijn een beetje tricky; je kunt niet zélf iets met de meest gunstige THT-datum kiezen. Hiervoor geef ik zelf de voorkeur aan een groente-/fruittas van de plaatselijke groenteboer
 • Wettelijk uitgesloten artikelen zoals tabak, geneesmiddelen en babyvoeding van 0 – 6 maanden tellen vrijwel nooit mee voor het minimum bedrag
 • Online boodschappen bestellen hoeft niet duurder te zijn, maar ik merk wel dat je érg alert moet zijn om niet te veel uit te geven. Doe dus een beetje research (en … wees een beetje lief voor jezelf als de opties gewoon even een keertje wat beperkter zijn).

Heb jij ervaring met online boodschappen bestellen? En heb je misschien nog goede aanvullingen/tips?

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

online boodschappen bestellen en laten bezorgen

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Je kunt bij AH een bezorgbundel kopen. Voor 120 euro per jaar. Je betaalt dan de bezorgkosten in 1 x. Omgerekend is dat 19 per maand. Als je dan wekelijks bestelt, ben je een stuk goedkoper uit.

 2. Ik heb het een keer willen proberen. Had alleen de Albert Heijn en Jumbo als optie en ik kwam bij beide niet aan het minimale bestelbedrag :’) Uiteindelijk de boodschappen bij een Pick-Up point van de Jumbo laten zetten. Was prima geregeld.

 3. Nee, en ik heb begrepen dat de levertijden nu heel erg lang zijn, met zo’n 2 weken. Maar boodschappen doen is nu best vervelend vind ik, dus ik zou best online willen bestellen.

  1. Dat ligt er geloof ik maar net aan. Hier heeft de Coop eigenlijk steeds wel ruimte voor een paar dagen later. Bij Jumbo heb ik gemerkt dat je verschillende keren op de dag even moet kijken. Soms zie je idd 2 of 3 weken later een opening, maar als je het even een dag in de gaten houdt, komt er vaak ook wel een gaatje eerder. Zo heb ik gisteren besteld voor vandaag (terwijl mijn eerste optie anders 22 of 23 april zou zijn).

 4. Ik haal eigenlijk altijd de boodschappen, kleine moeite met een lease auto. Maar zo’n actie scheelt wel als je het vaak laat doen via de appie

 5. Ik doe ook meestal boodschappen bij de Lidl en dan tussendoor en frisdrank nog bij de ah of jumbo. Zou nu heel graag willen bestellen, al moet ik dan echt wat beter nadenken over mijn lijstje en weekmenu.. helaas is het me nog niet gevonden om bij ah een plekje te vinden, hier is alles vol ??‍♀️ Jumbo had ik niet aan gedacht, ga ik eens naar kijken!

  1. Bij mij vroeg het idd echt wat oefening om de juiste dingen te bestellen! Wat me wel erg hielp: lijstje maken (hele week al) en telkens als ik iets bedacht het meteen in m’n wagentje doen (en dan later wel kijken of het echt nodig was)

 6. Bij Picnic zijn de tht van de versproducten echt heeel erg goed. Bij Picnic lijken ze wel meer opties te hebben maar voor iemand die van koken houdt hebben ze toch ook regelmatig heel veel niet. Zolang je niet merk vast bent of van bijzondere producten houdt is het echt een goede optie (als ze leveren in jouw postcode gebied)
  Grootste voordeel van Picnic: geen bezorgkosten! En ook vooraf afrekenen. Als een product er niet bij zit dan krijg je je geld terug gestort op de rekening. (Dit gebeurd echt niet heel vaak). Als er iets mis is met de bestelling, bijvoorbeeld een rot plekje op je paprika’s oid krijg je het bij de volgende bestelling gratis. Echt goede klantenservice!
  Jumbo heb ik heel lang pick up point gedaan, maar de bestelkosten vind ik toch best wel hoog. Zeker in vergelijking met Picnic.. en nu idd het liefst helemaal niet naar de winkel, de winkels zijn te leeg, het is gedoe en iedereen is gestresst. Die kans op besmetting vooruit, maar bovenstaande vind ik zeker dramatisch.
  Leuk zo’n artikel als deze!

 7. Nog een kleine opmerking over de Picnic, buiten het corona seizoen om, zijn de minimale bestelkosten 25 euro. Nadeel is dat de wachtlijst vaak aanzienlijk is: bij mij meer dan 7 maanden. Ik vind ook het aanbod groenten niet optimaal en vrij duur. Wel is het inderdaad zo dat versproducten écht vers zijn

 8. Gelukkig niet voor één bestelling, maar de tijd die het duurt tussen dat Picnic in jouw plaats bezorgd en jij zelf mag bestellen.

  Al duurt het nu wel langer dan normaal, niet meer morgen bezorgd, maar 2-4 dagen later.

  Zelf erg tevreden over Picnic, lieten al soms bezorgen, als vriendlief de boodschappen deed ? Nu bijna alles, want voel me niet veilig meer in onze Lidl met de smalle gangpaden..

  1. Oh, ik wist niet dat daar ook nog een periode tussen zat. Dat is inderdaad wel jammer! Want hier bezorgen ze nog niet, maar als ze dat wel doen, dan hoop ik toch écht wel dat ik er over 7 maanden geen gebruik meer van hoef te maken 😉

 9. Hier maken we gebruik van Picnic, Hoogvliet en AH. Picnic inderdaad laagdrempelig qua bedrag, gratis bezorgen, en goede snelle klantenservice. Nadeel vind ik echt dat er nooit goede aanbiedingen zijn.
  Dat mis ik nog een beetje in het stuk hierboven: AH is een wat duurdere supermarkt, maar de bonusaanbiedingen zijn vaak de moeite waard. Maar, het allergrootste voordeel van de AH ten opzichte van alle andere bezorgdiensten: je kunt de bestelling tot de dag van tevoren nog hélemaal aanpassen. Dus, “koop” tien pakken wasmiddel om je bezorgmoment te reserveren en je kunt de dag van tevoren je bestelling nog helemaal wijzigen tot wat je precies nodig hebt. Op die manier gooi ik echt nooit meer iets weg. Ook een vorm van besparen :).
  Hoogvliet vinden we overigens minder. Wel goede aanbiedingen maar vaak producten op het laatste niet leverbaar, zonder alternatief, en ze werken met PostNL Food, dus hebben hun bezorging niet in eigen hand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.