Koopzegels sparen: wat levert het op?

Welke supermarkten hebben koopzegels

Ze bestaan bijna mijn hele leven lang en zijn tegenwoordig zowel ouderwets als slim. Ik heb het natuurlijk over koopzegels. Dit zijn de zegels die je niet bij de supermarkt krijgt, maar waarvoor je moet betalen. Als je dan je kaart of je boekje vol hebt, krijg je hier net een beetje meer voor terug dan dat je betaald hebt. Maar wat levert koopzegels sparen nu eigenlijk op en waar kun je het doen? Ik zocht het allemaal voor je uit.

Bij welke supermarkten kun je koopzegels sparen?

Koopzegels van de Jumbo
Niet elk filiaal van de Jumbo heeft koopzegels

Je kunt niet bij alle supermarkten koopzegels sparen. Bovendien kan het ook zijn dat een keten ze wél heeft, maar een specifiek filiaal niet. Zo trof ik in mijn vorige woonplaats een Jumbo die niet aan koopzegels deed.

In principe kun je in Nederland bij deze winkels terecht voor koopzegels:

Meestal vragen ze bij de kassa of je koopzegels wilt kopen, maar dat is niet altijd zo. Vraag er dan zelf om!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe werkt koopzegels sparen?

Koopzegels van de Albert Heijn
De koopzegels van de Albert Heijn

Je denkt misschien: mooi! Ik koop even zo’n boekje vol, wissel het in en heb een mooi rendement! Zo werkt het dan weer niet; supermarkten zijn ook niet gek. Het aantal zegels dat je per keer mag kopen hangt samen met het bedrag dat je aan boodschappen uitgeeft. Bij de Albert Heijn mag je bijvoorbeeld per uitgegeven euro één zegel kopen.

Alle zegels die je koopt plak je in een speciaal spaarboekje. Dat lever je in als het vol is en dan krijg je er contant geld voor terug.

Je kunt het boekje met de koopzegels natuurlijk ook gebruiken om je boodschappen ervan te betalen, maar dat is niet verplicht. Je mag gewoon naar de informatiebalie of kassa gaan en het inwisselen voor geld.

Wat levert koopzegels sparen op?

De hamvraag is natuurlijk: levert het sparen van die koopzegels ook echt wat op? Veel mensen doen wat lacherig over koopzegels, maar dat is ten onrechte. Het rendement kan namelijk oplopen tot maar liefst 50%! Dat kun je bij je bank natuurlijk wel vergeten. Overigens moet je dat wel een beetje in perspectief zien; je hebt natuurlijk geen duizenden euro’s in koopzegels zitten. Toch is het gratis geld dat je heel makkelijk kunt verdienen. Ik houd er dus wel van!

In dit overzicht zie je precies hoe het zit met de kosten, het rendement en hoeveel geld je daarvoor uit moet geven aan boodschappen:

Supermarkt Koopzegel bij… Prijs per zegel Zegels voor vol boekje Kosten Waarde Rendement Boodschappen
AH € 1 € 0,10 490 € 49 € 52 6% € 490
Coop € 0,50 € 0,05 500 € 25 € 26 4% € 250
PLUS € 1 € 0,02 200 € 4 € 6 50% € 200
Jumbo € 1 € 0,10 250 € 25 € 26 4% € 250

Je kunt zo zelf berekenen wat het voor jou oplevert. Wij geven per maand ongeveer 250 euro uit aan boodschappen. Als we dit bij de Jumbo of Coop zouden doen, levert ons dat op jaarbasis 12 euro op. Doen we dat bij de PLUS, dan hebben we 30 euro extra. Een boekje bij de AH zit er met een dikke 18 euro een beetje tussenin.

Let op: zie je ergens koopzegels op straat liggen? Bedenk dan: dit is óók geld. Gewoon oprapen dus. Zo houd je je straten ook nog schoon 😉

Lees ook: Wat is een goed boodschappenbudget?

Blijf goed opletten

Op het eerste gezicht levert het sparen van de koopzegels van de PLUS het meeste rendement op. Je moet je hier echter ook weer niet blind op staren; je rendement valt heel snel weg op het moment dat je structureel boodschappen doet in een dure supermarkt.

Zelf spaar ik liever wat langzamer en alleen via boodschappen die sowieso in de aanbieding zijn, dan dat ik expres ergens veel ga winkelen zodat ik meer koopzegels kan sparen. Daar komt nog eens bij dat niet al deze supermarkten bij mij in de buurt zijn. Als ik eerst om moet rijden, kost me dat per saldo waarschijnlijk óók veel meer dan dat het me oplevert.

Daarnaast is het ook belangrijk om je zegels te behandelen als geld en ze niet rond te laten slingeren. Supermarkten hopen er natuurlijk op dat de gekochte zegels niet allemaal hun weg terug vinden naar de winkel. Dan tikt het voor hen ook lekker aan!

Bij de Poiesz krijg je gratis zegels
Bij de Poiesz krijg je gratis zegels

Als je hier niet zo handig mee bent, is het spaarprogramma van Hoogvliet misschien handiger voor je. Daarbij spaar je met je kaart automatisch punten die je met een premie van 6% kunt verzilveren. Ook de Vomar heeft zoiets, daar krijg je 4% rendement. Deze winkels heb ik helaas niet in de buurt.

De Poiesz, die hier wél in de buurt zit, maakt het nog leuker: daar krijg je bij elke 2,50 euro die je uitgeeft (of bij speciale producten) een zegel. Bij 100 zegels krijg je 2,50 euro. Je kunt je zegels ook inwisselen voor producten.

Ben jij fan van koopzegels sparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Ja, mensen doen misschien wat lacherig over koopzegels… ik raak veeleer geïrriteerd als de mensen vóór me bij de kassa die willen hebben! Kost allemaal extra tijd namelijk. Ook bij de zelfscan is het lastig.

  1. Ik lees hier net bij Superkanjers dat je ze dan apart moet aanvragen bij de balie, dat lijkt me ook erg vervelend! En dat weet dan misschien idd niet iedereen bij de zelfscan, dus krijg je dat weer. Ik kan me voorstellen dat dat storend is! Zelfscan is voor opschieten (vind ik dan).

 2. Nee ik doe niet aan koopzegels, wat een gedoe. Bij de ah maak ik gebruik van de zelfscan en dan zou ik elke keer langs de balie moeten vanwege de zegels 🙂

 3. ik zag nooit iets in zegels.. tot vorig jaar de rente zo extreem laag werd en ik een blog las over de voordelen en rendement. Ik dacht ik geef het een kans. Ik koop vanaf die tijd AH zegels, die ik als ik de boodschappen opruim en kassabon nog even controleer ook altijd direct inplak. Boekje ligt in keuken. Wat ik vooral leuk vind.. ik geef nog steeds €80 per week uit voor 2 personen, ik ben dus eigenlijk zuiniger geworden. Op vakantie als ik picknicketen koop spaar ik ook. En het allerleukste vind ik de volle boekjes. Ik beschouw ze echt als een cadeautje. Ik heb er nu drie gespaard sinds December en als we in augustus op fietsvakantie gaan wissel ik er twee in voor de extraatjes onderweg .. zoals ijsjes, koffie en natuurlijk onze wat luxere picknicketen. Ik koop lang niet al mijn boodschappen bij de AH, vooral mijn groenten niet.. en toch tikt het aan die zegeltjes. Bieke

 4. Hoi Adine,

  Volgens mij zit er een foutje tussen bij de jumbo en de plus?
  10 ct per zegel X 200 zegels maakt geen 4 euro(plus)
  2 ct per zegelx 250 maakt geen 25 euro(jumbo)
  of zie ik dat nu verkeerd?
  verder; leuk om t zo op een rijtje te zien, ik doe niet aan zegels , maar na dit gezien te hebben denk ik erover wel te beginnen (doe veel boodschappen bij de plus)

 5. Ik koop kooppunten bij Hoogvliet, zelfde tarief en rentepercentage als bij AH, alleen hoef je geen zegeltjes te plakken. En voor mij het grootste voordeel: je kunt het weer inwisselen wanneer je wilt, je hoeft dus niet eerst een heel boekje vol te hebben voor je de 6% kunt innen, dat kan gewoon bij de volgende keer boodschappen doen. Je kunt ook bijvoorbeeld de eerste drie weken van de maand punten kopen en de laatste week een deel van je boodschappen “gratis” doen met je punten en dan dus gelijk de 6% rente krijgen.

 6. Ja ik spaar ze graag. Toch een leuk extraatje, dat soms verdwijnt in weer noodzakelijke boodschappen maar ook in het leuke dingen potje terecht komt.

 7. Ja, bij de hoogvliet, ah en de jumbo zit sinds kort ook bij ons in de buurt.
  Ik spaar een jaar lang en gebruik het als vakantiegeld, heerlijk.
  Pas ook iets anders van gedaan: naar de efteling ook met de korting van ah natuurlijk. Zegels inleveren en er gelijk de kaarten van gekocht, voelt als een cadeautje.

 8. Ik doe alleen te weinig boodschappen om er voordeel van te hebben. Verder denk ik persoonlijk dat mijn rendement hoger is als ik in diverse supermarkten de aanbiedingen koop. Ik haal veel bij Dirk en Lidl, die doen niet eens aan zegels. Linksom of rechtsom denk ik dat je dat rendement uiteindelijk altijd zelf betaald.

 9. Spaarzegels? Meestal niet, je kan beter opletten in de winkel. Denk dat je die €10-30 per jaar sneller terugverdient met opletten dan met stickers plakken 😉

 10. Ik zag laatst dat ze bij Odin ook zo’n spaarprogramma hebben. Voor als je graag boodschappen doet in een biologische supermarkt! Misschien ekoplaza ook wel?

 11. Ik spaar de zegels van ah en coop. Veel geld sparen lukt me niet en zo kan ik voor leuke dingen en/of als ik wat te kort kom sparen. Daarbij, met de zegels krijg ik nog wat rente, bij de banken moet je haar betalen om geld te mogen sparen.

 12. Mijn oma spaarde ze altijd, en ik ben ze sinds een tijdje ook aan het sparen bij de AH. Ik vind het fijne dat je eigenlijk niet door hebt dat je spaart, omdat het steeds kleine bedragen zijn. Maar alles samen telt het wel op! Daarnaast ook leuk dat je er wat rendement op maakt natuurlijk. De meeste boodschappen doe ik bij de Lidl, maar ik spaar toch 2-3 boekjes per jaar bij AH in dit tempo en de uitbetaling is dan een leuke meevaller in mijn budget van die maand :).

 13. Op jaarbasis doe ik ongeveer 12 x 250= 3000 euro aan boodschappen bij de Jumbo.
  Hierover ‘beleg’ ik 3000 x 0,10 zegels= 300,-.
  300,- x 4 % = 12,- per jaar
  Bij een bank krijg je 300,- x stel maximaal 0,5 %= 1,50
  Het lijkt peanuts, maar er is een rendementsverschil van 800 %!

 14. ik doe niet aan zegeltjes. Ik vind het teveel gedoe. Daarbij koop ik mijn boodschappen bij verschillende winkels, net waar de acties zijn. Op dit moment is dat de jumbo ivm dagjes uit actie. Daarvoor de Albert Heijn ivm efteling actie. Als er nergens een actie is, koop ik het meeste bij de Lidl en waar er iets in de reclame is wat ik gebruik. Dat laatste wisselt dan tussen jumbo, Albert heijn, dirk, agrimarkt, plus en de Aldi. Ik let gewoon op wat ik koop en op het
  weekbudget wat ik heb. Scheelt me ook een hoop geld ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.