Financiële maatregelen Corona op een rijtje

financiële maatregelen corona

In de eerste plaats zorgt Corona natuurlijk voor veel onrust als het gaat om gezondheid. Maar ook financieel kan het je behoorlijk raken. Als dat het geval is, is het fijn om te weten dat er inmiddels verschillende financiële maatregelen zijn om het hoofd boven water te houden. Voor ondernemers én particulieren. Misschien ook wel voor jou! Ik zet ze hier voor je op een rijtje, zoals de optie om je hypotheek voorlopig even niet te betalen.

Financiële maatregelen vanuit de overheid

We hebben natuurlijk al het een en ander gehoord over de financiële maatregelen vanuit de overheid. Inmiddels is er wat meer duidelijkheid over de manier waarop zij door Corona getroffen ondernemers wil ondersteunen:

 • Ondernemers kunnen een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten. Dit is ter vervanging van de regeling werktijdverkorting die inmiddels alweer is komen te vervallen
 • Als ondernemer kun je ook uitstel aanvragen voor verschillende soorten belastingen – dit geldt ook voor zzp’ers. Je hebt via deze pagina ook de mogelijkheid om je voorlopige aanslag te laten verlagen. Die kun je dus eventueel zelfs op 0 zetten, maar houd er wel rekening mee dat je dan dus óf later in het jaar (als je hem weer aanpast) óf aan het einde van het jaar (als blijkt dat je tóch geld hebt verdiend) misschien een groot bedrag in één keer moet betalen
 • Wanneer je als ondernemer extra krediet nodig hebt, kan de overheid hiervoor soms borg staan. Meer informatie daarover vind je hier. Deze BMKB-regeling is overigens ook wat verruimd qua openstelling.
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Financiële maatregelen vanuit banken

Een paar maanden geen hypotheek betalen én ook niet inhalen is er hier helaas nog niet bij, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden om je lasten wat te verlichten.

 • ABN Amro schort bijvoorbeeld collectief de aflos- en renteverplichtingen gedurende een half jaar op, voor alle klanten die max 2,5 miljoen via hen hebben gefinancierd
 • De Rabobank biedt een soortgelijke optie, maar wel alleen op aanvraag (via internetbankieren)
 • Voor particulieren biedt de Rabo o.a. de mogelijkheid om je hypotheekbetaling met 3 maanden uit te stellen. Dit geldt overigens ook voor klanten van ABN, Florius en MoneYou. Deze optie geldt – sowieso bij de Rabobank – ook voor ondernemers met een particuliere hypotheek.
 • ING geeft maximaal 6 maanden respijt op het aflossen van leningen
 • De limiet voor contactloos betalen is verhoogd, zodat je minder vaak met je  handen aan een betaalautomaat hoeft te zitten. Nice! Let natuurlijk wel op dat je je bankpas scherp in de gaten houdt, want ook dieven kunnen nu in plaats van 50 euro tot 100 euro ‘gratis’ pinnen.

Financiële ondersteuning voor ondernemers die getroffen zijn door Corona

Voor ondernemers zijn er twee belangrijke steunmaatregelen in het leven geroepen:

 • TOGS (Compensatieregeling getroffen sector): als je schade hebt geleden doordat je noodgedwongen moest sluiten, door inperking van bijeenkomsten, of door een negatief reisadvies, dan kun je in aanmerking komen voor eenmalig 4.000 euro. Dit is onder meer voor horecabedrijven en kappers.
 • TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers): een soort bijstandsuitkering voor zzp’ers, waarbij je inkomen maximaal drie aaneengesloten maanden lang tot het bijstandsniveau kan worden aangevuld. Het gaat hier om de periode maart tot en met september. Je vermogen of het inkomen van je partner speelt hierbij geen rol. De overheid doet wel een ‘moreel appel’ op de aanvragers. Deze aanvraag moet je indienen bij je eigen gemeente.
 • TOZO 2.0: een vervolg op de TOZO, die loopt van 1 juni tot en met 30 september. Eveneens een soort aanvulling tot bijstandsniveau voor ondernemers, maar dit keer wél met partnertoets. Dus: als jullie samen meer dan ongeveer 1.500 euro binnenharken, of alleen meer dan ongeveer 1.000 euro, heb je hier geen recht op. Deze regeling kan vanaf juni worden aangevraagd, en ook met terugwerkende kracht.
 • TOZO 3.0: dit wordt een vervolg op de TOZO 2.0 en loopt door tot 1 juli 2021. Je kunt deze tegemoetkoming aanvragen tussen 1 oktober 2020 en 30 juni 2021. Hiervoor blijft de partnertoets actief én wordt er een vermogenstoets toegevoegd. Heb je meer dan 46.520 euro aan ‘beschikbare geldmiddelen’ (in je bedrijf, huishouden, etc.) dan kom je hier ook niet voor in aanmerking.
 • TVL: dit is de opvolger van de TOGS; de afkorting staat voor Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB. Deze uitkering is bedoeld voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers, die meer dan 30 procent omzet tijdens de corona-crisis zijn kwijtgeraakt. Zij kunnen tot 50.000 euro per 4 maanden krijgen om hun vaste lasten (zonder de loonkosten, die al vallen onder de tegemoetkoming van de personeelslasten) te kunnen blijven betalen. Aanvragen hiervan kan vanaf half juni en deze kan in combinatie met de TOGS worden aangevraagd.

Hier worden nog regelmatig nieuwe regelingen aan toegevoegd, dus het kan handig zijn om even deze check te doen bij de KvK. Weet je direct of je ergens voor in aanmerking komt.

Aandachtspunten

Nog even een aantal aandachtspunten op een rijtje:

 • Veel regelingen betreffen uitstel. Dat betekent dat je later alsnog moet betalen. Maak hier alleen gebruik van als je het écht nodig hebt, anders verlies je misschien het overzicht en kom je later – onnodig – in de problemen.
 • Probeer uit de paniekstand te blijven. Hoe logisch het ook kan zijn; angst en paniek zijn beroerde raadgevers. Focus je aandacht liever op het krijgen van overzicht en het aanvragen van de voorzieningen die voor jou van toepassing zijn.
 • Kom je in de problemen met betalingen? Trek dan meteen aan de bel. Niet leuk, maar op dit moment (helaas) heel normaal en dus misschien wel het makkelijkste moment om dit te doen.
 • Er wordt gecontroleerd én beboet. Verandert je situatie ten goede, meld dat dan ook direct, zodat je eventueel te veel ontvangen bedragen weer terug kunt betalen.
 • Hoewel we het hier in Nederland ontzettend goed hebben, is dit natuurlijk niet iets dat we met z’n allen konden zien aankomen. Dit is dan ook niet het moment om even flink te cashen. Maak gebruik van de opties als het moet, maar laat de middelen anders gewoon bestaan voor de mensen die het écht nodig hebben. Dit komt niet uit een of andere put geld: we hebben dit met z’n allen bij elkaar gebracht via belastingen. Als de pot leeg is, worden we straks gewoon allemaal weer met een (nieuwe) rekening gepresenteerd.

Waar zou jij in deze periode vooral mee geholpen zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Ik vind het lastig…wij hebben in de maand maart geen inkomen…we zijn zzper’s…kunnen deze maand wel overbruggen met eigen geld uit de buffer…er wordt niet gekeken naar vermogen…ik sta in dubio…wie weet hoe lang dit gaat duren? Hoe lang werkt dit door? Beter nu voor de zekerheid toch maar aanvragen? Anders straks in de problemen?

  1. Ik snap je dilemma; in principe heb je er recht op, als je inkomen hierdoor stil is komen te liggen. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat je niet per se gebruik wilt maken van zo’n mogelijkheid, als het niet hoogst noodzakelijk is, zodat er ook ruimte blijft voor de ondernemers voor wie het wel erop of eronder is. Dat is eigenlijk misschien nog wel meer een moreel dilemma dan een financieel vraagstuk.

   Tegelijkertijd is het idd ook de vraag; is elk bedrijf dat hiervan nu gebruik maakt überhaupt levensvatbaar? Nu is het bijna een ‘geluk’ dat het zo’n crisis is dat er voor iedereen noodmaatregelen komen, maar er zijn natuurlijk ook veel problemen te bedenken waar dat niet zo is. En dan moet je als ondernemer ook je eigen broek op kunnen houden.

   Je kunt trouwens wel je voorlopige aanslag aanpassen. Die kun je evt. dus ook op 0 laten zetten. Ik zal even kijken of dat er duidelijk tussenstaat, anders voeg ik die nog even toe!

 2. Waarom niet een regeling dat er geld beschikbaar wordt gesteld…het jaar erop wordt gekeken naar de jaarcijfers en dat ondernemers die genoeg winst hebben gemaakt het geld dat ze gekregen hebben terug betalen? Voor iedereen een eerlijke regeling!

 3. Wij komen waarschijnlijk niet in aanmerking voor de 4000 euro…wel voor 1500 euro…wat ben ik blij met mijn buffer…1500 euro…daar kan ik mijn vaste lasten niet eens van betalen…Hierbij vraag ik me ook af…als een ondernemer 1 maand of 3 maanden niet kan overbruggen…zou dit bedrijf het bij een andere tegenslag wel gaan redden? Ik vind het heel erg goed dat de regering deze tegemoetkomingen aanbiedt…ik had ze alleen in een andere vorm gegoten…Bijvoorbeeld de voorlopige aanslag laten vervallen en de oude regeling handhaven. Wij betalen nu belasting over 2019 en dit jaar dus ook de voorlopige aanslag…(wet in 2016 aangenomen)…dus dubbel…met deze simpele maatregel verlicht je al de lasten van de ondernemers en zzper’s!

 4. Ik ben zzp’er heb een mooie freelance opdracht met contract tot eind juni en die zou zeker weten verlengd worden maar door de crisis is dit hoogst onzeker en dreig ik per 1 juli (verlaat dus) zonder werk te komen. Ik kan nergens vinden of ik dan ook recht heb op de compensatie, vind het lastig…

 5. Handig artikel. Echter denk ik toch: of je nu werkt als zzp’er, ondernemer bent of in loondienst bent, dat je te allen tijde een buffer nodig heb. En niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld een lening of de overheid die bijsprint.

  Natuurlijk is de situatie waarin we ons op dit moment bevinden uiterst zeldzaam, maar tijdens een crisis kun je ook niet aankloppen bij de overheid en moet je het toch echt zelf doen.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.