Het huishoudboekje van Emma (24): “Ik heb meer dan 70.000 euro studieschuld”

hoge studieschuld

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag nemen we een kijkje in het huishoudboekje van student Emma (24). Zij heeft – net als veel studenten tegenwoordig – een hoge studieschuld. Eentje die inmiddels is opgelopen tot meer dan 70.000 euro.

Leuk dat je meedoet, wil je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben Emma, 24 jaar, fulltime student en ik blog op SkereStudent over persoonlijke financiën. Natuurlijk speciaal gericht op studenten. Ik woon in een studio in Wageningen en naast studeren en bloggen heb ik ook een paar side hustles, waaronder freelance teksten schrijven, oppassen en tweedehands spullen verkopen via Marktplaats en United Wardrobe.

En ik heb dus een studieschuld van 70.215,48 euro. ”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ja… Hoe kom je daaraan?

“Ik was net 18 toen ik ging studeren en ik realiseerde me eigenlijk helemaal niet dat maximaal lenen óók betekende dat ik een maximale studieschuld zou krijgen. Misschien een beetje naïef, maar ik dacht er gewoon echt niet over na. Het is ook niet alsof ik die maximale lening uitgaf aan nieuwe kleding en uitgaan.

Tot ik eens inlogde bij DUO omdat ik mijn lening wilde aanpassen en dit bedrag zag staan. Ik schrok me kapot! Sindsdien ga ik veel bewuster met mijn geld om en leen ik niet meer maximaal.

Die schok is trouwens ook één van de redenen waarom ik hier zo open over schrijf: het zou slim zijn als studenten vaker moeten inloggen bij DUO, zodat ze zich bewust blijven van hoe hoog hun studieschuld is. Nu is het systeem zo, dat je je lening kunt ‘aanzetten’ als je 18 bent en door kunt laten lopen tot je afstudeert – zonder ooit een keer in te hoeven loggen!”

En misschien nog wel belangrijker: hoe wil je van die hoge studieschuld afkomen?

“Ik volg momenteel nog een tweejarige onderzoeksmaster in Wageningen en ben nog niet aan het aflossen. Tijdens mijn master heb ik ernstige RSI/CANS ontwikkeld, waardoor ik studievertraging heb opgelopen. Hierdoor is mijn hoge studieschuld nóg hoger geworden.

Vanwege mijn RSI zie ik mezelf niet fulltime werken in een laboratorium of kantoor. Dat is nog wel even een dingetje qua afbetalen. Toch wil ik me daar nu niet té druk over maken.

Ik vind het wel heel vervelend dat ik deze hoge studieschuld heb, maar ik vertrouw erop dat het goed komt. Hoeveel je maandelijks moet afbetalen op je studieschuld wordt afgestemd op je inkomen van dat moment, dus als ik afstudeer en géén goedbetaalde of fulltime baan vind, dan kom ik daar niet direct mee in de knel. Dat geeft me wel rust.

Bovendien werk ik wél op andere manieren aan vermogensopbouw; ik spaar en beleg inmiddels ook flink.”

Hoe ziet jouw maandelijkse financiële plaatje eruit?

“Ik heb een maandelijks inkomen van ruim 2.000 euro. 1.137 euro via de lening van DUO, een ouderbijdrage van 505 euro, zorgtoeslag van 104 euro. Met het freelance tekstschrijven verdien ik nog zo’n 122 euro per maand, met Skerestudent 11 euro, met oppassen 100 euro en met verkopen op Marktplaats van United Wardrobe ook zo’n 100 euro.

Mijn uitgavenlijstje is als volgt:

 • Collegegeld en studiespullen: 280 euro
 • Huur: 390 euro
 • Ziektekostenverzekering: 148 euro
 • Kleding: 97 euro
 • Sparen en beleggen 597 euro
 • Cadeaus: 95 euro
 • Vervoer: 16 euro
 • Uit eten en drinken: 50 euro
 • Boodschappen: 61 euro
 • Verzorging en gezondheid: 27 euro
 • Sport: 23 euro
 • Huishouden en elektronica: 22 euro
 • Goede doelen: 3 euro
 • Bankkosten: 1 euro
 • Vakantie: 86 euro
 • Belasting: 12 euro

Ik zou op zich nog wel wat minder kunnen uitgeven aan kleding; dat vind ik niet zo heel belangrijk. Maar al met al geeft dit wel een aardig overzicht van de dingen waar ik het wél graag aan uitgeef.

Eerder gaf ik veel meer geld uit aan uit eten gaan, kleding, dure reizen, decoratie, uitgaan. Tegenwoordig niet meer. Ik probeer alles sowieso eerst tweedehands te kopen in plaats van nieuw. Reizen doe ik nog maximaal één keer per jaar en aan uitgaan geef ik minder dan 20 euro per maand uit.”

Hoe houd jij je uitgaven en inkomsten eigenlijk bij?

“Ik blog er maandelijks over! Dan zet ik precies mijn inkomsten, mijn uitgaven en mijn investeringen voor die maand op een rijtje. Ik vind het leuk om dat te doen en ik merk dat mijn lezers het interessant vinden. Gedurende de maand houd ik al mijn uitgaven bij in de app van de bank.

Inmiddels geef ik mijn geld over het algemeen heel weloverwogen uit, maar dat wil niet zeggen dat ik er heel erg op zit. Ik houd bijvoorbeeld van cadeaus geven en zou niet snel besparen op dingen waarmee ik een ander blij kan maken.

Zo zijn we voor de verjaardag van mijn vriend onlangs bij De Librije gaan eten. Toen heb ik getrakteerd. Dat heeft ons rond de 500 euro gekost! Je moet daar echter al ongeveer een jaar vooraf reserveren, dus ik had mooi de tijd om mezelf financieel en mentaal voor te bereiden op deze uitgave.

We doen trouwens ook genoeg dingen die gratis zijn, of weinig kosten. Zo hebben we bijvoorbeeld voor kerst allebei een museumjaarkaart gevraagd, zodat we leuke uitjes kunnen maken zonder daarvoor diep in de buidel te tasten. Ook organiseren we regelmatig spelletjesavonden en schilderen we graag samen.

Ik vind het wel heel belangrijk om kritisch naar mijn uitgaven te blijven kijken. En vervolgens eerst te schrappen wat je helemaal niet mist. Daarna ga je testen. Mis je iets tóch heel erg, dan kun je die uitgave altijd weer opnemen in je budget. Mis je het niet, dan is het mooi meegenomen.

Wel vind ik: geld uitgeven is niet erg. Maar geef het wel alleen uit aan de dingen die jij leuk of belangrijk vindt.”

Je spaart maandelijks ook flink, zie ik…

“Ja. 597 euro gaat maandelijks naar de spaar- of beleggingsrekening. Die zie ik eigenlijk als één pot. Momenteel zit mijn emergency fund vol en gaat er dus eigenlijk niets naar de spaarrekening en maak ik alles over op mijn beleggingsrekeningen.

Zodra ik wél iets uit mijn emergency fund haal, vul ik eerst die pot weer aan en beleg ik in die maand even wat minder.”

Wat is momenteel jouw grootste financiële uitdaging?

“Soms heb ik moeite met het besef dat ik deels op andermans zak teer: ik krijg geld van mijn ouders en leen in feite van mijn future self via DUO. Dat geld moet ik later natuurlijk gewoon terugbetalen. Toch vind ik het belangrijk om daarin voor ogen te houden dat ik het nu ook gewoon waard ben om geld uit te geven aan mezelf en aan wat ik belangrijk vind.

Bovendien is het niet zo dat ik alles uitgeef; ik ga tegenwoordig natuurlijk heel anders met mijn geld om en hoop eigenlijk over 5 jaar een beleggingsrekening te hebben die nét zo goed gevuld is als mijn studieschuld!”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Wow, dit vind ik echt bizar. Hoop niet dat dit het algene beeld is van de huidige studenten.
  Vinden dat je het waard bent om andermans en geleend geld uit te geven en te investeren in aandelen vind ik een gevaarlijke en onvolwassen houding.
  Toch was inloggen bij Duo nog geen echte wake up call want je blijft doorlenen.
  1 van de eerste lessen over beleggen is volgens mij dat je dit met geld moet doen dat je kan missen. Niet met geld dat je nog terug moet betalen.

  1. Ik ben inmiddels al een behoorlijke tijd student-af, maar dit hoor ik tegenwoordig steeds vaker. Mijn manier is het niet, ik denk ook niet dat het systeem hiervoor bedoeld is, maar het biedt er duidelijk de ruimte voor. Ik hoop van harte dat het voor haar in ieder geval wel goed uitpakt en vind het in ieder geval dapper dat ze erover durft te bloggen en te vertellen. Ondanks dat ze dan ook het risico loopt veel kritiek te krijgen.

 2. Wij hebben onze kinderen ook financieel gesteund tijdens hun studies maar ik zou het echt bizar en walgelijk vinden als ze dat geld vervolgens zouden gaan beleggen en voor €500 uit eten zouden gaan…
  Je leeft gewoon prinsheerlijk op de zak van een ander…

  1. Hoewel iedereen hier natuurlijk een eigen mening over mag en zal hebben, wil ik wel even een klein beetje perspectief hierbij plaatsen.

   Over het eten: Een kwart van het inkomen van Emma komt bij haar ouders vandaan. De rest leent ze zelf (dus betaalt ze straks zelf terug) of verdient ze zelf: ruim 1.500 euro per maand. En om dat etentje te kunnen betalen, moet ze per maand dus net iets minder dan 42 euro apart zetten.

   En over de bijdrage in het algemeen, in combinatie met bijvoorbeeld het beleggen: haar studiekosten en huur zijn bij elkaar al meer dan de (overigens natuurlijk hele fijne!) bijdrage van haar ouders. Je kunt het dan zien als ‘prinsheerlijk leven op de zak van een ander’, maar als je kijkt naar noodzakelijke kosten en luxe (waar ik dan ook even beleggen of royaal sparen onder schaar), dan denk ik dat ze het ‘prinsheerlijke’ toch voornamelijk op kosten van haar toekomstige zelf doet. Wat goed uit kan pakken, maar wat haar ook nog héél lang véél kan gaan kosten.

 3. Heb even wat op haar blog zitten te bekijken en ze wil het terugbetalen met rendement op beleggingen. Ik snap dat met 0% rente dit erg verleidelijk is, maar met nu enorm inzakkende beurzen zie je het gevaar met beleggen met geleend geld. Kan best zijn dat een economisch slechte situatie nog een aantal jaar aanhoudt en je geen rendement ziet, of zelfs in de min blijft op je beleggingen. Als op dat moment net de rente van DUO wel omhoog gaat, heb je een probleem…
  Nou heb ik zelf ook aardig wat geleend in mijn studenten tijd, maar ik kom nog niet op de helft. Dat geld heb ik zeker ook niet allemaal uitgegeven, maar waar mogelijk geld apart gezet (wat zij nu inmiddels blijkbaar ook doet). Ook ik los op dit moment zo min mogelijk af gezien de lage rente (0%), maar heb dan inmiddels ook de ruimte om het bedrag ineens af te lossen mocht de rente ineens omhoog gaan. Tot ik op dat punt kwam ben ik überhaupt niet op vakantie geweest (niet tijdens de studie en ook niet toen ik net ging werken), gaf ik echt veel minder geld uit aan kleding. Uit eten bij Librije kwam niet eens in me op toen ik student was.

  1. Ik heb regelmatig gehoord dat studenten beleggen of geld investeren in bitcoins. En ik heb inmiddels de eerste geluiden gehoord over studenten die zo een bedrag als 5000 euro kwijt zijn geraakt. Het gevolg van slechte voorlichting en studenten die elkaar onderling opjutten.

 4. Je leent van duo, van je ouders krijg je geld, maar nu je buffer vol is en je dus geld genoeg/over hebt, laat je je lening doorlopen ga je beleggen met dit geleende geld? Niet netjes en niet verstandig (Google maar even op beleggen met geleend geld) Beleg ALLEEN met geld wat je kan missen, niet met geld wat je moet lenen.

 5. Poeh, dit klopt niet.Maar dat lees ik in meer reacties. 70K schuld is echt heel erg veel!! Dat betaal je niet zo even terug. En wat denk je dat deze schuld doet bij het willen kopen van een huis? EIgenlijk leen je 600 euro teveel per maand, dat is 7.2K per jaar schuld er bij. Want zo’n spaar en beleggingspotje zal tzt ook wel heel verleidelijk zijn voor een 1e auto of andere kosten. Als je gaat werken valt ook de bijdrage weg van je ouders. 2K netto per maand verdienen als starter is best veel. Te doen, maar te weinig om een groter appartement van te huren en normaal van te kunnen leven in deze tijd. Sparen is er dan helemaal niet bij zolang je geen partner hebt.

  Ik zou het beleggingspotje nu in 1x gebruiken om een stuk af te lossen! En minder lenen!

 6. Volgens mij is dit nog niet zo stom. Ik ben, net als een paar andere reageerders, ‘altijd’ (sinds ik over beleggen nadenk) van de school geweest: niet beleggen met geleend geld. Heel langzaam begin ik daar anders over te denken. Je moet natuurlijk goed nadenken over de risico’s en wat het betekent als je door het beleggen geld kwijtraakt. Ik ben er voor mezelf nog niet uit, maar ik zie hier iemand die een plan heeft om straks niet afhankelijk te zijn van een goede baan voor het aflossen van haar studieschuld.
  Ze kan beleggen dankzij de lening (waarvoor ze dus een plan heeft), geld van haar ouders en haar werk. Ze blogt hier open over dus haar ouders zullen het wel weten.

 7. Je kunt je inderdaad afvragen wat ‘dommer’ is. Dit, of maximaal lenen met de gedachte dat je straks wel een dikbetaalde baan hebt, zoals een aantal van mijn studievriendinnen deden.

  Ik ben voor mezelf ook helemaal van ‘niet beleggen met geleend geld’, maar ik zie het wel regelmatig anders, met als resultaat meer risico én meer rendement. Een voorbeeldje: de trend om een pandje te kopen voor de verhuur. Gebeurt meestal ook niet met 100% eigen geld en is dus in feite óók beleggen met geleend geld.

 8. Over het kopen van een huis voor de verhuur: de hoogte van je geleende geld zit dan ver onder de waarde van het huis zelf. Er zit dus zeker een lening op en risico, maar er staat ook onderpand tegenover dat zelfs met een waardedaling nog (bijna) afgelost kan worden. Moet er dan verplicht vekocht worden, dan ben je het geld kwijt, maar is de kans op een openstaande schuld erg klein, juist omdat je niet 100% gefinancierd krijgt. Daarnaast wordt er bij de 2e hypotheek gekeken of je die lasten kan dragen, bij een studielening vooraf niet.
  Zoals ik al aangaf, betaal ik ook zo min mogelijk terug, omdat het me geld oplevert gezien inflatie en een lagere hypotheek die ik nodig had voor het huis (waarvan ong 60% is gefinancierd). Dus het gebruiken om kosten te besparen gebrijp ik wel. Het grote verschil is echter dat ik kan aflossen als de situatie verandert. Zij niet. Als het plan niet werkt, heeft ze geen andere optie. Bij een studielening kijken ze straks wel naar je inkomsten met hoeveel je terug kan betalen, maar je komt er al vrij snel aan dat je het hele bedrag moet voldoen en dat hapt echt aardig in je maandlasten als je straks ook voor 800-900 moet gaan huren in de particuliere sector.

 9. Wow, ik heb vol verbazing zitten lezen.. Heb je er ook al over nagedacht dat je dus over 2 jaar (als je klaar bent met je master) een nóg hogere schuld hebt dan die €70.000,-?! En je vind het verwachte bedrag dat je maandelijks moet terugbetalen (€245,72) nu al veel volgens je eigen website.. Maar je blijft nu gewoon ruim €1100,- lenen terwijl je ondertussen bijna €600,- kunt sparen en beleggen én je noodfondspot al vol zit. Er zijn genoeg huishoudens die alleen maar kunnen dromen van zo’n maandelijks spaarbedrag. Waarom niet je leenbedrag nu omlaag brengen en daarmee je toekomstige zelf helpen? De rente bij DUO is nu nog 0%, maar het kan zo maar zijn dat dit gaat veranderen. Ik lees op je website dat je denkt dat dat een deel wordt kwijtgescholden.. Waarom weet je dat niet zeker?

  Je zegt dat het je rust geeft dat als je niet direct een goedbetaalde baan vind, omdat je dan ook niet zoveel hoeft af te lossen. Ik ben bang dat je daar over een paar jaar, als je serieus een eigen woning wilt kopen of huren etc. héél anders naar kijkt. Een schuld van meer dan €70.000,- is niet iets wat je dan rust geeft.. Zeker omdat je zo lang mogelijk wilt wachten met afbetalen. Mijn inziens nu nog even naïef als toen je op je 18e je lening startte.

  Wat ik nog mis in het verhaal, hoeveel heb je gespaard en belegd dan? Aangezien je aangeeft dat je buffer vol zit en dus bijna 600,- naar je beleggingsrekening overmaakt. Met alle gevolgen van dien met geleend geld..

  1. Het kwijtschelden gaat volgens mij om het deel dat voor elke student wordt kwijtgescholden op het moment dat je je diploma binnen (het was altijd) 10 jaar haalt. Dat is het stukje basisbeurs binnen het oude stelsel en het stukje OV-vergoeding die wél wordt genoteerd als schuld, maar daarna dus weer weggestreept wordt. Maar goed, daar moet je dus wel eerst je diploma voor halen, op tijd.

 10. Wat een zure en calvenistische reacties zeg. Als je in een solide wereldwijde tracker belegd, krijg je nu bij bijv. VWRL ongeveer 2% dividend per jaar. Dan maakt ze elk jaar sowieso al winst. Als ze slim is leent ze 10 miljoen tegen 0%….

 11. Zijn hierboven een aantal mensen die 1 en ander goedpraten over beleggen met geleend geld. Allemaal prima natuurlijk als je dat doet als het risico bij jezelf ligt. Nu zegt Kimberley dat Emma verwacht dat een deel van haar studieschuld kwijt wordt gescholden. Dan neemt zij dus risico’s met het geld en de rekening is uiteindelijk voor een ander. (de belastingbetaler) Mijns inziens op zijn minst niet netjes, maar het helaas mag het. Straks zelf een dikke spaar-/beleggingsrekening en anderen jouw studieschuld betalen. Je moet je er maar goed bij kunnen voelen.

  1. Het ‘kwijtschelden’ gaat om het deel basisbeurs (oude stelsel) en OV-vergoeding. Dat wordt élke student kwijtgescholden die binnen de gestelde termijn zijn/haar diploma haalt. Ja, dat betaalt de belastingbetaler, maar dat heeft de belastingbetaler ook bijvoorbeeld voor mij betaald (en ik heb nooit studieschuld gehad). En misschien ook wel voor jou.

 12. Even los van de studielening en wat ze ermee doet, 2000 euro inkomen per maand is echt veel! Er zijn veel mensen in Nederland met een baan die dat niet hebben iedere maand. Snap de ouders ook niet zo goed, zijn die op de hoogte van de lening en het beleggen?

  Daarnaast, ze verwacht niet fulltime te kunnen/gaan werken. Houd er dan bij terugbetalen rekening mee dat het inkomen van een partner gewoon wordt meegeteld voor het aflosbedrag. Die ander moet daar maar zin in hebben. Het is dus niet alleen je eigen keuze!

 13. Oef… Nog afgezien van de (huidige!) hoogte van haar studieschuld en het beleggen met geleend geld (waar hierboven wel genoeg over is gezegd) vind ik het ook vrij bizar hoeveel ze uitgeeft aan leuke dingen. Als ik dat vergelijk wat ik met een normaal inkomen van een werkende van 6 jaar ouder uitgeef, dan is ze gewoon druk bezig om haar onverantwoordelijke gedrag voor zichzelf goed te praten.

 14. Dat is een grote schuld inderdaad. Ik zou dat ook niet prettig vinden. Om een schuld te vermijden studeerde mijn oudste dochter via de LOI en heeft ondertussen (eindelijk) haar diploma gehaald. Mijn jongste dochter studeert Engels in Utrecht en heeft ook geen schulden omdat ze thuis is blijven wonen. Sterker nog, ze heeft bijna 10.000 euro gespaard. En dat als arme student.

 15. Ik denk dat heel veel in andere reacties al gezegd is, maar wat ik me afvraag is of je de lange termijn gevolgen van je keuzes wel goed duidelijk hebt. Ik heb zelf ook een flinke studieschuld, maar die is opgebouwd omdat mijn ouder niet konden bijdragen. Mijn doel is altijd geweest die zo laag mogelijk te houden en ik ben ook met 0% rente gewoon aan het aflossen. Immers: het heeft zoveel impact op zaken als een huis willen kopen én een partner wordt gewoon meegeteld.

  Lenen zodat je dat kunt sparen / beleggen lijkt me gewoon echt geen goed idee, alleen al omdat het zo risicovol is. Je geeft aan dat je buffer nu vol is, waarom zet je je lening dan niet omlaag?

 16. Meid, slim van je!
  Zeker omdat je zoekt naar een oplossing om de lening af te betalen en voor jezelf een buffer op te bouwen voor later. Ik wou dat ik dit zelf had bedacht! Met durf kom je heel ver (hoop ik voor je!) Succes!

 17. Wow ik schrik hier best wel van.. Wij leven met twee personen (zonder toeslagen e.d.) van minder inkomen en hebben een hogere hypotheek en meer studiekosten. We geven alleen niets aan onnodige dingen uit. Ik betaal overigens mijn hele studie zelf. De eerder afgeronde studies heb ik overigens ook zelf betaald. Afgelopen vrijdag ben ik begonnen bij mijn relevante baan (na lang zoeken). Ik zou het zelf nooit zo doen, omdat het een groot risico is om überhaupt te beleggen. Laat staan met belegd geld. Ik heb wel een paar obligaties, maar daar staat veel spaargeld en een bijna afgelost huis tegenover.

 18. Ik zie hier veel kritiek op dat Emma dit geld leent maar niet op dat dit studenten uberhaupt mogelijk wordt gemaakt. Beseffen jullie wel hoeveel geld de overheid studenten heeft uitgeleend? (momenteel 20 miljard euro, paar jaar geleden nog 8 miljard) En dat dit geld er niet is en er daarom nu nog meer wordt bezuinigd op onderwijs alleen omdat de beloofde investeringen in “kwaliteit” moeten worden gedaan?

  De overheid heeft zelf gezegd: jullie studenten kunnen jullie studieleningen makkelijk terugbetalen, lenen is dus goed. Studenten nemen dit zomaar aan (daar zijn ze immers student voor) en vervolgens hebben wij door dit overheidsbeleid over niet al te lange tijd enorme maatschappelijke problemen.
  Dat de overheid geld uitleent aan studenten die het na afstuderen pas over 42 jaar hoeven terug te betalen (en wellicht wordt een deel kwijtgescholden) betekent dat het voorlopig er ook niet is en daar ga jij als niet-student op termijn ook wat van voelen.
  Ik snap wel dat studenten van nu massaal op de korte termijn willen “profiteren” van deze mogelijkheid die voor ons allen op termijn problemen gaat opleveren.

  Los daarvan: hebben jullie enig idee hoeveel (overbodige) bedrijven zonder al die studieleningen niet zouden bestaan en dus alleen bestaan door deze vorm van overheidssubsidie? En dus in feite geen gezonde ondernemingen zijn maar toch blijven bestaan? Misschien ook iets om over na te denken. Vooral als je kijkt naar hoeveel kritiek de KLM krijgt met hun (directe) overheidsubsidies terwijl er financieel gezien ongezondere bedrijven zijn die leven van door studenten geleend geld.

  1. Ik zou over het algemeen pleiten voor een overheid die met het overheidskasboekje omgaat alsof het een eigen kasboekje was. Dan zouden dit soort regelingen idd waarschijnlijk wel aan banden worden gelegd. Als ouder zou ik bijvoorbeeld bést willen sparen voor de studie van mijn kind, maar ik zou waarschijnlijk niet op de 18e verjaardag komen met: hier heb je 15.000 euro voor je studie, red je er maar mee. Althans, niet als ik denk dat het dan aan allerlei andere dingen op gaat. De overheid doet dat nu in feite wel, met nog veel grotere bedragen.

   Ik vind ook dat het twee kanten heeft. Natuurlijk is het niet handig om te lenen als het niet nodig is, maar er zitten ook grenzen aan wat je kunt verwachten aan eigen inzicht van een groep jonge mensen. Zeker als je bedenkt dat er óók relatief weinig wordt gedaan aan financieel onderwijs op scholen. Dan vind ik beleggen met geleend geld bijna nog verstandiger dan het geld lenen en het uitgeven aan kleding, waarbij het sowieso weg is.

 19. Wat ik hieruit haal is dat er (luxe) zaken worden financierd met geld dat er niet is, want het moet geleend worden? Te gek voor woorden! Niet persoonlijk bedoeld op Emma maar als ik naar de bank ga om te lenen krijg ik dat geld niet. Waarom een student dan wel?

  1. Het lage rentepercentage en de vrijheid maken het denk ik extra verleidelijk. In feite is een studielening natuurlijk bedoeld voor de studie, maar daar gebruikt niet iedereen het voor. En een lening krijgen voor luxe goederen is trouwens niet zo’n heel groot probleem: je kunt bij de bank, een creditcardmaatschappij, een Wehkamp of een flitskrediet-achtig iets altijd terecht voor een flink krediet, dat je naar believen kan uitgeven. Maar goed, dat vinden ze natuurlijk prima om te geven omdat je daar ook een hele dikke rente op betaalt. Wat het in feite nóg onverstandiger maakt uiteraard.

   Ik denk trouwens dat dit in de toekomst nog wel gaat wijzigen; er zijn veel partijen die toch weer pleiten voor een vorm van een basisbeurs, wat zou betekenen dat er eventueel ook grenzen kunnen worden gesteld aan wat er kan worden geleend. Dat zou wel nieuw zijn; volgens mij zijn die twee dingen tot nu toe nog niet gekoppeld. Toen ik studeerde kon je bijvoorbeeld naast de basisbeurs (wat een lening was, tenzij je binnen 10 jaar een diploma haalde) ook nog zo’n 800 euro per maand lenen tegen een laag tarief. De mensen waarvan ik wist dat ze dat deden, gaven het niet uit aan hun studie…

 20. klinkt al een hersenloze studente… geld lenen terwijl je het niet nodig hebt.. beleggen gaat toch niet helpen met 70.000 schuld.. wat betaald dat af… een kleine 10% van je lening ALS JE GELUK HEBT? De meeste studenten van deze tijd zijn allemaal de lul.. lenen te veel geld.. als ze klaar zijn met hun studie kunnen ze geen geld lenen voor een huis… dan zitten ze allemaal in de shit.

 21. Ze noemt zichzelf een skere student?! Met zo’n maand inkomen.
  Dan heb ik gelukkig mijn financiën een heel stuk beter op orde. Ik kom als student rond met zo’n €1.000 per maand, waarvan ik €270 leen. Volgens mijn berekeningen kom ik straks uit op een studieschuld van ongeveer €15.000

 22. Echt weer typisch een studente die leefde in dienst van de consumptiemaatschappij en daarvoor geld leende. We kunnen wel roepen hoe dom dit is, maar in feite is het wel hoe de overheid wil dat wij ons geld besteden. Sparen? Nee joh dan komt de belasting kijken, je kunt beter een hoge schuld hebben zodat je maximale belastingvrije spaarbedrag omhoog kan! Sneu verhaal eigenlijk.
  Maar Emma komt er wel, die heeft inmiddels ingezien dat ze haar leven moet veranderen.
  En laat dit een les zijn voor alle (aankomend) studenten dat je je niet moet laten verleiden door anderen ons opgelegde normen zoals de aanschaf van prullaria, veel nieuwe kleding kopen zonder dat het nodig is en geld uitgeven aan de horeca alsof het niks is.

  Ik ken studenten die jaarlijks van studie wisselen en nu op een punt zijn waarop ze nooit meer binnen de stufi-termijn van 10 jaar kunnen afstuderen. Ze hebben ook nog eens altijd maximaal geleend. Daar zitten ze dan met hun ton aan schuld en zonder diploma/scholing.

  Beleggen vind ik trouwens achterbaks. Wel de lusten, niet de lasten. Maar dat is mijn mening en aangezien beleggen gewoon mag heb ik er niets over te zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.