Het huishoudboekje van M.: over langdurig ziek zijn en sparen

langdurig ziek en sparen

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Deze week mogen we meekijken met M. Haar man is langdurig ziek en krijgt inmiddels nog 70 procent van zijn oorspronkelijke salaris. Dat vroeg om een aanpassing in het budget.

Leuk dat je meedoet! Wil je wat meer over jezelf vertellen?

“Ja! Ik ben M., getrouwd en moeder van twee kinderen; eentje van 5 jaar en eentje van 5 maanden. Ik werk 18 uur in een GGZ-instelling, waar ik me vooral bezighoud met de financiële administratie.

Mijn man is langdurig ziek; over een paar maanden gaat hij de WIA in. Hij is de afgelopen tijd al teruggegaan in salaris; hij krijgt nog 70 procent uitbetaald.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

En hoe zit jullie maandelijkse kostenplaatje eruit?

“Ons gezamenlijke inkomen zit – inclusief kinderbijslag –  op 2.985 euro. We geven in totaal 2.177 euro uit. Dat betekent dat we gelukkig ook ruimte hebben om te sparen. Ons overzicht:

InkomstenUitgaven
Inkomen M.: 1.190 euro nettoHypotheek: 660 euro
Inkomen man: 1.500 euro nettoLevensverzekering: 151 euro
Kinderbijslag: 147 euroGas en stroom: 121 euro
Hypotheekrenteaftrek: 121 euroWater: 30 euro
Verzekeringen: 27,70 euro
Rechtsbijstand: 13,50 euro
Internet: 25 euro
Netflix: 10,99 euro
Apple iCloud: 2,99 euro
Mobiel man: 12,50 euro
Mobiel vrouw: 12,50 euro
Zwemles: 23,45 euro
Sparen kind 1: 10 euro
Sparen kind 2: 10 euro
Autoverzekering: 59 euro
Belasting auto: 59 euro
Benzine: 100 euro
ANWB: 12,50 euro
Online sportprogramma: 7 euro
Gemeentelijke belasting: 57 euro (betalen we per jaar)
SVWH: 29 euro (waterschap, betalen we per jaar)
Vakanties: 141 euro
Boodschappen: 350 euro
Kapper: 16 euro (ik knip de kinderen zelf)
Kleding: 166 euro (2.000 euro per jaar voor het hele gezin, dat lukt makkelijk, dus kan nog naar beneden)
Cadeautjes: 40 euro
Kruidvat (voeding, luiers, verzorging): 100 euro
Eigen risico man: 32 euro
Eigen risico vrouw: 32 euro
Totaal: 2.985 euroTotaal: 2.177 euro

Je ziet dat hierin geen zorgverzekering staat, alleen het eigen risico. We zijn via ons werk beiden collectief verzekerd, waardoor die premie al van ons salaris is afgehaald. Het eigen risico betalen we wel apart. Voor mijn man gaat dat – vanwege medicatie – vrijwel altijd op. Ik houd er soms wel eens wat van over.

Mijn man is dus al langere tijd ziek en zit in zijn tweede ziektejaar. Dat betekent dat we nog 70 procent van zijn inkomen krijgen. We waren hierop voorbereid, maar het is toch wennen.

Vorig jaar hebben we – mede geïnspireerd door alle geldverhalen – besloten om onze vaste lasten eens flink onder de loep te nemen. We hebben onze verzekeringen flink kunnen verlagen, onze hypotheek gemiddeld en we hebben sommige dingen ook stopgezet.

Goede doelen bijvoorbeeld. We gaven elke maand best veel weg, zo’n 200 euro in de maand, omdat we het belangrijk vinden om mensen die het minder hebben dan wij te steunen. Daarmee stoppen was best heel moeilijk. We hadden bijvoorbeeld sponsorkindjes uit Afrika; hoe konden we vertellen dat we hen niet langer konden sponsoren? Toch zagen we het als noodzakelijk, om zelf ook financieel ruimte te blijven houden nu mijn man langdurig ziek is.”

Je man is dus langdurig ziek, maar als ik het goed begrijp sparen jullie ook nog?

“Ja, nu ongeveer 800 euro. Zodra ons salaris is gestort, maak ik het spaargeld meteen over. Pay Yourself First. De ene maand is dat iets meer dan de andere maand. Sommige dingen betalen we namelijk per jaar en niet per maand. Als we bijvoorbeeld de aanslag voor de gemeentelijke belastingen krijgen, dan sparen we die maand minder.

Momenteel sparen we voor de zonnepanelen die in maart op ons dak komen. Dit moet een flinke besparing opleveren op onze energierekening. We zien het echt als investering in ons huis.

Vanwege de ziekte van mijn man – en onze financiële situatie die daarmee samenhangt – zien we onszelf niet meer verhuizen. Dus genieten we graag de komende 25 jaar van zonnepanelen. Het volgende doel is een verbouwing beneden: de keuken, vloerverwarming, etc. En daarna willen we gaan aflossen op de hypotheek.”

Ben je tevreden met hoe jullie financiële plaatje er nu uitziet?

“Ja. Op zich wel. Juist doordat we die vaste lasten zo stevig naar beneden hebben gebracht, kunnen we nog steeds sparen. Als mijn man straks de WIA ingaat, zullen we het netto nog meer gaan voelen. Dan wordt zijn inkomen namelijk weer anders belast.

Maar ook hier zijn we op voorbereid. Zolang we nog kunnen sparen voor een buffer in tijden van nood, zijn wij tevreden.

We zien ook niet heel veel extra mogelijkheden meer om te besparen. Ja, Netflix en de kapper misschien. Maar dat zijn weer dingen die we onszelf echt bewust gunnen.

Alleen misschien nog die hoge levensverzekering… die is gekoppeld aan onze spaarhypotheek. Je begrijpt: daar zijn we niet echt blij mee. We zijn nog aan het onderzoeken of het overstappen naar een andere hypotheekvorm financieel aantrekkelijk voor ons is. Maar als die boete heel hoog is, kunnen we misschien beter deze vorm aanhouden. Dat zijn we allemaal nog aan het uitzoeken.”

Je hebt het allemaal goed in beeld; hoe houd jij je geld onder controle?

“Ik houd het sowieso allemaal bij in een Excel-bestand, dat ik dagelijks bijwerk.

Bovendien zijn we ook behoorlijk bewust met ons geld. Mijn man is bijvoorbeeld dol op Apple en zou het liefst alles van dat merk kopen. Maar hij begrijpt ook dat dat niet altijd kan. Want het mag kwalitatief dan goed spul zijn; het is ook gewoon duur. Daarom proberen we soms iets via Marktplaats te kopen (onze telefoons bijvoorbeeld) en hebben we voor onze laptop destijds een hele mooie deal kunnen sluiten.

Zelf houd ik weer erg van reizen. Daar geeft mijn man liever weer niet te veel geld aan uit. Eerder kon ik makkelijk 2.000 euro neerleggen voor een vakantie, omdat ik het dat echt elke euro waard vind. Mijn man heeft me laten inzien dat we net zo goed kunnen genieten met een goedkopere vakantie.”

Waar zou je écht niet op besparen?

“Vakanties, leuke dingen… Maar ik kijk tegenwoordig dus wel of het ook goedkoper kan, bijvoorbeeld via Groupon of Vakantieveilingen. En vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een caravan gekocht. Niet omdat ik zo dol ben op kamperen (sterker nog: ik zal er flink aan moeten wennen), maar omdat ik vakantie en ontspanning heel belangrijk vind. Nu kunnen we toch (goedkoop) op vakantie. Daar word ik wél blij van!”

Wat is voor jou de grootste financiële uitdaging?

“Het blijft gewoon echt wel zoeken naar een balans tussen je doelen – zonnepanelen, verbouwing, hypotheek aflossen – en leven in het hier en nu. Hier genieten.

Ik ben zelf best snel geneigd mezelf minder te gunnen, omdat ik anders bang ben dat onze plannen nooit worden gerealiseerd. Mijn man is makkelijker en heeft meer zoiets van: we leven nu.

Maar: de hypotheek bestaat voor bijna een ton uit een aflossingsvrij deel, dat tóch een keer moet worden afgelost. Dat zorgt soms wel voor druk.

Aan de andere kant: juist doordat mijn man langdurig ziek is, geeft ontspanning of geld uitgeven aan leuke dingen soms ook gewoon extra lucht. Want dat is natuurlijk soms best heel zwaar.”

Hoe zie jij je financiële situatie over 5 jaar voor je?

“Dan liggen die zonnepanelen op ons dak! En als het goed is hebben we dan onze woonkamer verbouwd en zijn we begonnen met aflossen op de hypotheek.

Hopelijk kan ik rond die tijd ook wat meer gaan werken, omdat beide kinderen dan op school zitten. Wat mij betreft ligt de focus dan op de hypotheek aflossen en tussendoor ook heel erg genieten van het leven!”

Heb je nog een gouden tip voor anderen?

“Overzicht houden en bewust budgetteren! En soms moet je creatief zijn. Naar aanbiedingen zoeken, goedkope uitjes doen. Ik speur bijvoorbeeld echt aanbiedingen af voor luiers en verzorgingsproducten etc.

Mijn motto: je kunt niet uitgeven, wat er niet in komt. Daarom doe ik liever ook niet aan leningen, maar sparen we eerst voor we iets uitgeven.”

Mooie afsluiter, dank je!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Hoe mooi om te zien hoe bewust jullie bezig zijn met het nu maar ook met de toekomst. Ik weet niet wat voor ziekte je man heeft, maar het moet wel chronisch zijn en geen verbetering. Realiseer je als je een andere levensverzekering nodig heb dat, dan veel kost. Wij werden ook minder gezond en wilde een nieuwe levensverzekering hebben omdat we een ander huis kochten. Echter die wat vele malen duurder , je raad het al door de gezondheid die nog niet eens levensbedreigend was.Toen dit zo was hebben besloten geen levensverzekering meer te nemen, maar de oude indertijd door te laten lopen. Dat bespaarde ons veel geld. Nu inmiddels niet meer verzekerd, maar we hebben ook afgelost en gespaard waardoor we het konden opvangen.

  2. Goed bezig. Ik wil je nog wat meegeven. Ik zit deels in het zelfde schuitje. Ik ben met een zieke man juist snel meer gaan werken. 32 uur. Juist omdat ik zie dat je zomaar uit kan vallen. Mocht ik nu terugvallen naar 70%, dan blijft er nog wat over. Kinderopvangtoeslag krijg ik natuurlijk niet. Maar daar hebben gemeentes een sociale medische indicatie regeling voor, waarbij zij de toeslag betalen ipv belastingdienst. Daarnaast spaart mijn man natuurlijk geen pensioen, dus daar is mijn baan ook belangrijk voor. En ergens in mijn achterhoofd houd ik ook altijd rekening dat er in de toekomst iets kan veranderen in ons sociaal stelsel, en dat eerder een verslechtering dan een verbetering zijn… Ook dan kunnen we weer op mijn inkomen terugvallen.

  3. Bijna in dezelfde situatie gezeten. Gelukkig vlak voor de WIA wel tijdig verbetering in de situatie, waardoor mijn man nu wel weer fulltime werkt (ik werk ook fulltime), maar je gaat toch alvast rekenen. We zouden wel uitkomen, maar het wordt toch krap. Fijn wel dat M het nu wel redt en hopelijk kan ze straks ook wat meer uren maken. Dat geeft financieel toch wat lucht.

  4. Knap! Alleen, er wordt nergens vermeld wát de blijkbaar chronische ziekte IS? Op ALS, kanker en Aids ná, zijn er met hypnose hele goede resultaten, oplossingen te bereiken, maar lang nog niet iedereen weet dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.