Het huishoudboekje van Evelyn (40): zo halveerde zij haar variabele lasten

het huishoudboekje van evelyn

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag doen we dat bij Evelyn. Deze alleenstaande moeder slaagde erin om haar variabele lasten te halveren.

Vertel, bij wie mogen we vandaag meekijken?

“Ik ben Evelyn, ik ben 40 jaar en alleenstaande moeder. Ik heb twee kinderen, van 5 en 11 jaar, die om de week bij mij zijn. Daarnaast werk ik 37,5 uur per week aan de kassa bij een doe-het-zelf-zaak.”

Wat is jouw maandelijkse inkomen?

“Mijn salaris is 1.500 euro. Daarnaast krijg ik nog 80 euro aan maaltijdcheques* en 188 aan kindergeld. Ik verdien verder niets extra’s bij, dus dit is echt waarvan ik moet rondkomen.”

* Maaltijdcheques zijn cheques die werkgevers in België aan hun werknemers kunnen geven, als belastingvriendelijk extraatje.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat is voor jou de grootste uitdaging om rond te komen met je budget?

“Ik heb het gevoel dat ik het allemaal redelijk in de hand heb, maar dat neemt niet weg dat ik het wel moeilijk vind. Vooral leuke en betaalbare dingen met de kinderen doen vind ik een uitdaging, zeker als het regent.

Het liefst zou ik daar wat meer ruimte in hebben, zodat we ook eens met z’n allen op reis kunnen gaan. En het lijkt me ook fijn om te kunnen sparen, zodat ik op de termijn ook een eigen huis kan kopen. Nu voelt het alsof ik elke maand geld weggooi aan huur; een eigen huis zou een investering zijn.”

Kun je een overzicht geven van je maandelijkse uitgaven?

“Ik geef maandelijks 625 euro uit aan huur; dat is mijn grootste kostenpost. Daarnaast betaal ik 100 euro aan energie (inclusief water), 72 euro aan verzekeringen, 21,50 euro aan belastingen en 60 euro aan tv, internet en mobiel.

Dan gaat er nog 115 euro naar de kinderopvang en kost mijn auto ongeveer 221 euro.

Aan vaste lasten zit ik dan op 1.214,50 euro.

Mijn variabele lasten probeer ik sinds deze maand onder de 400 euro te houden. Dat doe ik door veel scherper te letten op mijn weekbudget. Daar ging het eerder wel eens mis, waardoor ik soms 800 tot 900 euro kwijt was aan boodschappen, vrijetijdsuitgaven, doktersbezoeken en de apotheek. Dan kom ik dus niet uit.

Nu schrijf ik alles op, zelfs per dag, en maak ik mijn keuzes veel bewuster. Dat merk ik echt; mijn variabele lasten zijn gehalveerd.”

Ja, hoe houd jij je financiën onder controle?

“Ik houd het netjes bij in een Excel-bestand, zowel mijn inkomsten als mijn uitgaven. En sinds deze maand houd ik zelfs mijn dagelijkse uitgaven bij in mijn telefoon, zodat het me lukt om ook binnen mijn weekbudget van 100 euro te blijven.

Op die manier let ik best heel goed op mijn geld. Toch kan ik het ook wel uitgeven; als ik iets heel lang wil, dan wil ik dat ook nog wel eens spontaan kopen. En ook spontaan uit eten gaan doe ik wel eens. Maar ik moet zeggen: ik probeer nu wel veel bewuster keuzes te maken en waar mogelijk mijn uitgaven een beetje te drukken.”

Hoe zit het eigenlijk met sparen, doe je dat ook?

“Ja. Ik spaar elke maand 25 euro voor mijn pensioen en ik spaar nog 50 euro in een spaarfonds. Als ik een extraatje heb, zoals een belastingteruggave, een eindejaarspremie of vakantiegeld heb, dan spaar ik dat ook grotendeels.”

En besparen, dat doe je duidelijk ook. Maar waarop écht niet?

“Ik zou echt niet willen besparen op (lekker) eten. Ik let echt op mijn budget, maar genieten hoort voor mij ook bij het leven. Dus dat betekent ook dat ik af en toe met mijn kinderen naar de McDonalds ga, of hen (of mezelf!) eens op een ijsje trakteer.”

Tot slot: wat is jouw gouden tip om rond te komen met een lager inkomen?

“Overzicht!! Wat komt er per maand en per jaar binnen en wat gaat eruit? Reserveer elke maand zeker ook een deel van je loon voor je jaarlijkse uitgaven en plan alles in met een automatische spaaropdracht. Ik boek daarnaast sinds kort ook kleine bedragen naar mijn spaarrekening; dan rond ik het bedrag op mijn lopende rekening gewoon af.

Op die manier hoop ik over een jaar of 5 toch echt wel genoeg gespaard te hebben om zelf een huis te kunnen kopen. Daarnaast lijkt het me heerlijk om dan een buffer te hebben voor de schoolkosten, orthodontie en kleding voor de kinderen.”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Mooie inspirerend artikel aan het begin van de dag. Mooi om te lezen dat iedereen anders omgaat met geld.
    Ga zo door Evelyn, je bent goed bezig! Dat eigen huisje komt vanzelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.