Beleggingsupdate september 2020

beleggingsupdate september 2020

Tegenwoordig komt het niet zo héél vaak meer voor, maar nu had ik er weer eentje: een financiële maand die voorbij was voor ik het doorhad. Pas toen ik het maandelijkse mailtje van mijn beleggingsclub ontving, realiseerde ik me dat er weer geld gestort was én dat het dus tijd was voor een nieuwe beleggingsupdate. Die van september 2020. Want: mijn financiële maand begint altijd net wat voor het einde van de ‘vorige’ maand.

Beleggingsupdate september 2020

Dit is inmiddels de derde maand dat ik 420 euro inleg. Ik ben ooit begonnen met af en toe 50 euro, toen 100 euro en dat heb ik langzaam opgebouwd. Gewoon om te wennen aan dat hele beleggen. En nu zit ik dus inmiddels op dit bedrag

Die 420 euro wordt automatisch gestort op mijn beleggingsrekening – als dat gebeurt, krijg ik dus dat mailtje. Dan weet ik dat ik kan inloggen, m’n portefeuille kan uitbreiden en – zoals nu – mijn beleggingsupdate voor september kan schrijven.

Vaak is dat ook het enige moment per maand dat ik ernaar kijk; ik beleg bewust voor de lange termijn en wil dan ook niet dagelijks geconfronteerd worden met schommelingen. Daar word ik veel te onrustig van.

Ik werk met een aantal accounts:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Wie weet gaat het straks nog handig zijn, als deze overname er helemaal doorheen is. Ik opende deze rekening vorig jaar, omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Echt gratis geld.
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren
 • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere (deze was tijdens corona gepauzeerd, maar inmiddels krijg ik weer aflossingen)
 • En mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor september 2020

Om heel eerlijk te zijn, werd ik deze maand dus een beetje overvallen door het mailtje. Gelukkig zijn mijn activiteiten niet zo spannend: ik beleg meestal in (dezelfde) trackers of obligaties. De laatste tijd ben ik bezig met het uitbreiden van mijn obligatie-deel, omdat de verhouding in mijn portefeuille nog niet helemaal optimaal is.

Waarom ik dat doe, lees je trouwens in mijn gratis eBook Beleggen voor Beginners, dat je hier kunt downloaden.

Dit keer ging ik dus weer voor obligaties: IEAC om precies te zijn. Dit is een ETF met bedrijfsobligaties én eentje die in de kernselectie valt.

Voor wie nu denkt: whut?!

Obligaties zijn de wat minder risicovolle ‘broertjes’ van aandelen. Als de aandelenmarkt heen en weer slingert, blijven deze meestal redelijk op koers.

ETF’s zijn soort boodschappenmandjes met ‘producten’, die samen de beweging van de markt volgen. In dit geval hebben we het dus over een boodschappenmandje met bedrijfsobligaties. Met één zo’n ETF zit ik dus in tig bedrijven tegelijk.

En dan is er nog de kernselectie; dat is een selectie van mijn favoriete beleggingsclub, waarin je eens per maand (of onder bepaalde voorwaarden) gratis kunt beleggen.

Ik ging dus voor ISHARES B E Corp (IEAC). Die kosten rond de 133 euro, dus ik kon er deze maand 3 kopen. Met deze aankoop haalde ik mijn GAK (Gemiddelde Aankoop Koers) ook nog een beetje naar beneden.

In totaal heb ik nu 12 stuks hiervan in mijn portefeuille zitten.

Het rendement

Vorige maand ging ik richting de 2.000 in de plus, nu ben ik weer op weg naar de + 3.000 euro.

beleggingsupdate-september-2020-degiro

Hiermee kom ik eigenlijk alweer aardig richting mijn plusbedrag vóór het hele Corona-gedoe. Oké, mijn portefeuille is in de afgelopen maanden natuurlijk ook weer met een flink bedrag gegroeid, maar toch.

Dat is wel even een dingetje; als je nu in die periode had verkocht, dan was je verlies concreet geweest. Had je gewacht, dan was het misschien wel weer rechtgetrokken, net zoals bij mij nu bijna het geval is.

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

beleggen bij brandnewday

Ook mijn pensioenrekening is weer een stukje omhoog gekropen. Vorige maand stond deze nog ruim 1.500 euro in de plus. Nu staat het totaalsaldo op 19.507 euro. Mijn eigen inleg tot nu toe is 17.362 euro, dus dat betekent een totale plus van 2.145 euro.

Dividend en kosten

Er werd deze maand ruim 6 euro dividend bijgeschreven. Een gedeelte kwam van de IEAC’s die ik al had, en een deel van de wat kleinere posities in mijn portefeuille.

Ik betaalde over mijn aankoop geen kosten, omdat deze ETF deel uitmaakt van de kernselectie van mijn broker.

Totaalresultaat: bijna 5.000 euro. Dat is bijna 1.500 euro meer dan vorige maand!!

Aandachtspunten voor volgende maand

Omdat deze maand zo snel voorbij ging, heb ik eigenlijk nog niet echt de kans gehad om goed na te denken over wat ik volgende maand wil. Ik denk dat ik nog even doorga met het uitbreiden van mijn obligaties, maar dat laat ik ook afhangen van hoe de markt er dan uitziet.

Ook staat er een indirecte vastgoedinvestering op de planning: ik ga (nog) niet zelf iets kopen, maar misschien wel iemand helpen om iets te kopen. Tegen een leuk rendement natuurlijk. Dat betekent dat de cashbuffer even flink slinkt, maar dat is tijdelijk.

Wat vooral fijn is, is dat dat geld dan ook daadwerkelijk voor mij aan het werk gaat.

Wil jij je geld in 2020 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Altijd leuk om te zien! Zelf ben ik na het negatieve nieuws van DeGiro begonnen met mijn portfolio meer te spreiden. Dus ik heb ook een beleggingsrekening geopend via ING, mijn bank. Daarnaast ben ik ook aan het kijken waar ik nog meer mijn beleggingen naar toe kan brengen. Dit geldt overigens ook voor mijn deposito’s. Ook daar wil ik meer spreiding.

 2. Lekker gestaag verder investeren en het geld zijn werk laten doen. Tijd is je beste bondgenoot samen met de lage kosten natuurlijk.

  Keep up the good werk!

 3. Bij Flatex zijn alleen de turbo’s nog 0 euro transactiekosten. Ik ben daar ook lid geworden met de 100 euro actie, maar inmiddels is al mijn geld daar weg. Aangezien ze zijn samen gaan werken met DeGiro vind ik het zonde om bij Flatex transactiekosten op mijn ETF’s te betalen, terwijl die bij DeGiro ‘gratis’ zijn.

 4. Gisteren mijn ISHARES E GOV3-5 verkocht om te investeren in Bitcoin. Vorige week heb ik het gereserveerde bedrag voor beleggingen ook ingelegd in crypto (ETH en LTC) ipv in mijn portefeuille in DeGiro. Momenteel vliegt daar alles enorm omhoog. Dus waarom duur kopen in een tijd dat er enorm veel geld wordt gepompt en bij gedrukt. Als je de analisten moet geloven dan is het een kwestie van tijd dat we een crisis kunnen verwachten. Warren Buffet is al uit Goldman Sachs bank gestapt en bewust over gegaan naar Goud en overige metalen. Verder gebeurt er van alles in de crypto markt met de DeFi (aanrader deze BNR podcast over de uitleg er van https://www.bnr.nl/podcast/cryptocast/10419040/volautomatisch-op-zoek-naar-het-beste-rendement) dit is onder ander de reden dat Ethereum het zo ontzettend goed doet. Dit was voor mij een reden om vorige week geld te stoppen in crypto.

  Ook omdat ik nu het youtube kanaal van Madelon Vos heb gevonden waar de financiële markt wordt doorgenomen en prettig wordt uitgelegd, sterkt het mij ook de gedachte nu in Bitcoin (en crypto) te gaan beleggen. Vooral met de gedacht mijn vermogen daar heen te schuiven. En als het daar meer rendeert en de aandelenmarkt instort dan is voor mij dat een goed moment om weer een deel terug te schuiven.

  Aanrader en het is voor mij gratis economie les, de podcasts van Madelon Vos op youtube: https://www.youtube.com/channel/UCHbXl8q3lcPyjPaGSLbGKcw

  Vorige week was ik met Ethereum toch wat te vroeg maandag, afgelopen donderdag was het beste moment geweest. Toch is het herstel sinds zondag al zodanig dat ik al 6% rendeer.

 5. Altijd leuk om te lezen hoe het met de beleggingen van anderen gaat.
  Zelf heb ik sinds juni vorig jaar een rekening bij Degiro waar ik nu ruim 8% in de plus sta, en sinds september vorig jaar een rekening bij Flatex.
  Deze laatste vanwege de 100,- bonus en omdat er geen transactiekosten waren. Flatex heb ik gebruikt om mee te spelen, aandelen kopen en met winst verkopen. De laatste maand voordat er transactiekosten in rekening zouden worden gebracht heb ik nog wat aan- en verkopen gedaan, zodat ik alleen nog aandelen zou hebben van bedrijven waar ik wel toekomst in zag. Totaal heb ik er 900,- zelf ingestopt, 100,- bonus gekregen en de totale Flatex portefeuille is nu ruim 1300,- waard. Best goed, al zeg ik het zelf.

 6. Hai Adine, ik heb een hele praktische beginnersvraag. Ik hoop dat je tijd hebt om me te helpen. Vorig jaar heb ik een rekening geopend bij de GIRO. En er steeds niets mee gedaan. Vanmorgen eindelijk de stoute schoenen aangedaan!
  Ik storte 200 euro in mijn account. Dat lukte 🙂
  Vervolgens dacht ik 2 Vanguard All World FTSE ‘aandelen’ te kopen.
  Ik selecteerde max bedrag 160 en bij aantal 2.
  Ik dacht dan koop ik er twee a 74 euro.
  Maar bij afrekenen stond er ineens een bedrag van meer dan 300 euro…
  Ik vulde er toen 1 in a 74 euro en dan is het eindbedrag 160 euro..
  En er stond dat het een dagkoers is. Nu ben ik weer bang geworden dat ik iets fout ga doen..
  Bij dit aandeel zijn toch geen transactiekosten?
  Of is er een bedrag in rekening gebracht omdat dit mijn 1e keer is dat ik iets koop?
  Ik kreeg ook een mail van de giro dat ik een bedrag had overgeboekt en als ik het niet beleg dat zij het dan beleggen… help!

  1. Je max. bedrag is inderdaad per stuk, dus dat je die hebt veranderd naar 74 euro is idd goed. Anders zou je bereid zijn om 160 te betalen voor één item. Nu is dat sowieso niet de koers, dus je had dat er uiteindelijk niet voor hoeven betalen, maar toch 😉

   Bij een limitorder stel je ook echt die grens, bij marketorder betaal je de koers van het moment van doorvoeren. Vaak zit er niet enorm veel verschil tussen, maar limitorder heb je dus onder controle, marketorder niet.

   Dag vs doorlopend = wanneer je order eruit schiet. Stel je voor dat jij ‘m niet voor 74 wilde kopen, maar voor 73, terwijl de koers nu 74 zou zijn. Als de koers aan het einde van de dag niet op 73 is gekomen, moet je order weer opnieuw geplaatst worden. Met doorlopend hoeft dat niet.

   Die transactiekosten horen er niet te zijn, ténzij je aan de ‘verkeerde’ beurs hebt gekocht. Dan heb je niet aan de EAM gekocht, maar bv aan de SWX.

   Enne… misschien is dit wel wat voor je 😉. Via het gratis eBook zit daar ook nog een leuke korting op.

 7. Hm als ik limit order verander in market order lijkt het logischer. En wat kies je in de box dagorder? Of doorlopend?
  Ik voel me zo’n beginner!!!!

 8. Ik heb het uitgevogeld geloof ik 🙂 ik heb er met market order twee gekocht a 74 euro, alleen stond er wel: geschstte de Giro kosten 4,07.
  Toch transactiekosten?

 9. Bedankt voor je uitgebreide antwoord!
  Wat ik kocht was: Vanguard FTSE All World UCIDS ETF (USD) Accumulating. In euro’s
  Eronder staat:
  XET VWCE

  Waar kun je zien aan welke beurs je koopt?

  Wat ik ook niet goed kan vinden is de lijst van de kernselectie van de GIRO. Hoe zie je welk fonds daar in zit? Of waar vind je die lijst?
  Die zijn sws zonder kosten toch?
  Al doende leert men, je e-book heb ik gister gedownload en ga ik dit weekend lezen 🙂
  Dank je, Marij

  1. Dan heb je inderdaad niet die uit de kernselectie: het XET staat voor Xetra, de Duitse beurs. Daar moet eigenlijk EAM staan. Ook heb je nu in dollars gekocht (USD) in plaats van Euro’s (EUR).

   Daarmee zit je eigenlijk ook nog (ongetwijfeld onbedoeld) ‘in’ valutahandel, omdat de euro en de dollar natuurlijk ook nog bewegen ten opzichte van elkaar, nog los van de koers!

   Als ik me niet vergis zit er een link naar de kernselectie in het eBook én uitleg over ‘de regels’ – in ieder geval mag je daar sws 1x per kalendermaand in beleggen zonder transactiekosten!

 10. Haha ok dank je, ik ben in elk geval begonnen! Nu fijnslijpen. Dit weekend lees ik je boek en volgende maand beter opletten 🙂
  Ik kan deze eventueel bij winst weer verkopen en dan omruilen voor EAM, maar de kosten zijn al gemaakt.
  Ik wacht gewoon op jouw blog en dan koop ik dezelfde 🙂
  Dank je!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.