Beleggingsupdate december 2019

beleggingsupdate december 2019

Toen ik begon met beleggen, had ik geen flauw idee waar te beginnen of wat te verwachten. En heel veel duidelijke informatie kon ik er ook niet over vinden. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben, heb ik besloten om maandelijks een kijkje in mijn beleggingsportefeuille te geven, ter inspiratie, lering en vermaak 😉 Vandaag: mijn beleggingsupdate voor december 2019.

December is toch pas net begonnen?

Ja, klopt. Maar mijn financiële maand begint altijd al op de 24e van de vorige maand. Op 24 november kwam er geld binnen op mijn beleggingsrekening, dat in december mooi mag gaan werken. Vandaar dus een beleggingsupdate voor december 2019 en niet voor november.

Mijn huidige beleggingen

Ik heb inmiddels vijf beleggingen lopen. Of vijf rekeningen/leningen, net hoe je het wilt noemen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan.
 • Standaard portefeuille – mijn ‘gewone’ beleggingsrekening, waarop ik momenteel maandelijks 400 euro stort en die ik zelf gewoon het fijnst vind werken
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag
 • Voor de leuk – een toegankelijk platform voor beleggen met je wisselgeld
 • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere

Ik maak maandelijks automatisch 400 euro over naar mijn standaard beleggingsrekening. Je kunt via je eigen account precies zien hoe je dit moet doen (zie: Geld in-/uitboeken).

Toen ik begon, wilde ik eerst even aftasten. Ik vond beleggen nog best een beetje onduidelijk en voelde me onzeker over of ik het wel kon. De rekening openen was al een hele stap. Ik ben me erin gaan verdiepen en heb mezelf de tijd gegeven. Die rekening openen was de eerste stap. Na ongeveer een jaar was ik zover dat ik maandelijks structureel geld inlegde. En dat heb ik in de afgelopen jaren weer opgeschroefd.

Wat ik hierin stort is privé; ik maak het over van mijn salaris.

Een goede buffer vind ik prettig, maar ik vind het ook belangrijk dat mijn geld voor me gaat werken. Daarom verschuif ik de balans steeds meer van sparen naar beleggen. Ik houd natuurlijk wel een cash buffer aan voor noodgevallen.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Pensioen

Daarnaast heb ik een speciale pensioenrekening. Dit is wél een zakelijk (en geblokkeerd) potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting.

Hopelijk val ik tegen die tijd in een lager tarief. En zelfs als dat niet het geval is, dan heeft het al die jaren in ieder geval harder voor me gewerkt dan het op de spaarrekening zou doen.

Crowdfunding

Sinds 2017 loopt mijn 4-jarige investering gedaan in een crowdfundingsproject (La Cubanita), die tot nu toe netjes wordt terugbetaald. Meer dan de helft van dit bedrag heb ik inmiddels terug ontvangen.

Beleggen met je wisselgeld

En dan dus nog het account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan, omdat ik budgetteer tot de nul.

Ik vind dit geen volwaardige vervanger voor bijvoorbeeld mijn standaard beleggingsrekening (want: in verhouding veel te duur), maar het is een laagdrempelige manier om te starten en kan je door de acties nog meer bonussen opleveren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn activiteiten voor december 2019

Vorige maand twijfelde ik al, maar deze maand helemaal. De koers van VWRL, het aandeel waar ik altijd in investeer, blijft gewoon steeds stijgen. Toen ik mijn order inschoot, schurkte hij al tegen de 82 euro aan. Vorige maand was dat nog iets meer dan 79 euro.

Bovendien kreeg ik ‘m ook nog niet eens voor dat bedrag; ik betaalde uiteindelijk 82,43 euro per stuk. En ja hoor, in de dagen na mijn aankoop kelderde hij weer naar rond de 80 euro.

Dat is dan even zuur, maar zo gaat het nu eenmaal. En hij had net zo goed verder kunnen stijgen. Dat gebeurde namelijk vanaf de 23e, toen ik bezig was met inleggen. Hij is zelfs nog even boven mijn betaalde bedrag geweest.

Pensioen en wisselgeld

Op mijn pensioenrekening stortte ik deze maand niet bij. Daar heb ik voor dit jaar ook geen plannen meer voor.

Bij Peaks hebben ze nog steeds een leuke actie lopen. Als je binnen 48 uur na aanmelding de code ADINELI4P verzilvert, krijgen we allebei 5 euro cadeau.

Daarna krijg je zelf óók een code, die je ook weer met je vrienden kunt delen. Mijn code heb ik de afgelopen maand ook weer een paar keer kunnen delen.

Er loopt nu bovendien een speciale decemberactie: als je vijf mensen aanmeldt, krijg je een mooie bonus. Helaas krijg ik die bonus niet meer; hoewel het niet in de actievoorwaarden staat, mag je blijkbaar maar een beperkt aantal mensen aanmelden. Beetje jammer, Peaks!

Het rendement

De beleggingsupdate voor december 2019 laat weer groene cijfers zien:

beleggingsupdate-december-2019-giro

Mijn pensioenrekening heeft nu een waarde van  de huidige waarde op 18.827 euro. Mijn eigen inleg hier is 17.362 euro. Inclusief kosten staat deze portefeuille dus ook ruim 1.400 euro in de plus. Ook ongeveer 300 euro meer dan vorige maand. Het plaatje daar ziet er nu zo uit:

beleggingsupdate-december-2019-pensioen

Bij Peaks heb ik mijn portefeuille deze week geherbalanceerd. Mijn gewenste verhouding was 90 procent aandelen en 10 procent obligaties. Doordat de aandelen zo gestegen waren, ging die verhouding meer naar 95/5 procent. Door te herbalanceren (en dat klinkt heel moeilijk, maar is gewoon één druk op de knop) zijn er wat aandelen verkocht en zijn er voor dat geld obligaties teruggekomen. Nu is de verhouding weer 90/10.

Mijn huidige saldo hier is bijna 1.300 euro. Daarvan heb ik 20 euro zelf ingelegd. De rest is rendement en verdiend met acties.

Dividend

Ik ontving deze maand geen dividend.

Totaal in de plus: ruim 4.200 euro. In december 2018 was dat amper een tiende daarvan.

Aandachtspunten voor komende maand

Tijdens de vorige beleggingsupdate was ik al bezig met herbalanceren en daar ga ik in december 2019 mee door. Komende maand wil ik mijn pensioenrekening herbalanceren; die staat nu nog op 70/30, maar die wil ik naar 65/35 zetten.

Ik houd mijn leeftijd hierin als richtlijn aan: dit jaar ben ik 35 geworden, dus ga ik voor 35 procent obligaties. Zo maak ik mijn portefeuille steeds iets minder gevoelig voor marktschommelingen, naarmate mijn beleggingshorizon korter wordt.

Wil jij je geld voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. En open je je rekening via die link, sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best een beetje jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Leuk dat je hier zo open over bericht. Vraagje: begrijp ik goed dat je – behalve bij de BND pensioenrekening – niet investeert in obligaties via Degiro? Wat is de keuze om daar niet een 65/35 verdeling aan te houden?

  1. Ik heb ze wel (IEAC en IEAG), maar ik koop er niet structureel in bij, waardoor het percentage bijna te verwaarlozen is. Momenteel zijn obligaties niet speciaal extra aantrekkelijk en vind ik het prima om ze alleen op mijn pensioenrekening te hebben (plus een klein beetje bij Peaks). In mijn ‘gewone’ portefeuille zie ik dan spaargeld (dat ik af en toe vastzet in een deposito) als alternatief voor die obligaties. Ik denk wel dat ik hier volgend jaar wat meer mee aan de slag ga. Niet direct in de verhouding 35/65, maar wel iets meer dan ik nu doe.

 2. Lekker bezig, Adine. Ik heb een meer algemene vraag: weet jij ons lezers meer te vertellen over de gevolgen van sparen en beleggen in de toekomst? Het beleggen zou volgens mij extreem zwaar fiscaal belast worden en sparen juist minder. Of is dat er nog helemaal niet door? Volgens mij zou dat in de toekomst ingaan. Misschien interessant om een blogje aan te wijden?

 3. Thanks. Ja, ik twijfel er ook over. Ik heb nu een 70/30 verdeling tussen VWRL en DBZB (kosteloos inkopen via Flatex). Door de immer dalende rentes verliezen mijn obligaties momenteel steady aan waarde en twijfel ik of hun stabiele karakter daadwerkelijk een verrijking is voor mijn portfolio op dit moment.

  Jammer genoeg, heb ik hier nog geen goede artikelen over kunnen lezen van FIRE-bloggers (hint, hint ;))

 4. @Mr. Groeigeld: dank je wel. Ik zie dat het pas ingaat in 2022. En in welke vorm precies weten we ook nog niet. Misschien moeten wij nog naar het Maliveld om te demonstreren? ha ha. Die is al bezet.
  Het is wel zorgelijk: rente op sparen levert niets op. Beleggen wel, maar wordt megazwaar belast straks.

 5. Dat is voor mij ook de reden om weg te blijven bij obligaties. Zeker met mijn horizon (20-30 jaar) voel ik me voldoende comfortabel om volledig in aandelen te investeren (en een deel vastgoed via TRET).

 6. Hallo! Ten eerste, bedankt voor al je info op deze website. Leuk om te lezen!
  Op het internet lees ik artikelen over een zogenaamde ‘etf bubbel’. Is dat iets waar we ons echt zorgen over moeten maken of is er geen sprake van een bubbel? Hoor graag hoe jij hierover denkt!

  1. Ik maak me daar zelf niet zo druk om. Uiteindelijk volgen ETF’s de beweging van de markt; als daar een bubbel in zit, zul je dat in de resultaten van je ETF ook merken. Maar daarom is het ook belangrijk om een beetje onderzoek te doen naar de ETF’s waar je geld in steekt. Is dat een goed gespreide, of zit je juist heel veel in één branche.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.